- Katılım
- 14 Kasım 2007
- Mesajlar
- 9,237
- Reaksiyon puanı
- 112
- Puanları
- 1,243
Beyin avcıları görev başına!
Bilim ve teknoloji müşavirleri geliyor. Dünyanın dört bir yanındaki Türk bilimadamlarının envanteri çıkarılacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yurt dışında Bilim ve Teknoloji Müşavirleri atanacağını, gönüllü Bilim ve Teknoloji Temsilcileri görevlendirileceğini bildirerek, ''İlk olarak ABD'de San Francisco ve Boston'da, Japonya Tokyo'da ve Almanya Berlin'de açılacak 'bilim ateşelikleri'ni daha sonra Los Angeles, Londra, Pekin, Seul, Moskova ve Hindistan'da da yaygınlaştırmayı planlıyoruz'' dedi.Bilim ve teknoloji müşavirleri geliyor. Dünyanın dört bir yanındaki Türk bilimadamlarının envanteri çıkarılacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı toplantı salonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ''Bilim Diplomasisi'' protokolü imza töreni öncesinde konuşma yapan Ergün, protokolün amacının bakanlıkların ortak görev alanına giren konularda etkin bir işbirliği sağlamak ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yurt dışında yürüteceği bilim diplomasisi faaliyetlerini geliştirmek olduğunu söyledi.
2023 yılında, yıllık 500 milyar dolar ihracat yapma ve dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşmak için bilime ve teknolojiye önem verilmesi, bilgi üretilmesi, ürettiği bilgiyi ticarileştirmesi, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 3 seviyesine çıkarılması ve dünyaca kabul edilmiş küresel markalar oluşturulması gerektiğini dile getiren Ergün, bakanlığın uygulayacağı politikaların, bu hedeflere ulaşmada kilit rol oynayacağını bildirdi.
Bilim ve teknolojiyle ilgili çalışmaların diğer ülkelerle entegre bir anlayış içinde sürdürülmesi, dünyadaki gelişmelerin, yurt dışındaki bilim insanlarının çalışmalarının yakından takip edilmesi gerektiğini dile getiren Ergün, ''Dünya ülkeleriyle, karşılıklı menfaat teminine ve kazan-kazan anlayışına dayalı ilişkiler kurmak istiyoruz. Dünya genelinde, askeri ve emperyal araçlarla değil, 'yumuşak güç' diye tarif edilen ticari, diplomatik, kültürel ve bilimsel çalışmalarla söz sahibi olmak istiyoruz'' diye konuştu.
Dünyada gerçekleşen bilimsel gelişmeleri yakından izleyen, bu çalışmalara katkı sağlayan, yön veren, özgün düşünce ve teknolojik yenilikler için cazibe merkezi olan bir Türkiye hayaliyle çalıştıklarını belirten Ergün, bu nedenle, dost ve müttefik ülkelerle diplomasiye, bilim ve teknoloji kanalının da eklenmesi gerektiğini kaydetti.
Bilim diplomasisinin, bilimin insanlık lehine sonuçlar üretmesi için önemli bir etkinlik olduğunu ifade eden Ergün, bilim diplomasisinin ilgi alanına giren gıda, su ve enerji güvenliği, fakirlik ve hastalıklarla mücadele, iklim değişikliği ve nükleer silahsızlanma gibi küresel sorunların, bu konunun önemini gösterdiğini söyledi.
''GÜÇLÜ BİR ZEMİN"
Bugün imzalanan protokolle, Türkiye'nin yeni başlayacağı bilim diplomasisi faaliyetleri için güçlü bir zemin oluşturulacağına dikkati çeken Ergün, şöyle konuştu:
''Böylece yurt dışında Bilim ve Teknoloji Müşavirlikleri oluşturup, atayabileceğiz, gönüllü Bilim ve Teknoloji Temsilcileri de görevlendirilecek. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin takibi ve raporlanması, ilgili ülke ile Türkiye arasında geliştirilebilecek potansiyel işbirliği alanlarının tespiti, Türk ve yabancı akademisyen, işadamları için tanışma ve çalışma toplantıları düzenlemek gibi etkinlikler gerçekleştirilecek. Bilim ve teknoloji temsilcileri, bulundukları bölgede ve üniversitelerde teknoloji yatırımcılarına yönelik temsil, tanıtma ve network ilişkilerini geliştirmek amacıyla gönüllülük esasına göre çalışacaklar.''
