Bilgisayar Aniden Yeniden Başlatıyor?

realdgnc

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Herkese merhaba arkadaşlar.

Bir ay önce falan yeni bir sistem topladım. Şu zamana kadar sorun yoktu (varsa bile denk gelmedim) ama son 1-2 haftadır bilgisayar herhangi bir uyarı, bildirim, belirti vs... vermeden aniden kapanıyor ve hiç bir şey olmamış gibi yeniden açılıyor. Açıldığında da Windows herhangi bir hata iletisi vs... vermiyor. Sizce bu sorun neden kaynaklı olabilir? Nerede yanlış yaptıysak böyle bir hata ile karşılaşabiliriz? Ben power'ın kendisinden ve anakarta olan bağlantılardan şüpheleniyorum. Yazılımsal olma ihtimaline karşın bunu test edebileceğim bir yazılım var mı?

Bu arada sistem şu şekilde;

Gigabyte GA-A320M-DS2: GA-A320M-DS2 (Rev. 1.0) | Anakart - GIGABYTE
AMD X4 950: 7th Gen AMD Athlon™ X4 950 | AMD
Kingston HyperX Fury 8 GB DDR4 2400 MHz CL15: Kingston 8GB HyperX Fury Black DDR4 2400MHz CL15 PC Ram
WD 3.5" 1TB Caviar Blue SATA 3.0 7200Rpm 64MB Cache Harddisk: WD 3.5" 1TB Caviar Blue SATA 3.0 7200Rpm 64MB Cache Harddisk
FSP FSP500-60AHBC 500W 80+ PFC Aktif Power Supply: FSP FSP500-60AHBC 500W 80+ PFC Aktif Power Supply Fiyatı
MSI NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti AERO ITX: MSI NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti AERO ITX 4GB 128-bit GDDR5 Fiyatı

XeneX_Tr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

Bir ay önce falan yeni bir sistem topladım. Şu zamana kadar sorun yoktu (varsa bile denk gelmedim) ama son 1-2 haftadır bilgisayar herhangi bir uyarı, bildirim, belirti vs... vermeden aniden kapanıyor ve hiç bir şey olmamış gibi yeniden açılıyor. Açıldığında da Windows herhangi bir hata iletisi vs... vermiyor. Sizce bu sorun neden kaynaklı olabilir? Nerede yanlış yaptıysak böyle bir hata ile karşılaşabiliriz? Ben power'ın kendisinden ve anakarta olan bağlantılardan şüpheleniyorum. Yazılımsal olma ihtimaline karşın bunu test edebileceğim bir yazılım var mı?

AMD X4 950: 7th Gen AMD Athlon[emoji769] X4 950 | AMD
Kingston HyperX Fury 8 GB DDR4 2400 MHz CL15: Kingston 8GB HyperX Fury Black DDR4 2400MHz CL15 PC Ram
WD 3.5" 1TB Caviar Blue SATA 3.0 7200Rpm 64MB Cache Harddisk: WD 3.5" 1TB Caviar Blue SATA 3.0 7200Rpm 64MB Cache Harddisk
FSP FSP500-60AHBC 500W 80+ PFC Aktif Power Supply: FSP FSP500-60AHBC 500W 80+ PFC Aktif Power Supply Fiyatı
MSI NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti AERO ITX: MSI NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti AERO ITX 4GB 128-bit GDDR5 Fiyatı
Bunu belirli aralıklarla mı yapıyor?

realdgnc

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Bunu belirli aralıklarla mı yapıyor?
Onu gözlemlemeye çalıştım ama bir şey fark edemedim. Hani yoğun oyun kullanımında, yük altında vs izlemeye çalıştım ama farklı bir durum sezemedim. Rast gele yapıyor gibi.

realdgnc

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Bilgisayarı ilk açtından hemen sonra CPUID HWMotinor adlı program ile saatlerce oyun oynadıktan sonra ısı değerlerine baktım. İşlemci nax 57 ekran kartı max 37 ve anakart max 50 civarındaydı.

Bu arada sistemi AIDA64 ile test ettim ve pc kapanmadı. Ayrıca test boyunca sistemin sıcaklık değerlerini kontrol ettim ve anormal bir ısınma değeri olmadı. Sıcaklar değerli ise şu şekilde;

Anakart 6 farklı noktadan sıcaklık değeri aldı ve max 71'i gördü
İşlemci max 65 derece
Ekran kartı max 52 derece
WD 1 TB Blue HDD 38 derece
Samsung 500 GB HDD 33 derece

Test sonucu aşağıdaki gibidir;

Ömer Canbaz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,629

AMD X4 950: 7th Gen AMD Athlon™ X4 950 | AMD
Sorun kendi kendine mi başladı yoksa siz kasayı açıp birşey mi yaptınız veya bir yazılım mı yüklediniz?

realdgnc

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Sorun kendi kendine mi başladı yoksa siz kasayı açıp birşey mi yaptınız veya bir yazılım mı yüklediniz?
Kendiliğinden başladı. Normal kullanım dışında farklı bir şey yapmadım. Neye göre bu tepkiyi verdiğini de çözemedim. Kimi zaman oyun oynarken kimi zaman ise internette takılırken yapıyor.

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,551
acaba internetten bir zararlı mı bulaştı ?... yazılımsal olma ihtimali var. iyi bir anti ile taratınız (önerim webroot) önce çözüm olmaz ise format atınız. format atmadan önce yedeğini alabilirsiniz sistemin dicem ben...

bir de ramleri test edin, gerçi ramlerde bi sorun olsaydı hata mesajı çıkardı bilgisayarda ama siz yine de tüm sistemi test edin , başta rami ve hdd yi... performance test programı işinizi görecektir.

Son düzenleme:

realdgnc

Doçent
Reaksiyon puanı
7
acaba internetten bir zararlı mı bulaştı ?... yazılımsal olma ihtimali var. iyi bir anti ile taratınız (önerim webroot) önce çözüm olmaz ise format atınız. format atmadan önce yedeğini alabilirsiniz sistemin dicem ben...

bir de ramleri test edin, gerçi ramlerde bi sorun olsaydı hata mesajı çıkardı bilgisayarda ama siz yine de tüm sistemi test edin , başta rami ve hdd yi... performance test programı işinizi görecektir.
Bilgisayarda son sürüm Kaspersky Free var. Düzenli olarak belirli periyotlarda taratıyorum. Sistem sıfır olduğu için Windows daha yeni. İşletim sistemi kaynaklı bir sorun olacağını pek düşünmüyorum. RAM'i ve diğer bileşenleri test ettim, bir sorun çıkmadı.

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,551
pc nin beslemesiyle ilgili bir sorun olabilir mi ? güç kablosunu, takılı olduğu priz yuvasını değiştirip bir deneyiniz... dicem. kusura bakmayın ama uyarı veya hata mesajı vermediği için deneme yanılma yöntemleri uygulamak durumundayız (bu konuda uzman da değilim).

realdgnc

Doçent
Reaksiyon puanı
7
pc nin beslemesiyle ilgili bir sorun olabilir mi ? güç kablosunu, takılı olduğu priz yuvasını değiştirip bir deneyiniz... dicem. kusura bakmayın ama uyarı veya hata mesajı vermediği için deneme yanılma yöntemleri uygulamak durumundayız (bu konuda uzman da değilim).
Estağfurullah... Eski sistemde aynı kablolara bağlantılı olduğu için sorunun oradan kaynaklı olduğunu sanmıyorum. Doğrudan power gibi duruyor ama onu da nasıl test ederim bilemiyorum...