Çin: Türkiye'de ABD ve Rusya'yı yendik

Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
Çin: Türkiye'de ABD ve Rusya'yı yendik


270920131508156621966.jpg



Türkiye'nin açtığı 4 milyar dolarlık Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi ihalesini Çinli şirketin kazanması, ülke medyasında geniş buldu.




Çin'in yazılı ve görsel medyasında haber, 'Rusya ve ABD'yi yenerek Türkiye'deki ihaleyi kazandık' başlıklarıyla ön plana çıktı.


Türkiye'nin uzun zamandır beklediği Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi ihalesi Çin'in CPMIEC firmasına verildi. Çin'deki Komünist Partisi yayın organlarından Global Times gazetesi, CPMIEC'in ürettiği HQ-9 (Kızıl Bayrak, füzenin ihracat için ismi FD-2000) füze savunma sisteminin Türkiye'deki ihaleyi kazanmasına geniş yer verdi. Haberlerde, ihalenin kazanılmasının tüm dünyadaki yansımalarına değinildi.


Gazetenin haberinde, Çin'in Rusya ve ABD karşısında büyük bir zafere imza attığı vurgulandı.


2005 yılında Pekin'i ziyaret eden dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına, Çin'in orta menzilli hava savunma füzelerine ilgi duyduklarını, uzay alanında işbirliğine de hazır olduklarını söylemişti.


Çin medyası ayrıca, Türkiye'nin Çin'den ilgili füze alımını ABD medyasının Haziran ayında gündeme getirdiğini de yazdı.



FÜZE SATAN ÇİNLİ ŞİRKET



Çin'in eski Uzay Sanayi Bakanlığı (MSI) yetkisi altında üretilen füzelerin satışı için 1980 yılında kurulan Çin Hassas Makina İthalat ve İhracat Şirketi (CPMIEC) şu anda MSI'ın halefleri olan Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Şirketi (CASC) ve Çin Uzay Bilimleri ve Endüstrisi Kurumu (CASIC) tarafından üretilen füzeleri pazarlıyor.


CPMIEC kendisi füze üretmiyor, daha çok füze ve füze teknoloji sağlayıcıları ile yakın işbirliği bulunuyor. Şirket aynı zamanda, söz konusu Çinli sağlayıcıların ürünlerini pazarlama, görüşmelerini yapma, sipariş alma ve banka transfer işlemlerini gerçekleştiriyor.


CPMIEC, aralarında Dong Fang-15 (DF-15 / M-9/CSS-6), Dong Fang-11 (DF-11/M-11/CSS-7) ve M-7 bulunduğu kitle imha yeteneğine sahip balistik füzeler ihraç etti. Şirket, 2007 yılında, ihracat için iki karadan karaya B611M (80-260 kilometre arası ve 480 kilo savaş başlığı) ve P12 (50-150 kilometre arası ve 480 kilo savaş başlığı) füzelerini kamuoyuna duyurmuştu.


CPMIEC'nin İran ve Pakistan'a füze teknolojisi satışıyla, ABD, bu şirket ve yan kuruluşlarına yaptırım uygulamıştı.



KaynaK
 

RocKhan

Doçent
Katılım
4 Mayıs 2009
Mesajlar
977
Reaksiyon puanı
15
Puanları
18
Vatana millete hayırlı olsun, en baştan beri ihaleyi Çin'in almasını istiyordum, istediğim gibi oldu.
 

by_matrix

Doçent
Katılım
31 Ekim 2008
Mesajlar
534
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
şair burda Türkler ucuz çin malı tercih etti demek istiyor.
 

