Atatürk'ün sansürlenen görüşleri

chatliam

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Atatürk'e ilişkin olarak 2 önemli çarpıtma yapılıyor.
Biri Batılılaşma konusunda...
Diğeri din konusunda...
İlki, Atatürk'ün hedef olarak Avrupa'yı göstermediği iddiasına dayanıyor.
İkincisi, -dünkü Vakit gazetesinde bir örneğini gördüğümüz gibi- ısrarla Atatürk'ü dua ederken, sarıklı mebuslarla ya da peçe içindeki Latife Hanım'la gösterip cumhuriyetin temelinde bir din motifi arıyor.
Bu 2 konuda 2 belge hatırlatacağım.
* * *
İlk belge, 29 Ekim günü Mustafa Kemal Paşa'nın Fransız yazarı Maurice Pernot'ya verdiği demeç... Paşa, o gün Revue Des Deux Mondes için Meclis Başkanı sıfatıyla verdiği son demecinde şöyle diyor:
"Osmanlı İmparatorluğu, Batı'ya karşı elde ettiğimiz başarılardan çok gururlanarak kendisini Avrupa uluslarına bağlayan bağları kestiği gün düşüşe başlamıştır. Bu bir hataydı. Bunu tekrar etmeyeceğiz. Bizim vücutlarımız Doğu'da ise de düşüncelerimiz Batı'ya dönüktür. Memleketimizi çağdaşlaştırmak istiyoruz. Bütün çalışmalarımız Türkiye'de çağdaş, bu sebeple Batılı bir hükümet oluşturmaktır. Uygarlığa girmek arzu edip de Batı'ya yönelmemiş millet hangisidir?"
* * *
Din meselesine gelince...
İlk Meclis'in dualarla açıldığı ve cumhuriyete oy veren milletvekilleri arasında 100 kadar din adamı olduğu doğru... Ancak böyledir diye cumhuriyetin kökeninde ve Atatürk'ün düşünce evreninde din motifleri aramak nafile uğraş.
Afet İnan cumhuriyetin ilanından 6 yıl sonra Yurt Bilgisi dersleri vermeye başlamıştı. Okutacağı kitabı Kemal Paşa'ya gösterdi. Gazi beğenmedi. Yeni bir Medeni Bilgiler kitabı yazdırdı.
Kitap, 1931'de Afet İnan imzasıyla çıktı; ortaokul ve liselerde okutuldu. İşte Kemal Paşa'nın el yazısıyla kaleme aldığı o notların "Millet" bölümünden satırlar:
* * *
"Türkler Arapların dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. Arapların dinini kabul ettikten sonra bu din Arapların (..) Türklerle birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir tesir etmedi. Bilakis Türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti; milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu. (..)
"Türk milleti birçok asırlar, (..) bir kelimesinin manasını bilmediği halde Kur'an'ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndü. (..)
"Türk milletini Allah için, Peygamber için topraklarını, menfaatlerini, benliğini unutturacak, Allah'la mütevekkil kılacak derin bir gaflet ve yorgunluk beşiğinde uyuttular. (..)
"... din hissi, dünyanın acısı duyulan tokadıyla derhal Türk milletinin vicdanındaki çadırını yıktı, davetlileri, Türk düşmanları olan Arap çöllerine gitti. (..) Artık Türk, cenneti değil, (..) son Türk ellerinin müdafaa ve muhafazasını düşünüyordu. İşte dinin, din hissinin Türk milletinde bıraktığı hatıra..."
* * *
Yeterince açık değil mi?
Nasıl oluyor da din konusundaki görüşleri bu kadar net olan bir lider hâlâ yanlış yorumlanıyor?
Yukarıdaki satırların çoğu, Türk Tarih Kurumu tarafından 1969 ve 1988'de basılan "Medeni Bilgiler ve Mustafa Kemal Atatürk'ün El Yazıları" kitabında yer almıyor da ondan...
İnanması zor; ama kendi kurduğu kurum, Atatürk'ün notlarını sansür ederek yayımladı.
"Medeni Bilgiler"i geçenlerde yeniden basan Örgün Yayınevi, Türk Tarih Kurumu'ndan bir özürle yeni baskı beklediklerini yazmış.
Atatürk'ün okullarda okutulsun diye kaleme aldığı kitabının bile sansür edildiği bir ülkede yaşıyoruz.
Düşünce özgürlüğü mü dediniz?

can.dundar@e-kolay.net

Kaynak: http://www.candundar.com.tr/index.php?Did=3664

El yazıları : http://www.hayatsite.com/showthread.php?tid=594

Panculli

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Eğer bu kelimeler Atatürk'e aitse sadece soğutur beni kendisinden.

quazar

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Çanakkale'de kahraman dediklerimiz Allah Allah diye canlarını verip şehit oluyorlardı. Allah'ta şehitlikte dinin bu insanlara öğrettiği bir şeydir.

Yukarıda Atatürk'ün söylediklerine katılmamakla birlikte Türkiye'de kendim dahil müslümanların Kur'anı sadece arapça okuyarak ve tercümesini hiç okumayarak ondan istifade etmemeyi yanlış buluyorum. Bunu yurtdışında yaşamaya başlayınca ve çevremde her milletten ki buna araplar da dahil tanıdıkça daha iyi anladım.

Kur'an arapça'da okunmalı ancak tercümesi hayatta uygulanmalı. İkisi arasında çok büyük fark var.

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Öncelikle herkesin dini kendisine
ancak bu tür spekülatif sözler ile neyi kanıtlamaya çalışıyorsunuz?
Atatürk ben söylediğine inanmıyorum ama söylemiş dahi olsa
ben burada yanlış söylemiş dediğim zaman Atatürk düşmanı İrticacı Yobaz mı olacağım?
yani tuzak bu mu?
Atatürk dine karşı çok net bir şekilde karşıydı...
sen de karşı olmazsan Atatürk düşmanı rejim düşmanısındır mı?

Peki Din Düşmanı Atatürk neden camide minbere çıkıp Hutbe vermiştir?
bu gün sizin çokça kullandığınız ve AKP ye yakıştırdığınız din üzerinden siyaseti yok sa Atatürk mü yapmıştır... inanmadığı halde neden böyle bir şeyi tercih etmiştir? buna cevap verebilecek misiniz?

red_gri_ok.gif
ATATÜRK'ÜN BALIKESİR HUTBESİ Ey Millet, Allah birdir. Şanı büyüktür. Allahın esenliği, sevgisi ve iyiliği üzerinize olsun. Peygamberimiz efendimiz hazretleri, Cenabı Hak tarafından insanlara dini gerçkleri duyurmaya memur ve elçi seçilmiştir. Temel kanunu, hepimizce bilinmektedir ki, yüce Kur'an'daki mânası açık olan ayetlerdir. İnsanlara feyz ruhu vermiş olan dinimiz, son dindir. En mükemmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa, gerçeğe tamamen uyuyor ve uygun düşüyor. Eğer akla, mantığa ve gerçeğe uymamış olsaydı, bununla diğer ilahi tabiat kanunarı arasında çelişki olması gerekirdi. Çünkü tüm evren kanunlarını yapan Cenabı Hak'tır.

Arkadaşlar; Cenabı Peygamber çalışmasında iki yere, iki eve sahip bulunuyordu. Biri kendi evi, diğeri Allah'ın evi idi. Millet işlerini Allah'ın evinde yapardı. Hazreti Peygamber'in mübarek yolunda bulunduğumuz bu dakikada milletimize; milletimizin bugününe ve geleceğine ait hususları görüşmek maksadıyla bu kutsal yerde Allah'ın huzurunda bulunuyoruz. Beni buna eriştiren Balıkesir'in dindar ve kahraman insanlarıdır. Bundan dolayı çok memnunum. Bu fırsat ile büyük bir sevab kazanacağımı ümit ediyorum. Efendiler, camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır. Camiler itaat ve ibadet ile beraber din ve dünya için neler yapılmasının gerekli olduğunu düşünmek yani konuşup tartışmak, danışmak için yapılmıştır. Millet işlerinde her kişinin zihnini ayrı ayrı faaliyette bulunması zorunludur. İşte biz de burada din ve dünya için, geleceğimiz ve bağımsızlığımız için, özellikle egemenliğimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım. Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşündüklerinizi anlamak istiyorum. Milli amaçlar, milli irade yalnız bir kişinin düşünmesinden değil, milletin bütün kişilerinin arzularının, emellerinin sonuçlarından ibarettir. Bundan dolayı benden ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ederim.

Hutbeler hakkında sorulan sorudan anlıyorum ki, bugünkü hutbelerin şekli, milletimizin duygusal fikirleri ve lisanı ile medeni ihtiyaçlarıyla uygun görülmektedir. Efendiler, hutbe demek topluma hitabetmek, yani söz söylemek demektir. Hutbenin manası budur.

