Basur Olanlar Bunları Yemeli

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan celix44
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

celix44

Öğrenci
Katılım
5 Aralık 2008
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Günümüz insanlarının en sık yaşadığı sağlık problemlerinden birisi de basurdur. Basur birçok nedene bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Basurun nedenleri şunlardır:

Aşırı şişmanlık, hamilelik, hareketsiz bir yaşam tarzı, kronik sindirim sistemi hastalıkları, yanlış beslenme, sürekli kabızlık ve sıvı alımının yetersiz olmasıdır.

Bu sebeplerden dolayı ülkemizde en çok görülen sağlık problemlerinin başında basur gelir. Çünkü hareketsiz bir yaşamamız var. Sürekli acılı baharatlı yiyeceklerden kendimizi uzak tutamıyoruz. Bol su içmiyoruz. Ülkece kilo problemimiz var.

Bu makalede, “ basura ne iyi gelir, basura iyi gelen yiyecekler, basuru olanlar ne yemeli” gibi problemlerin çözüm yollarını size sunacağız.

Basur Olduğumu Nasıl Anlarım?
• Makat kanaması oluyorsa,
• Anüs çevresinde şişlikler varsa,
• Lavaboya çıkarken çok zorlanıyorsanız,
• Makatta kaşıntı varsa
Basur olmuş olabilirsiniz.

Basura İyi Gelen Besinler
Konuya başlamadan önce bir hatırlatmada bulunalım. Basur, bitkisel formüllerle ya da bitkisel kremlerle tedavi edilmeyen bir hastalıktır. İnternette satılan bitkisel kremlerin, bitkisel hapların basuru tedavi edici bir etkisi yoktur.
Basurun kesin tedavisi, cerrahi müdahaledir. Bu yüzden internette satılan bitkisel karışımlara, bitkisel kremlere inanmayın bel bağlamayın.
Bu makalede biz sadece basur şikâyetlerini azaltacak önerilerde bulunacağız.
Doğru bir beslenme modeli izleyerek ve bol sıvı tüketerek basurun olumsuz etkilerini hafifletebilirsiniz. Basura bağlı gelişen kabızlığı önlemek basur şikayetlerinin azalmasını sağlar.

Basurum Ne Yemeliyim?
• Yoğurt: yoğurt sindirimi kolaylaştırıp, bağırsaktaki faydalı bakterilerin artmasını sağlıyor. Sindirilen besinler yoğurt sayesinde tam olarak parçalanıyor ve böylece kabızlıktan kurtuluyorsunuz.
• Lifli Meyve ve Sebzeler: Lifli yiyecekler de sindirimi kolaylaştırmaktadır. Yiyeceklerdeki lifler bağırsakların hareketlerini kolaylaştırıyor ve dışkının yumuşamasını sağlıyor. Unutmayın kabızken lavaboya çıktığınızda bağırsaklarınızdaki damarlar zorlanıyor, zorlanmaya bağlı olarak, damarlar çatlıyor ve makat kanaması gerçekleşiyor. Bu yüzden lifli besinleri tüketmeyi ihtimal etmeyin. Lifli sebze ve meyvelere örnek olarak, elma, armut, yeşil yapraklı sebzeler, avokado, enginar ve bezelye ve fasulye verilebilir.
• Tahıl Türleri: Özellikle kepeği alınmamış tahıllar içeriğindeki lif ve proteinler sayesinde sindirimin daha kolay gerçekleşmesini sağlıyor. Sindirimin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için günde mutlaka 25-40 gram arası lifli besin tüketmeniz gerekiyor. Lifli tahıllara, buğday ekmeği, tam kepekli ekmek, esmer pirinç, yağsız patlamış mısır ve yulaf ezmesi örnek olarak verilebilir.
• Sıvı Alımı: Sindirimin kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için her şeyden önce düzenli sıvı almalısınız. Bunu da doğal meyve suları, doğal bitkisel çaylar, ayran ve su ile gerçekleştirebilirsiniz. Unutmayın, kabızlığı önlemek için sıvı alımını da ihmal etmemelisiniz.

Önceki yazımızda kabızlığa iyi gelen yiyecekleri vermiştik. kabızlık sorunu ile ilgili makaleyi de okuyup, basurdan kaynaklı kabızlık problemine çözüm önerilerine geniş bir şekilde göz atabilirsiniz.
 

ebru polat

Öğrenci
Katılım
7 Haziran 2016
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
45
Hemoroidi Olanlar İçin Sağlık Beslenme Önerileri

1.Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

2.Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.

3.Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur.

4.İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.

5.Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vd. içmeye özen gösterilmelidir.

6.İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.

7.Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.

8.Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.

9.İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.

10.Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

11. Hemoroid ve Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.
 
Üst