Bir dönemin efsanesi: BlackBerry nasıl gözlerden kayboldu?

  • Konuyu başlatan Yunus Çakır
  • Başlangıç tarihi

Bu konuyu okuyanlar

Y

Yunus Çakır

SDN Okuru
Tasarımı, güvenliği ve kendine özgü işletim sistemiyle bir döneme damga vuran BlackBerry gözlerdeen nasıl düştü? İşte yaşananlar...

Bir dönemin gençlerinin en güzidesi, en sevileni ve kuşkusuz en başarılılarından olan, klavyeli telefonlarıyla ikonik bir hale gelen ancak devrin yeniliklerine ayak uyduramayıp tüm ihtişamını kaybeden Blackberry, bu süreçte neler yaşadı hiç merak ettiniz mi? İşte tıpkı Nokia, Motorola ve HTC gibi bir döneme damga vurup piyasadan silinen BlackBerry’nin sönüş hikayesi….

Bundan yıllar yıllar önce, 1984’ün Mart ayında kurulan, kurucusu İstanbul’lu olan Kanada merkezli BlackBerry, bir zamanlar herkesin hayallerini süsleyen inovatif modelleri ile ön plana çıkmıştı. Telefonlarda yer alan geniş klavyeler ve kızaklı tasarımlar, şirketi büyük başarılara kavuşturmuştu. Ancak ilerleyen teknoloji ve değişen şartlar, BlackBerry’yi bir şeyler yapmaya zorluyordu. BlackBerry ise, sadece yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan da sorumluyuz kuralını unutuyordu. Bu içerik BlackBerry’nin yaptığı yanlışları ve yapmadığı doğruları anlatıyor…

Hollywood telefonları, WhatsApp’ın atası BBM ve efsane klavye: BlackBerry çok ihtişamlıydı​

Henüz dokunmatik telefonlar yok veya çok çok azken, insanlar hafta sonları kovboy temalı diziler izleyip Amerika-Irak gerginliğini takip ederken reçavta olan BlackBerry’ler, Hollywood telefonları olarak ün yaptı. Amerikan dizilerindeki iş insanlarının elinden düşmeyen telefonlar, klavyeli yapısı ve kendine özgü işletim sistemi ile büyük dikkat çekiyordu.

bir-donemin-efsanesi-blackberry-nasil-gozlerden-kayboldu-5.jpg


İlk olarak Research In Moton (RIM) olarak anılan ve BlackBerry ismini sonrada alan dev, teknoloji dünyasına unutulmayacak şaheserler bıraktı. Nitekim bugün tüm dünyanın kullandığı anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın ilkel hali sayılabilecek BlackBerry Messages, yıllar yıllar önce (2005) bu telefonlardaydı. Ayrıca şirket, birçok devletle ters düşmesine rağmen bu uygulamadaki ve telefonun diğer alanlarındaki verileri kimseyle paylaşmamasıydı.

Öyle ki bu telefondaki verileriniz ne olursa olsun hiçbir devlet veya üçüncü şahıs kişiyle paylaşılmamış, Türkiye dahil birçok devlet BlackBerry ile ters düşmüştü. Bu ters düşüşler ve davalara ulaşan olaylar sonrasına birçok şirket ve uygulama strateji değiştirdi. Kullanıcıların verilerini başkaları ile paylaşan şirketler, resmi olarak ceza almamak için cihazları kurarken veya uygulamaları açarken herkese sözleşme sundu. Sözleşme kabul edilmediği takdirde uygulamaya veya cihaza erişilemeyeceğini de dipnot olarak ekledi.

bir-donemin-efsanesi-blackberry-nasil-gozlerden-kayboldu-3.jpg


Kullanıcılar da uygulamaları kullanabilmek için sözleşmeleri dikkat etmeden kabul etti. Böylece güvensiz şirketlerin resmi bir dayanağı da oldu. BlackBerry ise hem kullanıcılara sözleşme dayatmadığından, hem de verileri paylaşmadığından ötürü zamanla kan kaybetmeye devam etti.

