Çalışanlara pratik tarifler

llavinya

Dekan
9 Ekim 2006
7,781
92
0
Çalışanlara pratik tarifler

yemek.jpg


Anadolu yemekleri lezzetlidir ama zahmetlidir de. Su böreğini açmak için maharetli bir ev hanımı olmanın yanında vaktinizin de olması gerekir.
Bu sebepledir ki yeni nesil çalışan kadınların mutfaklarında Anadolu yemekleri pek pişmez. Lezzetli yemekleri kısa sürede pişirmeye yardımcı mutfak aletleri geliştiren Korkmaz, bu hanımlara yönelik bir kitap çıkardı. Pratik Anadolu yemeklerinden oluşan bu kitabı Sahrap Soysal hazırladı. Kitapta Anadolu'ya has yemek tariflerinin yanında pratik bilgiler de var.
Şu sıralar hava bir yağmurlu, bir sıcak, bir soğuk... Havanın bu kararsız haline alışkın olmayan bünyeler hastalanıyor. Soysal'ın soğanlı antibiyotik çorba tarifi tam da bugünlerde pişirilecek şifa kaynağı bir yemek. Taze sebzelerin pazar tezgahlarında arzı endam etmesi, taze fasulye yemeğini özlediğimizi hatırlatıyor.
***
Soğanlı antibiyotik çorba

yemek01.jpg


Malzeme: 1 kg orta boy kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı tepeleme un, 9-10 su bardağı et ya da tavuk suyu
Terbiyesi için; 2 adet yumurtanın sarısı, 2 yemek kaşığı limon suyu, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı tuz, karabiber, 1 demet maydanoz
Yapılışı; soğanları soyup ikiye böldükten sonra, yarım ay şeklinde incecik doğrayın. Zeytinyağını orta boy bir tencerede eritip üzerine soğanları ekleyerek orta ısılı ateşte sık sık karıştırarak soğanlar iyice sararıncaya kadar 10-12 dakika kavurun. Üzerine un, kırmızı pul biber, tuz ve karabiberi serpiştirip karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Ilık et suyunu da azar azar ilave edip çorbayı pişirmeye bırakın. Kaynamaya başladıktan 30-40 dakika sonra, yani soğanlar iyice yumuşayınca çorbadan bir kepçe kadar alıp bir kâsede çırparak hazırladığınız terbiyenin içine aktarın. Terbiye sosunu yavaş yavaş ve çorbayı bir taraftan karıştırmaya devam ederek tencereye aktarın. Çorbayı karıştırarak 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Varsa 1 su bardağı rendelenmiş kaşar da ilave edebilirsiniz. İncecik kıyılmış maydanozla süsleyip servise sunun.
***

Mısır unlu patlıcan tavası

yemek02.jpg


Malzeme listesi: 3-4 adet ince uzun kemerpatlıcan, 1 su bardağı mısır unu, 1 adet orta boy kuru soğan, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay bardağı sıvıyağ.
Yapılışı: Patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına dilimleyin ve başparmak formunda doğrayın. Bol tuzlu suda 30 dakika kadar bekletin. Tuzlu sudan çıkardığınız patlıcanları yıkayıp iyice süzün. 10 dakika kadar kaynayan suda haşlayıp tel süzgeçle iyice süzün. Patlıcanların iyice süzülmesi bu yemeğin püf noktası. Diğer taraftan soğanı ortadan ikiye bölüp incecik yarım aylar halinde doğrayın. Sıvı yağın yarısını büyükçe bir teflon tavaya ya da yanmaz yapışmaz tavaya koyup kızdırın. Soğan, mısır unu ve tuzu tavaya aktarıp kaşıkla karıştırarak 2 dakika kavurun ve ocaktan alın. Soğanlı karışımın üzerine patlıcanları dizin. Üzerine de kalan sıvı yağı gezdirin. Tavayı tekrar ocağa koyup kısık ateşte, yemeğin altı kızarıncaya kadar pişirin. Yemeği tıpkı omlet gibi, bir tabak yardımıyla ters çevirin ve diğer tarafını da kızartın. İki tarafını da kızartıp sevis tabağına yerleştirin. İsterseniz dövülmüş sarımsak, ceviz ve limon suyuyla bir sos hazırlayabilirsiniz.
***

Kıymalı yeşil fasulye

Malzeme listesi: 1 kg yeşil ayşekadın fasulye, 300 gr az yağlı dana kıyma, 1 adet büyük boy kuru soğan, 6 çay kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı tuz, karabiber, 2 çay kaşığı toz şeker, 2 kahve fincanı zeytinyağı, 3-4 su bardağı sıcak su.
Yapılışı: Fasulyelerin uç kısımlarını kırarak ayıkladıktan sonra keskin bir bıçakla uzunlamasına ortadan ikiye bölün. Soğanı soyup ince doğrayın. Zeytinyağını ve kıymayı tencerede orta ısılı ateşte kendi suyunu verip çekinceye kadar 2 dakika kavurun. Yemeklik doğradığınız soğanları ve salçayı ilave edip 2-3 dakika daha kavurun. Fasulyeleri ekleyip tuz, karabiber ve toz şekeri katın ve arada sırada karıştırarak fasulyenin rengi iyice yeşil oluncaya kadar 5 dakika daha kavurun. Sıcak suyu da ilave edip orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp fasulyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Eğer yemeğe patates koyacaksanız sıcak suyu koyduğunuz sırada ekleyin.
***

Bunları bilmelisiniz

Uzunca bir süre kullanmayacağınız çaydanlıkların içine kesme şeker koymanız, kokmalarını engelleyecektir.
Sebzeleri az suyla ve kısa sürede haşlayın. En sağlıklı haşlama yöntemi de buharda yapılandır. Kurutulmuş meyvelerin besin ve potasyum değerleri çok yüksektir. Sofranızdan eksik etmeyin.

Meyve ve sebzeleri soğuk suyla ve 5 dakika süreyle yıkayın.
Fındık, bedeni ve zihni yorgunluğu giderir, hastalıkların nekahet devresinin çabuk atlatılmasını sağlar.
Buzdolabındaki kötü kokuları gidermek için bir tabağa koyduğunuz limon dilimlerini buzdolabınızın en alt gözüne yerleştirmeniz yeterli.
Her gün yiyeceğiniz iki adet elma, kalp ve dolaşım sorunlarından sizi korur, kabızlığı önler, kolesterolü düşürür.
Asma yapraklarıyla yapılan ilaçlar, vücuda kuvvet verir, ishali keser.
Ahududu, mide ve bağırsak gazlarının giderilmesinde yardımcı olur.
Alıç kalbe iyi gelir, idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Badem, bedeni ve zihni yorgunluğa iyi gelir, böbrek iltihaplarını giderir. Karaciğerlere iyi gelir.

ZAMAN
 

mrtlln

Asistan
30 Mart 2010
427
61
28
Soğanlı antibiyotik çorba.

soğanı severimde hiç bir şekilde değişime girmemiş halini :D
 
Üst