Haber Bakan Nebati: "TL Değer Kazanırsa Sanayi Yavaşlar, İşsizlik Olur"

salihaktan_

Profesör
Reaksiyon puanı
543
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı bir televizyon programında ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu. Nebati, "Türk Lirası'nı değerli hale getirirseniz sanayi yavaşlar, işsizlik olur" dedi.

Nureddin Nebati: Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır - En Son Haber

Bakan Nebati programda, TL'nin 2017'den beri değer kaybettiğini belirterek "Bu ne demektir, Türkçesi şudur, Türk Lirası ne kadar çok değerli olursa siz yurt dışına o kadar çok ithalatta bulunursunuz. Türkiye’de üretim yapmanıza ihtiyaç kalmaz, çünkü paranız çok değerli, getirir satarsınız. 2021’in sonunda Türk Lirası’nın değeri TÜFE bazında yüzde 47’lere kadar düşmüş, yani çok değersiz hale gelmiş. Bu optimal nokta tüm bu dışsal ve içsel etkenlerin bir araya geldiği kur seviyesidir" diye konuştu.

Nureddin Nebati, enflasyonda düşüşünün devam edeceğini belirterek "Enflasyonla mücadelede biz geleneksel yöntemleri kullanıyor olsak bunun sonucu sanayi, üretimin durmasıdır. Bunun sonucu işsizliğin patlamasıdır" dedi.

Bu söylemler hakkında ne düşünüyorsunuz?

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
Üretim yapması için parasının dışarıdan bir şey satın almaya yetmemesi gereken tembel bir millet olduğumuz için kafa yapısı olarak ne yalan söyleyeyim doğru söylüyor bi bakıma. Hoş para değersizken yaptığın üretiminde çok bir faydası yok. Önemli olan toplumu parası değerli ikende üretimi önceleyen tüketim toplumu olmayan bir zihin yapısına evirebilmek.

kmurat

Dekan
Top Poster Of Month
Reaksiyon puanı
3,934
Bu bir varsayım. Amerika da bir zamanlar öyle düşünüyordu. Yeni dengeler oturtmak gerekir sade.

delete user

Profesör
Reaksiyon puanı
3,781
Enflasyon ve vergiler düşsün TL nin değersiz olmasına razıyım.

DarkKnight.

Asistan
Reaksiyon puanı
150
lira önemli değil gayrimenkulü arsası daire yatırımı yapanlar dolar bazında %100 kâr elde ettik. Yanlış anlaşılmasın tl olarak %600 arttı ama dolar bazlı x2 yaptık başka hiçbir ülkede 100 bin dolarlık ev 1 yılda 200 bin dolar olmaz valla 8-10 gayrimenkulü olan 1 yılda 1.5-2 milyon dolar cebine para koydu ekstradan

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Durun tahmin edeyim bu haberi Sözcü Cumhuriyet veya Gazeteduvar tarzı aşırı muhalif bir haber sitesinden aldınız ?

Çünkü bir konu bir söylem ancak bu kadar çarpıtılabilir :D

Videonun tam halini bulamadım ama burada ki kısa video bile bu sözde haberde anlatılanı söylemiyor. Ama çarpıtmanın bini bir para ülkemizde.

Bakan genel geçer şeyler anlatıyor sadece. TL çok dğerli olursa şu olur çok değersiz olursa bu olur gibisinden.

• Komik
Reactions: bud

hakanyargici

Profesör
Reaksiyon puanı
959
Enflasyon ve vergiler düşsün TL nin değersiz olmasına razıyım.
Dediğiniz olursa TL daha çok değersizleşicek, alacağınız bir ürünün fiyatı da artacaktır.

Türkiye elinde ki ham maddeyi işlemeden yurt dışına satıyor. Ham madde Türkiye'de işlenip yurt dışına çıkışı olursa hem istihdam sağlanacak hem üretilen ham madde ile farklı bir çok ürünü pazarlayabileceğiz.

delete user

Profesör
Reaksiyon puanı
3,781
Dediğiniz olursa TL daha çok değersizleşicek, alacağınız bir ürünün fiyatı da artacaktır.

Türkiye elinde ki ham maddeyi işlemeden yurt dışına satıyor. Ham madde Türkiye'de işlenip yurt dışına çıkışı olursa hem istihdam sağlanacak hem üretilen ham madde ile farklı bir çok ürünü pazarlayabileceğiz.
Rusya, Japonya? Tabiki tl değerli olsa güzel olurdu.

