Cep telefonu kansere sebep olur mu?

Bu konuyu okuyanlar

cacar

Profesör
Katılım
24 Mart 2006
Mesajlar
1,607
Reaksiyon puanı
13
Puanları
38
Cep telefonu kullanımının kanseri tetikleyip tetiklemediği konusunda yapılan bir araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Cep telefonlarının kanser riski taşıyıp taşımadığı konusunda yapılan spekülasyonlar sıcaklığını her zaman koruyan bir gündem maddesi olageliyor. Ancak şimdiye kadar kesin olarak tespit edilmiş ve yaygın olarak kabul görmüş bir bulgu olmaması da bu alanda ciddi bir eksiklik olarak görülebilir. Bu alanda yapılan araştırmaların yetersizliğini ve metodolojik olarak tutarlı olmadığını farkeden bir bilim heyeti tarafından yüklü bir finansman desteği ile İngiltere'den yapılan araştırmada cep telefonu üreticilerini sevindirecek sonuçlara ulaşıldı. Araştırma sonuçlarına göre cep telefonlarının kısa vadede beyin kanserine yol açtığına dair bir bulguya rastlanamadığı belirtilirken, her ihtimale karşı çocukların cep telefonu kullanımı konusunda büyük bir dikkat gösterilmesi gerektiğine de dikkat çekildi.

İngiltere'de şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı araştırma özelliğini taşıyan çalışma 6 yılda gerçekleştirildi. Yaklaşık 18 milyon dolar harcanarak yapılan araştırmada cep telefonunun beyin kanserine yol açtığına dair bir bulgu elde edilemediğini araştırmayı yöneten Prof. Lawrie Challis açıkladı. Mobil İletişim ve Sağlık Araştırması (Mobile Telecommunications and Health Research/MTHR) isimli çalışmaya katılan deneklerin küçük bir bölümünün 10 yıldan daha uzun bir süredir cep telefonu kullandığına dikkat çeken Challis bununla birlikte kanser türlerinden büyük bir çoğunluğunun 10 yıl gibi bir sürede ortaya çıktığını hatırlattı.

Araştırmada çocuk deneklerin bilimsel etik kaygılarından dolayı kullanılmadığını ifade eden Challis, çocukların radyo frekans sinyalleri ile yayılan radyasyona karşı yetişkinlere oranla daha hassas olduklarının teorik olarak halen geçerli olduğunu ifade etti. MTHR araştırmasının ikinci ayağının 200 bin deneğin katılımı ile Danimarka, Finlandiya, İsveç ve İngiltere'de halen sürmekte olduğunu hatırlatan Prof. Challis ebeveynlere çocukların cep telefonu kullanımı kısıtlamaları konusunda da kesin bir tavsiyede bulunamayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: http://teknoajan.com/cep-telefonu-kansere-sebep-olur-mu-haber_1648.html
 

Berkin Bozdoğan

Profesör
Katılım
18 Mayıs 2005
Mesajlar
4,926
Reaksiyon puanı
38
Puanları
0
Elektromanyetizma her şekilde vücuda etki ediyor. Şiddeti ve sürekliliği arttıkça hücre bozunumu oluşturması muhtemel elbet. Diğer taraftan "telefon kanzer eder" önermesi de çok doğru değil. Elektrik tesisatı da hücreleri bozabilir :). Temel olarak aynı şey.
 
Üst