Baklava diye bakın ne yediriyorlar ?

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
7,263
Ramazan ayında tatlı tüketiminin hızla artmasını fırsat bilen fırsatçılar, maliyeti kısmak için akla gelmeyecek hilelere başvuruyor.
baklava_diye_bakin_ne_yediriyorlar_h100788.jpg


Halen sokak ve pazarlarda kilosu 6-7 liradan baklava satılırken sektör temsilcileri uyarıyor: "Boyalı yer fıstığını, 'ceviz' diye kullanıyorlar. Esmer cevizi hamur kırıntılarıyla kavurup baklavaya koyuyorlar. ‘Tatlı, ucuz işte ne olacak?’ düşüncesiyle rastgele tatlı alıp, sağlığınızdan olmayın."

KİLOSU 6 7 LİRADAN BAKLAVA

Antep fıstığı ve ceviz fiyatlarında görülen artışa bağlı olarak baklavanın fiyatı da arttı. Tatlı imalatçıları cevizin kilosunu toptan 45-50 liradan, Antep fıstığının kilosunu ise 100 liradan almasına rağmen, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sokak aralarında ve pazar yerlerinde halen kilosu 6-7 liradan baklava satılıyor.

LEBLEBİ TOZU KULLANILIYOR

Ramazan ayında tatlıya olan ilginin artmasını fırsat bilen gıda sahtekarları, fıstık yerine bezelye, ceviz yerine leblebi tozu kullanarak baklava imal ediyor. Tereyağı yerine margarin veya atık yağ kullanan fırsatçılar, yer fıstığını da boyayıp baklavaya katıyor. Piyasada kilosu 6-7 liradan baklava satılmasına rağmen maliyetlerin el yaktığını belirten Bursa Muhallebiciler Pastacılar Yufkacılar Sütçüler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Necip Daş’a göre tatlı bilindik, tanıdık yerden alınmalı.

HAMUR KIRINTILARINI KAVURUP CEVİZ GÖRÜNTÜSÜ VERİYORLAR
Tüketicinin bilinçli olması gerektiğine dikkat çeken Oda Başkanı Daş, "Her önüne gelen yerden ‘ucuz, tatlı değil mi?’ dememesi lazım. Ürünlerin kalitesine, aldığı zaman problem varsa karşısında muhatap bulabileceği yerden alması lazım. Üretim izin belgeleri var mı. Sağlık koşullarına uygun mu? Hijyen koşullarında üretim yapılıyor mu? Bugün 6-7 liraya baklava satılıyor baklavanın maliyeti aşağı yukarıya 14-15 lira, bugün bir kilo cevizin kilosu 45-50 lira, Antep fıstığının kilosu 100 liraya çıktı.
Adam, 50 lira ceviz, 100 lira fıstık alıp da 5-6 liraya baklava satamaz. Bunun içinde alternatifler çok, çok ucuz cevizler var. Hamur kırıklarını kavurup ucuz, esmer cevizler karıştırıp baklavada kullanıyorlar. Birçoğu üzerinde süslemede yer fıstığı boyalanmış haldeki yer fıstığı kullanıyor. Baklavanın içine hamuru kavurup esmer cevizle karıştırıp kullanıyorlar.

HER TÜRLÜ HİLE VAR

Amaç maliyeti düşürmek. Normalde o fiyatlara baklavanın kurtarması mümkün değil, yani her türlü hile var. Vatandaş, eğer gerçekten adam gibi tatlı yiyelim diyecekse alacağı yeri çok iyi seçmesi lazım. Her önüne gelen sokaktan, pazardan ucuz değil mi, ne olursa olsun’ düşüncesini kenara bırakacak. Bu ürünü aldığı zaman sofraya geldi mi vatandaş bunu rahatlıkla tüketmesi lazım. Sonra bize birçok şikayet geliyor. Yiyemedik, çöpe attık’ diye şikayetler geliyor." dedi.

