Gökçe Asena
Profesör
Cennet hurması'nın faydaları
Sonbaharın en sağlıklı besinleri arasında bulunan trabzon ya da diğer adıyla yaş hurmanın hiç bilmediğiniz yararları…
İçinde yüksek miktarda nişasta, glikoz, mineral ve vitamin bulunduran taze hurma kesinlikle evinizde tüketilmesi gereken önemli besinlerden biri.
Cennet hurması ülkemizde başta Karadeniz bölgesi olmak üzere birçok bölgede kolaylıkla yetişen çok yararlı bir meyvedir. Turuncu renkte olan bu meyve olgunlaştıkça rengi daha da koyulaşır ve muhteşem bir tada sahip olur. Bu meyve çok yararlıdır. İçeriğinde protein, çinko, kalsiyum, karbonhidrat, demir, fosfor bulunmaktadır. Aynı zamanda A, B, C vitaminleri açısından da oldukça zengindir.
Cennet hurmasının tadı buruktur. Ama olgunlaştıkça lezzeti artar. Zaten bu meyve olgunlaşmadan tüketilirse yutma zorluğu yaşanır. Kış aylarında pazar tezgahlarında yerini alır ve hastalıklara karşı mücadele de tüketilmesi gereken bir besin olarak mutlaka alınmalıdır.
Cennet hurması kuru şekilde de tüketilebilir. Meyve olgunlaştığında kısa sürede tüketilmelidir. Çünkü olgunlaştıktan bir süre sonra bozulabilir.
Özellikle yeni doğum yapan kadınların tüketmesi gereken bu besin, doğumda kaybedilen enerjinin ve kanın normal seviyeye gelmesinde önemli bir rol oynuyor.
İşte taze hurmanın bilinmeyen faydaları:
- Balgama ve öksürüğe iyi gelmektedir.
- Tansiyonu düşürür.
- Sindirim sistemini rahatlatır.
- Aç karnına tüketildiğinde bağırsaktaki bakterileri öldürür.
- Hafızayı güçlendirir.
- Hamilelerde sütü artırır.
- Yaşlanmayı geciktirir.
- Dinç tutar.
-Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Cildi güzelleştirir.
-Saçları besler.
-Vitamin açısından zengin olduğu için vitamin eksikliğine iyi gelir.
-Safra kesesine iyi gelir.
-Kolesterolü düşürür.
-Kabızlığa iyi gelir.
-Kanserden korunmayı sağlar.
-Enerji verir.
-Kemikleri güçlendirir.
-Göz sorunlarına iyi gelir.
Sonbaharın en sağlıklı besinleri arasında bulunan trabzon ya da diğer adıyla yaş hurmanın hiç bilmediğiniz yararları…
İçinde yüksek miktarda nişasta, glikoz, mineral ve vitamin bulunduran taze hurma kesinlikle evinizde tüketilmesi gereken önemli besinlerden biri.

Cennet hurması ülkemizde başta Karadeniz bölgesi olmak üzere birçok bölgede kolaylıkla yetişen çok yararlı bir meyvedir. Turuncu renkte olan bu meyve olgunlaştıkça rengi daha da koyulaşır ve muhteşem bir tada sahip olur. Bu meyve çok yararlıdır. İçeriğinde protein, çinko, kalsiyum, karbonhidrat, demir, fosfor bulunmaktadır. Aynı zamanda A, B, C vitaminleri açısından da oldukça zengindir.
Cennet hurmasının tadı buruktur. Ama olgunlaştıkça lezzeti artar. Zaten bu meyve olgunlaşmadan tüketilirse yutma zorluğu yaşanır. Kış aylarında pazar tezgahlarında yerini alır ve hastalıklara karşı mücadele de tüketilmesi gereken bir besin olarak mutlaka alınmalıdır.
Cennet hurması kuru şekilde de tüketilebilir. Meyve olgunlaştığında kısa sürede tüketilmelidir. Çünkü olgunlaştıktan bir süre sonra bozulabilir.
Özellikle yeni doğum yapan kadınların tüketmesi gereken bu besin, doğumda kaybedilen enerjinin ve kanın normal seviyeye gelmesinde önemli bir rol oynuyor.
İşte taze hurmanın bilinmeyen faydaları:
- Balgama ve öksürüğe iyi gelmektedir.
- Tansiyonu düşürür.

- Sindirim sistemini rahatlatır.
- Aç karnına tüketildiğinde bağırsaktaki bakterileri öldürür.
- Hafızayı güçlendirir.
- Hamilelerde sütü artırır.
- Yaşlanmayı geciktirir.
- Dinç tutar.

-Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Cildi güzelleştirir.
-Saçları besler.
-Vitamin açısından zengin olduğu için vitamin eksikliğine iyi gelir.
-Safra kesesine iyi gelir.
-Kolesterolü düşürür.
-Kabızlığa iyi gelir.
-Kanserden korunmayı sağlar.
-Enerji verir.
-Kemikleri güçlendirir.
-Göz sorunlarına iyi gelir.