Bitmeyen Kartuş Nedir? Nasıl kullanılır?

Bu konuyu okuyanlar

CTRL+P

Öğrenci
Katılım
4 Şubat 2013
Mesajlar
64
Reaksiyon puanı
1
Puanları
8
4398incij6465151.png


İnkjet mürekkep püskürtmeli yazıcılar, ince nozüllerinden kağıda direk olarak küçük mürekkep damlaları fışkırtma ilkesine göre çalışır. Bu işlem için püskürtme kartuşu kullanılmaktadır. Bitmeyen Kartuş Sistemi dediğimiz sistem; yazıcının baskı görevini gören baskı kartuşlarına; tank sistemi bağlanarak takılan bir sistemdir. Tank sistemi, hortumlar ve kartuş bağlantıları yazıcıya zarar vermeyecek şekilde monte edilmiştir.

Bitmeyen Kartuş Sistemi dediğimiz tanklı sistem yazıcının dışında durur. Bu tanklar hortumlar vasıtasıyla yazıcı içindeki kartuşlara bağlanır. Her tankta yaklaşık 80 ile 100 ml arası değişen mürekkep bulunur. 4 tanklı bir bitmeyen kartuş sisteminde yaklaşık 400 ml mürekkep bulunmaktadır. Toplam 400 ml mürekkeple (%5 doluluk oranı ve Economy baskıya göre) ortalama 3000-5000 sayfa arası çıktı alınabilir. Bu sayede 1 sayfa a4 baskının mürekkep maliyeti 1 kuruş olmaktadır. (100 sayfa 1 TL)

Bitmeyen Kartuş sistemindeki mürekkep tankları şeffaftır. Kullanıcı tanklardaki mürekkep miktarını çok rahat takip edebilir ve mürekkep azaldıkça tekrar tekrar ve kolayca mürekkep doldurulabilir. Mürekkep doldurmak su doldurmak kadar, çay doldurmak kadar çok basittir. Çok uzun süre mürekkep doldurmak zorunda kalmazsınız.

Bitmeyen kartuş sistemiyle baskı kalitesinde bir bozulma olmadan, %90’a varan oranlarda tasarruf sağlanmaktadır. Düşük maliyetlerle binlerce sayfa baskı alınabilir.

Yazıcı içindeki püskürtme kartuşları; mürekkep bittikçe hortumlar vasıtasıyla bu tanklardan mürekkep çeker. Bu sayede kartuşları mürekkeple besler. Bitmeyen Kartuş Sistemi dediğimiz bu sisteme; Sürekli Besleme Sistemi de denilmektedir.



--------------------------------------------------------------------------------



DİKKAT EDİLMESİ GELEKENLER NELERDİR?


1- Mürekkep depoları yazıcı ile aynı seviyede durmalıdır. Yazıcıdan yüksek seviyeye konulursa tüm mürekkep yazıcı içindeki “atık haznesine” dolacaktır. Yazıcıdan daha aşağı seviyeye konursa mürekkep çekmez ve yazdırmaz.

2- Mürekkep doldurma işlemini tanklardaki büyük tıpayı açarak yapınız. (İki tıpalı tanklarda dolum yaparken, küçük tıpa kapalı, büyük tıpa açık olmalı, Yazdırma yaparken ise ; küçükler açık büyük tıpalar kapalı olmalı)

3- Yazıcının üstüne ataç, iğne, bozuk para gibi; yazıcının içine kaçabilecek cisimler koymayınız. Bu cisimler kağıt alma haznesine kaçarsa, kağıt almaz ve çıkarmak da çok kolay olmaz.

4- Yazıcı içindeki baskı kartuşlarının ağız kısmı çok hassastır. Bu kısma sert cisimlerle dokunmayınız. Aksi taktirde bozulabilir ve yazdırma yapmaz.

5- Mürekkep seviyeleri bilgisayar yada yazıcı üzerinden takip edilemez. Tankların dışından mürekkep seviyelerini gözlemleyebilirsiniz. Mürekkeplerin tamamen bitmemesine dikkat etmelisiniz. Mürekkep tamamen biterse hortumlarda çok fazla hava boşluğu oluşur ve mürekkep akışını keser. Mürekkepler tamamen bitmeden mürekkep doldurmaya dikkat ediniz.

6- Yazıcının baskı yoğunluğuna göre yaklaşık 50 ile 150 sayfa arasında çıktı aldıktan sonra “B” ve “C” ışıkları yanacak ve ekrana “Mürekkep Bitti” uyarısı gelecektir. Bu uyarı; yazıcı içerisinde bulunan kartuşların içindeki mürekkebin bittiği anlamına gelmektedir. Yapmanız gereken; yazıcı üzerinde bulunan kırmızı renkli (daire içindeki ters üçgen) tuşa 10 sn. basılı tutmaktır. “B” ve “C” ışıkları yanmaya devam etse bile, yazıcınız eskisi gibi yazdırmaya devam edecektir.

