BÜYÜK HARF Kullanmanın Sakıncaları

Bu konuyu okuyanlar

MrtAltg

Müdavim
Emektar
Katılım
22 Şubat 2007
Mesajlar
9,826
Reaksiyon puanı
12,058
Puanları
113
İş yazışmalarında, kişisel mesajlaşmalarda ve diğer iletişim araçlarımızda bazen BÜYÜK HARF kullanımını abarttığımız oluyor. Dilbilgisi kurallarından ziyade iletişim içinde olduklarımıza negatif bir algı yaratmış da olabiliriz. E-postaları ya da mesajları tamamen büyük harfle yazıyorsanız işte o zaman büyük tehlike altındasınız. Neden mi ?

BÜYÜK HARF bir kural değildir.
Bazı yazılarda vurgulamak istediğiniz yerleri büyük harfler yazıyorsanız hata yapıyorsunuz. Büyük harfi betimleme aracı yerine kullanmaktan vazgeçin. Bunun yerine tırnak işareti kullanın. Eğer word dosyasına yazıyorsanız o kelimeyi bold yapın.

Aldığımız geri bildirimlerden birinde ise daha uzun cümleler yazmak yerine bir – iki kelimeyle cümleyi anlatma yolu tercih edilen olarak karşımıza çıkıyor. Aşağıdaki iki örnekte aynı anlamı taşındığı bilinen ve sıkça kullanılan cümleler var.

– Eşyalarımı toplayıp bu evden gidiyorum!

– BEN GİDİYORUM!

Büyük harfle yazılan iki kelime tam bir tepkiyi anlatıyor. Ama bunu büyük harfle yazmaya gerek yok. Daha uzun cümleler kurun ama büyük harf çirkinliğine girmeyin.

Sanki bağırıyorsunuz
Eğer büyük harfle yazan biriyseniz karşınızdaki kişiye bir epostada iki mesaj ileteceksiniz. Birincisi yazdıklarınız. İkincisi ise “sizin söylediklerinizi yapmak zorunda” olduklarıdır. BÜYÜK HARF konuşma tonunda bir bağırmaya tekabül eder. Günlük yazışmalarında büyük harfi sık kullanmayan kişiler birine sinirlendiklerinde ya da kızdıklarında BÜYÜK HARF kullanmaktan çekinmezler. Çünkü fena halde sinirlenmişlerdir ve bu siniri ne karşı tarafa belli etmek, ne de kendisini parçalamasına izin vermek istemiyorlardır.

BÜYÜK HARF le yazarak daha fazla ikna edeceğinizi düşünmeyin. Çünkü karşı tarafı sinirlendirebilirsiniz. Bir kavganın doğmasına yol açmayın!

Kaliteden ödün verirsiniz
Eğer saygın kişilerle iletişim kurmak istiyorsanız ve toplumda saygı gören biri olmak istiyorsanız sakin, ılımlı ve kavgadan uzak bir imajınız olmalı. BÜYÜK HARF kullanarak yarattığınız negatif algı kalitenizi düşürecek ve saldırgan, kavgacı, sorunlarını şiddetle çözen bir görüntü vereceksiniz.

Kaliteli insanlar yazılarını içten ve sakin bir üslupla yazarlar. Eğer saygın insanlarla muhatap olmak istiyorsanız onların dilinden konuşmanız gerekir.

Kibirli bir duruş sergilersiniz
Kibirli insanlar kızgın ve sert bir mizaca sahiptir. BÜYÜK HARF kullanarak sert mesajlar iletmeye devam ettiğinizde iletişim kurduğunuz kişiler kısa süre sonra kibirli bir insan olduğunuzu düşüneceklerdir. Sizin onlarla çalışmaya tahammül edemediğinizi düşünecekler.

Toplum içerisinde yaptıklarımızla saygı görür ya da yerin dibine sokuluruz. Davranışlarımız, karakterimizi yansıtır. Karakterimiz ise bizi biz yapan temel değerlerin yansımasıdır.

Toplumda yanlış anlaşılmak istemiyorsak BÜYÜK HARF kullanımında vazgeçelim.
BÜYÜK HARF Kullanmanın Sakıncaları | iienstitu
 

Ben Kenobi

Müdavim
Katılım
6 Kasım 2011
Mesajlar
7,336
Reaksiyon puanı
3,155
Puanları
113
Bunu biri Melih Gökçek'e de söylese bari, adamın küçük harf yazdığına şahit olmadık.
 

MrtAltg

Müdavim
Emektar
Katılım
22 Şubat 2007
Mesajlar
9,826
Reaksiyon puanı
12,058
Puanları
113
Maalesef ki internet ortamında tamamı büyük harf yazmak saygısızlıkdan öte birşey değildir bunun bilinmesi lazım
 

BJKolik

Dekan
Katılım
31 Aralık 2016
Mesajlar
6,419
Reaksiyon puanı
6,757
Puanları
113
Ayrıca göze de hoş gelmiyor büyük harfle yazılanlar.
 

_X_

Müdavim
Katılım
22 Ağustos 2013
Mesajlar
3,017
Reaksiyon puanı
1,544
Puanları
113
Herkesin okuması bilmesi uyması gereken yazım kuralları aynı şekilde bunu konuşma uslubunada dökmek gerek.
Örneğin Saygı bekleyip saygısızlık yapmak büyük harf kullanımı gibidir ;)
Özgür düşünce anlayışından beyan edilen fikirler karşı tarafın özgürlüğüne halel getirmediği müddetçe özgürlükten söz edilir. Küfür argo iftira tahrik vs.
 

kmurat

Müdavim
Cezalı
Katılım
8 Şubat 2014
Mesajlar
8,488
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
3,710
Puanları
113
Büyük harf yersiz kullanıldığında göz yoruyor.
 
Üst