Bilişim suçu- tel no'mun internete

opus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar sevmediğim bir insan bana gıcıklık olsun diye cep telefon numaramı internette bir sosyal siteye koymuş. tanımadığım 2 kişi aradı beni bu yüzden tanışalım mı edelim mi diye. sonra cocukla konuştum silmiş numaramı kaldırmış. özür falan da diledi. bir an suç duyurusunda bulunmayı düşündüm numaramı verdi diye. sizce bunun yaptırımı ceza olarak ne olur? para cezası mı gelir sadece, yoksa hapis mi olur? sadece yaptırımı merak ediyorum o yüzden sordum. iyi günler

ALPARS

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Hapis olacağını zannetmiyorum.
Belki para o da bir ihtimal.

Micuvan

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
57
Tehlike arz etmiyorsa uyarı olarak cezalandırılır. Maddi - Manevi zarara girdiğini kanıtlayabilirsen para cezası olur.

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
Ben sanmiyorum ünlülerin bile deşifre oluyor bazen böyle bi davayı açsa onlar açar... Numaranı değiştir gitsin başka yapacak bişey yok...

Rgctr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İnternet'in kötü tarafı bu işte...

opus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sadece telimi vermemiş. o sitede adıma sahte profil açıp resmimi koymuş ve de telini vermiş. ama gene böyle olsa bile para yada uyarı cezası alır. hapis cezası almaz diyorsunuz öyle mi?​

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
bilgim yok yorum olarak bence hapis alabilir diyorum

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Bir kişinin adı, soyadı, yaşı, cinsiyeti, doğum yeri, dini, T.C. kimlik numarası, cinsel hayatı, cep telefonu numarası, medeni durumu, ailesi, işi, geliri, borçları, adresi, geçirdiği hastalıklar, özel zevkleri ve buna benzer bilgiler onunkişisel verilerini oluşturur. Yani korumaya tabi tutulacak kişisel veriler belirli bir kişiye ilişkin olan veya belirli bir kişiye ilişkin olduğu belirlenebilen bütün bilgilerdir.

Bu kişisel verilerin üçüncü kişilere açıklanılması (satış yoluyla veya başka herhangi bir yolla) verilerin sahibinin kişilik hakkına tecavüz oluşturur.

Bir kişinin belirli veya belirlenebilir olması, mevcut verilerin herhangi bir şekilde bir
gerçek kişiyle ilişkilendirilmesi suretiyle, o kişinin tanımlanabilir hale getirilmesini ifade
eder. Yani verilerin; kişinin fiziksel, ekonomik, kültürel, sosyal veya psikolojik kimliğini
ifade eden somut bir içerik taşıması veya kimlik, vergi, sigorta numarası gibi herhangi bir
kayıtla ilişkilendirilmesi sonucunda kişinin belirlenmesini sağlayan tüm halleri kapsar. İsim,
telefon numarası, motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası,
özgeçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, genetik bilgiler gibi veriler dolaylı da
olsa kişiyi belirlenebilir kılabilme özellikleri nedeniyle kişisel verilerdir.

MADDE 136. - (1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

MADDE 139. - (1) Kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve verileri yok etmeme hariç, bu bölümde yer alan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Bir kişinin adı, soyadı, yaşı, cinsiyeti, doğum yeri, dini, T.C. kimlik numarası, cinsel hayatı, cep telefonu numarası, medeni durumu, ailesi, işi, geliri, borçları, adresi, geçirdiği hastalıklar, özel zevkleri ve buna benzer bilgiler onunkişisel verilerini oluşturur. Yani korumaya tabi tutulacak kişisel veriler belirli bir kişiye ilişkin olan veya belirli bir kişiye ilişkin olduğu belirlenebilen bütün bilgilerdir.

Bu kişisel verilerin üçüncü kişilere açıklanılması (satış yoluyla veya başka herhangi bir yolla) verilerin sahibinin kişilik hakkına tecavüz oluşturur.

Bir kişinin belirli veya belirlenebilir olması, mevcut verilerin herhangi bir şekilde bir
gerçek kişiyle ilişkilendirilmesi suretiyle, o kişinin tanımlanabilir hale getirilmesini ifade
eder. Yani verilerin; kişinin fiziksel, ekonomik, kültürel, sosyal veya psikolojik kimliğini
ifade eden somut bir içerik taşıması veya kimlik, vergi, sigorta numarası gibi herhangi bir
kayıtla ilişkilendirilmesi sonucunda kişinin belirlenmesini sağlayan tüm halleri kapsar. İsim,
telefon numarası, motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası,
özgeçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, genetik bilgiler gibi veriler dolaylı da
olsa kişiyi belirlenebilir kılabilme özellikleri nedeniyle kişisel verilerdir.

MADDE 136. - (1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

MADDE 139. - (1) Kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve verileri yok etmeme hariç, bu bölümde yer alan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.

