Bu ülkede webmaster olmak mı? Çok zor

hakanozkoc

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Gelişen dünyanın beraberinde getirdiği yüksek teknoloji, internet ortamına gün geçtikçe daha da fazla yansımakta. Tüm bu gelişmeler bilgi açlığını ve bilgi birikimini artırırken, bir yandan da internet ortamının kullanılamaz bir hale gelmesine sebep oluyor. İşte burada en büyük iş webmasterlara düşüyor.

Webmasterlar, gerek Google'da dizin üzerine gönüllü çalışanlar olsun, gerekse sadece web tasarımı ile ilgilenenler olsun, internetin yönünü ve onun nasıl gelişeceğini belirleyen büyük bir güç olarak karşımıza çıkıyor. İşte bu nedenle yabancı sitelerin ve yabancı kaynakların webmasterlarına niçin gerekli önemi ve değeri gösterdikleri çok açık bir biçimde görülüyor. İnternette kısa bir araştırma sonucu yüzlerce farklı yabancı dilde webmaster kaynak kitapları ve benzeri birçok orijinal fikri yorulmaksızın bulmanız mümkün. Peki Türkiye'de bulmanız mümkün mü? Ben size söyleyim mi, hayır! Maalesef bizim internet ortamımızı bırakın, kitapçılarda bile yarımyamalak birkaç çeviri kitaptan başka kaynak bulamazsınız. Hergün yüzlerce mesaj forumlarda yerlerini alıyor: "... kodlama dilini öğrenmek istiyorum, lütfen kaynak önerir misiniz?" Aradan bir hafta geçiyor ve yazılan mesaja ya cevap verilemiyor, ya da çok eskilerden kalma, artık adını ezberlediğimiz yetersiz bir kitap tekrar bize sunuluyor. İşte bu nedenle öğrenme merakımız azalıyor, webmasterlarımız köreliyor, webmaster adaylarımızın sayısı gün geçtikçe azalarak, insanlar yapabildikleri en kolay şey olan forum açmaya eğilimleniyor. Tüm bunların bize olan maliyeti ise, koskocaman bir forum çöplüğü olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye'de webmasterlık aynı zamanda gönüllü yapılan bir iş. Çünkü webmasterlarımızın kazanç kapıları da oldukça tıkanmış durumda. Birşeyler biliyor ve üretip faydalı olmak istiyor olsanız dahi karşınıza bu sefer de kullandığınız programların lisans sorunu çıkıyor. Yurtdışında x liraya satılan bir programın ülkemizde 3-4x fiyata satılması, webmasterlarımızın elini ayağını bağlarken, internet ortamında da hani şu kampanyalar yapıp karşı geldiğimiz korsan yayınların artmasına sebep oluyor. Böyle bir ortamda gerçek webmasterlarla kendini webmaster sayanlar arasındaki fark kapanıyor, deneyimli bir webmaster olmanızın anlamı kalmıyor.

Sonuç olarak Türkiye'de webmaster olmak şu anlama geliyor: "Ben bu işten para kazanmak için yapmıyorum, kendimi internetin acımasız ortamına teslim ediyorum, yapacaklarıma teşekkür edilmesine gerek yok, webmastrlığımı internete adıyorum".. Tüm gerçek webmasterlara, herşey gönlünüzce olsun..

bohongtw

Doçent
Reaksiyon puanı
27
artik kitap kullanmaktan ziyade video dersleri cok daha mantikli geliyor
bir de bizim memlekette isi profesyoneline yaptirma hastaligi var sanki ayakkabi tamir ettiriyoz arkadas bir amator cok daha guzel isler cikarabilir soz konusu web sayfasi ise... veriyorlar uzman diye birine amcam ne anlayacak bu islerden eleman da cakiyo hazir sistemleri , joomla mesela , amcam saniyor ki hepsini bu yapti sonra tomarla parayi dokuyor eline kazanan iyi kazaniyor bu boslukta

hakanozkoc

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Haklısın kardes gelecek nesillere fırsat vermiyorlar.Bizim burdaki "Ne kadar pahalıysa o kadar iyidir." araştırma denen birşey yok.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Bütün isteğim phpyi öğrenmek ama nasıl? :P

hakanozkoc

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Yolun %50 sini kat ettin zaten öğrenme isteğinle gerisi kolay videolar izle biraz kodlarla uğraş takıldığın yerde sor sen bile nasıl öğrendiğini anlamiyacaksın ama öğren demeyle bitmiyor durmada php ile uğraşıp kendini geliştirmen lazım her gün yeni birşey çıkaçak bunu unutma öğrenince öğrendim diyip bir kenara geçme.

damapika

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bu ülkede webmaster ın dısında sevdıgın bir meslegi yapmak çok zor ki webmaster a ne kalsın

çok iyi piyanistsin yada çok iyi ressam sın yada ne bilem çok iyi baletsın balerinsin

operacısın ne bilem ben yazarsın ne kadar yaşayabilirsin bunlarla sence bu ülkede

yada grafikersin iki photoshop bilenin grafiker oldugu şehirde ne yapabilirsin

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Yolun %50 sini kat ettin zaten öğrenme isteğinle gerisi kolay videolar izle biraz kodlarla uğraş takıldığın yerde sor sen bile nasıl öğrendiğini anlamiyacaksın ama öğren demeyle bitmiyor durmada php ile uğraşıp kendini geliştirmen lazım her gün yeni birşey çıkaçak bunu unutma öğrenince öğrendim diyip bir kenara geçme.
Hadi bize kolay gelsin :)

yesil116

Doçent
Reaksiyon puanı
13
Mehmet Şamlı - Her Yönüyle PHP 6 Yeni çıkan kaynaklardan birisi.

Eğer bu işi öğrenmek istiyorsanız yurt dışındaki kadar olmasada bir çok video eğitim seti var.Bulamayanlar PM atsın :)

skys

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
11
Ben belki biraz farklı yaklaşıcam ama aslına bakarsan türkiyede herkez webmaster :D 2-3 forum kuran yada hazır sistem kuran ben webmastarım diyor.Belkide bunların sebebi butür insanlar gerçek webmaster dediğimiz insanlara artistlik tarslıyor sen ne biliyorsun tarzında daha sonrada tabiki bu adamlarlda yardım etme isteği kalmıyor :)

hakanozkoc

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Ben belki biraz farklı yaklaşıcam ama aslına bakarsan türkiyede herkez webmaster :D 2-3 forum kuran yada hazır sistem kuran ben webmastarım diyor.Belkide bunların sebebi butür insanlar gerçek webmaster dediğimiz insanlara artistlik tarslıyor sen ne biliyorsun tarzında daha sonrada tabiki bu adamlarlda yardım etme isteği kalmıyor :)

Kendince güzel açıklamışsın katılıyorum.