Bir Linux kullanıcısı gaza gelirse?

hayranim

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Önceki gün uzun süredir denemeye cesaret edemediğim bir girişimi burada paylaşmak istiyorum. Aşağıda okuyacaklarınız Linux kernelinin ne kadar olağanüstü olduğunun bir kanıtıdır.
Yaklaşık olarak 3 ay önce iso sunu indirdiğim OpenSolaris kalıbını cd ye yazdırıp denemek içimden geldi. Mükemmele yakın Susemi kurduktan sonra başka bir sistem kurmayacağıma söz vermiştim, ancak Linux ile başka bir işletim sistemi olan Solarisi kurarak karşılaştırmaya karar verdim. Google da yaptığım küçük bir aramadan sonra kurulum aşamalarının farklı olmadığını gördüm. Bismillah diyerek K3b ile Solaris iso kalıbını yazdırdım. Live Kurulum cd ile açılması yaklaşık olarak 10 dk sürdü. Bütün donanımı tanıdığına göre kurmak için engel kalmamıştı. Kurulum sırasında live cd lerde alışık olduğumuz gibi internete gireriz falan dedim. Ancak kurulum sırasında fareyi bile hareket ettirmem benim dvd comboyu deli ediyordu. Neyse tv seyrettim. Bir taraftan da saate bakıyorum. Kurulum yaklaşık olarak 50 dk sürdü. Kurulum bitti yeniden başlatın dedi. Bir 7-8 dakika re-start için bekledim. Açılışı bu kadar uzun süren bir sistem hatırlamıyorum. Benim Suse 40 sn de açılırken Solaris beyefendi 5-5.5 dk da nazlanarak açıldı. Neyse ilk yapılandırmadan dır dedim. Gnome masaüstü ile beni karşıladı. Bir iki ince ayardan sonra sonra dosya sistemine göz attım. Aynı düzen. Farklı bir şey bulamadım. Ancak diğer dosya sistemlerini ne kadar uğraştıysam bağlayamadım. Dns ayarları etc/resolv.conf üzerinden yapılabiliyor. Java üzerinde kurulu geliyor. Firefox/plugins dizinine indirdiğim libflash.so dosyasını forumlarında denildiği gibi kopyaladım. Flash ve firefox 3.1 düzgün çalıştı. rhythmbox açıp müzik dinlemek istediğimde izin vermedi. Kodekleri aramaya başladım. Ancak o da ne! bildiğimiz kodekleri yüklemek için satın almamız gerekiyor :cursing:. Hemen soğudum o anda ve Gnu Linux kullandığım için Allahıma dua ettim. Ayrıca kurulabilir programlarının eksikliğinden ve dizüstü bilgisayarımın fanını deli gibi döndürmesinden kaldırmaya karar verdim. Benim şahsi düşüncem Solaris belki sunucular için iyi bir işletim sistemi olabilir ama masaüstü kullanıcıları için düşünülmemeli.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
bence gayet büyük bir cesaret örneği göstermişsin

bende solaris yüklemeyi düşünüyordum ama sayende hemmen soğudum

bence arch yada slackware daha iyi

debian deme çünkü linux dağıtımları içinde sürümleri 5 sürüm geriden takip eden başka bi dağıtım yoktur heralde

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Solaris'le bir Linux dağıtımı karşılaştırmak pek de doğru olmayabilir. Sonuçta Solaris, Linux tabanlı bir işletim sistemi değil.

hayranim

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Hazır el atmışken bsd'ye de baksaydın hacı :D
Bildiğiniz gibi java ile bir ses problemi vardı. En sonunda sorunun kernel ile ilgili olduğuna karar vermiştim. Ancak bunu ispatlayabilmek için aynı masaüstünü fakat farklı bir çekirdek olan Solarisi denemeliydim. Denemelerim sonucunda haklı çıktım. Sorun Linux kernelinde. Solariste java sorunu tabiki de yok:thumbdown:

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
o zaman sende bi zahmet unix kerneli üzerine linux dağıtımı giydirirver

hayranim

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Elimde linux kerneli var nasıl kullanabilirim demedim :)

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
çok doğru ama bunu yapmak için linux bilgisinin azıcık ileri olması gerekmezmi?

hayranim

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Ne gibi getirisi olabilir ki?

setcom_2000

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Solaris Operating System

Son Güncelleme: Tuesday 2 June 2009 04:24 GMT

solaris.png

bu kısa bilgilendirmeden sonra solaris ile suse gibi bir işletim sistemini ya da masaüstüne yönelik işletim sistemlerini karşılaştırmanın ne kadar abes olduğunu görmüşsündür. bu windows server ailesi ile xp - vista - 7 yi karşılaştırmak gibi birşey değil. bu linux ile windows u karşılaştırmak gibi birşey ve server işletim sisteminden müzik dinlemeyi ummak çok saçma. bence linux işletim sistemi olarak ubuntu kullanımı en kolay olan sistem. yok daha görsel bişey olsun dersen o zaman kde li pardus 2009.1 derim.

hayranim

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Bu konuda haklısın. En iyisi benim için SUSE