ahmeta

Profesör
Katılım
5 Temmuz 2009
Mesajlar
2,328
Reaksiyon puanı
36
Puanları
48
Bi dahakine kendi füzemizi üretiyor olacağız inşallah
 

giskur11

Profesör
Katılım
9 Eylül 2012
Mesajlar
3,607
Reaksiyon puanı
160
Puanları
63
Mantıken Çin'den alırsak abd ve rusyaya karşı kendimizi savunabiliriz ama Çin' e karşı :crying:
 

blackdown

Profesör
Katılım
18 Ağustos 2013
Mesajlar
3,413
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Kendi füzemizi üretmediğimiz sürece hayırlı falan olmaz
 

blackdown

Profesör
Katılım
18 Ağustos 2013
Mesajlar
3,413
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
1960 dan kalma kısa menzilli füzeleri hergün çalışır halde bekleten TSK yı biraz daha rahatlatacağı için hayırlı olur askerlerimiz için.
doğru ama nereye kadar ithal edeceğiz artık ülkeler kendilerini savaşa hazırlıyor biz Çinin karşısında durduğumuzda o savunma aletleri bizim için cehenemme dönüşür ama Allah'ın izniyle bundan 3-4 yıl sonra kendi füzelerimizi üretiriz
 

stttntnzn

Asistan
Katılım
14 Şubat 2009
Mesajlar
254
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
yavaş yavaş abd'den kopmalıyız artık. ihaleyi çinin almasından mutluyum
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
ben de bu konuda stratejik bir düşünceyle karar verildiğini düşünüyorum. çünkü coğrafi olarak çin ile savaşmamız uzak bir ihtimal. ama rusya, amerika ve sair ülkeler hemen her konuda burunlarını işimize sokmadan durmuyorlar. o yüzden ki onların sürekli ağız kokusunu çekmektense çin ile anlaşmamız bence de isabetli bir karar olmuş.

bu tür füzeleri birkaç yıla kadar bizim de yapabileceğimizi düşünüyorum, umarım bi daha kimseye muhtaç olmadan kendi yağımızda kavrulmayı nasip eder Allah.
 

|BeyabaN|

Profesör
Katılım
18 Mayıs 2008
Mesajlar
3,248
Reaksiyon puanı
9
Puanları
0
çin'i tercih etmemizdeki en önemli sebepler ucuz olması ve ortak üretim tekniki ile bazı parçaların ülkemizde üretilecek olması. yani bir bakıma teknoloji transferi de denilebilir.
bence isabetli bir karar alındı, çünkü diğer firmalar ortak üretime sıcak bakmıyordu.

inşallah 1-2 yıl içerisinde uzun menzilli füzelerimizi de üretebilir konuma geliriz.
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
[h=1]Türkiye meydan okuyor![/h]

23202.jpg


Türkiye meydan okuyor!

ANKA Türkiye’nin uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi projesi için ABD’nin yaptırımlar uyguladığı Çinli CPMIEC şirketinin tercih edilmesi, yurt dışında da yankılandı.

DefenseNews “kaygı artıyor” derken kararın Batılı müttefikler için “meydan okuma” oluşturduğunu öne sürdü. Financial Times gazetesi ise, karar için “Ankara’nın bazı NATO ortaklarını şaşırttı” diye yazdı.


Dünyanın önde gelen savunma sitelerinden ABD’li DefenseNews, Türkiye’nin kararını değerlendirdiği haber analizinde “Savunma analistleri ve Batılı diplomatlar, Türkiye’nin Batılı müttefikler için hem siyasi hem de askeri meydan okumaları sunduğunu söylediler” dedi.



“NATO TARAFINDAN KORUNAN TÜRKİYE İTTİFAKIN KAYGILARINI GÖZARDI ETTİ"


Ankara’daki bir NATO ülkesinin savunma ataşesinin “NATO varlıklarınca korunan Türkiye, ittifakın kaygılarını gözardı ederek nasıl dost olmayan bir ülke tarafından üretilecek bir hava savunma sistemini tercih eder?” yönündeki tepkisini de yansıtan DefenseNews, ABD’nin geçen Şubat ayında İran, Kuzey Kore ve Suriye gibi ülkelerle teknolojisini paylaştığı için CPMIEC şirketi için yaptırım kararını aldığını anımsattı.



