Bilgisayarda Çözülemeyen Gizemli Sorun

ugoyumbenugoyum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Öncelikle herkese merhabalar,

Hikaye biraz uzun ama bilgisayar bilginizi zorlayacak ve sorunu tespit edebilenin bilgisayar bilgisini kanıtlayacak bir sorunum var.

Sistem aşağıdaki gibidir.

İşlemci : AMD Phenom II X6 1055t 2.8-3.2 GHz (3258 Ghz OC'li kullandım hep RAM CAS gecikmelerini azaltmak için.)
Bellek : Kingston HyperX 1333 MHz CL 7 2x2=4 GB (Genelde 1.65 V'la çalıştırdım.)
Anakart: ASUS M4A89GTD PRO/USB 3.0
HDD : Seagate 1 TB Caviar Black Sata 3.0
Ekran kartı : ASUS AMD EAH 6850 1 GB ( HD 6850'nin fabrika çıkışlı OC'li versiyonu)
PSU : Xilence 600 W Bronze

Bu yapılmış OC aslında gerçek bir OC sayılmaz anakartın sistem optimizasyonu bu seviyelerdi. Bozulana kadar hiç bir darboğaz olmadan gayet stabil çalıştı. 5 sene kadar.

Yaklaşık 5 yıl önce topladığım bilgisayarım, bir gün dizi seyrederken dondu. Bir daha da boot almadı. Güç alıyor ama ekran simsiyahdı. Ayrıca anakarttaki ram testi ışığı kırmızı yanıyordu. Sonra dedim belki toz olmaması gereken yerlere girmiştir, söktüm bilgisayarı işlemciyi çıkarmadım termal macunum yoktu. Geri taktım yine sonuç aynı.

Sonra dedim BIOS'da sıkıntı vardır belki pili çıkardım. Sonra ne göreyim bilgisayar açıldı ama 5 dk sonra yine gitti. Böyle pili taka çıkara, BIOS'u güncelledim. (Sorunsuz güncellendi.) Sonra dikkatimi sıcaklık çekti bilgisayar aşırı ısınıyordu. Gittim bir termal macun aldım. işlemci fanını çıkardım temizledim her tarafı düzgünce macunu sürdüm ve yine taktım. Hiç birşey değişmedi. Sadece ısınma sorunu daha az oldu. Sonra şunu farkettim. Bilgisayarda 4 GB RAM yüklü iken sistem kullanılabilir olarak ya da öyle de olmadan 2 GB olarak görüyordu. Slotları değiştirdim, Kanalları değiştirdim, (Sonradan Memtest86 da çalıştırdım ikişer saat.) RAMler normal gözüküyor ama 4 GB arada nadir gözüküyor.

Bilgisayarı vatandan almıştım. Garantisi bitik olduğu için PSU'yu test ettirmek için Ankara Küçükesat Dörtyol'daki bir bakkala götürdüm. Tabi benim olaya çok uzak olduğumu düşündükleri için BIOS güncellemesine 50 TL isteyince geri getirdim. Sonra Vatan'ı aradım. Dedim bunun sorununu bulun hangi parça hatalıysa gideyim yenisini alayım ama PSU mu RAM mi İşlemci mi Anakart mı bilmiyorum. Onlarda kabul ettiler bilgisayar orada 1 ay yattı. Kimse hiç birşey yapmamış. Sonra bende adamları her gün darlamaya başladım. Darlamalarım sonucu incelendi. Sonra bana geri dönüş yaptılar dediler sorunu tespit edemiyoruz ama muhtemelen İşlemci, Anakart ya da PSU'dan kaynaklanıyor. (Bunlar ben bilgisayarı bırakırken dediğim şeylerdi zaten.)

Sonra bir tanıdığımın güvendiği bir bilgisayarcıya bıraktım. Orada 2 hafta kaldı. Tanıdık işi olduğu için çok konuşamadım ama orada bilgisayar durup, dururken çalışmaya başlamış. Bir mühendis olarak bu durum beni rahatsız etti :drool: Ama cebimdeki parayı daha çok sevdiğimden aldım bilgisayarı eve getirdim ve 2 hafta boyunca sorunsuz kullandım. Sonra bir gün baktım RAM'ler yine 2 GB olmuş. Bu arada bilgisayar açılıyor. Hemen memtest86'yı indirdim. Testlerden birinde bilgisayar takıldı ama takılana kadar 580 sorun buldu. Sonra hiç birşey yapmadan restart attım. Tekrar Memtest86'yı çalıştırdım. Hiç bir sorun yok. Sonra teker teker tüm slot-RAM kombinasyonlarını test ettim sorun yok. (En az yarım saat)

Sonra bilgisayar gittikçe daha dengesizleşti ve şimdi açılıyor, açılmıyor, takılıyor takılmıyor, son derece değişken çalışıyor. Genelde 10 dakika sonra gidiyor. Bu arada format attım. (2 haftada BitCoin worm'ü kaptırdım.)

PSU değerleri multimetrede normal gözüküyor. (Hem jumperlı hem takılı) RAM'ler normal gözüküyor.