Hutbe denildiği zaman bundan birtakım kavram ve manalar çıkarılmamalıdır. Hutbeyi söyleyen hatiptir. Yani söz söyleyen demektir. Biliyoruz ki, Hazreti Peygamber'in hayatta olduğu mutlu dönemlerde hutbeyi kendisi söylerdi. Gerek Peygamber Efendimiz ve gerek, dört halifenin hutbelerini okuyacak olursanız görürsünüz ki, gerek Peygamberin, gerek dört halifenin söylediği şeyler o günün sorunlarıdır, o günün askeri, idâri, mâli ve siyasi, sosyal konularıdır. İslam toplumunun çoğalması ve İslam ülkeleri gerilemeye başlayınca, Cenabı Peygamber'in ve dört halifenin hutbeyi her yerde bizzat kendilerinin söylemelerine imkân kalmadığından halka söylemek istedikleri şeyleri bildirmeye birtakım kişileri memur etmişlerdir. Bunlar herhalde en büyük ve ileri gelen kişiler idi. Onlar camilerde ve meydanlarda ortaya çıkar, halkı aydınlatmak ve doğru yolu göstermek için bir şart lâzımdı. O da milletin lideri olan kişinin halka doğruyu söylemesi, halkı dinlemesi ve halkı aldatmaması! Halkı genel durumdan haberdar etmek son derece önemlidir. Çünkü, her şey açık söylendiği zaman halkın beyni faaliyet halinde bulunacak iyi şeyleri yapacak ve milletin zararına olan şeyleri reddederek şunun veya bunun arkasından gitmeyecektir. Ancak millete ait olan işleri milletten gizli yaptılar. Hutbelerin halkın anlayamayacağı bir lisanda olması ve onların da bugünün gereklerine ve ihtiyaçlarımıza temas etmemesi, Halife ve Padişah sıfatını taşıyan despotların arkasından köle gibi gitmeye mecbur etmek içindi. Hutbeden amaç halkın aydınlatılması ve ona yol gösterilmesidir, başka şey değildir. Yüz, ikiyüz, hatta bin yıl önceki hutbeleri okumak, insanları cahillik ve çağın gerisinde bırakmak demektir. Hatiplerin normal olarak halkın günlük kullandığı dil ile konuşmaları gereklidir. Geçen yıl Millet Meclisi'nde söylediğim bir nutukta demiştim ki "Minberler halkın akılları, vicdanları için bir ilim irfan kaynağı, ışık kaynağı olmuştur." Böyle olabilmek için minberlerde söylenecek sözlerin bilinmesi ve anlaşılması, ilim ve fen gerçeklerine uygun olması lazımdır. Hutbeyi verenlerin siyasi olayları, sosyal ve medeni olayları hergün izlemeleri zorunludur. Bunlar bilinmediği takdirde halka yanlış aşılamalar yapılmış olur. Bu nedenle, hutbeler tamamen Türkçe ve günün gereklerine uygun olmalıdır. Ve olacaktır.

http://www.kutahyamuftulugu.gov.tr/hutbeler/balikesirhutbesi.html

MtHan

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Eğer o sözler doğruysa din konusunda demek istediği şey şu bence.

İslam dini Türklere iyi anlatılamadığı için ve yalnızca çıkarlar vs. için kullanıldığından devlete zararı olmuştur diye düşünüyorum.

chatliam

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Evet doğru arkdaşlar ben yorum yapmadım hiç bir şekilde sadece düşünceleri aktardım ve kaynaklarıda sundum el yazısı da ayrıca sunulmuştur diğer belge sunan arkadaşlar kaynaklarını da sunarsa sevinirim

4ReacTiv

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Ülkede 2 tür görüş var.
-Atatürk dinsizdir
-Atatürk dinsiz değildir.Sonra gelenler uydurmuştur.

Ben ise şöyle düşünüyorum.
Atatürk dinsiz yada değil fark etmez.Dinimize laf edip etmediği kesinleşmemiştir.Bu saatten sonrada kesinleşmez.Biz Osmanlı torunuyuz.Atatürk ise Osmanlının yetiştirdiği bir komutandır ve bu ülke için görev yapmıştır.Bu yüzden saygı duymalıyız.

Atatürk mü? Osmanlı mı ?

Bence tabikide Osmanlı çünkü benim görüşlerime daha yakındır ve Osmanlı olmasaydı Atatürk de olmazdı.Atatürk Osmanlının yetiştirdiği bir komutandır.

Peki Atatürk e bu kin niye ?

Şu anda her pisliği yapanlar Atatürk adı ve resmi altında piyasadalar.Her hangi bir konuda hemen Atatürk e sarılıyorlar.Osmanlıya küfür ediyorlar.Atatürk ü peygamber haline getirmeye çalışıyorlar.Bu yüzden de bu millet Atatürk isminden tiksinti geldi.

Başımdan geçen bir olay...

Bir tanıdığımız.Çok dindar.Bu yobaz denilen kişilerden.Bir gün en ufak küfür ettiklerini yada içki lafı geçtiğini görmedim.Ama bir gün laf Atatürk e geldi.O kişiler Atatürk hakkında çok güzel şeyler söylediler.Söyledikleri son söz ise şuydu.

''Şimdi Atatürk diye ortalıkda gezinenler aslen İsmet İnönün adamları,bunlar asıl Atatürk düşmanı ,Atatürkün görüşleri bunların tam zıttıydı.''

sdelta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
145
Ben konu kilitlenmeli diye düşünüyorum forum içinde ciddi bir Atatürkçü ve Atatürk karşıtı ayrımı yapılabılabilir.

Bizim ülkemizde nasıl dinimizi sevmeyen dinimizi kötüleyen insanlar varsa aynı şekilde Atatürk'ü de kötüleyen insanlar vardır. Milletiminizin asla öğrenemediği şey ise Atatürk'ün kendisini değil bu ülke için yaptıklarını, bizi ne kadar kötü bir durumdan ne kadar iyi bir duruma getirdiği, ilkeleri... bence bunlar söylediği 1-2 lafından çok daha önemli şeylerdir.

Atatürk onları demiş dememiş ne fark eder ki ben o yazılanların sadece Atatürk'ü kötülemek amaçlı olduğuna inanıyorum. Bana göre de o zamanın yobaz insanlarını (belli bir kesim için diyorum tüm ülke vatandaşlarına gibi yanlış anlaşılmasın) ikna etmenin yolu tabi ki dindir. Kötü mü etmiş ? Bence iyi etmiş, o olmasaydı nerede olurduk, kimin kölesi işçisi olurduk veya başka bir ülkemeyi bağlı olurduk bilinemez...

Bir düşünün Atatürk bu ülkeyi böyle yapmasaydı laptoplarınız, pcleriniz bu ülkeye girebilirmiydi ? Kaç yıl gavur icadı, dinsiz aleti, günahtır laflarıyla matba girmedi bu ülkeye...

Atatürk'ün iyi, kötü veya tamamen kendilerinin uydurma olduğu bir kaç cümleyi yazarak Atatürk'ü kötülemeye çalışmaktadırlar. İzin vermeyin.

Birde şunu söyleyin Atatürk dinsiz olsa ne olur ? Bu ülke için yaptıkları değişir mi ? Farklı bir dinden olsa bu kadar müslaman insana bu şekilde kendini feda eder mi ?

Saygılarımla

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Din ve Laiklik

ATATÜRK DİYOR Kİ!
Din ve Lâiklik
Din vardır ve lâzımdır. Temeli çok sağlam bir dinimiz var. Malzemesi iyi; fakat bina, uzun asırlardır ihmale uğramış. Harçlar döküldükçe yeni harç yapıp binayı takviye etmek lüzumu hissedilmemiş. Aksine olarak birçok yabancı unsur -tefsirler, hurafeler- binayı daha fazla hırpalamış. Bugün bu binaya dokunulamaz, tamir de edilemez. Ancak zamanla çatlaklar derinleşecek ve sağlam temeller üstünde yeni bir bina kurmak lüzumu hasıl olacaktır.

Din, bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye muhalif değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamağa çalışıyor; kaste ve fiile dayanan taassupkâr hareketlerden sakınıyoruz. Gericilere asla fırsat vermeyeceğiz. (Asaf İlbay Anlatıyor, Yakınlarından Hatıralar, S. 102-103)

Ey arkadaşlar! Tanrı birdir, büyüktür; tanrısal inanışların belirtilerine bakarak diyebiliriz ki: İnsanlar iki sınıfta, iki devirde mütalâa olunabilir. İlk devir insanlığın çocukluk ve gençlik devridir. İkinci devir, beşeriyetin erginlik ve olgunluk devridir.

