Bilgisayara yapılacak en büyük iyiliklerden biri çift işletim sistemi

Bu konuyu okuyanlar

_FAUST_

Müdavim
Katılım
17 Haziran 2016
Mesajlar
6,422
Reaksiyon puanı
1,612
Puanları
113
Yaş
29
iş.jpg

Bir bilgisayara neden 2.bir işletim sistemi kurarız?Sizce ne kadar doğru?gelin yararlarına hep birlikte bakalım...
1) Bilgisayar kullanmak demek, Windows, Linux ya da Mac kullanmak demek değildir. Bilgisayar kullanmak demek içerisindeki sistem ne olursa olsun, temel internet ve ofis işlemlerinizi yapabilmeniz demektir. Yani nasıl ehliyet sahibi bir kişi her marka ve modelde arabayı kullanabiliyorsa, bilgisayar kullanmayı bilen bir kişi de hemen her sistemde başının çaresine bakmayı bilmelidir. Bu seviyeye gelmek için de sistemleri kurcalamak gerekir. Günümüzün bilgisayar mimarileri birden fazla işletim sistemini tek disk üzerinden kullanmaya imkan sunar. Diskinize Windows, Linux, Mac ya da Solaris yükleyerek bu sistemleri evinizin rahatlığında öğrenebilirsiniz.
2) Sisteminiz aniden çalışmamaya karar verdiğinde önce verilerinizi kurtarmaya çalışır, sonra da diskinizi formatlayarak yeniden sistem kurmaya başlarsınız. Tabii bu süreç içerisinde yapmanız gereken işler de beklemeye başlar. Sonuçta zaman ve belki de para kaybedersiniz. Ama bilgisayarınızda bir başka işletim sistemi daha olsa veri kurtarmak için zaman harcamaz ve işlerinizi diğer sisteminizde kolayca tamamlayabilirsiniz.
3) Çöken bir sistemden veri kurtarmak bir hayli zordur. Çünkü sistem açılmaz. Verilere ulaşmanın tek yolu optik sürücüden çalışan canlı dağıtımlar kullanmak ya da sabit diskinizi bir başka bilgisayara ikinci disk olarak bağlamaktır. Ancak evinizde ikinci bir bilgisayar yoksa harcayacağınız zaman bir hayli fazlalaşacak. Eğer diskinizde ikinci bir işletim sistemi varsa durum bir hayli değişecektir. Diğer sisteminizden bilgisayarınızı açtığınız zaman çöken sistemin bulunduğu disk bölümünde gezinebilir ve yedeklerinizi kolayca alabilirsiniz. Bu sayede hem zamandan kazanırsınız hem de yedeklerinizi kolayca optik medyalara ya da harici disklere aktarabilirsiniz.
4) Bir sistemi tek başınıza kullanmıyorsanız sistemde her kullanıcı için bir hesap oluşturmuşsunuz demektir (en azından oluşturmalısınız). Bu noktada sistem kullanıcı hesapları nedeniyle kolaylıkla şişebilir, kararsız kalma ve donma gibi sorunlar baş gösterebilir. Bu noktaya gelmemek için diskinize diğer kullanıcı için bir başka işletim sistemi yükleyebilirsiniz. Bu sayede hem performanstan kazanırsınız hem de daha güvenli bir sisteme sahip olursunuz.
5) Güçlü ve Intel tabanlı bir bilgisayarınız varsa kolayca ikinci işletim sistemi olarak MacOS yükleyebilir ve tasarım dünyasında kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu sayede donanımla birlikte satılan ve bir hayli yüksek maliyetlere sahip olan (en azından PC’lere oranla) makineler yerine kendi bilgisayarınızda bu sistemlere yer verebilirsiniz. Elbette ki profesyonel anlamda iş yapmak için bu yöntemi önermiyoruz ama sistemi öğrenip, kendinizi geliştirene kadar kendi bilgisayarınız üzerinde çalışabilirsiniz. Bu size maliyet ve kolaylık sağlar.
6) IT alanında kariyer düşünüyorsanız size tavsiyemiz sunucu dünyasını iyice öğrenmeniz. Bu noktada elbette ki kurulum ve yapılandırma aşamalarını kastediyoruz. Böylesine bir durumda Linux ve Windows platformları karşımıza geliyor. Elbette ki sabit diskinizde hâlihazırda kullandığınız işletim sistemi dışında iki bölüm daha oluşturmanız ve birine Linux diğerine de Windows sunucu sistemlerini kurmanız size bir hayli tecrübe ve bilgi kazandıracaktır. Bu şekilde sunucu sistemlerini kurmayı ve yapılandırmayı kolayca öğrenebilirsiniz.
7) Bir işletim sistemi bazen sadece tek bir iş için gerekli olabilir. Örneğin geliştirme yapmak ya da ağ güvenliğini ölçmek gibi. Bu tarz bir durumda diskinizin bir bölümünü sadece Java dilinde geliştirme yapmak için kullanacağınız bir Solaris sürümüne; bir başka bölümünü de ev ya da işyeri ağınızın güvenliğini test edebileceğiniz BackTrack gibi bir sisteme ayırabilirsiniz. Bu sayede daha performanslı çalışabilir ve bilgisayarınızı daha efektif kullanabilirsiniz.
8) Yazılım ve donanım dünyası o kadar hızlı ilerliyor ki, birçok yazılımın ve sürücünün güncellenip yeni işletim sistemlerine uygun hale gelmesini beklemek bazen hayal olarak kalıyor. Örneğin ofisinizdeki emektar nokta vuruşlu yazıcınız faturalarınızı basmaya devam edebilmesi için Windows 98’e ihtiyaç duyuyor olabilir ama sizin güncel ihtiyaçlarınızı karşılamak adına Vista’ya terfi etmeniz gerekebilir. Bu noktada yeni bir bilgisayar almaktansa fatura basmak için diskinizin bir bölümüne kurduğunuz Windows 98 sürümüne geçmek sorunlarınızı çözebilir.
9) İşletim sistemleri spor takımları değildir. Onları tutmak gerekmez. Fanatikleşip sistemleri taraftarı olunmaz. En azından sabit disklerin alanlarının arttığı ve fiyatlarının düştüğü şu günlerde bu çok gereksiz bir faaliyet olur. Bunun yerine her yazılımı yerinde kullanmak adına, Windows’ta Windows, Linux’ta Linux ve Mac’te Mac yazılımlarını kullanmanızı öneririz. Bunun için, sunucu, internet ve geliştirme yazılımlarını Linux’ta, tasarım yazılımlarını Mac’te ve oyunları Windows’ta oynamanız en iyi tercih olacaktır.
10) Bir web siteniz varsa ya da web geliştiriciliği ile uğraşıyorsanız piyasaya hakim olan Windows, Linux ve Mac sistemlerini sabit diskinizde barındırarak sitelerinizin nasıl yorumlandığını ve gösterildiğini yerinde test edebilirsiniz. Benzer şekilde çoklu platform desteği sunan yazılımlar geliştiriyorsanız, yazılımların bu sistemlerde kolaylıkla test edebilirsiniz.
Umarım bilgisayar yada laptop'u çökenler için yararlı bir bilgi olmuştur.Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.Ama gerçekten teknoloji konusunda insanların kendilerini geliştirmelerini tavsiye ederim.
Birden fazla işletim sistemi kurmanın avantajları | Makaleler PCnet Online
 
Üst