Cenaze arabaları neden siren çalar?

metehan760

Asistan
Reaksiyon puanı
7
Uzun zamandır bu konu üzerinde derin düşünceler içerisindeyim.
Uzaktan bir siren sesi, yoldakiler yol verme telaşında. Az sonra bir cenaze arabası görünür, siren çala çala.. Acelesi nedir bilmiyorum. Kırmızı ışık falan dinlemiyor. Tabi arkasındaki konvoyda öyle. Onlarda klakson çalarak, dörtlülerini yakarak, geçiş üstünlüğünü kullanıyorlar. Bazen 3 araç bazen ise 30. Bunlarda kırmızı ışıkta geçiyorlar.
İyi de bu üstünlüğü hangi kanundan aldınız? Kanunlarda cenaze arabasına tanınan bir üstünlük yok.
Zaten cenaze arabasının acele etmesi için bir nedende yok. Benim bildiğim kadarıyla mümkün olduğunca cenazede konuşulmamalıdır. O zaman neden siren ve klakson çalınır anlamış değilim.

pesimist

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,164
Hiç görmedim siren çala çala giden bir cenaze aracı..

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Cenazenin mümkün olan en kısa süre içerisinde defnedilmesi gerekir. Bu da ya öğlen ya da ikindi vakti olur.

Genellikle de öğlen namazına yatiştirilmeye çalışılır. Ölen kişinin bir an evvel gömülmesi gerekir bu âdaptandır.

Bu hususlar çerçevesinde Cenaze aracının hızlı gitmesi ve cenaze merasimine yetişmeye çalışanların acele etmesi anlamlı görünür. Başka bir mantığı varsa bilmiyorum.

Tabi ki fırsatçıları hesaba katmıyorum o ayrı...

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
İlk defa duyuyorum siren çalarak giden cenaze arabasını..

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
Genellikle de öğlen namazına yatiştirilmeye çalışılır. Ölen kişinin bir an evvel gömülmesi gerekir bu âdaptandır.

..
Sen bu bildiğini unut:))

Ben de böyle biliyordum taa ki karadenize gelene kadar.Burada Ölen kişi hemen gömülebilecek durumdayken bile 24 saat beklettikleri çok oluyor.Ve yine bana ilginç gelen bir adetleri var..Ölü evine kim girrse onu elinden tutup doğruca ölünün yanına götürüyorlar ve ölünün yüzünü açıp gösteriyorlar.

metehan760

Asistan
Reaksiyon puanı
7
Hiç görmedim siren çala çala giden bir cenaze aracı..

Ben bazen günde 2-3 tane görüyorum.

Cenazenin mümkün olan en kısa süre içerisinde defnedilmesi gerekir. Bu da ya öğlen ya da ikindi vakti olur.

Bu hususlar çerçevesinde Cenaze aracının hızlı gitmesi ve cenaze merasimine yetişmeye çalışanların acele etmesi anlamlı görünür. Başka bir mantığı varsa bilmiyorum.

Tabi ki fırsatçıları hesaba katmıyorum o ayrı...

Kırmızı ışıkta bekleyeceği 50 sn. Bu memlekette siren çalan ambulansa yol vermeyenler, cenaze arabası görünce hemen yolu açıyorlar. Ambulanslar bile çok acil vakalar dışında sesli uyarı kullanamazlarken, cenaze arabaları ve konvoyu neden ortalığı birbirine katar. Hız olayına gelince bu arabalar hızlı gitmiyorlar, hatta tarfiğin akışını düşünürsek yavaş bile gidiyorlar. O nedenle siren çalmaları anlamsız...

Sen bu bildiğini unut:))

Ben de böyle biliyordum taa ki karadenize gelene kadar.Burada Ölen kişi hemen gömülebilecek durumdayken bile 24 saat beklettikleri çok oluyor.Ve yine bana ilginç gelen bir adetleri var..Ölü evine kim girrse onu elinden tutup doğruca ölünün yanına götürüyorlar ve ölünün yüzünü açıp gösteriyorlar.

Bu olay bayağı ilginç...

Dragunov

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Cenaze arabalarının Geçiş üstünlüğü var , geçiş hakkı değil . Ama yukarda arkadaşların dediği gibi eğer olay yetiştirilme ile ilgili sıkıntı oluşturacaksa o zaman geçiş hakkını kullanır .

Ama işin ilginç yanı bir kişi öldüğü zaman aynı gün değil ertesi gün gömülür :) yani araç rahat rahat gelebilir ama tembellik yapıp işi son dakikaya bırakırlarsa böyle trafiği altüst ederler.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Cenaze aracının siren çaldığını ilk defa duydum. :S

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Siren çaldığını bende görmedim, sadece hızlı gittiklerini biliyorum. Genellikle bir ilden başka ile nakil sırasında...

serseryyy55

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bende bundan bir ay önce kadar akşam saat 7 gibi kırmızı ışıkta bekleyen araçların arkasından gelen bi cenazae arabasının sirenini duydum ve araçlar yol verip cenazae aracının geçmesine izin verdiler. O anki yorumum cesedin canlandığı şeklinde olmuştu ... ama o saatte neden siren çalarak kırmızı ışıkta drmadan geçerki bi cenaze aracı. mantığını da çözebilmiş deilim ..

Demnesia

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Uzun zamandır bu konu üzerinde derin düşünceler içerisindeyim.
Uzaktan bir siren sesi, yoldakiler yol verme telaşında. Az sonra bir cenaze arabası görünür, siren çala çala.. Acelesi nedir bilmiyorum. Kırmızı ışık falan dinlemiyor. Tabi arkasındaki konvoyda öyle. Onlarda klakson çalarak, dörtlülerini yakarak, geçiş üstünlüğünü kullanıyorlar. Bazen 3 araç bazen ise 30. Bunlarda kırmızı ışıkta geçiyorlar.
İyi de bu üstünlüğü hangi kanundan aldınız? Kanunlarda cenaze arabasına tanınan bir üstünlük yok.
Zaten cenaze arabasının acele etmesi için bir nedende yok. Benim bildiğim kadarıyla mümkün olduğunca cenazede konuşulmamalıdır. O zaman neden siren ve klakson çalınır anlamış değilim.
Hangi Ülkede yaşıyosun? 25 yıllık hayatımda bir kere bile böyle bir şeye şahit olmadım... :P

metehan760

Asistan
Reaksiyon puanı
7
Hangi Ülkede yaşıyosun? 25 yıllık hayatımda bir kere bile böyle bir şeye şahit olmadım... :P
Türkiye'de. Zaten böyle birşey başka nerede olabilir. Daha az önce birtane daha gördüm. Sanırım senin sorunun şu. Mezarlığa giden herhangi yol güzergahında bulunmamışsın. 25 yaş abartılacak kadar bir yaş değil.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
bizim şehirde her cenaze de çalarlar hem de mezarlık çok uzak değil yol boş hatta bom boş ken arabanın önü açıkken bile çalınır anlam veremiyorum tamam önü tıkanır yol versinler diye onu anladım da yol bom boşken niye çalarak gider o niyedir onu anlamıyorum bir türlü bence bu ufak bir konun veya başka bir şeyle artık kim ilgileniyorsa bu tür işlerle gerek belediye gerek valilik gerekse de iç işleri bakanlığı kim se artık düzenlese cenaze arabası sirenini çalma yı