İnsanlık birinci devirde tıpkı bir çocuk gibi, tıpkı bir genç gibi yakından ve maddaî vasıtalarla kendisiyle meşgul olunmayı gerektirir. Allah, kullarının lâzım olan olgunlaşma noktasına erişinceye kadar içlerinden vasıtalarla dahi kullariyle meşgul olmayı tanrılık özelliğinin gereklerinden saymıştır. Onlara Hazreti Âdem Aleyhisselâmdan itibaren bilinen ve bilinmeyen sayısız denecek kadar çok nebiler, peygamberler ve elçiler göndermiştir. Fakat Peygamberimiz vasıtasiyle en son dinî, medenî gerçekleri verdikten sonra artık insanlıkla aracı ile temasta bulunmağa lüzum görmemiştir. İnsanlığın kavrayış derecesi, aydınlanma ve olgunlaşması sayesinde her kulun doğrudan doğruya tanrısal düşüncelerle temas kabiliyetine eriştiğini kabul buyurmuştur ve bu sebepledir ki, Cenabı Peygamber, peygamberlerin sonuncusu olmuştur ve kitabı, en eksiksiz kitaptır. 1922 (Nutuk III, S. 1241)

Muhammed'i bana, cezbeye tutulmuş sönük bir derviş gibi tanıttırmak gayretine kapılan bu gibi cahil adamlar, onun yüksek şahsiyetini ve başarılarını asla kavrayamamışlardır. Anlamaktan da çok uzak görünüyorlar. Cezbeye tutulmuş bir derviş, Uhud Muharebesinde en büyük bir komutanın yapabileceği bir plânı nasıl düşünür ve tatbik edebilir?

Tarih, hakikatleri tahrif eden bir sanat değil, belirten bir ilim olmalıdır. Bu küçük harbte bile askerî dehâsı kadar siyasî görüşüyle de yükselen bir insanı, cezbeli bir derviş gibi tasvire yeltenen cahil serseriler, bizim tarih çalışmamıza katılamazlar. Muhammed bu harb sonunda çevresindekilerin direnmelerini yenerek ve kendisinin yaralı olmasına bakmayarak, galip düşmanı takibe kalkışmamış olsaydı, bugün yeryüzünde müslümanlık diye bir varlık görülemezdi. (Şemsettin Günaltay, Ülkü Dergisi, Cilt: 9, Sayı: 100, 1945, S. 3)

Bizim dinimiz en mâkul ve en tabiî bir dindir. Ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur. Bir dinin tabiî olması için akla, fenne, ilme ve mantığa uyması lâzımdır. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur. (1923)

Büyük dinimiz çalışmayanın insanlıkla alâkası olmadığını bildiriyor. Bazı kimseler zamanın yeniliklerine uymayı kâfir olmak sanıyorlar. Asıl küfür onların bu zannıdır. Bu yanlış yorumu yapanların amacı, İslâmların kâfirlere esir olmasını istemek değil de nedir? Her sarıklıyı hoca sanmayın, hoca olmak sarıkla değil, beyinledir. 1923 (Atatürk'ün S.D. II, S. 128)

Bizim dinimiz, milletimize değersiz, miskin ve aşağı olmayı tavsiye etmez. Aksine Allah da, Peygamber de insanların ve milletlerin değer ve şerefini muhafaza etmelerini emrediyor. 1923 (Atatürk'ün S.D. II, S. 92)

Bilhassa bizim dinimiz için herkesin elinde bir ölçü vardır. Bu ölçü ile hangi şeyin bu dine uygun olup olmadığını kolayca takdir edebilirsiniz. Hangi şey ki akla, mantığa halkın menfaatine uygundur; biliniz ki o bizim dinimize de uygundur. Bir şey akıl ve mantığa, milletin menfaatine, islâmın menfaatine uygunsa kimseye sormayın. O şey dinîdir. Eğer bizim dinimiz aklın mantığın uyduğu bir din olmasaydı mükemmel olmazdı, son din olmazdı. 1923 (Atatürk'ün S.D. II, S. 127)

Türk milleti daha dindar olmalıdır, yani bütün sadeliği ile dindar olmalıdır demek istiyorum. Dinime, bizzat hakikate nasıl inanıyorsam buna da öyle inanıyorum. Şuura aykırı, ilerlemeye mâni hiçbir şey ihtiva etmiyor. (1923)

Milletimiz din ve dil gibi kuvvetli iki fazilete maliktir. Bu faziletleri hiçbir kuvvet, milletimizin kalb ve vicdanından çekip alamamıştır ve alamaz. 1923 (Atatürk'ün S.D. II, S. 66-67)

Baylar ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mensublar memleketi olamaz. En doğru ve en hakikî tarikat, medeniyet tarikatıdır. 1925 (Atatürk'ün B. N., S. 93)

Bizi yanlış yola sevkeden soysuzlar bilirsiniz ki, çok kere din perdesine bürünmüşler, sâf ve temiz halkımızı hep din kuralları sözleriyle aldata gelmişlerdir. Tarihimizi okuyunuz, dinleyiniz... Görürsünüz ki milleti mahveden, esir eden, harabeden fenalıklar hep din örtüsü altındaki küfür ve kötülükten gelmiştir. 1923 (Atatürk'ün S.D. II, S. 127)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

---------------------------------

quazar

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Ben konu kilitlenmeli diye düşünüyorum forum içinde ciddi bir Atatürkçü ve Atatürk karşıtı ayrımı yapılabılabilir.

Bizim ülkemizde nasıl dinimizi sevmeyen dinimizi kötüleyen insanlar varsa aynı şekilde Atatürk'ü de kötüleyen insanlar vardır. Milletiminizin asla öğrenemediği şey ise Atatürk'ün kendisini değil bu ülke için yaptıklarını, bizi ne kadar kötü bir durumdan ne kadar iyi bir duruma getirdiği, ilkeleri... bence bunlar söylediği 1-2 lafından çok daha önemli şeylerdir.

Atatürk onları demiş dememiş ne fark eder ki ben o yazılanların sadece Atatürk'ü kötülemek amaçlı olduğuna inanıyorum. Bana göre de o zamanın yobaz insanlarını (belli bir kesim için diyorum tüm ülke vatandaşlarına gibi yanlış anlaşılmasın) ikna etmenin yolu tabi ki dindir. Kötü mü etmiş ? Bence iyi etmiş, o olmasaydı nerede olurduk, kimin kölesi işçisi olurduk veya başka bir ülkemeyi bağlı olurduk bilinemez...

Bir düşünün Atatürk bu ülkeyi böyle yapmasaydı laptoplarınız, pcleriniz bu ülkeye girebilirmiydi ? Kaç yıl gavur icadı, dinsiz aleti, günahtır laflarıyla matba girmedi bu ülkeye...

Atatürk'ün iyi, kötü veya tamamen kendilerinin uydurma olduğu bir kaç cümleyi yazarak Atatürk'ü kötülemeye çalışmaktadırlar. İzin vermeyin.

Birde şunu söyleyin Atatürk dinsiz olsa ne olur ? Bu ülke için yaptıkları değişir mi ? Farklı bir dinden olsa bu kadar müslaman insana bu şekilde kendini feda eder mi ?

Saygılarımla

Atatürk karşıtlığı yok Atatürkçülüere karşı bir karşıtlık var ama bu tgür cümleleri anlayazmsınız. Anlasanızda işinize gelmez.

@4ReacTiv mükemmel açıklamış ama okumak gibi çok zor bir şeyi yapmanız gerekiyor!

Öte yandan tarihinde sabitlediği bir gerçek İsmet İnönü ile Atatürk'ün birbrilerini sevmediğidir. Öyleki Atatürk'ün en büyük endişelerinden biri kaçınılmaz olan İnönü yönetiminin ülkeyi mahvetmesidir ve bu konuda da Atatürk haklı çıkmıştır.

yarışçı

Profesör
Reaksiyon puanı
9
kardeş ben Atatürk'ün dinsiz olduğuna inanmıyorum. Dinsiz olmayan biri arkadaların dediği gibi hutbeleri veremez. Şimdiki Atatürkçü geçinenler İsmet İnönücü Atatürk'e karşıt görüşlü kişilerdir.

Chester Merve

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Ee? Yazının tamamını okumadım bile. Atatürk'e kimse "Dindar biriydi." diyemez. Kimse de "Dinsizin tekiydi." diyemez. Kendimden açıklayayım. Beni olduğum yerde dinsiz, satanist diye bilirler. Bulunduğum yere 30 dk uzaklıktaki bir yerde Hristiyan diye bilirler. Arkadaşlarım bana teist derler. Ama kimse benim içimdeki şeyi bilemez. Atatürk'ün durumu da böyleydi.

Ve bir Atatürkçü (Gerçek olanlardan..) olarak, Atatürk'ün dininin benim için hiçbir önem taşımadığını belirtmeliyim. Sonuçta bizim için önemli olan bize bıraktıklarıdır. Din vicdan işidir. (Yukarıdaki arkadaşlardan birinin dediği gibi.) Din miras bırakılmaz ama devrimler, yenilikler, düşünceler miras bırakılır.

Atatürk'ün vicdanıyla değil de bize bıraktıklarıyla ilgilenelim lütfen.

quazar

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Ee? Yazının tamamını okumadım bile. Atatürk'e kimse "Dindar biriydi." diyemez. Kimse de "Dinsizin tekiydi." diyemez. Kendimden açıklayayım. Beni olduğum yerde dinsiz, satanist diye bilirler. Bulunduğum yere 30 dk uzaklıktaki bir yerde Hristiyan diye bilirler. Arkadaşlarım bana teist derler. Ama kimse benim içimdeki şeyi bilemez. Atatürk'ün durumu da böyleydi.