Talha_

Asistan
Reaksiyon puanı
132
Sözü garip yerlere çekmesin kimse gayet mantıklı şu anki duruma bakınca. Üretimin artması için önce elleri sıvatmak gerekiyor malesef zorunlu olarak. Kimse durduğu yerden "dur knk üretim yapayım" demediği için bu durumdayız. tl değer kaybedecek ki zorunlu üretim olsun,ihracat olsun. Normalde bu mantık böyle işlemez ama ülkemiz gibi ülkelerde böyle işliyor.

niyazi5859

Dekan
Reaksiyon puanı
5,085
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı bir televizyon programında ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu. Nebati, "Türk Lirası'nı değerli hale getirirseniz sanayi yavaşlar, işsizlik olur" dedi.

Nureddin Nebati: Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır - En Son Haber

Bakan Nebati programda, TL'nin 2017'den beri değer kaybettiğini belirterek "Bu ne demektir, Türkçesi şudur, Türk Lirası ne kadar çok değerli olursa siz yurt dışına o kadar çok ithalatta bulunursunuz. Türkiye’de üretim yapmanıza ihtiyaç kalmaz, çünkü paranız çok değerli, getirir satarsınız. 2021’in sonunda Türk Lirası’nın değeri TÜFE bazında yüzde 47’lere kadar düşmüş, yani çok değersiz hale gelmiş. Bu optimal nokta tüm bu dışsal ve içsel etkenlerin bir araya geldiği kur seviyesidir" diye konuştu.

Nureddin Nebati, enflasyonda düşüşünün devam edeceğini belirterek "Enflasyonla mücadelede biz geleneksel yöntemleri kullanıyor olsak bunun sonucu sanayi, üretimin durmasıdır. Bunun sonucu işsizliğin patlamasıdır" dedi.

Bu söylemler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Dolar artan enflasyona göre az bile arttı şuanda zorlukla 18 de tutuluyor işler bir anda patlayıp dolar 25 e çıkabilir ama buna şaşırmamak gerekir çünkü dolar artması gerektiği kadar artmış olur. Şuanda dolar düşerse evet dediği gibi ihracat azalıp ithalat artabilir üstüne sanayi durabilir.

sepiti

Asistan
Reaksiyon puanı
206
tüketim toplumundan biran önce vazgeçmemiz gerekiyor
örnek ;
yeni araç her yıl nerdeyse 1 milyon adet çıkıyor
telefon ise çok daha fazla
beyaz eşya yine milyonlarca
ayakkabı kıyafet milyonlarca

insanlar alışveriş yaparak ihtiyaçlarını gidermek istiyor buna + eğlencelik ürünlerde dahil
mesela 1 milyon aracın fiyatı min 500.000 tl olsa bu paranın neredeyse 100.000 tl si geri dönmemek üzere dışarıya üreticiye gidiyor + telefon beyaz eşya eğlence ürünleri vs yani biz piyasada pahalı olan ürünleri dışarıdan alıyoruz iç üretim yok denecek kadar az.

tarımda ise örnek çay bizde 80 tl gibi bir fiyatken almanyada üstelik buradan ihrac ettiğimiz halde yarı fiyatına buda bizim halkımız için sorun
birde iç piyasada denetim yok denecek kadar az denetlenip ceza yiyenlerde partilere koşuyor ya iptal oluyor ya ceza düşürülüyor.

1930 larda almanyayı etkisi altına alan hiper süper ultra enflasyon ile ilgili bir yazı dizisi buldum 2. dünya savaşı öncesi hitler gelmeden hemen önce almanyada yaşanan kaos ortamı bir okuyun isterseniz.

şu anda ülkede herkezin ortak derdi ekonomi yani para ama asıl sorunlardan bazıları eğitim ne olacak, enerji dışarıdan sürekli ithal ediyoruz bu sorun 100 yıldır neden aşılamadı çocuklarımızı nasıl bir gelecek bekliyor ?

ne muhalefetin ne mevcut hükümetin 1 adım sonrasını planlama şansları kalmadı mesela seçim kanunu neden değişmiyor ? 1950 de yapıp başarılı olan halkın kendi istediği kişiyi seçmesi geri dönmeli partilerin önümüze koydukları alın bunu vekil veya belediye reisi seçeceksin demesinden bıktım...

aslında ne kadar doğru bilemiyorum ama ötv kalksa bir nefeslenir sanki halkımız.

kmurat

Dekan
Top Poster Of Month
Reaksiyon puanı
3,934
Üretim için ne gerekir????????

Önce satın alacak Pazar.
Sonra üretimi yapacak kalifiye eleman.
Enerji kaynağı.
Üretim sahası.
Üretim araçları.
İşlenecek hammadde.
Ulaşım.

Elemanlar siz olacaksınız. Siz de okumayıp, asgari ücret bana yeter kafasında olursanız, önemli bir ayak kesilmiş oluyor.