7- Bitmeyen kartuşlu yazıcılarınızda Mümkün Olduğu sürece En kaliteli Mürekkepi Tercih edin.Piyasada tutulan ve bilinen mürekkep markalarını kullanmaya dikkat ediniz. Kötü mürekkep kullanmanız yazıcı kartuşlarınıza yada yazıcınıza zarar verir ve ömrünü kızaltır.

8- Yazıcınızın kutusunu, kitapçığını, driver cd’sini ve beraberinde gelen aparatları saklayınız. Arıza durumunda kargo için bunlar gerekecektir. Kendi kutusunda kargolanmayan yazıcılarda hasar oluşabilir. Buna dikkat ediniz.

9- Yazıcınızı açıp kapatırken direkt fişten çıkarmayınız. Mutlaka ON düğmesine basarak kapatıp açmalısınız.

10- Yazıcınızı arıza durumunda almış olduğunuz firmaya kendi kutusuna koyarak ve tanklardaki tüm tıpaları kapatarak göndermelisiniz.

11- Tüm mürekkep püskürtmeli yazıcılarda “mürekkep atık haznesi” vardır. Bu hazne çok fazla çıktı alındığında, yada çok fazla kafa temizleme yaptığınızda dolacak ve “Emici Dolu” yada “Pad Hatası” verecektir. Bitmeyen kartuş sistemindeki mürekkep tanklarını yazıcıdan daha yüksek yere konursa da, mürekkep bu bölmeye dolacaktır. Bu hatayı verdiğinde yazıcı çıktı almanıza engel olacaktır. Lütfen bunlara dikkat ediniz



GENEL OLARAK BASKI KAFASI ÖMRÜ



Canon IP yazıcılarda 3.000 sayfa

MP “ 3.000 sayfa

MG “ 3.000 sayfa

MX “ 3.000 sayfa



Epson SX “ 1.000 sayfa

BX “ 5.000 sayfa

PX “ 10.000 sayfa

B “ 15.000 sayfa



HP Pro “ 10.000 sayfa





Baskı kafa ömrü nedir?

Tüm yazıcılarda belli bir baskı ömrü vardır. Bu baskı sayısına ulaşıldığına kafalar tamamen tıkanır ve kesinlikle baskı yapmaz. Yazıcı modeline göre bu sayı değişiklik gösterir. Uygun mürekkep ve sağlıklı kullanımla bu süreyi çok daha fazla uzatmak mümkündür. Yazıcı; belirtilen baskı sayısını geçmişse baskı kafası garantisi sona ermiş olur. Tekrar baskı alınabilmesi için; yeni bir baskı kafası ya da baskı kartuşu satın alınmalıdır. Bu şekilde tekrar çıktı alınmaya devam edilebilir.

Baskı kafa ömürleri ile ilgili bu açıklamalar, Firmaların garanti süresi için belirlediği tahmini sürelerdir. Belirtilen baskı sayısı aşılmışsa, baskı kafa ya da kartuşunun garantisi bitmiş olur.



--------------------------------------------------------------------------------
CANON HATA KODLARI VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ

Hata Kodu Açıklama Çözüm

5100 Yazıcı içindeki hortumun sıkışması hatasını ifade eder. Yazıcı içine giren hortum ayarı yapınız.

5200 Kartuş hatası Yazıcı içindeki kartuşa bakım yapılması gerekmektedir.

6000 Yazıcının iç kısmında yabancı cisim olduğunu ifade eder. Kağıt sıkışmışsa, kalın bir karton yardımıyla çıkarınız, kağıt dışında başka cisim olabilir, teknik servisi görüşünüz.

5B00 Emici Dolu Hatası Reset programı ile resetlenmesi için teknik servisi ile görüşülmeli

E, 0, 2 Kağıt yok hatası Yazıcının kağıt haznesine kağıt koyun

E, 0, 3 Kağıt sıkışması hatası Kağıt sıkışmışsa, kalın bir karton yardımıyla çıkarınız, yada yazıcı içine giren hortum ayarı yapınız.
E, 0, 4 Yazıcı içindeki kartuş çipinde sorun var. Kartuşu çıkarıp çip yerleri kuru peçeteyle temizlenmeli, düzelmezse kartuş değiştirilmeli.

E, 0, 5 Yazıcı içindeki kartuş çipinde sorun var. Kartuşu çıkarıp çip yerleri kuru peçeteyle temizlenmeli, düzelmezse kartuş değiştirilmeli.