YAĞ BİR DEFA KULLANILMALI
Tatlı fırsatçılarının aynı yağı defalarca kullandığına dikkat çeken Bursa Muhallebiciler Pastacılar Yufkacılar Sütçüler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Necip Daş, şunları kaydetti: "Yağ olayı önemli. Bugün tereyağının kilosu 30-35 lira, normal margarinin tenekesi 75-80 lira.
Birçok firma, bir yağı bir defa kullandığı zaman ikinci kez kullanmıyor. Adam, tatlıyı ucuza veriyorsa mutlaka bu yağı sürekli kullanıyor, yağ ikinci sefere kullanılmaması lazım. Ama vatandaş ucuza maliyet çıkarmak için yağı sürekli kullanıyor, ceviz, malzeme çok önemli. Yer fıstığı yapsın, yer fıstığı olarak satıyorum desin, yenilir ama düz yer fıstığı kullanmış olsa sıkıntı yok. Yer fıstığıyla yapıp da ‘cevizli yapıyorum’ dememesi lazım."

AktifMedya
 

Aretios

Profesör
Katılım
13 Kasım 2009
Mesajlar
3,815
Reaksiyon puanı
3
Puanları
218
yapaar bu dinsiz imansızlar....
 

limerick

Profesör
Katılım
28 Temmuz 2008
Mesajlar
1,188
Reaksiyon puanı
8
Puanları
218
En iyisi evde kendiniz yapacaksiniz.
 

madmex

Profesör
Katılım
16 Nisan 2011
Mesajlar
2,606
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
olmaz böyle şey arkadaşlar sağlık bakanlığı çalışıyor, bunlar hep hükümeti yıkmak için uydurulan haberler durmak yok yola devam.
:)
 

erenberk

Rektör
Katılım
10 Mayıs 2010
Mesajlar
10,637
Reaksiyon puanı
101
Puanları
228
Piyasada, bilindik yerlerde kilosu 35-40 TL iken; 6-7 TL'ye baklava alıyorsan bir zahmet bir şeyler döndüğünü anla.
 

uma350

Profesör
Katılım
15 Ocak 2010
Mesajlar
4,411
Reaksiyon puanı
70
Puanları
0
Sahtekarlık dizboyu memlekette
 

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
7,263
olmaz böyle şey arkadaşlar sağlık bakanlığı çalışıyor, bunlar hep hükümeti yıkmak için uydurulan haberler durmak yok yola devam.
:)
kardeşim ne yaptın sen yahu, öyle şey mi olur? hükümet ile ne alakası var bu haberin?
bilhassa doğru bir haber bu güzelim ayda daha doğrusu genelde bile var bunlar.başıma Allah'tan sadece bir kere geldi. :)
 

KaJMeR13

Profesör
Katılım
1 Mayıs 2013
Mesajlar
2,779
Reaksiyon puanı
9
Puanları
218
normal bir kilo baklavada bol miktarda fıstık bulunur, fıstığın kilosuda 6 tl den pahalı
gidip, 5 liraya baklava alıpta bu baklava sahte baklava demek çok da mantıklı değil,
almayın, demek alanlar varki yapıyorlar

yapanlar elbet suçlu fakat alanlar da çok masum değil bence

televizyonda da 5 kavanoz bal artı petek, 50 60 tl ye satılıyor, bunu alıpta bu bal sahte demenin manâsı yok
neredeyse aynı olay sayılır


ayrıca kimse yedirmiyor, sırf ucuz diye siz yiyorsunuz, eğer baklavaya verecek 30 40 tl paranız yoksa böyle ucuz ne olduğu belirsiz şeylere itibar etmeyin
ben gaziantepliyim, yılda bi kere oda belki, adam akıllı baklava yerim. oda en fazla bir kaç dilim hatta oda bulabilirsem :P
oysa hemen ilerdeki markette bile var kilosu 5 liraya.
 

asişair

Asistan
Katılım
2 Aralık 2013
Mesajlar
145
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Her şeyin sahtesini yapıyorlar arkadaş.Bu ne ya?
 

kmurat

Müdavim
Müdavim
Katılım
8 Şubat 2014
Mesajlar
8,599
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
3,760
Puanları
1,358
Ben 6-7 liraya baklava görmedim. Hangi pazarmış orası ? Aranızda kendi gören olmuşmu 6-7 liraya baklava ?
 
Üst