Sen bu kadar yasaya bakma, hiç bir şekilde ispatlayıp, hüküm giymesini sağlamazsın. :)

Ayrıca dua et, numaranı otogarda tuvalete falan yazmamış. Ama hep aklımdan geçer, ya biri bana kızıp otogarda tuvalete numaramı yazarsa nasıl baş ederim diye.. :D

whoobay

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sen bu kadar yasaya bakma, hiç bir şekilde ispatlayıp, hüküm giymesini sağlamazsın. :)

Ayrıca dua et, numaranı otogarda tuvalete falan yazmamış. Ama hep aklımdan geçer, ya biri bana kızıp otogarda tuvalete numaramı yazarsa nasıl baş ederim diye.. :D

Allah düşmanımın bile başına vermesin :D

opus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar son kez soruyorum. adıma sahte profil açılması, ismimin yazıyor olması ve numaramın verilmesi. (5 dk sonra silmiş gerçi hepsini kaldırmış). bunun cezası kesinlikle hapis olmaz mı diyorsunuz? bana zararı da 2 kişi aradı.artık kimse aramıyor. lütfen cevap bekliyorum. sadece yaptırımı merak ettim. hapis olur mu olmaz mı?

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
arkadaşlar son kez soruyorum. adıma sahte profil açılması, ismimin yazıyor olması ve numaramın verilmesi. (5 dk sonra silmiş gerçi hepsini kaldırmış). bunun cezası kesinlikle hapis olmaz mı diyorsunuz? bana zararı da 2 kişi aradı.artık kimse aramıyor. lütfen cevap bekliyorum. sadece yaptırımı merak ettim. hapis olur mu olmaz mı?

Kardeşim yazdık işte okusana!

Bunun için senin savcılığa suç duyurusunda bulunman ve bunu kanıtlaman gerek! Düzgün bir avukat işinin peşine düşen bir avukat bu maddeye dayanarak kesinlikle ceza çıkarır...

blauzahn

Asistan
Reaksiyon puanı
1
İspatını şu şekilde yapabilirsin. Şikayette bulunduğunda profili açılan site profesyonel ve iletişimi olan bir site ise savcılık buradan ip adresini talep eder. Sonrasında aldığı ip adresinden telekomdan bilgi ister. Eğer internet cafe vb. bir durum ise nasıl olur bilmiyorum ama şahıs ise suç şahsın adına olur. Şahıs ben yapmadım vb. ifade verir ise savcılık teknik inceleme ister bilgisayar üzerinde. Ben yaptım derse işin içine iyi hal vs. girebilir :)

by10ur

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Fenerin avukatı Dupont'u tutarsan belki hapis yatar :) kısacası hapis için çok uğraşırsın fazla bir şey yapmamışlar çünkü​

byharby

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Sadece senin mi, hepimizin tel no.sunu yediyüz küsür liraya satışa çıkarmışlar.Haberlerde okudum. BURADA

S

SDN Okuru

SDN Okuru
baskasının nosunu facebook la dagıtmanın sucu nedir ?:huh: sikayetcının elıne ne gecer ?

rainman4009

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Facebook ta onun dagittigini tespit edecek deliller lazim, facebook kolay kolay bilgi vermez.. yani hic bir sey olmaz..

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
fuatavni bulunamıyor.

Senin (Küçümsemek filan değil yanlış anlaşılmasın Cumhurbaşkanı filan değilsin) kıytırık bir arkadaşın için, savcı bunu iplemez, uğraşmaz ve bu iş sonuca ulaşmaz. Uğraşsa bile arkadaşın suçluluğu nasıl ispat edilecek bu bir. Arkadaşın zaten telefon noyu kaldırmış ve sana iki telefon dışında zararı olmamış.

Yasal olarak durumu yazmışlar yukarıda, ama ünlü, politik olarka güçlü veya zengin biri olmalısın ki bir sonuç alasın, ya da daha doğrusu alma ihtimalin olsun. Kaldı ki onların bile alabileceği şüpheli.

acabuco4

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Birincisi, elinde telefon numarani dagittigina dahil bi belge var mi ? Ekran goruntusu olabilir..
Ikincisi seni arayan kisiler sahitlik etmeyi kabul edecek mi elinde fotograf veya baska bir belge yoksa numaranin paylasildigina dair ?
Ucuncusu hicbir avukat tazminat garanti olmayacagi icin dava sonuclaninca parasini karsi taraftan almayi kabul etmez. Suclu bulununca avukat masraflarini karsi taraf karsiliyor bildigim kadariyla. Lakin yargitayiydi onuydu bunuydu derken yillar surer bu is, belki karsiliginda bi mebla alirsin ama yillarini bu ise vermeye gerek yok gibi goruyorum.

Bos vaktin varsa avukat tutmadan git bi dilekce ver duruma bak..

Lakin savcilar yogunluk olmasin diye karsi taraf sucsuz cikarsa sana karsi dava acip senden tazminat alabilir gibi sacma seyler soyluyorlar, hepsi olmasa bile bircogu yapiyor bunu. Aldiris etme. Cok sacma seylerden dolayi milyonlarca dava goruldugu icin yuku hafifletmeye calisiyorlar mecburen