E, 0, 8 Emici Dolu Hatası Reset programı ile resetlenmesi için teknik servis ile görüşülmeli

E, 1, 5 Yazıcı içindeki kartuş çipinde sorun var. Kartuşu çıkarıp çip yerleri temizlenmeli, düzelmezse kartuş değiştirilmeli.

E, 1, 6 Kartuş bitti uyarısı; Yazıcı içindeki orijinal kartuşların bittiğini ifade eder. Yazıcı üzerindeki KIRMIZI TERS ÜÇGEN tuşa 10 saniye kadar basılı tutarsanız, sorun çözülür, çıktı almaya devam edebilirsiniz.

E, 2, 7 Emici Dolu Hatası Reset programı ile resetlenmesi için teknik servisi ile görüşülmeli

P, 0, 2 Kağıt sıkışmasını yada hortum sıkışması hatasını ifade eder. Kağıt sıkışmışsa, kalın bir karton yardımıyla çıkarınız, yada yazıcı içine giren hortum ayarı yapınız.

P, 0, 3 Yazıcının iç kısmında yabancı cisim olduğunu ifade eder. Kağıt sıkışmışsa, kalın bir karton yardımıyla çıkarınız, kağıt dışında başka cisim olabilir, teknik servisi ile görüşünüz.

P, 0, 6 Servis hatası Servis gerekli

P, 0, 7 Emici Dolu Hatası Reset programı ile resetlenmesi için teknik servisi ile görüşülmeli

P, 0, 8 Kartuş hatası Yazıcı içindeki kartuşa bakım yapılması için servisi ile görüşülmeli

P, 1, 0 Servis hatası Servis gerekli

P, 2, 2 Scanner arızası Teknik servisi ile görüşülmeli

U051 Yazıcı içindeki kartuş çipinde sorun var. Kartuşu çıkarıp çip yerleri temizlenmeli, düzelmezse kartuş değiştirilmeli.

U053 Kağıt sıkışmasını yada hortum sıkışması hatasını ifade eder. Kağıt sıkışmışsa, kalın bir karton yardımıyla çıkarınız, yada yazıcı içine giren hortum ayarı yapınız. (

U162 Kartuş bitti uyarısı; Yazıcı içindeki orijinal kartuşların bittiğini ifade eder. Yazıcı üzerindeki KIRMIZI TERS ÜÇGEN tuşa 10 saniye kadar basılı tutarsanız, sorun çözülür, çıktı almaya devam edebilirsiniz.

U163 Kartuş bitti uyarısı; Yazıcı içindeki orijinal kartuşların bittiğini ifade eder. Yazıcı üzerindeki KIRMIZI TERS ÜÇGEN tuşa 10 saniye kadar basılı tutarsanız, sorun çözülür, çıktı almaya devam edebilirsiniz.



DİĞER SORUNLAR VE ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ


Birinci kağıdı çıkartıyor, ikinci kağıdı yarım alıp, kağıt sıkıştırıyorsa, Yazıcı içine giren hortum ayarı yapınız.
ADF'den taranamıyor ise, Teknik servisinden destek alınız

Hortumlar boş ve mürekkep ilerlemiyor ise, yada; Tanklardaki vana yada küçük tıpaları açıp, derin temizleme yapınız. Canon MP serisi için temizleme; Yazıcı üzerinde, tornavida-penseye benzeyen tuşa 3 kere basarsanız yazıcı ekranında Y harfi çıkar,
Y harfi çıkınca COLOR tuşuna basarsanız,
renkli hortumları mürekkeple dolduracaktır.
Bu işlemi BLACK tuşuna basarak, siyah hortum için de yapabilirsiniz.
Bu işleme yoğun temizleme diyoruz. Yoğun temizleme sayesinde, hortumlar mürekkeple dolacaktır. Sorun kalmayacaktır
Canon MX serisi için Temizleme yöntemi; Yazıcı üzerindeki MENÜ tuşuna 4 kez basın, BAKIM menüsünde DERİN TEMİZLEMEYİ bulup OKEY tuşuna basın.

Fax gönderemiyor yada alamıyorsanız, Teknik servisinden destek alınız

Fotokopi normal, bilgisayar çıktısı soluk çıkıyor ise, Win7 ayarı yapınız. CTRL+P tuşlarına basarak YAZDIR dediğinizde;
sağ altta seçenekler,
Renk yönetimi,
Gelişmiş
sol en altta, SİSTEM VARSAYILANINI DEĞİŞTİR
EKRAN Yazan yere tıklayın
Yazıcıyı seç, otomatik olan yere tıklayın, ELLE olanı işaretleyin
ICC profilleri 2005 olanı seçin,
Varsayılan profil ayarla'yı tıklayın
KAPAT, KAPAT,, yazdırma ekranına geri dönecek
sonra,,
Seçenekler, Yazıcı özellikleri, Sayfa Yapısı,
en altta Varsayılanları Tıklayın
tamam deyip yazdırın
bunu 1 defa yapıyoruz.. Renkler fotoğraf kalitesinde çıkacaktır.