“NATO ÜLKELERİ, MUHTEMELEN İŞBİRLİĞİNİ REDDEDECEK”



Çin şirketinin sağlayacak sisteminin Türkiye’de konuşlandırılmış NATO varlıklarıyla ne ölçüde entegre olabileceği meselesine de değinen DefenseNews, uzmanlar, analistler ve yetkililere atfen NATO ile entegrasyonun pek olası görünmediğini kaydederken Londra’daki bir Türkiye uzmanının NATO ülkelerinin “muhtemelen Çinli sistemin Türkiye’deki ittifak varlıklarıyla entegrasyonu konusunda Türkiye ile herhangi bir işbirliğini yapmayı reddedecekleri”ni söylediklerine dikkat çekti.



“ŞANGAİ İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜNE BİR SELAM”



DefenseNews, haberinde “Türkiye’nin attığı adım aynı zamanda ülkenin Batılı müttefiklerine bir meydan okuma olarak da görülüyor” dedikten sonra NATO üyesi Avrupalı bir ülkenin Büyükelçisinin “Bu açıkça Şanghay İşbirliği Örgütü’ne bir selamdır… Ve NATO müttefiklerine, Türkiye’nin artık eskiden gibi sağlam bir müttefik olmayabileceği yönündeki güçlü bir mesaj” görüşünü de yansıttı.



“HAYAL KIRIKLIĞINI YARATTI”



Türkiye’nin kararını da değerlendiren Financial Times gazetesi ise, “Ankara’nın bazı NATO ortaklarını şaşırdığını ve hayal kırıklığını yarattığını” belirttiği haberinde Türk yetkililerinin kararının “teknik ve fiyat temelinde verildiğini” söylediklerini anlattı.


Ancak Batılı diplomatların Ankara’nın proje için Çin grubunü tercih etmesinin kendileri şaşırttığını ve hayal kırıklığını yarattığını söylediklerini de kaydeden gazete, aynı diplomatların Çinli sistemin NATO’nın savunma mimarisiyle entegre olmamasından endişe duyduklarına dikkat çekti.


“TÜRKİYE YERLİ SAVUNMA SANAYİİNİ GÜÇLENDİRMEYE ODAKLANIYOR”


İngiliz gazetesi haberinde İngiliz savunma ve güvenlik düşünce kuruluşu Royal United Services Institute’ten Aaron Stein’ın değerlendirmelerine de yer verdi.


Aaron Stein, ihalenin Türkiye’nin savaş alanında test edilen teknolojiyi hızla almak yerine kendi yerli savunma sanayini güçlendirmeye odaklandığını gösterdiği görüşünü dile getirdi.


KaynaK
 

Snipertr

Profesör
Katılım
12 Ekim 2011
Mesajlar
1,033
Reaksiyon puanı
6
Puanları
38
bu toplarin zoruna gitmisse bu kadar hayirli bir haber demektir insALLAH
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
[h=1]Türkiye'nin ABD'yi kızdıran teklifinin nedeni[/h]
bakandan_itiraf_beklenen_sonucu_alamadik13679044140_h1023129.jpg


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihalesini Çin Halk Cumhuriyeti'nden CPMIEC firmasına vermesinin ardından ABD ve NATO'dan gelen tepkileri yanıt verdi.

ABD ve NATO'nun tepkisine Bakan Yılmaz VATAN aracılığıyla yanıt verdi: "Biz ortak üretim ve teknoloji transferi istiyoruz. Diğer ülkeler bunu bize sağlıyor mu? Sağlamıyorsa biz de sağlayandan alacağız"


En ucuz teklif


Bakan Yılmaz, ihaleyle ilgili ilk açıklamasını yaptı. Meclis'te konuyla ilgili VATAN'ın sorusunu yanıtlayan Bakan Yılmaz, "Biz ortak üretim ve teknoloji transferi istiyoruz. Diğer ülkeler bunu bize sağlıyor mu? Sağlamıyorsa biz de sağlayandan alacağız" dedi. Yılmaz, Çinli firmanın üreteceği sistemin NATO havunma sistemiyle uyumlu olmayacağı yönündeki iddialara ise "Bu konuda hiçbir sorun yok" karşılığını verdi. Yılmaz, Çinli firmanın ihalede en ucuz telifi verdiğini sözlerine ekledi.