''BİLİM VE TEKNOLOJİ KONSEYİ KURULACAK"
Teknogirişim sermayesinden yararlanan kişilerin bazılarını, bir süreliğine ABD'de Silikon Vadisi'ndeki kuluçka merkezlerine göndereceklerini bildiren Ergün, ''Başta Harvard Üniversitesi olmak üzere yurt dışındaki üniversitelerle öğrenci değişimi başta olmak üzere işbirliği alanlarını geliştirmek istiyoruz. Türkiye'deki ve yurt dışındaki sivil ve kamusal güçleri bilim, teknoloji ve yenilik faaliyetleri zemininde bir araya getirmek amacıyla, Bilim ve Teknoloji Konseyi oluşturuyoruz. Her yıl, dünyadaki Türk bilim insanlarını ülkemizde buluşturan toplantılar düzenleyeceğiz. Bunların ilkini Temmuz ayında İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Böylece yurt dışındaki akademisyenler, teknoloji yoğun sektörde çalışan vatandaşlarımız ile bakanlığımız ve üniversitelerimiz arasında network kurmuş olacağız. Yurt dışı bilim temsilcilerinin kuruluş ve örgütlenmesinde, ilk etapta bilim ve teknoloji potansiyeli yüksek, Türk bilim insanları ve girişimcilerinin yoğun olarak yaşadığı ülke ve şehirler seçilecek'' diye konuştu.
İlk olarak ABD'de San Francisco ve Boston'da, Japonya Tokyo'da ve Almanya Berlin'de başlatılacak bu faaliyetleri, daha sonra Los Angeles, Londra, Pekin, Seul, Moskova ve Hindistan'da yaygınlaştırmayı planladıklarını kaydeden Ergün, imzalanan protokolle Dışişleri Bakanlığı'nın, kadro, ofis ve fiziki mekan tahsisi konusunda, uzun vadede ihdas edilmesi planlanan yurt dışı teşkilatların kuruluş çalışmalarında, uluslararası kuruluşlarla ve yabancı ülkelerle yürütülecek çalışmalarda destek vereceğini söyledi.
Dışişleri Bakanlığı'nın, ''Dünyadaki Türk Bilim İnsanları'' veri tabanının hazırlanması ve güncellenmesinde bakanlığa yardımcı olacağını belirten Ergün, dünyada ne kadar Türk bilim insanı varsa hepsine ulaşıp, en kısa sürede bu veri tabanına dahil etmek istediklerini dile getirdi.
Bakanlık ve bağlı kuruluşların, haberleşme güvenliğinin sağlanması, güncel teknolojik gelişmeler konusunda danışmanlık hizmeti verilmesi gibi konularda Dışişleri Bakanlığı'na destek vereceğini anlatan Ergün, ''Bilim Diplomasisi konusunda attığımız bu adımlar, Türkiye'nin nasıl değiştiğini, proaktif bir tutum içinde olduğunu, hedef büyüttüğünü göstermektedir. Geçmişte komşularıyla bile ilişki kurmaktan kaçınan Türkiye, artık diplomasinin bütün kanallarında aktif bir şekilde yer almaktadır. Bilim diplomasisi alanında yapacağımız çalışmaların, ülkemizdeki bilim ve teknoloji kültürünün ve etkinliklerinin artmasına vesile olacağını umuyorum'' dedi.
Konuşmaların ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, protokolü imzaladı.
http://ekonomi.haberturk.com/teknoloji/haber/731004-beyin-avcilari-gorev-basina