Çin ve Google

ANNE

Profesör
Cezalı
Emektar
Katılım
5 Eylül 2009
Mesajlar
1,657
Reaksiyon puanı
75
Puanları
0
Çin ve Google

Kamil Erdoğdu
Pekin


İnternet arama motoru Google’ın, insan hakları eylemcilerinin gmail hesaplarına düzenlenen siber saldırıları gerekçe göstererek Çin’den çekilebileceğini açıklamasının nedenleri ve gerçekleşme olasılığıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Bu tartışmaların sürmesinin ana nedeni ise, Çin ile ABD arasında son günlerde tırmanan gerilim.

Washington yönetiminin Tayvan’a silah satacağını açıklaması, Başkan Barack Obama’nın Tibet’in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama ile görüşmesi, Çin parası Yuan'ın değeri ve ticaretteki sorunlar gerilimi tırmandıran konuların başında geliyor.

100125200509_google_226x170_nocredit.jpg


Resmi ağızlar tarafından dile getirilmedi ama eli kalem, daha doğrusu klavye tutan birçok Çinli’nin görüşüne göre Google’ın tepkisi ABD’nin Çin’e karşı başlattığı bir 'savaşın' parçası.

ABD yönetiminin Google konusunda Dışileri Bakanı Hillary Clinton tarafından dile getirilen tutumundan 'şaşkınlık duyduğunu' söyleyen Pekin Üniversitesi’ne bağlı Uluslararası Strateji Araştırma Merkezi uzmanlarından Yu Wanli, Google olayının bir ticari sorun olmaktan çıkıp ABD yönetimiyle bir sürtüşme konusu haline gelmesinin, bu ülkenin internet konusunu büyüterek, savaş açma eğiliminde bulunduğunu gösterdiği görüşünde.

Soğuk savaş zihniyeti

Gazetelerde yer alan yorumlarda küresel çaptaki siber saldırıların 'ana kaynağının' ABD'nin kendisi olduğu ve bu ülkenin 2 bin bilgisayar virüsünü silah olarak kullanan 80 bin kişilik bir siber orduya sahip olduğu' iddia edildi.

Yorumlarda ABD’ye Soğuk Savaş zihniyetiyle hareket ettiği ve çifte standart uyguladığı, hatta bilgi emperyalizmi yaptığı suçlamaları da yöneltildi.

Resmi Xinhua haber ajansının değerlendirmesinde, 'ABD'nin bir yandan başka ülkelere asılsız suçlamalar yöneltirken, diğer yandan siber savaş kabiliyetini güçlendirdiği' ileri sürüldü.

İnternetteki forumlarda da 'Kendisini her zaman mesih olarak gören ABD hiç boş durmuyor, Irak Savaşı'ndan Kuzey Kore nükleer sorununa ve hatta günümüzdeki bilişim özgürlüğü sorununa kadar elini uzatıyor' ve 'ABD, gelişmekte olan ülkelerde bir şeyi beğenmeyince maaş almayıp hayır için çalışan iyi bir öğretmen rolüne bürünerek, kabaca bir şeyler öğretmeye kalkıyor' gibi ifadelere rastlandı.

İnternette görüşlerini ifade eden Çinliler arasında sadece ABD’ye tepki duyanlar yok.

100125005017_google_226x170_nocredit.jpg


Medya ve internet özgürlüğüyle ilgili bir ankette, Çin'de internet alanındaki kısıtlamaların sorulması üzerine, katılımcıların yüzde 66'sı 'herkesin internette istediğini okumaya hakkı var' yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 21'i ise 'Hükümetin internetteki bazı şeylere erişimi engelleme hakkı olmalı' görüşünü ifade etti.

'Online Çin seddi'

Bazı bloglarda 'Online Çin Seddi' olarak adlandırılan Çin'in karmaşık internet güvenlik duvarlarını ve filtrelerini aşmak için, vatandaşlar alternatif yollar aramaya davet edildi.

Ünlü blogcu ve otomobil yarışçısı Han Han adlı Çinli, yabancı basına yaptığı açıklamada, Google'ın Çin'deki internet pazarına büyük katkı yaptığını, Çin pazarından çekilmesinin 'çok yazık' olacağını söyledi. Han, 'Önce Facebook, ardından YouTube, şimdi de Google. En iyi yabancı siteler bizi terk ediyor' diye konuştu.

384 milyon internet kullanıcısıyla dünyanın en büyük internet piyasası konumunda olan Çin'de Google, pazarın üçte birini elinde tutuyor. Forumlarda yazan bazı Çinliler de Google’ın son tepkisiyle reklam yaptığı görüşünü ortaya attı. Zira Çin'i terk edebileceğini açıklayan Google'ın Çin'deki 'marka bilinirliği' hızla artıyor.

İnternet araştırma kuruluşu Analysys, Google ile ilgili aramalarda son günlerde büyük bir artış olduğunu açıkladı. Açıklamada, aramaların önemli bir kısmının şirketin daha az tanındığı küçük şehirlerden kaynaklandığı vurgulandı.

Çin hükümeti ise ülkede internetle ilgili yönetim kurallarının uluslararası toplumda genel kabul gören uygulamalara uygun olduğunu savunuyor.

Çinli yetkililere göre, internette ifade özgürlüğü ve fikri mülkiyet hakları yasalara göre korunuyor; yasak olan ise 'internet üzerinden devleti yıkma ve birliğini bozma, etnik gruplar arasında ayrım ve kin yaratma gibi bölücü faaliyetler ile pornografi, şiddet ve terör eylemlerini yaygınlaştırma girişimleri'.

Yetkililer, Çin'deki internet kullanıcı sayısının 384 milyonu, internet sitesi sayısının da 3 milyon 680 bini bulduğunu belirterek, internetin popülerlik oranının dünyadaki ortalamanın çok üstünde yer aldığını ileri sürüyor.

Gates'e göre tartışmalar abartılı

Çin hükümetine bir destek de Microsoft’un yaratıcısı Bill Gates’ten geldi. Gates, 'Çin'in uyguladığı sansür, abartıldığı boyutta değil ve tartışmaları abartılı buluyorum' dedi.

Peki, 'Google Çin’den çekilirse ne olur?' Çinli uzmanların tamamına yakını bu soruyu 'alternatiflerimiz var' diye yanıtlıyor.

100114151635_g2.bmp


Hatta Çin ile Google arasında çıkan sansür ve siber saldırı krizinin ardından, Çin'de ismi 'kız kardeş' anlamına gelen 'ciecie'yi anımsatan 'Goojje' adlı bir arama motoru kuruldu. Google'a benzer bir logosu olan arama motorunun internet sitesinde 'Ağabeyi kardeşi için kalıyor ve hala kız kardeşine düşkün' ifadesinin Çincesine yer veriliyor.

Google'ın bu yıl Çin'deki işlemlerinden 600 milyon dolar gelir elde etmesi bekleniyor. Ancak uzmanlara göre bu miktar şirketin ABD ve Avrupa’daki geliriyle karşılaştırıldığında önemli değil, yani pazarın yüzde 30’una sahip olsa da maddi kaybı büyük olmaz. Hatta böyle bir gerekçeyle çekilirse Google’ın kendi evinde itibar kazanacağı ve Çin hükümetini ise bir imaj kriziyle karşı karşıya bırakacağı düşünülüyor.

BBC
 
Üst