Yazıcı üzerindeki C ve B ışıkları devamlı yanmaya devam ediyorsa Bu bir hata değildir, Bitmeyen kartuş sistemi bu şekilde çalışır. "Mürekkep seviyesi bilinmiyor" dese bile çıktı almaya devam edebilirsiniz.

Fotokopi çekebiliyor fakat bilgisayardan çıktı alamıyorsanız, USB kablosu yada bilgisayardaki USB girişi sorunlu, değiştirilmesi gerekir.

Çıktıların kalitesi kötü yada çizik çizik ise, Yazıcı üzerinden yada Bilgisayar üzerinden ; Denetim Masası > Yazıcılar > Yazıcı özellikleri > Bakım Menüsünden > Yoğun temizlemeyi 3-4 kez yapmalısınız. Sorun düzelmezse kartuşlar bozulmuş olabilir, yenisi alınması gerekebilir.

ALINTIDIR
 

giskur11

Müdavim
Katılım
9 Eylül 2012
Mesajlar
3,607
Reaksiyon puanı
160
Puanları
63
Resimde çok şık olmuş eline sağlık birde sormak istediğim bir konu var sende bitmeyen kartuş ciss sistemlerinde kartuşa giden hortumları sıkan kartuşa giden mürekkebi azaltan bir mekanizma var mı birde bunu takarken kartuşun alması gereken hava dengesi ne oluyor onu merak ettim ama bu sistem çok güzel birde yeni yazıcıya direk takılırsa eminim süper olur.Çoğu arkadaşın evinde bir heves alınıp kartuşu bitince kaldırılmış yazıcılar dolu hem israfı önler hem maliyeti azaltır bunu düşünen iyi düşünmüş aslında ev yapımı da yapabiliriz bir plastik ilaç kutusuna mürekkep hortum niyetine içindeki tel çıkarılmış hortum işte en başta sorduğum hava dengesi ve giden mürekkebi kısıtlayan bir şey varsa onuda öğrenip ev yapımı bitmeyen kartuş yapabiliriz şuan kafamda beyin fırtınası oluştu :)
 

CTRL+P

Öğrenci
Katılım
4 Şubat 2013
Mesajlar
64
Reaksiyon puanı
1
Puanları
8
teşekkür ederim, şu şekilde hortumu bir kıskaç yardımıyla kitleyebilir arada mürekkep gitmesini engelleyebilirsin.Niye engelleyeceğim diyeceksin; kartuşun şişip bozulmasın diye. :)
 

giskur11

Müdavim
Katılım
9 Eylül 2012
Mesajlar
3,607
Reaksiyon puanı
160
Puanları
63
teşekkür ederim, şu şekilde hortumu bir kıskaç yardımıyla kitleyebilir arada mürekkep gitmesini engelleyebilirsin.Niye engelleyeceğim diyeceksin; kartuşun şişip bozulmasın diye. :)
Aynen mantıklı ev yapımı böyle bir sistem yaparsam burda konu açarım arkadaşlara yardımcı olmak adına ,teşekkür :)
 

CTRL+P

Öğrenci
Katılım
4 Şubat 2013
Mesajlar
64
Reaksiyon puanı
1
Puanları
8
Aynen mantıklı ev yapımı böyle bir sistem yaparsam burda konu açarım arkadaşlara yardımcı olmak adına ,teşekkür :)
başarılar ozaman, yardım için her zaman buradayım pm atman yeterli :)
 

saltooo

Asistan
Katılım
31 Aralık 2012
Mesajlar
311
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Arkadaşımda var kullanıyor gerçekten çok uzun ömürlü
 

giskur11

Müdavim
Katılım
9 Eylül 2012
Mesajlar
3,607
Reaksiyon puanı
160
Puanları
63

CTRL+P

Öğrenci
Katılım
4 Şubat 2013
Mesajlar
64
Reaksiyon puanı
1
Puanları
8
Abi satış yapıyor musunuz haberim yok alıntıdır yazınca sadece bilgilendirmek için yazdınız sandım valla işinize engel olmak değil niyetim kusura bakmayın, zaten ev yapımı sizinkinler gibi olmaz stabil çalışmaz :) :)

problem değil hocam, site benim değil zaten benimki yapım aşamasında Sipariş isteyen benimle iletişime geçebilir. :)
 

seckyn

Müdavim
Katılım
21 Nisan 2010
Mesajlar
2,945
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Günde 50-100 sayfa arası A5 çıktı alıyoruz.Önerebileceğiniz bir yazıcı varmı ?
 
Üst