Ve bir Atatürkçü (Gerçek olanlardan..) olarak, Atatürk'ün dininin benim için hiçbir önem taşımadığını belirtmeliyim. Sonuçta bizim için önemli olan bize bıraktıklarıdır. Din vicdan işidir. (Yukarıdaki arkadaşlardan birinin dediği gibi.) Din miras bırakılmaz ama devrimler, yenilikler, düşünceler miras bırakılır.

heh işte tipik cahil kızların kendilerini ifade edecek 3 tane cümleyi biraraya getirememesinden kaynaklana topu taca atma cümleleri!! Sosyal olarak kendini ifade edememiş olacakki insanlar ne olduğunu anlayamamış.

İnsanlar niçin ne olduğunu anlayamıyorlar? Asabi birisinde sana soru sormayamı çekiniyorlar. Satanist olduğunu sanmıyorum zira kendileri zırcahilin tekidirler. Çok fazla arkadaşım oldu o cenahtan insan olarak severim kendilerini ama zırcahiller işte..
17-19 yaş arası 20-24 yaş arası pörsüme korkusu içindeki bayanların takıldıkları model!! Ahh geçin bunları ya kendini böylemi avutuyorsun?

Öte yandan hem din hemde vicdanın kelime anlamını bilmemekten dolayı ucube bir cümle kurmuşsun ki bu kültür seviyeni ortaya seriyor!! Biraz geliştir kendini dinle ilgili veya değil kitap oku biraz hem kedilerde rahatlamış olur:innocent: (Şaka)

Soci

Asistan
Reaksiyon puanı
0
usta bunları konuşmayı pek uygun bulmuyorum...hemen hemen herkezin yazdıgıgına bir göz gezdirdim...herkezin fikirlerinde bir farklılık var yanlış iş bunlar beeee herkez bir şekilde dinini yaşıyor işte ....

RooOOoonİn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
okumayı yarıda kestim bence bunlar doğru değil

olympus41

Asistan
Reaksiyon puanı
0

Kendisi Atatürkçü zanneden günümüz gençliğinin tipik hezeyanları. Dindar olsa sevmezdiniz zaten Atatürk'ü önemli olan Atatürk'ü sevmek değil sizin için. Önemli olan İnönünü mirasının korunması önemli olan inönün sağlığında beceremediği dinsiz toplum yaratma emellerinin bugüne aktarılması ve uyarlanması. Kemalizm maskesi altında yapılmak istenen bu sizde buna bilerek veya bilmeyerek hizmet ediyorsunuz.

chatliam

Asistan
Reaksiyon puanı
1
okumayı yarıda kestim bence bunlar doğru değil

Kimseye bir konuyu zorla kabullendiremez sin değil mi kardeş Sende haklısın demekten başka bir şey diyemiyorum..

Ben belge sundum Sonra Dedim ki Can dündar gibi ki Sevdiğim nadir Sol Taraflı yazarlardandır onun yazısını koydum ki Can dündar Bugun TR de ne uğur dündar nede Mehmet ali birand gibi değildir.Her doğru bildiğini soyleyen biridir.

Chester Merve

Profesör
Reaksiyon puanı
1
1-)heh işte tipik cahil kızların kendilerini ifade edecek 3 tane cümleyi biraraya getirememesinden kaynaklana topu taca atma cümleleri!!
2-)Sosyal olarak kendini ifade edememiş olacakki insanlar ne olduğunu anlayamamış.
3-)İnsanlar niçin ne olduğunu anlayamıyorlar?
4-)Asabi birisinde sana soru sormayamı çekiniyorlar.
5-)Satanist olduğunu sanmıyorum zira kendileri zırcahilin tekidirler.
6-)Çok fazla arkadaşım oldu o cenahtan insan olarak severim kendilerini ama zırcahiller işte..
7-)17-19 yaş arası 20-24 yaş arası pörsüme korkusu içindeki bayanların takıldıkları model!!
8-)Ahh geçin bunları ya kendini böylemi avutuyorsun?
9-)Öte yandan hem din hemde vicdanın kelime anlamını bilmemekten dolayı ucube bir cümle kurmuşsun ki bu kültür seviyeni ortaya seriyor!!
10-)Biraz geliştir kendini dinle ilgili veya değil kitap oku biraz hem kedilerde rahatlamış olur:innocent: (Şaka)

Cevap veriyorum Sn. Hakim;

1-)Tipik cahil bir kız olduğumu söylediğine göre büyük bir hakaret etmiş sayılırsın. Soru sorma hakkımın olmadığını düşünerek söylüyorum. Bunu nereden anladığını çok merak ettim. Ya da sizin dünyanızda karşıt görüşlüler, dinsizler, ne idüğü belirsizler cahil sınıfına mı giriyor? Tabii ki bunlara cevap istemiyorum. Sadece azıcık sitem ettim. Benim büyükbabamın da kemiklerini sızlatmışsınız bu lafınızla Sn. quazar. Çünkü ailemdeki çoğu kişi gibi kendisi de bir eğitimciydi. :)
2-)Kimse beni anlayamaz çünkü ben kimsenin beni anlamasını istemem. Şu hayatta bana yaklaşmasına gerçekten izin verdiğim iki kişi var. Bir tanesi sitemizde de üye. Stone. Belki tanırsınız. Yani kimse benim ne olduğumu anlayamamış değil. Ben kimsenin benim ne olduğumu anlamasına izin vermiyorum sadece, o kadar. :) Ayrıca sosyal olarak çok değişken ve çok yönlü biri olmamdan dolayı da insanların kafasının karıştığı doğru. Afrika'daki çocuklar için yardım düzenlemeye kalkıp; psikopat filmleri arkadaşlarıma izletip, onların korkmasına gülünce insanların kafası biraz karışıyor haliyle. :)
3-)Yukarıda açıklamışım. Ben istemediğim ve kendim gibi olmadığım için. (Şimdi bu lafımı da olay yaparlar. "Kendisini bilmeyen bir Atatürkçü" diye. Ama orada demek istediğim şey; bulunduğum ortama ayak uyduruyor olmam. E her ortam da aynı değil, değil mi? :))
4-)Yerine göre asabiyim. Bana çok rahat soru sorabilirler ama. Hergün okulda kız arkadaşlarımın cinsellikle ilgili sorularını yanıtlıyorum neredeyse. Çünkü çekinmeden sorabildikleri tek kişi benim.
5-)Hiç satanist arkadaşım olmadı ve şeytana tapmıyorum. Şeytan zaten benim. (Bkz: Laplace's Devil)
6-)Görüşüne saygı duyarım.
7-)Yaşım 16,5. Yani bahsettiğin gruba girmeme daha 7-8 ay var. :)
8-)Kendimi neye karşı avutmalıyım ki? Atatürk nasıl anlaşılmıyorsa, daha da kötüsü çoğu zaman nasıl yanlış anlaşılıyorsa benim de öyle anlaşıldığımı söyledim. Kendimi avutmama gerek yok ki. Ben zaten halimden memnunum. Benim bu halimle çok sevenim var. Benden kimse nefret edemez. Çünkü onlara ayak uydururum istersem. Ve gene istersem muhabbetim de çok iyidir. (Her konuda.)
9-)Din ve vicdanın anlamını bilmiyorum ha? Yazık. Büyükbabamın kemiklerini ikinci kez sızlattın. Sen kitap oku biraz. (Büyükbabam da çok okurmuş.) Çünkü bu cümlenden, benim yazdığım yorumu özümseyemediğini anladım. Bu bağlamda kendimi kanıtlamalı mıyım, bilemiyorum. Ama sanırım cahil olduğumu düşündüğün konunun kaynağı "Din vicdan işidir." cümlemdi. Ben bu cümlede bir anlam çatışması göremedim. Şayet dinin Allah'la kul arasında olduğunu herkes bilir. Allah'la kul arasında olan şeylerden biri de vicdan ve vicdan özgürlüğüdür. Benim vicdanım için beni Allah'tan başka kimse yargılayamaz. Haydi buna yanlış de de göreyim. :)
10-)Bak arkadaşım, konuşmanın başından beri kasıtlı veya kasıtsız aileme, bilgime, ve değerlerime laf sokuşturmaya çalışıyorsun. Başarılı oldun mu? Hayır. Çünkü inan, şu yazıyı beni tanıyan normal bir sınıf arkadaşım dahi okusa sana münasip bir yeriyle güler. (İstersen deneyelim. ;))

Sana biraz ailemden bahsetmek istiyorum.
Benim annem hayatı boyunca 5 vakit namazını kılmış, orucunu tutmuş, dünyalar tatlısı bir melektir. Beni böyle bir kadın yetiştirdi. Büyükbabam ve babannem tam bir Atatürkçü'lerdi. Evlatlarını da böyle yetiştirdiler. Babam Nüfus memuru. Büyükbabam Milli Eğitim müfettişiydi. Halamı da kendisi gibi yetiştirdi. Amerika'ya gitti halam ve master yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde doçentti. Daha sonra emekli oldu. Şu an İstanbul Teknik Üniversitesi vakıf okullarının (lise, ortaöğretim) genel müdürü. (İsim, soyisim, telefon verebilirim inanmıyorsan.) Babaannemi 4 yıl önce kaybettim. Halamın çektiği videosu hala duruyor, ölüm döşeğinde Atatürk diyerek öldü... Görüş olarak ailem MHP'lidir (Benim alakam yok.), büyük halamın kadın kollarıyla alakası bulunmaktadır. Annemle babam pek o konularda aktif değillerdir. Büyük halam emekli öğretmen ve kendisini herkes tanır. Çünkü çok iyi bir öğretmendi. Daha sayardım ama başını bu kadar şişirdiğim yeter sanırım. Ha bir de biz Ermeni asıllıyız. Hakkımdaki Hristiyan söylentileri de oradan gelmekte.

