• SDN Forum üyelikleri çok yakında yeniden açılıyor. Siz de bu büyük topluluğun bir parçası olmak için bizi takipte kalın, gelişmeleri kaçırmayın!

Soru Bilgisayar Fan Hızlı Dönüyor

KingOfTheEarth

Asistan
Reaksiyon puanı
16
ndn böyle fan ses çıkarıyor anlamıyorum ama benim fikrim anlıyamıyorum dengelide turbo modu açılıyor bilgisayar 3.20 ghz iken dengeli modda 3.20 yi geçmemesi gerekir iken 3.30 ila 3.40 oluyo sebebi nedir oyunda oluyo bu oyun dışındada ara sıra oluyo neden anlıyamıyorum fan ondan ses çıkardığına inanıyorum

Ekli dosyalar

• Ekran Görüntüsü (11).png
    Ekran Görüntüsü (11).png
    144.3 KB · Görüntüleme: 58

emir000

Profesör
Reaksiyon puanı
910
ndn böyle fan ses çıkarıyor anlamıyorum ama benim fikrim anlıyamıyorum dengelide turbo modu açılıyor bilgisayar 3.20 ghz iken dengeli modda 3.20 yi geçmemesi gerekir iken 3.30 ila 3.40 oluyo sebebi nedir oyunda oluyo bu oyun dışındada ara sıra oluyo neden anlıyamıyorum fan ondan ses çıkardığına inanıyorum
Eğer Yüksek Grafikli Bir Oyuna Girersen Normal Diye Tahmin Edebilirim Yanlış Bilgi Verdiysem Özür Dilerim Ama Ben Mesela Cs Go Ya Girmeden Fan Sessiz Ama Oyuna Girince Baya Hızlanıyor.

emir000

Profesör
Reaksiyon puanı
910
minecraftta oluyo ama max fps yaptığım için olabilirmi
Düzelirmi Bilmiyorum Ama Her Yüksek Grafikli Ve Kaliteli Oyunlara Girerken Ben Fandan Baya Hızlı Ses Çıktığını Duyuyorum Ama Mesela Oyundan Çıkıncada dediğim gibi fan sessiz dönmeye başlıyor tek aklıma gelen bir tavsiyem var oyuna girip ayarları düşük yada ortada deneyin ses kesilmesze pek bir bilgim yok daha.

KingOfTheEarth

Asistan
Reaksiyon puanı
16
Düzelirmi Bilmiyorum Ama Her Yüksek Grafikli Ve Kaliteli Oyunlara Girerken Ben Fandan Baya Hızlı Ses Çıktığını Duyuyorum Ama Mesela Oyundan Çıkıncada dediğim gibi fan sessiz dönmeye başlıyor tek aklıma gelen bir tavsiyem var oyuna girip ayarları düşük yada ortada deneyin ses kesilmesze pek bir bilgim yok daha.
bendede aynı oyundan çıkıncıa ordaki değerler azalıyo 2 lere iniyo ve fan sessiz oluyo

lamer

Asistan
Reaksiyon puanı
150
Normal bir durum turbo zaten bunun için var. Oyuna girdiğinde, hem GPU hem de CPU yüksek clock speed ile çalışıyor. Oyun esnasında grafikleri işeyen birim GPU yani ekran kartın fakat hangi bilgilerin ne şekilde işleneceğine GPU'ya ileten birim CPU (yani işlemci) bununla birlikte oyun ve sistem sesleri, fizik motoru, arka plan işlemleri gibi kalan çoğu işlemden de yine CPU sorumlu. GPU ile CPU arasındaki bahsettiğim bağlantıdan dolayı, eğer CPU düşük hızda çalışırsa CPU'nun gönderdiği veriler GPU tarafından çok hızlı bir şekilde işlenir ve GPU yeni talimatlar gelene kadar bir süre boyunca boşta kalmak durumunda kalır yani darboğaz olur (Bunun tersi şekilde GPU hızı CPU'ya yetişemezse de benzer durum oluşur). O yüzden işlemcin oyuna girdiğinde turbo moda geçiyor. Hem CPU hem de GPU'nun çok yoğun çalışması da çekirdek sıcaklıklarını (sistemine bağlı olarak) 80-90 hatta 100-105 dereceye kadar çıkarabilir. Bu sebeple fanların çok daha hızlı çalışarak soğutmaya çalışıyor.
Oyun dışında ise, windows tarafından veya kullandığın diğer uygulamalar tarafından gerçekleştirilen işlemler bazen yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyabilir. Böyle durumlarda yine işlemcin turbo moda geçer.