Bilgisayar Aniden Kapanıyor.. [Çözüldü]

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan rckx2
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

rckx2

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhabalar..
Sıcakların çıkmasıyla beraber bilgisayarım aniden kapanıyor. (Güç kesiliyor). İşlemci üzerindeki macunu yeniledim işlemci üzerine yeni fan taktım ek olarak 1 fan daha var .. İşlemci ısısı çok yuksek olmamsına rağmen özellikle sistem boşta değilken, yani herhangi oyun oynamada veya diğer programlarla calıstıgımda belli süreden sonra kendını kapatıyor. Beklemeden hemen yeniden actıgımda Bıos tayken dahi kendını kapatıyor.. Ekran kartı fanındada bir sıkıntı yok herşey normalmiş gibi.. sorun ne olabilir anakarttan şüphelenıyorum ?

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Biosta ısıdan dolayı kapanma değerleri düşük ayarlanmış olabilir mi?

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Ne kadar ilave fan da taksanız bilgisayar kapalı dolap içinde duruyorsa, en azından yan kapağını kapatmayın. Hava akımı olmasını sağlayın.

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
anakart çok ısınıyor olabilir(chipset).
mümkünse elle test et. pc yan kapak açık çalıştır. kendiliğinden kapanınca heme bir chipseti elle bak sıcak mı.
anakartta sorun yoksa ikinci seçenek power. psu gitmiş olabilir. yad power suply gücü yetmiyor vs olabilir.
"işlemci ve sistem kullanımı yüksekken" aida64 tarzı bir programla voltaj değerlerine bak. psu voltajında çok oynamalar olmamalı.
12 volt 12.3 voltu geçmemeli mesela.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

bu arada pc aşırı ısınıyorsa yan kapağı çıkarmayı dene. yada kapaklardan birisi genelde delikli olur. delikli olan kapağı üzerinde fan yoksa arka tarafa tak. yani kapakların yerini değiştir. kasanın daha az ısındığını görürsün. tabi kasanın arkasında iyi bir egzoz fan varsa yap bunu.

rckx2

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ayar Default seçeneğinde.. Bıos ile alakalı herhangi bir problem yok ayarları doğru. Kasanın yan kapagı açıkkende aynı problemı yapıyor

rapic1994

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Dikkat etmek lazım PSU da yetersiz olabilir artık sistem aşırı güç kullnıyorsa sonu anakart yanmasına kadar gidiyor kendim tecrübe ettim ama biosu da updateleme defaultlama deneyebilirsin

rckx2

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bıosu güncelledim .. dediğin gibi sorun Psu dan olabilir.. Bunu nasıl ölçebilirim?

LifeStyle

Profesör
Reaksiyon puanı
802
everest ultimate edition kur, (netten küreklisini bulabilirsin) ısıyı da gösteriyor ayrıntılı şekilde.. sıcaklıktan kaynaklanan bir sorunun var orası belli, ben eski bilgisayarımda küçük vantilatör kullanıyordum :D oyuna girdiğinde de kapanıyorsa ekran kartına yük bindiğinde kapatıyor olabilir, ekran kartına da bir bak istersen..

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
[MENTION=359013]rckx2[/MENTION]
psu nun yeterlimi diye test etmek için:
aida 64 kur.(crack e gerek yok. trial kur. 15 günlük işini görür!!!)
araçlardan sistem kararlılık testini aç.
tüm donanımları seç ve "start" a bas.
teset çalışırken aida64 de algılayıcı sayfasından vs psu voltaj değerlerine bak. -0.4, +0.4 den daha fazla oynamalar varsa psu yetersiz yada kalitesizdir. bide voltaj değleri normal den fazla olmasın.
yani +3.3 volt +3.4 ü +12 volt ise +12.3 ü geçmemeli

bu arada pc aşırı ısınıyorsa yan kapağı çıkarmayı dene. yada kapaklardan birisi genelde delikli olur. delikli olan kapağı üzerinde fan yoksa arka tarafa tak. yani kapakların yerini değiştir. kasanın daha az ısındığını görürsün. tabi kasanın arkasında iyi bir egzoz fan varsa yap bunu.
eğer mümkünse bunu uygula bence..

rckx2

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
kasadaki kapakları tamamen açtım ve kasa kapalı yerde duruyordu oradanda çıkardım şuana kadar kapanma yapmadı.. Çok teşekkürler..

rckx2

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bu aralar tekrar kapanma sorunu başladı dikkat ettiğim husus anakartın ısındığı.. işlemciye baktıgımda aşırı sıcak değil..

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
o zman ortalama 5 tl ye 4 cm küçük fanlar satılıyor.
2 tane ince vida ile onlardan al.
anakart üstündeki büyük soğutucu metalin (kuzey köprüsü yani) üstüne monte et.güç soketi dişi küçük soketse direk anakarttaki faan yerine takabilirsin.(anakartlarda kasa fanı için ayrı bir küçük konnektör olur) yada doprudan power dan gelen kaploya takılır. alacağın fana bağlı artık.

kasanın içi, kablolardan dolayı çorba gibiyse o kabloları bir düzenle :). mesela benim kasa iskeleti 50-60 liralık birşey. ama içini açsak bir tane kablo göremezsin :) anakart max 50-55 oda yazın oyun oynayınca.