Şimdi dostlarım, 3 bilgisayarcı dolaşıp da sorunu çözülemeyen bu bilgisayarın sorunlu parçası nedir sizce? Gidip yenisini almaya razıyım ancak nokta atışı yapmak istiyorum. Bir de eğer sorun işlemcide ise INTEL'e geçeceğim. O yüzden önce anakart alıp gidip de sonradan işlemci bozuk çıkarsa AMD işlemci almak istemiyorum.

Başı kesilemeyen ejderhayı kesecek cengavere selam olsun. :cool:

Şimdiden teşekkür ederim.

Arthassin

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
RAMlerin sadece birini kullanmayi denedin mi? RAMin 2GB olarak gorunmesi RAM sorununu gosteriyor da olabilir.

Sistem boot zamaninda her bir RAM modulunde bulunan salt okunur alanlardan RAM hakkinda gerekli bilgileri okur ve RAMi kullanilabilir hale getirir. Eger modullerden biri arizalandiysa anlattigin problemler gorulebilir.

ugoyumbenugoyum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Denedim ve tek tek çalışıyor. Hatta öyle ki tek tek tüm slot - RAM kombinasyonlarını da denedim. Memtest86 da sıkıntı yok gözüküyor.

Arthassin

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bana PSUdan degil gibi geldi. RAM cok fazla guc harcayan bir bilesen degil (ekran karti ve cpu ile karsilastirirsak) ve dolayisiyla tek RAMle sistemin calismasi guc tuketiminde fazla fark yaratmayacagi icin PSUda sorun olmadigini dusunuyorum. Zaten PSUda sorun olsa hatayi asiri yuklenme durumlarinda yani guc tuketimi arttiginda gozlemlerden. Ama boot sirasinda bile sorunlar yasadigini yazmissin.

Seceneklerden biri elendi gozumde. CPUdan kaynakli olsa problem memory channel'lardan biri (eger birden fazlaysa) ucmus diyebilirdik. Ama tek RAMin tum slotlarda calismasi bu ihtimali de ortadan kaldiriyor bence.

Tahminim anakartta olusan bir sebepten dolayi RAM ile CPU arasindaki veri yolunun guvenilirliginin azalmis olmasi. Yani iki RAMi de taktiginda anakart uzerinde elektriksel yuklenme artar ve veri iletiminin bozulmasina sebep olabilir.

Bu arada RAMleri tek tek ne kadar sure kullandin. Memtest86 ile denemis olman sans eseri calisma ihtimalini yok etmiyor degil mi? 4GB RAM ile kesinlikle sorun yasadigin bir durum var mi? Memtest her seferinde ayni hatalari buluyor mu mesela? Yoksa sorunlar rastgele mi?

ugoyumbenugoyum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bir kere Memtestde sorun çıktı ve takıldı zaten hemen ardından. Memtestte en az yarım saat olacak şekilde test ettim. 2 channel var ve 4 slot var. 2 si takılı genelde tekini gördüğü için sadece tek bir kanalda deneyebildim. Ancak tek olarak ikisini de tüm slotlarda tek tek denedim. Hiç bir sorun çıkmıyor.
PSU değerleri normaldi ölçtüğümde 5 dakika ölçtüm her bir çıkışı (en azından önemli olanları) ve bir artma azalma olmadı.
Anakart ya da CPU asıl ihtimal verdiğim noktalar.

yasin0252

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Şimdi bios pilini çıkarıp takınca bilgisayarın boot olduğunu söylüyorsun. Eğer anakartta en ufak bi problem dahi olsa o bilgisayar boot olmaz. Bence sorun anakarttan kaynaklanmıyor sorunun cpu olma ihtimali yüksek bence işlemciyi test edin.

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Sorun anakartında. Sürekli resetlenme yaşıyorsan ramlerinde. Anakartın net bir flashlı resmini çekip atarsan arızayı tespit etmeye çalışırım.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
bios pilini değiştir demiştim tekrar ediyorum pil az olsa dahi bios boot edebilir (sıfır pil tak)zaten sitemin eski pili değiştirme vaktin gelmiş aynısı başıma geldi ordan biliyorum

ugoyumbenugoyum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Anakartta görülebilen herhangi bir yanma, kararma ya da her hangi bir koku vb. yok. Hatta ve hatta kasaya bakan kısmına da baktım. Bir anormallik yok. Detaylıca incelemiştim. Gerçi North Bridge soğutucularını çıkarmadım ama.

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Anakartta görülebilen herhangi bir yanma, kararma ya da her hangi bir koku vb. yok. Hatta ve hatta kasaya bakan kısmına da baktım. Bir anormallik yok. Detaylıca incelemiştim. Gerçi North Bridge soğutucularını çıkarmadım ama.

Ramleri tek tek ve farklı slotlarda çalıştırıp denedin mi ? İşlemciyi besleyen mosfet veya indüktörlerden birisi arızalanmışta olabilir.

ugoyumbenugoyum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Tüm RAM'leri tek tek tüm slotlarda Memtest ile inceledim. Tekli çalışıyor ama yine de takılıyor.

ugoyumbenugoyum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Teşekkür ederim ilginiz için ancak şu an farklı bir anakart deneyebilecek pozisyonda değilim.