- Katılım
- 6 Ağustos 2008
- Mesajlar
- 20,603
- Reaksiyon puanı
- 493
- Puanları
- 7,263
Ramazanın bitmesine sayılı günler kala bayram tatlısı hazırlayanlara uzmanlar, kan şekerini yükselten tatlılardan ırak durulmasını öneriyor.
Ramazan Bayramı dolayısıyla yenen tatlı miktarının artacağına dikkat çekerek, vücudun gereğinden çok glikozu yağa çevirdiğini hatırlatıyorlar.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, bayram ziyaretleriyle tatlı yemenin de artacağına dikkat çekerek, Saf şeker tüketimi, sıhhat açısından oldukça risklidir. Çay şekeri gibi rafine şeker alımı, şişmanlık ve diyabet riskini arttırır. Kan şekerini tez yükselten ve sonra da tez acıkma hissine ne sebepten olan rafine şeker, tatlıların temel bileşenidir. Özellikle de yürek hastalıklarına genetik yatkınlığı olan, hareketsiz, sigara içen, aşırı stresli, dengesiz beslenen, diyabet, hipertansiyon, şişmanlık gibi risk faktörlerine sahip bireylerin, beslenmelerinde yalın şeker miktarını minimum düzeyde tutmaları gerekiyor. diye söyledi.
'FAZLA ŞEKER YAĞA DÖNÜŞÜYOR'
Meyvelerde fruktoz, sütte laktoz gibi rafine edilmemiş yalın şekerler bulunduğunu belirten Prof. Dr. Turhan, sıhhat açısından bu türde ürünlerin faydalı olacağını kaydetti. Şekerin protein, vitamin ve madenleri beraber içermemesi sebebiyle vücuda enerji sağlamadığını vurgulayarak, Kan şekeri düzeyi normalin üzerine çıktığında, insülin aracılığıyla adale ve karaciğerdeki şeker depolarına götürülecektir. Vücut, ihtiyacından çok glikozu ise gövde yağına çevirecektir. Bu nedenle boş kalori kaynağı olarak adlandırılan şekerden üretilen reçel, marmelat, kek, pasta, tatlı ve hamur işleri, kolalı içecekler, şekerli konserve meyve suları, şekerli bisküviler gibi ürünlerin tüketimini azaltmak gerekir. şeklinde konuştu.
Vücudun, şeker ihtiyacını tabii besinlerle karşıladığını dile getiren Nazan Turhan, tatlı yemenin sadece bu hissi tatmin etmek için lüzumlu olduğunu ifade etti. Sütlü tatlıların kemik sağlığı için lüzumlu kalsiyum, protein ve B vitaminini sağladığını kaydederek, Evde hazırlanan meyveli içecekler de hem su hem şeker ihtiyacımızı tabii yolla karşılar. Örneğin bu bayram misafirlerinize, dilimlediğiniz karpuzları mutfak robotundan geçirip içine buz atarak hazırladığınız meyveli içecekler ikram edebilirsiniz veya evde hazırladığınız naneli limonata da güzel bir alternatif olabilir. diye söyledi.
AktifMedya

Ramazan Bayramı dolayısıyla yenen tatlı miktarının artacağına dikkat çekerek, vücudun gereğinden çok glikozu yağa çevirdiğini hatırlatıyorlar.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, bayram ziyaretleriyle tatlı yemenin de artacağına dikkat çekerek, Saf şeker tüketimi, sıhhat açısından oldukça risklidir. Çay şekeri gibi rafine şeker alımı, şişmanlık ve diyabet riskini arttırır. Kan şekerini tez yükselten ve sonra da tez acıkma hissine ne sebepten olan rafine şeker, tatlıların temel bileşenidir. Özellikle de yürek hastalıklarına genetik yatkınlığı olan, hareketsiz, sigara içen, aşırı stresli, dengesiz beslenen, diyabet, hipertansiyon, şişmanlık gibi risk faktörlerine sahip bireylerin, beslenmelerinde yalın şeker miktarını minimum düzeyde tutmaları gerekiyor. diye söyledi.
'FAZLA ŞEKER YAĞA DÖNÜŞÜYOR'
Meyvelerde fruktoz, sütte laktoz gibi rafine edilmemiş yalın şekerler bulunduğunu belirten Prof. Dr. Turhan, sıhhat açısından bu türde ürünlerin faydalı olacağını kaydetti. Şekerin protein, vitamin ve madenleri beraber içermemesi sebebiyle vücuda enerji sağlamadığını vurgulayarak, Kan şekeri düzeyi normalin üzerine çıktığında, insülin aracılığıyla adale ve karaciğerdeki şeker depolarına götürülecektir. Vücut, ihtiyacından çok glikozu ise gövde yağına çevirecektir. Bu nedenle boş kalori kaynağı olarak adlandırılan şekerden üretilen reçel, marmelat, kek, pasta, tatlı ve hamur işleri, kolalı içecekler, şekerli konserve meyve suları, şekerli bisküviler gibi ürünlerin tüketimini azaltmak gerekir. şeklinde konuştu.
Vücudun, şeker ihtiyacını tabii besinlerle karşıladığını dile getiren Nazan Turhan, tatlı yemenin sadece bu hissi tatmin etmek için lüzumlu olduğunu ifade etti. Sütlü tatlıların kemik sağlığı için lüzumlu kalsiyum, protein ve B vitaminini sağladığını kaydederek, Evde hazırlanan meyveli içecekler de hem su hem şeker ihtiyacımızı tabii yolla karşılar. Örneğin bu bayram misafirlerinize, dilimlediğiniz karpuzları mutfak robotundan geçirip içine buz atarak hazırladığınız meyveli içecekler ikram edebilirsiniz veya evde hazırladığınız naneli limonata da güzel bir alternatif olabilir. diye söyledi.
AktifMedya