Blackberry 84 milyon dolar zarar etti

Reaksiyon puanı
10,315
[h=1]BlackBerry Thorsten Heins'a güvenmekle hata mı ediyor?[/h]
pvd1n.jpg

Genelde iddialı açıklamalar yapan yeni BlackBerry CEO'su Thorsten Heins'ın neden bugüne kadar cihaz satışları hakkında konuşmadığı ortaya çıktı...

BlackBerry hareketli bir yıl geçiriyor. Research in Motion olan isimlerini firmanın amiral gemisi markasıyla değiştirdiler; kült haline gelen işletim sistemlerini tepeden tırnağa değiştirdiler ve BlackBerry 10 olarak adlandırdılar. Tüm bu değişiklikler kullanıcıları ürkütmesin, eski cihazları satın almaktan vazgeçmesinler diye de PlayBook’u desteklemeye devam edeceklerini açıkladılar. Sürekli firmanın başını ağrıtan gelişmeler yaşansa da, yeni CEO Thorsten Heins yatırımcılara ve müşterilere onun yönetimini desteklemeleri konusunda ikna ediyor. Ancak son çeyrek sonuçları hiç de iç açıcı değil ve artık akıllardaki sorular sesli bir biçimde sorulmaya başlandı.

Heins’ın kafasında güçlü bir plan var ve kendisi bu plan sayesinde BlackBerry’nin başarılı olacağına inanıyor. Çeyrek sonuçları öncesinde cihaz satışları konusunda hiçbir açıklama yapmamasının sebebi kendisine ve planına olan güveni kaybetmemek istememesinden olabilir.

Çeyrek sonuçlarını açıklamak için sahneye çıkan Heins, 84 milyon dolar zarar ettiklerini duyurdu. Ayrıca bu zamana kadar BlackBerry 10′lu cihazların ne kadar sattığı konusunda da pek bir ketumdu. Heins gibi açık sözlü ve çoğu zaman açıklamaları çok iddialı bulunan birisi, BlackBerry 10′lu telefonlar yüz milyonlar satsa hemen açıklardı diye tahmin ediyoruz. Bugün zorunlu olarak BlackBerry 10′lu 6,8 milyon cihazın satıldığını açıkladı. Heins’ın daha önce bu detayları saklama sebebinin tam da şimdi soracağımız sorunun akıllara gelmesini istememesi olduğundan emin gibiyiz: Yoksa Thorsten Heins’ın yönettiği diriliş hareketi işe yaramıyor mu?

Heins’a bir Steve Jobs özgürlüğü tanımayan BlackBerry yönetim kurulu ve yatırımcılar, hırslı CEO’nun söz vermesine rağmen PlayBook tabletin BlackBerry 10 güncellemesi almayacağının da müşterilere duyurulmasını sağladılar. Zaten mantıklı düşününce, eski basit BlackBerry işletim sistemi için geliştirilen PlayBook’un BlackBerry 10 güncellemesi aldıktan sonra kötü bir performans sunacağı ortada. BlackBerry mühendislerinin de denemelerinin ardından bu yönde görüş bildirdiklerini ve bu nedenle söz verilen güncellemenin askıya alındığını düşünüyoruz. Bu Heins için pek sorun olmamıştır herhalde; çünkü kendisi tablet trendinin beş yıl içerisinde yok olacağını düşünen nadir CEO’lardan bir tanesi. Hatırlarsanız bu açıklamasının ardından kendisi hakkında şüpheye düştüğümüzü belirtmiştik.

Heins BlackBerry ile büyük hamleler yapacak. Bunlar firmayı çok ileriye götürebilir ya da dibe vurdurabilir. Yalnızca bir çeyrekte 84 milyon dolar zarar etmek Heins'ın vadettiği hedefler için kabul edilebilir. Ancak yaptığı iddialı açıklamaların ve riskli hamlelerin yatırımcıların sabretmesine yardımcı olmadığını söylemek gerek...

kaynak

KaGe LoRd

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Nokia gibi bir dönüm yakalayamadığı sürece BlackBerry markası batmaya mahkum sanırım.

Mr.Elm

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Uçurumun kenarındayken o fiyatlarla piyasaya çıkarsan oturursun aşşaa

heathrow

Doçent
Reaksiyon puanı
55
RIM firması blackberry cihazlarda push mail ve bbm'e çok güvendi, kendini geliştir(e)medi, uygulama yetersizliği baş gösterdi, işletim sistemi olarak android'e geçiş yapılsaydı bir şeyler değişir miydi, kısacası blackberry eski popülaritesini kaybetti.

djfour

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Piyasada farklı işletim sistemleri olması bir renktir yalnız hem windows phone hem de blackberry sistemlerinin strateji hatası daha uygun fiyatlı cihazlar sunamaması (nokia bu konuda adım attı ve ucuz telefonlar çıkarmaya başladı ama ilk yarı verileri yine zarar ..) hele ki apple ucuz iPhone için büyük bir hamle yapmış ve bugün yarın piyasaya sürecekken, androidli çok uygun fiyatlı cihazları varken ..

heathrow

Doçent
Reaksiyon puanı
55
blackberry sistemlerinin strateji hatası daha uygun fiyatlı cihazlar sunamaması

alakası yok. bb cihazlarda ucuz modeller vardı. curve serisi vardı. curve 8520, curve 9300, curve 9320, curve 9360, curve 9220, curve 8900... daha sayayım mı?

aschil

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Android cihazların her kullanıcıya hit etmesi hem Nokıa yı hem Apple i hemde Blacberry OS ü büyük oranda zarara soktu.Bunun önlemini alamayıncada android zirveye uçarken kimileride battı (nokıa mesela bir zamanların efsanesi :D) kimileride yukarıdaki duruma düştü.
Nokia mesela batıştan kendini WP ye vererek çıkarıyor ki kısmende başarılı.
Lakin Androidin bu aşırı hızlı büyümesini kimse kesemez şuan.

Düşünün 2 yılda İOS u geçecek güce ulaştılar ki İOS yılların ürünüdür.

ProRat`

Profesör
Reaksiyon puanı
11
BlackBerry'nin fiyatlar hayla yüksek. Daha çok zarar ederler böyle. :)

heathrow

Doçent
Reaksiyon puanı
55
uygun fiyatlı modeli de çıkacak. donanım haber forumda bahsediliyordu.
ben bir ara bb hastasıydım. iki tane blackberry forumda hesabım vardı yazıyordum.

djfour

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
vardı diyorsun, ya şimdi? mobil OS savaşlarının zirvesine gelindiğinde? bahsedilen cihazlar hala piyasada olabilir ama hangi işletim sistemi o cihazların çoğu blackberry 7 güncellemesi bile alamıyor ..