Hala baktığım her yerde Atatürk resimleri olan evlerde yaşıyorum ben. Hala benim ailem Ata'sı için yaşıyor bu vatanda. Nasıl bir aileden geliyorum, nasıl insanlar, inan bilemezsin. Bu kadar konudan uzaklaştığım için özür dilerim ancak sanırım artık bunun üzerine bir şey söyleyemezsin. Ailem, dini görüşlerimi biliyor. Pardon :), dini görüşlerimin olmadığını, tek amacımın Matematik profesörü olmak olduğunu biliyor. (Kendimi bildim bileli tek hayalim.) Şimdi hala bilgisiz olduğumu düşünüyorsan, eline bir silah al, alnına daya ve 3'e kadar sayıp tetiği çek. :) (Şaka.) Umarım, bir daha birine cahil damgası yapıştırmadan önce ailesini ve kendisini araştırır da gelirsin.

olympus41 dedi ki:
Kendisi Atatürkçü zanneden günümüz gençliğinin tipik hezeyanları. Dindar olsa sevmezdiniz zaten Atatürk'ü önemli olan Atatürk'ü sevmek değil sizin için. Önemli olan İnönünü mirasının korunması önemli olan inönün sağlığında beceremediği dinsiz toplum yaratma emellerinin bugüne aktarılması ve uyarlanması. Kemalizm maskesi altında yapılmak istenen bu sizde buna bilerek veya bilmeyerek hizmet ediyorsunuz. Bugün 13:57

Bak yukarıda açıkladım. Ama bir şeyler daha eklemek istiyorum. Hayatı boyunca ADD'den içeri adımını atmamış biri olarak, Kemalizm maskesi altında yaşamıyorum, kendime belli bir derneğin oluşturduğu sıfatları da takmıyorum. "Atatürkçü'yüm" demek de pek hoşuma gitmiyor (Bunu forumda başka bir yerde de söylemiştim.), çünkü artık bu isim de kirletildi. Neyse, dini konuda da size burada açıklama yapmak zorunda değilim. Ama ben herşeyin yaratıcı olduğunu göremeyecek kadar saf da değilim. Din vicdan işidir. Karışmamak lazım. :)

chatliam

Asistan
Reaksiyon puanı
1

1-)Tipik cahil bir kız olduğumu söylediğine göre büyük bir hakaret etmiş sayılırsın. Soru sorma hakkımın olmadığını düşünerek söylüyorum. Bunu nereden anladığını çok merak ettim. Ya da sizin dünyanızda karşıt görüşlüler, dinsizler, ne idüğü belirsizler cahil sınıfına mı giriyor? Tabii ki bunlara cevap istemiyorum. Sadece azıcık sitem ettim. Benim büyükbabamın da kemiklerini sızlatmışsınız bu lafınızla Sn. quazar. Çünkü ailemdeki çoğu kişi gibi kendisi de bir eğitimciydi. :)
2-)Kimse beni anlayamaz çünkü ben kimsenin beni anlamasını istemem. Şu hayatta bana yaklaşmasına gerçekten izin verdiğim iki kişi var. Bir tanesi sitemizde de üye. Stone. Belki tanırsınız. Yani kimse benim ne olduğumu anlayamamış değil. Ben kimsenin benim ne olduğumu anlamasına izin vermiyorum sadece, o kadar. :) Ayrıca sosyal olarak çok değişken ve çok yönlü biri olmamdan dolayı da insanların kafasının karıştığı doğru. Afrika'daki çocuklar için yardım düzenlemeye kalkıp; psikopat filmleri arkadaşlarıma izletip, onların korkmasına gülünce insanların kafası biraz karışıyor haliyle. :)
3-)Yukarıda açıklamışım. Ben istemediğim ve kendim gibi olmadığım için. (Şimdi bu lafımı da olay yaparlar. "Kendisini bilmeyen bir Atatürkçü" diye. Ama orada demek istediğim şey; bulunduğum ortama ayak uyduruyor olmam. E her ortam da aynı değil, değil mi? :))
4-)Yerine göre asabiyim. Bana çok rahat soru sorabilirler ama. Hergün okulda kız arkadaşlarımın cinsellikle ilgili sorularını yanıtlıyorum neredeyse. Çünkü çekinmeden sorabildikleri tek kişi benim.
5-)Hiç satanist arkadaşım olmadı ve şeytana tapmıyorum. Şeytan zaten benim. (Bkz: Laplace's Devil)
8-)Kendimi neye karşı avutmalıyım ki? Atatürk nasıl anlaşılmıyorsa, daha da kötüsü çoğu zaman nasıl yanlış anlaşılıyorsa benim de öyle anlaşıldığımı söyledim. Kendimi avutmama gerek yok ki. Ben zaten halimden memnunum. Benim bu halimle çok sevenim var. Benden kimse nefret edemez. Çünkü onlara ayak uydururum istersem. Ve gene istersem muhabbetim de çok iyidir. (Her konuda.)
9-)Din ve vicdanın anlamını bilmiyorum ha? Yazık. Büyükbabamın kemiklerini ikinci kez sızlattın. Sen kitap oku biraz. (Büyükbabam da çok okurmuş.) Çünkü bu cümlenden, benim yazdığım yorumu özümseyemediğini anladım. Bu bağlamda kendimi kanıtlamalı mıyım, bilemiyorum. Ama sanırım cahil olduğumu düşündüğün konunun kaynağı "Din vicdan işidir." cümlemdi. Ben bu cümlede bir anlam çatışması göremedim. Şayet dinin Allah'la kul arasında olduğunu herkes bilir. Allah'la kul arasında olan şeylerden biri de vicdan ve vicdan özgürlüğüdür. Benim vicdanım için beni Allah'tan başka kimse yargılayamaz. Haydi buna yanlış de de göreyim. :)
10-)Bak arkadaşım, konuşmanın başından beri kasıtlı veya kasıtsız aileme, bilgime, ve değerlerime laf sokuşturmaya çalışıyorsun. Başarılı oldun mu? Hayır. Çünkü inan, şu yazıyı beni tanıyan normal bir sınıf arkadaşım dahi okusa sana münasip bir yeriyle güler. (İstersen deneyelim. ;))

Benim annem hayatı boyunca 5 vakit namazını kılmış, orucunu tutmuş, dünyalar tatlısı bir melektir. Beni böyle bir kadın yetiştirdi. Büyükbabam ve babannem tam bir Atatürkçü'lerdi. Evlatlarını da böyle yetiştirdiler. Babam Nüfus memuru. Büyükbabam Milli Eğitim müfettişiydi. Halamı da kendisi gibi yetiştirdi. Amerika'ya gitti halam ve master yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde doçentti. Daha sonra emekli oldu. Şu an İstanbul Teknik Üniversitesi vakıf okullarının (lise, ortaöğretim) genel müdürü. (İsim, soyisim, telefon verebilirim inanmıyorsan.) Babaannemi 4 yıl önce kaybettim. Halamın çektiği videosu hala duruyor, ölüm döşeğinde Atatürk diyerek öldü... Görüş olarak ailem MHP'lidir (Benim alakam yok.), büyük halamın kadın kollarıyla alakası bulunmaktadır. Annemle babam pek o konularda aktif değillerdir. Büyük halam emekli öğretmen ve kendisini herkes tanır. Çünkü çok iyi bir öğretmendi. Daha sayardım ama başını bu kadar şişirdiğim yeter sanırım. Ha bir de biz Ermeni asıllıyız. Hakkımdaki Hristiyan söylentileri de oradan gelmekte.

Hala baktığım her yerde Atatürk resimleri olan evlerde yaşıyorum ben. Hala benim ailem Ata'sı için yaşıyor bu vatanda. Nasıl bir aileden geliyorum, nasıl insanlar, inan bilemezsin. Bu kadar konudan uzaklaştığım için özür dilerim ancak sanırım artık bunun üzerine bir şey söyleyemezsin. Ailem, dini görüşlerimi biliyor. Pardon :), dini görüşlerimin olmadığını, tek amacımın Matematik profesörü olmak olduğunu biliyor. (Kendimi bildim bileli tek hayalim.) Şimdi hala bilgisiz olduğumu düşünüyorsan, eline bir silah al, alnına daya ve 3'e kadar sayıp tetiği çek. :) (Şaka.) Umarım, bir daha birine cahil damgası yapıştırmadan önce ailesini ve kendisini araştırır da gelirsin.