Sadece bunlar değil. Bir zamanların efsanesi BlackBerry, Darwin’in evrim teorisini de onaylamadı. Şirket, çevresinde yaşanan değişiklikleri ve gelişmeleri takip etti veya etmedi bilinmez; ancak uygulamadığı konusunda eminiz ki herkes hem fikirdir. BlackBerry her ne kadar güvenli olsa da insanlar yenilikçi, işlevsel ve göze hoş görüneni tercih ettiler. Şirketin BlackBerry OS işletim sistemi de bu yenilikçi rakiplere, tıpkı şirketin kendisi gibi direnemedi. Pahalı, benzer tasarımlı ve yenilikten yoksun olan telefonları kimse güvenliğini önemseyip tercih etmedi.

bir-donemin-efsanesi-blackberry-nasil-gozlerden-kayboldu-2.jpg


Satışlar da AndroidiOS savaşı sırasında büyük düşüş yaşadı. Kısa süreliğine Windows Phone’un da dahil olduğu sektörde BlackBerry, tıpkı Nokia gibi inat edip vazgeçmediği kültüründen dolayı kaybetti. Üretici, her ne kadar dönem dönem “Battılar!” haberlerine karşılık “Ölmedik :)” açıklaması yapsa da somut bir şeyler ortaya koyamadı. Birkaç kez klasik tasarımlı ancak Android işletim sistemli telefon da tanıtan BlackBerry’den geriye o harika Bold modeli, unutulmuş bir işletim sistemi ve anılar kaldı.

bir-donemin-efsanesi-blackberry-nasil-gozlerden-kayboldu.jpg


Anlayacağınız o ki BlackBerry’nin kaderi de Nokia ve Motorola ile aynı oldu. Şirket kendi tasarımını, kendi işletim sistemini ve doğal olarak ekosistemini ve güvenliği ön planda tutarken, çevredeki gelişmeleri takip edemedi. Bu da Hollywood’un iş insanlarının Apple’a geçiş yapması ile sonlandı…
Kaynak: Bir dönemin efsanesi: BlackBerry nasıl gözlerden kayboldu?
 
Son düzenleyen moderatör:

Coolumsu

Asistan
Katılım
1 Ekim 2017
Mesajlar
160
Reaksiyon puanı
68
Puanları
28
Teknolojinin gerisinde kalırsanız batmanız kaçınılmaz.
 

BbglGamer

Öğrenci
Katılım
1 Haziran 2015
Mesajlar
70
Reaksiyon puanı
26
Puanları
18
Hani nevi şahsına münhasır derler ya; ha işte Blackberry böyle bir cihazdı.Kendi işletim sistemi,kendi tasarımı, kendi stili vardı.Ama maalesef küresel dünyanın tek tip düzenine kurban gitti.Şimdi bakıyorum da hiçbir şeyin zevki kalmadı her şey tek tip; kamera şekilleri, çentikleri tasarımları ,tasarım çizgileri....

Güle güle Blackberry.Umarım bulunduğun yerde rahatsındır....... :(
Windows Phoneyi görürsen BbglGamer'in selamı var dersen o anlar :(???
 

Constantin87

Profesör
Katılım
1 Aralık 2013
Mesajlar
3,421
Reaksiyon puanı
1,933
Puanları
113
Eskiden normal internet paketleri bu cihazlarda kullanılmıyordu bb paket ve servisi alman gerekiyordu. Çok uğraştırıcıydı battı zaten.
 

f1rinci

Asistan
Katılım
7 Nisan 2019
Mesajlar
250
Reaksiyon puanı
83
Puanları
28
Yaş
34
uzun süre bb storm 2 modelini kullanmıştım hala duruyor. Çok değişik ekran teknolojisi vardı ekran dokunmatikti ama bütün ekran tuş gb içeriye basılıyordu. Bana göre iki sebep sonunu getirdi 1.si internet paketleri kendine özel ve pahalıydı. 2.si bb os u geliştiremediler doğru düzgün android karşında yenildi symbian os gb.
 
Üst