NATO ve ABD'nin tepkisi


Başbakan Erdoğan başkanlığında geçen hafta toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi, Rusya, ABD, Çin ve Fransa-İtalya ortaklığının yoğun kulis faaliyetlerine giriştiği, merakla beklenen 4 milyar dolarlık uzun menzilli füze projesi ihalesini Çin'e vermişti. İhale kapsamında füze ve sistemlerinin, Çinli CPMIEC kuruluşu ile Türkiye'de ortak üretilmesi amacıyla sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi. Bu kararın alınmasının ardından ise ABD ve NATO'dan Türkiye'ye tepki gelmişti. CPMIEC, "nükleer silahların yaygınlaştırılması anlaşmalarını" ihlal ettiği gerekçesiyle Şubat 2013'ten itibaren ABD'nin yaptırım uygulanan şirketler listesinde bulunuyor. Bu nedenle ihalenin Çinli firmaya verilmesi ABD'nin tepkisine neden oldu. NATO ise yapılması hedeflenen ortak hava savunma sisteminin ittifakın sistemiyle uyumlu olmadığı gerekçesiyle Türkiye'ye tepki gösterdi.


Görüşmeler sürecek


ABD Büyükelçisi Ricciardone de, "Umarım NATO'ya uyumlu bir füze savunma sistemi seçersiniz" yorumunda bulunurken, NATO'daki yetkililer Ankara'ya, Türkiye'nin Çin'le yapmayı hedeflediği ortak hava savunma sisteminin teknik açıdan ittifakın hava savunma sistemiyle uyum teşkil etmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü ise "Türk Hükümeti'nin ABD'nin yaptırım uyguladığı bir şirketle, NATO sisteminde ya da kolektif savunma kapasitesi içinde kullanılamayacak bir füze savunma sistemi için görüşmeler sürdürmesiyle ilgili ciddi endişelerimizi ilettik. Bu konudaki görüşmelerimiz sürecek" dedi.


Radara yakalanmıyor



Savunma çevrelerinde, NATO üyesi Türkiye'nin Amerikan Raytheon Co şirketinin ürettiği Patriot füzelerini ya da Fransız-İtalyan ortak yapımı Eurosam SAMP/T sistemini tercih etmesini bekliyordu. İhalede Rusya da yarışıyordu. Ancak Çinli firmanın 4 milyar dolara mal olması beklenen sistem için 3 milyar doların altında teklif vermesi ve Türkiye ile ortak yapım teklif etmesinin ardından ihale için CPMIEC'in ürettiği FD-2000 sistemi tercih edildi. Çin Halk Cumhuriyeti'nin CPMIEC firması tarafından üretilen FD-2000 füze savunma sistemi 20 bin metre irtifa ve 100 kilometre menzile sahip. Radara yakalanmama özelliği bulunan füzeleri dahi tespit edebilen sistem, ikili ve altılı bataryalar halinde konuşlandırılıyor.


KaynaK
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
ateşleme sistemlerinde sanal olarak yazılımsal olarak yani o füzeyi üreten ülkeye savaş açamasınız yazılım :D füzeyi oraya atmaz :D :D (cidden)
 

murat8550

Asistan
Katılım
8 Ağustos 2013
Mesajlar
174
Reaksiyon puanı
10
Puanları
18
Amerika buna izin vermez...görürsünüz bu ihale orda kalır... yemez...
 