Bak yukarıda açıkladım. Ama bir şeyler daha eklemek istiyorum. Hayatı boyunca ADD'den içeri adımını atmamış biri olarak, Kemalizm maskesi altında yaşamıyorum, kendime belli bir derneğin oluşturduğu sıfatları da takmıyorum. "Atatürkçü'yüm" demek de pek hoşuma gitmiyor (Bunu forumda başka bir yerde de söylemiştim.), çünkü artık bu isim de kirletildi. Neyse, dini konuda da size burada açıklama yapmak zorunda değilim. Ama ben herşeyin yaratıcı olduğunu göremeyecek kadar saf da değilim. Din vicdan işidir. Karışmamak lazım. :)

Yahu Merve iyi insansın Tamam yazdıklarında sağlam ama Her tarafın Provoke kokuyor yahuu :)
Yapma Gittiğin yol yanlış ise ne kadar hızlı ve güzel gitsende Sonun uçurum
Gel deki Yahu Bu haber doğru Evet Atatürk'ün biraz Dine Alerjisi vardı De
Ama sonra da deki Olsun ben yine seviyorum onu
Bende sana Helal olsun diyim yahuuu Helal diyim :P
Sonra Bir ayet hatırlatıyım :)

quazar

Doçent
Reaksiyon puanı
5

:):):)
Ohoo ablası teenage olarak bayağı uçtun. Bizim burda bir söz vardır teenagelere bulaşma diye çünkü hiç bir şey anlatamazsın, onların dünyası tamamen farklı diye. Bırak büyüdükçe görsünler anlasınlar..

Şimdi bende seni bırakayım kendin gör gerçek dünyayı.:) 16-17 yaşımdayken aynı senin gibiydim diyemem; hem erkektim hem daha mantıklıydım yani kısacası be daah şahaneydim:) ama ortak bir yön, bu kadar zıtlıkta bile kendini normal bir yazıyı maddelere ayırma ile gösteriyor:)

Eğer bu sözü dinlemeseydim senin meydana getirdiğin 2. nedenselliğe aşağıdaki gibi bir 2.sonuçla karşılık verirdim ama istersen yok sayabilirsin:excl:

1- Ben dedenizin değil sizin cahillik seviyeniz hakkında konuşmuştum!!! Ayrıca karşıt görüşlü olmak ile saldırgan olmak arasındaki farkı bilmemek bile başlı başına bir cahilliktir. 1 güzel noktanız dikkatimi çekti o da klavyeden kaynaklanan imla hatalarına kafayı takıp konuyu başka yerlere çekmiyorsunuz:) Öyle olsaydı acayip çekilmez olurdunuz.

2- Eemmm ya bunu demekten hoşlanmıyorum ama antisosyalliğe bulduğun bir kılıf gibi geliyor. Allah'tan stone diye bir kardeşimiz bu konuda elinden tutmuş gibi görünüyor o da olmasa olduğun yerde mayalanacaksın:) Ayrıca kendi gibi olmayan insan ikiyüzlüdür diye bilinir ve bu sadece Türk toplumuna ait bir teşhiste değildir! Psikopat filmleri ile Afrikaya yardım zihniyetini (açıkçası ne gibi bir şey yaptığınızı merak ediyorum ama bunu sorgulamak yaptığınız güzel şeylere haksızlık olurdu)ayrı şeyler olduğunu anlayamamak ve zevk ile işi birbirinden ayıramamak maalesef toplumumuzun problemlerinden biri ve o yüzden olsa gerek bu konuda sapla samanı karıştırıverdiniz:)

3-Bknz madde 2- Her ortama ayak uydurmanıza kendiniz gibi olmak mani değildir.

4- Hadi amaaaa. Hangi okulda okuyorsun bilmem ama taş devri lisesi falan olmalı. Kızlar kendi aralarında zaten konuşurlar bu tür şeyleri ve buna Müslümanı Hıristiyanı türbanlısı bikinilisi orta şekerliside dahil. Cinsellik konusunda bilgileri birbirlerine aktarırlar bu gayet normal. Sizin bunu önemli bir basmak gibi görmeniz ve ayrı bir madde olarak anlatmanız bu konuda toplumla bağlarınızın ne kadar kopuk olduğunu ve bu nedenle çevrenizin bazı konularda sizi fena şekilde aştığını gösteriyor!

5- Matematikçi olduğuna şimdi inandım!
6- Bunda doğruluk payı var zira yazdığım yazıya daha ateşli bombalı bir cevap bekliyordum.:)
7- Erken menopoz diye bir şey var:)))))) (Espriydi biliyorum menopozun ne olduğunu) Seninle o döneminde tartışmak istemezdim acayip çekilmez olursun he:))))
8- Atatürk konusu bu ülkede çözülmesi ve izah edilmesi en zor konulardan biri. Atatürk'ü güzel bir pasta gibi düşünürsek; Her 2 tarafta, kendilerinin işine gelmeyen kısmlarını istemiyorlar. Kimi kremasını parmaklıyor kimi kalori korkusuyla kekişndne bir parça alıyor. Ama hiç bir babayiğit çıkıpta bu keki mideye indirmiyor. Kek kreması ile lezzetinde tepe yapar. Ne kremasını yiyen ne de kekini yiyen tamamı hakkında fikir sahibi olamaz. Hangisine sorarsan yediği kısımla ilgili fikrini söyleyecektir. Kilo!! problemi bu meselede kısır döngüyü oluşturuyor! O yüzden bu konuda yanında müssaedersen yan çiziyorum..

9- O hoho ho hooo. İtiraf etmem lazım bu konuda kendi kendimi tuzağa düşürdüm. Sebebi ise vicdanı tek anlam olarak bilen insanları çok görmüş olmam. Vicdanı sadece hayvana acımak, aç afrikalıya acımaktan ibaret sanan çoğunluğu esas alan bir toplumda vicdan ile din arasında bir bağ yoktur! Doğru söyledin vicdan bizlerin kendi kendimizi sorguya çekebilmesidir. Bunu yapmayanlar zaten vicdansız olarak kabul edilirler. Bol para kazanmak isteyenler, çok hırslı olanlar, yüksekten uçanlar için vicdan sadece bir engeldir daha dorusu şeytana satılan ruhun değerinin düşmesidir!! Din vicdan işidir deyipte hiç bir dinle bağdaşmaya fiillere göre hareket etmek hiç bir dine ait olmamayı gerektirir. Yani ben Müslümanım benim vicdanıma göre böyle dersek bu ülkede sadece 70 milyon vicdan var ve bu da 70 milyon ayrı din anlamına gelir! Kaynak olarak (hangi dine inanıyorsan) onun kitabını esas almalı aksi takdirde başka bir din oluştutmuş olursun.
Ayrıca ikidebir büyükbabanın kemiklerinden bahsedip durma fena oldum burda. Nerdeyse adamı ben öldürdüm psikozuna gireceğim dur ya!! :)))

10- Amacım ailenize size veya kendinizi ifade edemediğiniz çevrenize:excl: laf sokuşturmak değildir. Şu forumda dahi o kadar insanlar tartışıyoruzki olanı biteni ifade etmeye çalışıyoruzki karşılığında aldığımız 2 tane ham cümle! Zırcahilleirn cirit attığı bağnazlıkları ve kafa yapıları taşdevrine ait olan ama avatar olarak değerli şahsiyetleri kullananları gördükçe insan haliyle çileden çıkıyor ve insan olmanın zaafı ile bazen ayarı kaçırabiliyor.
Eğer öyle hissetmene neden olduysa kusuruma bakma eşekliğimize ver.
Öten yandan seni anlayamayan çevrendekileri ağız haricinde bir yerleriyle gülme yetenekleri konusu oldukça ilginç:excl: Bu konuda bilahare konuşmak lazım:))))

Sonuç;

Tamam bilgisiz değilsin, sadece asabisin. Herhal bu forumdaki en asabi bir kaç kişiden biriyiz ve hani o kızdığım kişiler şu an nasıl bombardıman yapmadığımızı anlayamıyorlardır. Ayrıca ben kısa keseyim diye lafı uzatmayım diye cümle kuracaktım ve gayri ihtiyari şu scrool barı yukarı çekeyim dedim ve bu cümleye şimdilik gerek olmadığı kanaatine vardım.

