Aydın Doğan PO'yu 1 Milyar Euro'ya Sattı!

Bu konuyu okuyanlar

AliA

Müdavim
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
527
Puanları
0
Samsun'da santral de inşa edecek olan OMV, Doğan Holding ile Petrol Ofisi'ndeki hisse oranını yüzde 41.58'den yüzde 95.75'e çıkarmak ve Petrol Ofisi'nin tüm kontrolünü devralmak konusunda mutabakat sağladı.

420620081010094630282.jpg


Satışla ilgili şu açıklama yapıldı;

Bu hisse satın alımı; OMV'nin entegre bir enerji grubu olarak, Türkiye'yi, Avusturya ve Romanya'nın ardından 3. ana pazar olarak konumlandırmayı hedefleyen büyüme stratejisinde atılmış önemli bir adımdır. Petrol Ofisi'nin faaliyetleri dışında, inşası devam eden Samsun doğalgaz kombine çevrim santrali ve Nabucco Doğalgaz boru hattı projesi ile Türkiye operasyonu, zengin kaynaklara sahip Hazar Bölgesi ve Ortadoğu'ya erişimde stratejik köprü görevini üstlenecektir.

OMV CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer yaptığı açıklamada: " Tüm Petrol Ofisi çalışanları ile iyi bir iş birliği içinde olmayı amaçlıyoruz. Petrol Ofisi marka bilinirliliği, sektöründeki köklü geçmişi ile Türkiye'nin lider şirketlerinden biridir. Petrol Ofisi ülke geneline yayılmış bir benzin istasyonu ağına sahiptir ve biz şirketin bu başarı öyküsünü devam ettirecek olmaktan gurur duyuyoruz. Ve şirketin Türkiye'deki konumunu güçlendirerek bölge ekonomisinin gelişimine katkı sağlamayı hedefliyoruz'

OMV Doğan Holding'in Petrol Ofisi'ndeki yüzde 54.17'lik hissesini 1 milyar Euro karşılığında satın almıştır. Devrin tamamlanması Rekabet Kurumu da dahil olmak üzere ilgili resmi izinlerin alınması şartına bağlı olup bunun üç ay içinde tamamlanması beklenmektedir. OMV ve Doğan Holding arasında satış işlemi tamamlanmadan önce, Petrol Ofisi'ndeki hissedarlara kar payı dağıtılması konusunda uzlaşma sağlanmıştır. Şirketteki pay oranlarına göre OMV 203 mn USD, Doğan Holding 265 mn USD ve halka açık kısmındaki yatırımcılar ise toplamda 21 mn USD alacaklardır.

OMV bu satın alım işlemini sağlam bir likiditeye ve güçlü bilançoya sahip olduğu bir dönemde gerçekleştirmiştir. Sermaye kontrol disiplinine sahip OMV bu satın alım için uzun vadeli en uygun kaynağı yaratacaktır. OMV güçlü bir yatırım kredi derecelendirme notu sürdürme hedefini devam ettirmektedir ve bu nedenle mevcut finansman seçenekleri arasında sermaye arttırımına gidilmesi de olasıdır.

OMV CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer, yaptığı açıklamada "Petrol Ofisi 'nin satın alımı ve şirketin kontrolünün OMV'ye geçişi, Türkiye enerji pazarındaki pozisyonumuzu kuvvetlendirmekte ve büyüme gösteren Avrupa kuşağındaki lider pozisyonumuzu güçlendirme stratejimizin önemli bir parçasını teşkil etmektedir. OMV olarak birçok yatırımcının ilgi gösterdiği önemli pazarlar olan Orta ve Güneydoğu Avrupa ve Türkiye'de güçlü bir operasyona sahibiz. Ve entegre iş modelimizi geliştirmeye devam etmeyi hedefliyoruz. Grubun finansal sonuçlarına olumlu etkisinin yanısıra bu satın alım, OMV'yi istenen stratejik konuma taşıyacaktır. Türkiye operasyonunun zengin kaynaklara sahip Hazar Bölgesi ve Ortadoğu'ya erişimde stratejik köprü olarak konumlandırılması ve Türkiye pazarındaki öncülüğümüz sadece petrol ürünleri pazarlama iş kolumuzda değil, diğer iş kollarında da birçok yeni fırsatı beraberinde getirecektir.'

Gelişen Türkiye pazarındaki fırsatlar

Türkiye bulunduğu bölgede en hızlı büyüme gösteren ve gelişen pazarlardan biridir. Petrol ürünlerine Türkiye'den talep yılda 29 mn ton'dur ve 2015 itibari ile yılda 32 mn tona çıkması beklenmektedir. Türkiye'deki petrol pazarının potansiyelini otomobil yoğunluğundan da anlayabiliriz. Almanya'da 1000 kişiden 570'i bir arabaya sahipken, Türkiye'de bu rakam 100 kişi olarak belirtilmektedir.

OMV Rafineri ve Pazarlama'dan sorumlu CEO yardımcısı Gerhard Roiss, yaptığı açıklamada: "Bugün gerçekleştirilen satın alım Rafineri ve Pazarlama (R&M) iş kolumuzun büyüyen Avrupa bölgesindeki genişlemesinde dönüm noktasıdır. Petrol Ofisi hızla büyüyen Türkiye pazarında, ülke geneline yaygın bir benzin istasyonu ağına sahip tek şirkettir. OMV, 2.300 benzin istasyonu ile bugün Orta ve Güneydoğu Avrupa bölgesinde liderliğini korumaktadır. Petrol Ofisi'nin 2.500 benzin istasyonu ile de Avrupa benzin istasyonu pazarındaki lider konumumuzu ciddi bir oranda güçlendirdik. Bunun ötesinde bu satın alım OMV'ye farklı iş kollarında da stratejik fırsatlar yaratacaktır. OMV'nin diğer iş kolları da bu güçlü ve kararlı büyümeden faydalanma fırsatına sahip olacaktır.

