Bilgisayar mühendisi ne iş yapar? (Web)

Bu konuyu okuyanlar

istanbultelekom

Doçent
Katılım
15 Ekim 2008
Mesajlar
609
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Bilgisayar mühendisi ne iş yapar? (Web)


Bu yazı Bilgisayar mühendisi ne iş yapar? adlı çalışmanın 7. bölümü…
Internet’in hayatımızın her noktasında yer almasının bir sonucu olarak web siteleri ile ilgili işler bilişim mesleklerinin önemli bir alanı haline geldi.

Diğer çoğu alandan farklı olarak bu alandaki işler genelde üniversitede değil kurslarda öğreniliyor. Üniversiteyi kazanamayan gençlerin ilk olarak koştukları yerler web tasarımcılığı vb. kurslar… Ama bilgisayar mühendisliği disiplinini almış öğrenciler diğer bilişim alanlarında olduğu gibi web işlerinde de öne çıkıyor.

Bugün bir çok popüler web sitesi aslında en başında tek kişilik projeler olarak başlıyor. Tek bir kişi hem webmaster, hem tasarımcı hem de programcı olarak çalışıyor. Ancak özellikle kurumsal ya da büyük ölçekli projelerde her görevin ayrı kişilerce paylaşılması şart.
En çok karşılaşılan web pozisyonları şöyle :

İçerik Yöneticisi
Bir web sitesinin içeriğinden sorumlu kişidir. Sitedeki yazılı, sesli ya da görüntülü içeriğin planlanması, eklenmesi, kontrolü ve yönetimi ile uğraşır.

Web sitesi kavramı, statik bir tanıtım sitesinden milyonlarca ziyaretçi alan haber sitelerine, topluluk portallerinden şirket içi intranetlere kadar geniş bir alan için kullanıldığından içerik yöneticilerinin görev çeşitliliği daha iyi anlaşılabilir.

Yorum editörlüğü, video editörlüğü, web reklamları yönetimi gibi pozisyonlar bu konuda son zamanlarda kariyer sitelerinde en çok aranan işler olarak karşımıza çıkıyor.


minikwebsitesi.jpg


Web Tasarımcısı
Web tasarımcıları, bir web sitesinin görünümünden, tasarımından ve kullanılabilirliğinden (usability) sorumlu kişilerdir. Web tasarımcısı olmak hem grafik, hem multimedya hem de programlama konusunda bilgi sahibi olmak demektir. Web sayfalarının standartlara uyumluluğu, yerleşiminin düzgün olması, renk uyumu, çekiciliği, hızlı ve kullanışlı olması web tasarımcısına bağlıdır.

Web tasarımcıları gerektiğinde müşterilerle birlikte çalışarak ihtiyaçlarını öğrenir ve bunları en iyi karşılayacak tasarımı üretirler. İyi bir web tasarımcısının nasıl olması gerektiğini Mehmet Doğan’ın şu ironik yazısında bulabiliriz.

Web Geliştiricisi
Özellikle web tabanlı uygulamalar geliştiren yazılım mühendisleridir. Yazılım ile ilgili tüm disiplinler web geliştiricileri için de geçerlidir.

Web geliştiricileri işlerini yapmaları için gereken temel bilgilerin yanında ilgili programlama dillerini ve script dillerini öğrenirler. Web standartlarını, HTML, CSS gibi kavramları bilmeleri gerekir. Genelde dinamik web uygulamaları geliştirdikleri için veritabanı, XML gibi konularda da bilgi sahibi olmalıdırlar.

Web uygulamaları tarayıcı programları üzerinde çalıştıkları için farklı teknik ve uygulamalar içerirler. Çalışma ortamlarından kaynaklanan kısıtlamaları vardır. Web geliştiricileri en iyi sonuçları almak için hazır uygulama çatıları ve kod kütüphaneleri kullanabilirler.

Webmaster/Web Sitesi Yöneticisi
Web siteleri için alan adı almak, hosting(yer) kiralamak, hazırlanmış projeleri yüklemek, çalışır hale getirmek, arama motorlarına kaydettirmek, yönetmek, hatalarıyla uğraşmak, kullanım istatistiklerini inceleyerek gerekli iyileştirmeleri yapmak, yedek almak, bakım ve versiyon güncellemeleri yapmak vb… Web sitesi yöneticilerinin uğraşması gereken bir çok konu vardır.