Son paragraf hakkında;Hani şu ailenden bahsettiğin kısım.
Annelerin hepsi melektir ve sziinkide öyledir bundan eminim. Ancak bu safhada sonra söylediğiniz şeyler bana çok fazla tandıık geldi ve bazı konularda çok ham olduğunuzu ispatladı ki bu da daha çok genç olmanız ile alakalı. Umarım bunu ileri yaşa götürmezsin çünkü dışarıdan çok çirkin ve berbat görünen bir şey.. Kısaca başkalarının ne yaptığı değil sen ne yaptın o önemli ve ailenin geri kalanının ulaştığı noktaları cahil olmadıklarını göstermek için dahi bir silah olarak kullanma ki bu seni çok cıvık gösteriyor ki bunu hakettiğini sanmıyorum. Ayrıca söylediklerini ispat için telefondu adresti falan hiç gerek yok ve zaten mantık ve gerçek dışı! Bir konuda çok fazla detay varsa orada çok fazla yalan vardır denir..
Benimde ailemde çok değerli insanlar var ve bunlara profesörler milletvekili ve cumhurbaşkanı adayı dahi var (hala kalpakla gezer) ancak eşeklerimizin sayısı bundan daha fazladır ve önemli olan sayı iyi olanların değil kaç tane eşek çıkarttığımız ve niye çıkarttığımdır!!!
Ermeni asıllı olmanın Türkiye gibi bir ülkede sorun olmayacağı muhakkak! Teşvikiye'de çok Ermeni arkadaşım vardı.

Elbette elime silahı alıp şakağıma dayayıp çekmeyeceğim:) Bundan sonra birine cahil damgası yapıştırmadan evvel kendsii ve ailesi hakkında nasıl araştırma yaparım o konuda bilgi verirsen çok büyük bir iyilik yapmış olursun:)
Velhasıl ister kabul et ister etme ama her yaşın kendine has bir cahiliyeti vardır ve her ne kadar zor olsada bunu kabul etmek var işte:)

Burda sabah oldu sen ve forumun geri kalanı şu an horlayarak uyuyordur ve tatlı rüyalar görüyordur (sen hariç) eminim sen rüyanda kuzucuklar yerine 1,2,3...leri çitten atlatıyorsundur...

Bu kadar uzun yazmamızdan dolayı kimsenin bu görüşlerden haberi olacağını sanmıyorum:))))

MtHan

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Merve, bence boşuna bunları ikna etmeye ya da gerçekleri göstermeye çalışıyorsun. Ben artık pek yorum yazmıyorum bunlara. Bu kişiler sadece medya dan duyduklarıyla hareket ediyorlar. Hiç biri çıkıp da aha bilmem ne arşivinde ya da şu kitapta şu var demiyor. Birde karşımıza sorularımızı cevaplamadan başka şeylerle geliyorlar. Sana tavsiyem pek takma bunlar :D

ledzeppelinfan

Profesör
Reaksiyon puanı
0
konu Atatürk ün sözlerinin sansüründen çıkmııııış."teenage" ye kadar gelmiş.teenage nedir ya?gençlik diyemiyor musunuz.harf sayıları aynı.nedir bu ingilizce merakınız.ozman bütün yazıyı ingilizce yazın.
asıl konuya dönecek olursak:
size ne Atatürk ün dinind,dindarlığından dinsizliğinden.Atatürk ün sözleri sansrürlernmiş mi?evet.sorun bu.bunu tartışın.kaldı ki sözlerinden dinsizlikle ilgili şeyler çıkarmak yanlış.Atatürk hiç bir zaman kendi düşüncelerini halka yansıtmamıştır.halk için en iyisini yapmıştır.

evet.Araplar herzaman Türk düşmanı olmuşlardır.dinsizlik buradan mı çıkıyor?
evet islam dinine geçiş gevşetmiştir devleti.neden?çünkü kullanıldık.Allah Allah diye diye soydular bizi.yalan mı?Atatürk demişki milli bütünlük sağlanmadı.aksine heyecan gitti.doğru.Arapları kardeş saydık.her müslüman ülke kardeştir dedik.sonra diğer ülkelere satıldık bu kardeş ülkeler tarafından.Artık Türk devleti yerine Türk-İslam devleti vardı.burdan "ne yani müslüman olmak hatamıydı" diye bir sonuç çıkarabilrsiniz ama o anlama gelmiyor dediğim.sen yine müslüman ol.ama aklını kullan.
evet.tek kelime bilmedikleri halde Kuran okuyup beyni sulanan insanlara döndük.yobazlık ta burdan kaynaklanıyor zaten.müslümanlığın şartları nelerdir diye sorsan boş boş bakarlar bu insalar.
Evet Allah diyerek peygamber diyerek Türkleri uyuttular.zaten yukarda yazdıklarımda buraya geliyor

şimdi siz burdan Atatürk ü ateistte ilan ettiniz.dine kesin bir şekilde karşıda dediniz.teenagelere kadar geldiniz.Allah aşkına kafanız var mı?varsa çalıştırmayı biliyor musunuz?Allah beyin vermiş kurcalayın biraz.neler yapabilirim neler düşünebilirim diye çalıştırın kafaları.Tek derdimiz öteki taraf olsa bizi dünyaya yollamazdı Allah.başımıza zorluklar koymazdı.herkes oturur dua okurdu.insan dinine bağlı kalırken din i kullananlara kanmamalı.uyanık olmalı....

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
İşten yeni geldim, bilgisayarımı açtım, SDN sayfasına giriş yaptım ve bir uyarı mesajıyla karşılaştım. Okudum, ardından bu bölüme girdim. 1. sayfada güzel bir tartışma konusu açılmış ve gayette güzel bir şekilde devam etmiş. Yalnız... 2. sayfadan itibaren sataşmalar başlamış ve 3. sayfada konu tamamen unutulmuş, tartışma Atatürk' ten Chester Merve ile Quazar'ın yaşam tarzına dönmüş. Sonra ikisi de atışmaya başlamışlar.

Bakın arkadaşlar. Bu bölüm Shiftdelete.net' in Atatürk Köşesi Bölümü. Burada tartışılan konu bellidir, yapılan yorumlar bellidir. Kimsenin hayat tarzı kimseyi enterese etmez! İsteyen istediği gibi yaşar. Demokratik, sosyal bir hukuk devletinde yaşıyorsunuz. Kimseyi kendi keyfinize uymadığı için yargılama hakkınız yok, zatende yargılayamazsınız! Bu yüzden "SAYGI" esasını çiğnemeyin. Siz, diğer insanların haklarına, yaşayışlarına saygı duyarsanız, onlarda size saygı duyarlar. Ama saygı duymazda kendi kafanıza göre "yok ben şöyleyim, yok sen teenagesin ( ki artık Türkçe de unutulmuş, yazık! ) diye yorum yaparsanız, kimseden kendiniz için saygı beklemeyin.

Lütfen biraz daha dikkatli olun ve kişilik haklarına saygı duyun. Bu yazıdan sonra konu ile alakasız yazılan herşey tarafımdan silinecektir. Yeterince açıklayıcı olmuşumdur umarım.

Dilek ve şikayetlerinizi üst moderatörlerimize iletebilirsiniz.

Teşekkür ederim.

Onair
SDN Atatürk Köşesi Moderatörü.

quazar

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Yok be kardeş teenage kelimesini özellikle kullandım. Normalde adetim değildir zaten ve bu konuda seninle aynı fikri savunan biriyimve hiç bir zaman bunu bir üstünlük aracıda görmem utanırım!! Konuşurken araya haliyle ingilzce kelimelerin karıştığı oluyor onuda yaşadığımız ortama ver zira Türk olarakçevremdeki insan sayısı 5i geçmez burda ve ayrıca yazarken kullanmam ingilizce! Ya Türkçe yazarım ya İngilizce ama karışık değil!

konu Atatürk ün sözlerinin sansüründen çıkmııııış."teenage" ye kadar gelmiş.teenage nedir ya?gençlik diyemiyor musunuz.harf sayıları aynı.nedir bu ingilizce merakınız.ozman bütün yazıyı ingilizce yazın.
asıl konuya dönecek olursak:
size ne Atatürk ün dinind,dindarlığından dinsizliğinden.Atatürk ün sözleri sansrürlernmiş mi?evet.sorun bu.bunu tartışın.kaldı ki sözlerinden dinsizlikle ilgili şeyler çıkarmak yanlış.Atatürk hiç bir zaman kendi düşüncelerini halka yansıtmamıştır.halk için en iyisini yapmıştır.

evet.Araplar herzaman Türk düşmanı olmuşlardır.dinsizlik buradan mı çıkıyor?
evet islam dinine geçiş gevşetmiştir devleti.neden?çünkü kullanıldık.Allah Allah diye diye soydular bizi.yalan mı?Atatürk demişki milli bütünlük sağlanmadı.aksine heyecan gitti.doğru.Arapları kardeş saydık.her müslüman ülke kardeştir dedik.sonra diğer ülkelere satıldık bu kardeş ülkeler tarafından.Artık Türk devleti yerine Türk-İslam devleti vardı.burdan "ne yani müslüman olmak hatamıydı" diye bir sonuç çıkarabilrsiniz ama o anlama gelmiyor dediğim.sen yine müslüman ol.ama aklını kullan.
evet.tek kelime bilmedikleri halde Kuran okuyup beyni sulanan insanlara döndük.yobazlık ta burdan kaynaklanıyor zaten.müslümanlığın şartları nelerdir diye sorsan boş boş bakarlar bu insalar.
Evet Allah diyerek peygamber diyerek Türkleri uyuttular.zaten yukarda yazdıklarımda buraya geliyor