OMV Petrol Ofisi'nin operasyonunu daha da geliştirmeyi ve iki şirketin güçlerini birleştirmeyi hedeflemektedir: Petrol Ofisi'nin yerel pazardaki bilgisi, OMV'nin Orta ve Güneydoğu Avrupa'da başarı ile sürdürdüğü yönetim deneyimi ile tamamlanacaktır.

Öncü perakende ve toptan satış sirketi

Merkezi İstanbul'da bulunan Petrol Ofisi, Türk petrol pazarında yüzde 27'lik pazar payı ve 2009'da 7.4 mn ton satış hacmi ile öncü şirketler arasında yer almaktadır. Şirket, yaklaşık 1 mn m³ depolama kapasitesine sahiptir ki bu da Türkiye'nin toplam depolama kapasitesinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Tüm bu depolama tesisleri stratejik olarak iyi konumlandırılmıştır ve genişlemeye imkan tanımaktadır. Petrol Ofisi 2009 yılında 2.500 benzin istasyonu ağı ve yaklaşık 1.000 çalışanı ile 290 mn faiz, vergi ve amortisman öncesi kâr (FVAÖK) açıklamıştır.

Entegre büyüme için fırsatlar

OMV'nin Türk pazarındaki konumunu güçlendirmek diğer iş kolları için de farklı fırsatları beraberinde getirecektir. Rafineri ve Pazarlama (R&M) büyüyen Avrupa'nın en büyük pazarlarından birinde başarılı bir genişleme göstermiş bulunmaktadır; Arama ve Üretim ( E&P), OMV'nin Orta ve Güneydoğu Avrupa bölgesine petrol ve gaz tedariki güvencesi sağlayacak kaynak zenginliğine sahip Hazar Bölgesi ve Ortadoğu'ya erişim sağlamıştır; son olarak Gaz ve Enerji (G&P) Samsun'daki doğalgaz kombine çevrim santrali ve Nabucco doğalgaz boru hattı projesi için fırsatları değerlendirme şansına sahip olacaktır.

OMV Aktiengesellschaft

OMV Aktiengesellschaft, 2009 yılında gerçekleştirdiği 17.92 milyar Avro grup satışı ve 34.676 çalışanıyla Avusturya'nın en büyük halka açık sanayi şirketlerinden biridir. OMV, Orta ve Doğu Avrupa'nın önde gelen enerji grubu olarak 12 ülkede rafineri ve pazarlama (R&M), dört kıta ve 16 ülkede ise arama ve üretim (E&P) faaliyetlerinde bulunmaktadır. Gas & Power (G&P) faaliyet alanında yılda yaklaşık 13.1 milyar metreküp gaz satılmaktadır. G&P, OMV'nin Avusturya'daki 2.000 km'lik doğal gaz boru hattı aracılığıyla yılda yaklaşık 75 milyar metreküp gaz taşımaktadır. OMV'ye ait Central European Gas Hub, yıllık 23 milyar metreküplük ticaret hacmiyle Kıta Avrupası'nın en önemli gaz merkezlerinden biridir.

OMV, yaklaşık 1,19 milyar varil yakıta eşdeğer petrol ve doğalgaz rezervlerinin yanı sıra, 2010'un ikinci çeyreğinde gerçekleştirdiği günlük 318.000 milyar varil yakıta eşdeğer üretim ve yıllık 26 milyon ton rafineri kapasitesiyle Orta ve Doğu Avrupa'nın lider enerji grubudur. Şirketin 2010'un ikinci çeyreği itibarıyla 2.319 dolum istasyonu bulunmaktadır. Grubun Tuna Bölgesi R&M faaliyet alanındaki pazar payı % 20'dir.

OMV, Orta ve Doğu Avrupa'daki lider konumunu Türkiye'nin lider akaryakıt dağıtım şirketi Petrol Ofisi'nin %41.58'ini satın alarak daha da güçlendirmiştir.

Haber7
 

Erdem-FB

Müdavim
Katılım
25 Ağustos 2009
Mesajlar
5,746
Reaksiyon puanı
28
Puanları
38
Hayırlı olsun güzel para ama po nun getiriside çok iyi.
 

eray045

Müdavim
Emektar
Katılım
12 Nisan 2008
Mesajlar
12,600
Reaksiyon puanı
250
Puanları
63
bi opetmi kaldı Türk firması
 

StryKer

Doçent
Katılım
7 Temmuz 2008
Mesajlar
599
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
Anlaşıldı artık PO den benzin almayacaz.
 

Sinan Çetinkaya

Öğrenci
Katılım
7 Ekim 2010
Mesajlar
43
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Ne memleket be, devletten al krediyi, sonra git o krediyle devletin şirketini satın al. Sonra o şirketi kaçak akaryakıt satmakta kullan, gemilerin yakalansın, sana kesilen cezayı ödeme. Ondan sonra şirketi sat, gelsin paralar.

Dünyanın başka yerinde varmı böyle bir ülke daha ?
 
Üst