Cep telefonumun internete verilmesi

opus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar sevmediğim bir insan bana gıcıklık olsun diye cep telefon numaramı internette bir sosyal siteye koymuş. tanımadığım 2 kişi aradı beni bu yüzden tanışalım mı edelim mi diye. sonra cocukla konuştum silmiş numaramı kaldırmış. özür falan da diledi. bir an suç duyurusunda bulunmayı düşündüm numaramı verdi diye. sizce bunun yaptırımı ceza olarak ne olur? para cezası mı gelir sadece yoksa hapis de olur mu? sadece yaptırımı merak ediyorum o yüzden sordum. iyi günler

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Bir kişinin adı, soyadı, yaşı, cinsiyeti, doğum yeri, dini, T.C. kimlik numarası, cinsel hayatı, cep telefonu numarası, medeni durumu, ailesi, işi, geliri, borçları, adresi, geçirdiği hastalıklar, özel zevkleri ve buna benzer bilgiler onun kişisel verilerini oluşturur. Yani korumaya tabi tutulacak kişisel veriler belirli bir kişiye ilişkin olan veya belirli bir kişiye ilişkin olduğu belirlenebilen bütün bilgilerdir.

Bu kişisel verilerin üçüncü kişilere açıklanılması (satış yoluyla veya başka herhangi bir yolla) verilerin sahibinin kişilik hakkına tecavüz oluşturur.

Bir kişinin belirli veya belirlenebilir olması, mevcut verilerin herhangi bir şekilde bir
gerçek kişiyle ilişkilendirilmesi suretiyle, o kişinin tanımlanabilir hale getirilmesini ifade
eder. Yani verilerin; kişinin fiziksel, ekonomik, kültürel, sosyal veya psikolojik kimliğini
ifade eden somut bir içerik taşıması veya kimlik, vergi, sigorta numarası gibi herhangi bir
kayıtla ilişkilendirilmesi sonucunda kişinin belirlenmesini sağlayan tüm halleri kapsar. İsim,
telefon numarası, motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası,
özgeçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, genetik bilgiler gibi veriler dolaylı da
olsa kişiyi belirlenebilir kılabilme özellikleri nedeniyle kişisel verilerdir.

MADDE 136. - (1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

MADDE 139. - (1) Kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve verileri yok etmeme hariç, bu bölümde yer alan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.

7/24

Profesör
Reaksiyon puanı
51
Eğer ki onun koyduğundan eminsen bir korkutma yapabilirsin ?

Avukatımla görüştüm savcılığa dilekçe verdik, yasal işlemleri başlattım yakında mahkemede görüşürüz bir avukat tutsan iyi edersin diye.