şimdi siz burdan Atatürk ü ateistte ilan ettiniz.dine kesin bir şekilde karşıda dediniz.teenagelere kadar geldiniz.Allah aşkına kafanız var mı?varsa çalıştırmayı biliyor musunuz?Allah beyin vermiş kurcalayın biraz.neler yapabilirim neler düşünebilirim diye çalıştırın kafaları.Tek derdimiz öteki taraf olsa bizi dünyaya yollamazdı Allah.başımıza zorluklar koymazdı.herkes oturur dua okurdu.insan dinine bağlı kalırken din i kullananlara kanmamalı.uyanık olmalı....

haluk_41

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Öncelikle herkesin dini kendisine
ancak bu tür spekülatif sözler ile neyi kanıtlamaya çalışıyorsunuz?
Atatürk ben söylediğine inanmıyorum ama söylemiş dahi olsa
ben burada yanlış söylemiş dediğim zaman Atatürk düşmanı İrticacı Yobaz mı olacağım?
yani tuzak bu mu?
Atatürk dine karşı çok net bir şekilde karşıydı...
sen de karşı olmazsan Atatürk düşmanı rejim düşmanısındır mı?

Peki Din Düşmanı Atatürk neden camide minbere çıkıp Hutbe vermiştir?
bu gün sizin çokça kullandığınız ve AKP ye yakıştırdığınız din üzerinden siyaseti yok sa Atatürk mü yapmıştır... inanmadığı halde neden böyle bir şeyi tercih etmiştir? buna cevap verebilecek misiniz?

red_gri_ok.gif
ATATÜRK'ÜN BALIKESİR HUTBESİ Ey Millet, Allah birdir. Şanı büyüktür. Allahın esenliği, sevgisi ve iyiliği üzerinize olsun. Peygamberimiz efendimiz hazretleri, Cenabı Hak tarafından insanlara dini gerçkleri duyurmaya memur ve elçi seçilmiştir. Temel kanunu, hepimizce bilinmektedir ki, yüce Kur'an'daki mânası açık olan ayetlerdir. İnsanlara feyz ruhu vermiş olan dinimiz, son dindir. En mükemmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa, gerçeğe tamamen uyuyor ve uygun düşüyor. Eğer akla, mantığa ve gerçeğe uymamış olsaydı, bununla diğer ilahi tabiat kanunarı arasında çelişki olması gerekirdi. Çünkü tüm evren kanunlarını yapan Cenabı Hak'tır.

http://www.kutahyamuftulugu.gov.tr/hutbeler/balikesirhutbesi.html

e bu da Can Dündar a kapak olsun artık bi mail atmak lazım.açıkçası bu yazı ile tam olarak ne yapmaya çalıştığını anlayamadım kendisini çok severim fakat bazen ideolojisi ile objektifliği çatışıyor bu adamın. çatıştığı zamanda doğruları ideolojisine göre yorumlayabiliyor. keşke ülkemizdeki vatansever aydınlarımız objektif olabilse tek bildikleri AKP gitsin!!! tmm gitsin peki ya sonra..?

Bu arada Can Dündar 'ın yazısını AKP ye bi gönderme olarak algıladığım konuyu oraya bağladım saptırmak gibi bi niyetim yok. İyi forumlar...

chatliam

Asistan
Reaksiyon puanı
1
İşten yeni geldim, bilgisayarımı açtım, SDN sayfasına giriş yaptım ve bir uyarı mesajıyla karşılaştım. Okudum, ardından bu bölüme girdim. 1. sayfada güzel bir tartışma konusu açılmış ve gayette güzel bir şekilde devam etmiş. Yalnız... 2. sayfadan itibaren sataşmalar başlamış ve 3. sayfada konu tamamen unutulmuş, tartışma Atatürk' ten Chester Merve ile Quazar'ın yaşam tarzına dönmüş. Sonra ikisi de atışmaya başlamışlar.

Bakın arkadaşlar. Bu bölüm Shiftdelete.net' in Atatürk Köşesi Bölümü. Burada tartışılan konu bellidir, yapılan yorumlar bellidir. Kimsenin hayat tarzı kimseyi enterese etmez! İsteyen istediği gibi yaşar. Demokratik, sosyal bir hukuk devletinde yaşıyorsunuz. Kimseyi kendi keyfinize uymadığı için yargılama hakkınız yok, zatende yargılayamazsınız! Bu yüzden "SAYGI" esasını çiğnemeyin. Siz, diğer insanların haklarına, yaşayışlarına saygı duyarsanız, onlarda size saygı duyarlar. Ama saygı duymazda kendi kafanıza göre "yok ben şöyleyim, yok sen teenagesin ( ki artık Türkçe de unutulmuş, yazık! ) diye yorum yaparsanız, kimseden kendiniz için saygı beklemeyin.

Lütfen biraz daha dikkatli olun ve kişilik haklarına saygı duyun. Bu yazıdan sonra konu ile alakasız yazılan herşey tarafımdan silinecektir. Yeterince açıklayıcı olmuşumdur umarım.

Dilek ve şikayetlerinizi üst moderatörlerimize iletebilirsiniz.

Teşekkür ederim.

Onair
SDN Atatürk Köşesi Moderatörü.

Eline sağlık kardeş çok güzel yazmış Güzel dememin nedeni birilerine laf dediğin için değil Üslubun çok güzel ve seviyeli yakışır kolay gelsin

Takathi_87

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Slm arkadaslar,
bu siteye sadece bu konu yüzünden üye oldum...

malesef yurtdisinda dogdugum icin...ve sizin gibi tarih dersi veya türkce dersi bile görmedigim icin...bilgisizim bu konuda...ama kendimi gelistirmeye calisiorum...yalan yanlis cok bilgiler var hele ki internet de...

benim tek kizdigim konu....birbirimize saygimiz yok...biz kendi icimizde zaten anlasmazlik yasioruz...biri Atatürkcüyüm diyo...biri ben asiri Dinci...veya biri Alevi biri Sunni...biz zaten saygiyla sevgiyle yasasak sirf Vatanimiz icin birbirimize saygili davransak inaniorum ki Türkiye bugün baskar yerlerde olurdu...Düsmanlarimizi sevindirioruz sadece birbirimize düsmekle!!!

Insanlar arasinda ayrim yapmak ne dinimizce var nede insan olarak dogrudur...
her insan ayni görüsü paylasmak zorunda degil...

uzun lafin kisasi: Ben Türküm dogruyum diyen herkezi seviorum :D
yaptigim tek ayrim bu...

belki alman vatandasiyim ama hersey Vatan icin :D

güzel yurdumun güzel insanlarina slmlar....

dnr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Ey milletim,
Ben, Mustafa Kemal'im...
Çağın gerisinde kaldıysa düşüncelerim,
Hâlâ en hakiki mürşit, değilse ilim,
Kurusun damağım, dilim.
Özür dilerim...
Unutun tüm dediklerimi.
Yıkın, diktiğiniz heykellerimi...

Özgürlük hâlâ,
En yüce değer
Değilse eğer...
Prangalı kalsın diyorsanız, köleler...
Unutun tüm dediklerimi.

Yoksa, çağdaş medeniyetin bir anlamı,
Ortaçağa taşımak istiyorsanız zamanı,
Baş tacı edebiliyorsanız
Sanatın içine tüküren adamı...
Unutun tüm dediklerimi.

Yetmediyse acısı, şiddetin, savaşın.
Anlamı kalmadıysa
Yurtta sulh, dünyada barışın.
Eğer varsa ödülü, silahlanmayla yarışın.
Unutun tüm dediklerimi.

Özlediyseniz fesi, peçeyi.
Aydınlığa yeğliyorsanız, kara geceyi.
Hâlâ medet umuyorsanız
Şıhtan, şeyhten, dervişten.
Şifa buluyorsanız,
Muskadan, üfürükçüden...
Unutun tüm dediklerimi.

Eşit olmasın diyorsanız, kadınla erkek...
Kara çarşafa girsin diyorsanız,
Yobazın gazabından ürkerek...
Diyorsanız ki, okumasın Kadınımız, kızımız;
Budur bizim alın yazımız...
Unutun tüm dediklerimi.
http://www.youtube.com/watch?v=a7LGNtkSrkI

eddiebg

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Insanlik, dinle ile bu kadar ugrasacagina , kendini gelistirip bilim ile daha cok ugrassaydi dünya daha yasanabilir ve özgür olabilirdi. Din insanligin afyonudur. Baskalarinin dini görüslerini tartismak kadar sacma bir konu görmedim. Hele ki bu Atatürk olunca elinize ne gececek merak ediyorum. Biraktigi devrimleri bu kadar tartissaydik, iste o zaman farkli bir Türkiye'de yasiyor olabilirdik.