SARKAT

Profesör
Katılım
8 Mayıs 2008
Mesajlar
3,778
Reaksiyon puanı
68
Puanları
48
Bakan ne demiş: "Biz ortak üretim ve teknoloji transferi istiyoruz. Diğer ülkeler bunu bize sağlıyor mu? Sağlamıyorsa biz de sağlayandan alacağız"

Oh ne güzel. O zaman Abd, Rusya vs fiyat kırsın aynı kaliteyi ucuza versin. Hem ben Çin füzelerinin Rusların kinden daha kaliteli olduğunu düşünüyorum.
 

semihx

Öğrenci
Katılım
13 Haziran 2012
Mesajlar
72
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
4 milyar dolara üretim yapsak daha iyi değil mi ? Neden paramızı başka ülkelere veriyoruz ne bu acele hiç anlamıyorum. Bizde onun daha iyisini yapabilecek kapasite varken neden başkasına muhtaç oluyoruz anlamak güç ! Bi de biz bunu satın alıyoruz bir kaç sene sonra daha iyisı çıkıyor. Onu da satın almak zorunda oluyoruz eskisi bi işe yaramıyor, neden sürekli almak zorunda olalım ya çok üzülüyorum.
 

TBM

Dekan
Katılım
28 Ekim 2008
Mesajlar
6,587
Reaksiyon puanı
358
Puanları
83
ucuz etin yahnisi
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
Predatör ders oldu!

predator-ders-oldu_m.jpg


Türkiye'nin hava savunma sisteminde Çin'i tercih etmesinde geçen yıl ABD'den talep edilen insansız hava aracı Predatörlerin verilmemesi etkili oldu.

Türkiye'nin füze savunma sistemlerinde ABD'yi değil Çin'i tercih etmesinde, 2012 yılında satın alınmak istenen silahlı predatörlerin 'ABD Kongresi'ne takılması etkili oldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 2012 yılının Mayıs ayında bizzat ABD'ye giderek 6'sı silahlı olmak üzere 10 adet predatörün alımı için girişimlerde bulunmuştu. ABD'nin Afganistan'da etkili bir biçimde kullandığı bu insansız hava araçlarını terörle mücadele amacıyla almak isteyen Türkiye'nin bu girişimlerinin sonuçsuz kalması savunma sanayi alanında atılacak adımların tekrar gözden geçirilmesine neden oldu.


SINIR SAVUNMASI

Türkiye'nin hava savunma sistemlerinin güçlendirmek üzere satın alacağı füze sistemlerinde ABD'nin (PAC-3) sisteminin değilde Çin'in HQ-9 sisteminin tercih edilmesinde geçmişte satın alınacak predatörlerin ABD kongresi engeline takılması etkiledi.Terörle mücadelenin en etkili bir biçimde sürdürüldüğü 2012 yılında, Türkiye, silahlı predatör alımı için ABD'nin kapısını çalmıştı ve olumsuz yanıt almıştı.


KaynaK
 

webrettin

Profesör
Katılım
16 Mart 2009
Mesajlar
1,676
Reaksiyon puanı
49
Puanları
48
Aynı durum atak helikopterde de yaşanmıştı. cobra helikopter satışında ülkemiz teknolojisini de parasının tam karşılığını vererek almak istedi ancak amerika buna izin vermedi. İtalya ile görüşmeler başladı. T129 (Atak) helikopterinin teknolojisini de satmaları koşuluyla anlaşıldı ve ülkemize getirildi.Politikanız montajı ve sadece satın almayı bir kenara bırakarak kendi ürününüzü kendiniz yapmaksa en baştan başlamak yerine tecrübeye bir şekilde sahip olup ilerletmek en doğru yaklaşım. Atak helikopter yerlileştirilecek. Füzeler de aynı şekilde. Hem italya çin kazandı $, hem ülkemiz.Kazan kazan.
 

vimjunon

Asistan
Katılım
7 Şubat 2010
Mesajlar
392
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Hem daha ucuz, hem daha ileri bir sistem (olduğu söyleniyor), hem de teknolojisini sizinle paylaşıyorlar. Bunun seçilmesinden mantıklı ne olabilir ki?
 
Üst