AliY
Asistan
- Reaksiyon puanı
- 36
Firefox'ın bukadar sevilmesi ve kullanıcısının her geçen gün dahada artmasında en büyük sebebi sanırım eklentileri. Eklentileri olmayam bir Firefox bukadar kullanıcıya ulaşabilirmiydi sorusuna verilecek cevap hayır olurdu heralde.
Eklentileri inidirip kurarken genelde eklenti uyumsuzluğu dışında başka bir olasılık olacağını düşünmeyiz sanırım. Ama bugün okuduğum haber sonrası bu olumsuzluğun dışında Malware gibi tehlikeli bir içeriğinde olabileceği olasılığını da olduğunu öğrenmiş oldum.
Trojan tehlikelisi içeren bu iki eklenti bende kurulu değil ve eklentilerin açıklamalarını aktardığım Firefox Eklentiler Dünyası konu başlığında bu eklentinin tanıtımı yer almıyor ve çoğu arkadaşda da olduğunu düşünmüyorum. Ama yinede belki kullanan arkadaşlar olabilir diye bu eklentileri ve içerdikleri zararlı yazılımın detaylarını aktarayım.
Birincisi Sothink Web Video Downloader 4.0 eklentisi.
Sothink firmasının birçok programını kullandım ama bugüne kadar herangi bir zararlı yazılımla karşılaşmadım ama eklenti, Win32.LdPinch.gen Trojan içeriği barındırmakta olduğu bilgisi yer alıyor ve 2 Şubat 2010 tarih itibariyle de AMO listesinden kaldırılmış .
Diğer eklenti ise Master Filer eklentisi. Bu eklenti Win32.Bifrose.32.Bifrose Trojan içeriği barındırdığı bilgisi yer alıyor. Bu eklentide 25 Ocak 2010'da AMO listesinden kaldırılmış.
Bu eklentileri kullanıyorsanız heman kaldırmanız yanısıra Antivirüs ve Spyware programlarıyla bilgisayarınızı iyice taratın. Eklentileri kaldırmak malesef bu zararlıları kaldırmıyor.
Demek ki bundan sonra eklentiler konusunda daha dikkatli omamız gerekiyor. İnşallah bundan sonra butür haberler okumayız veya butür içeriklerle muhatap olmayız.
Haberin detaylarına buradan ulaşabilrisiniz.