Web sitesi yöneticileri ayrıca temel anlamda güvenlik ve yetkilendirme işlerini de üstlenirler. Yine yönetilen siteye bağlı olarak mesela forum yöneticiliği gibi bir görevi de yapabilirler.

Geniş bir alanda çalışmayı gerektiren ancak keyifle yapılabilecek bir iştir. Web sitesi yöneticileri teknolojiyi en sıkı takip etmesi gereken kişilerdendir.

Profesyonel Blog Yazarı
Blog bir nevi Internet günlüğü demek. Blog yazarlığını gelir getiren bir iş olarak anlatmak ilginç görülebilir. Bundan birkaç sene öncesinde böyle bir kavram bile yoktu. Ancak artık özellikle yurtdışında ilanlarla blog yazarları aranıyor. Kendi açtığı bloglardan yılda 1 milyon dolar kazanan insanlar var.

Profesyonel blog yazarları şu İngilizce yazıda anlatıldığına göre; şirket bloglarını yönetir, okuyucuların ilgisini çekecek konularda araştırmalar yapar ve yazılar yazar. Blog popülaritesini yükseltmek için gereken mesleki ve sosyal bağlantıları kurar. Reklam ve pazarlama amaçlı çalışmalarda bulunur. Şirketinin bilinirliğini arttıracak ve hedef kitlesini etkileyecek mesajları blog yazılarında verir.

SEO Uzmanı
SEO da yeni bir kavram. Kısaltmanın açılışı Search Engine Optimization (Arama motoru iyileştirmesi) anlamına geliyor. Daha iyi anlaşılması için, aradığınız sitenin mesela Google’da ilk sonuçlarda çıkmasını sağlamak desek yanlış olmaz.

Internet’te bilgiye ihtiyacı olan herkes arama motorlarını kullanıyor. Dolayısıyla aslında aradığınız bilgi var olduğu halde arama motorunun yeteneği, arama tekniklerinin doğruluğu ve sitelerin kullandıkları teknolojiler bilgiye ulaşmanızı engelleyebilir. SEO uzmanları bilginin arama motorları tarafından ulaşılabilir olmasını sağlarlar.

Google’ın kendi destek sayfasında SEO uzmanlarının yaptıkları ile ilgili şu bilgiler veriliyor: “Sitenizin içeriğine ve yapısına ilişkin önerilerde bulunurlar. Teknik geliştirme önerileri getirirler. Anahtar kelime kullanımı ile ilgili çalışmalar yaparlar. Arama motorlarının sevdiği yöntemleri uygularlar.” Ayrıca, aynı yazıda bir SEO uzmanı ile çalışmak isteyenlere tavsiyeler de bulunuyor.

Internet Operasyonları Sorumlusu
Internet operasyonlarından sorumlu olan kişiler, kurumsal sitelerin planlamasından bakımına kadar tüm süreçlerini yönetirler.

Sitelerin tasarım/geliştirme/test ekiplerinin yönlendirilmesi, proje yönetimi, bütçe ve planlama, güvenliğin sağlanması gibi konularda çalışırlar.

*************
 

bthnktn

Asistan
Katılım
29 Eylül 2008
Mesajlar
381
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Bu sene okulda dallar seçildi Web Tasarımı Programcılığı sınıfındayım.. Bilgi için teşekkürler yardımcı oldu.
 

istanbultelekom

Doçent
Katılım
15 Ekim 2008
Mesajlar
609
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Bu sene okulda dallar seçildi Web Tasarımı Programcılığı sınıfındayım.. Bilgi için teşekkürler yardımcı oldu.

Hocam;

Bilgi. Prog. seçmişsin isabetli bi karar teprik ederim.

bende bil. prog. mezunuyum.

İlk başlarda HTML CSS öğreneceksin ilerleyen zamanlarda

C#, asp.net, php, göreceksin...

bunları iyi öğrenirsen yolun açık!!

şimdiden başarılar dilerim.
 

bthnktn

Asistan
Katılım
29 Eylül 2008
Mesajlar
381
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Hocam;

Bilgi. Prog. seçmişsin isabetli bi karar teprik ederim.

bende bil. prog. mezunuyum.

İlk başlarda HTML CSS öğreneceksin ilerleyen zamanlarda

C#, asp.net, php, göreceksin...

bunları iyi öğrenirsen yolun açık!!

şimdiden başarılar dilerim.

Çok teşekkürler umarım başarılı olurum.
 
Üst