At ve eşek etini nasıl farkedersiniz?

Bu konuyu okuyanlar

eray045

Müdavim
Emektar
Katılım
12 Nisan 2008
Mesajlar
12,600
Reaksiyon puanı
250
Puanları
63
113062.jpg



Bilmeden at-eşek eti yiyen binlerce insan var. Peki bu etleri dana ya da koyun etinden ayırt etmenin yolu yok mu?




Ucuz fiyata satılan bu etler; kıyma, salam, sucuk olarak denetimsiz kasap ve marketlerde halkın karşısına çıkıyor, ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor ve siz farkında olmadan birçok hastalığa da davetiye çıkartıyor. Peki bu riske düşmemek için ne yapmalı? Dana eti ile eşek-at etini nasıl ayırt edilmeli? ntvmsnc'den Göksun Kök'ün hazırladığı dosya bu ve bunun gibi sorulara yanıt veriyor:

- Türkiye'de ise öyle bir alışkanlık yok. Dolayısıyla tüketicilerin böyle bir ayrıma varmaları çok sınırlı.
3 bin kişi bile - ki bu çok büyük bir deney demek - şüphelenmemiş, dolayısıyla bu etleri ancak kemikli haldeyken ayırmak gerekir. Bunun haricinde bu ayırım için laboratuar metodları var. Et ne olursa olsun, yapısına göre ayırabiliyoruz.
KÜÇÜK MARKET VE KASAPLARA DİKKAT

At ve eşek eti riskinin büyük marketlerde olmaması lazım. Ancak küçük marketler ve kasaplarda söz konusu olabilir. Burada tehlikeli olan konu; etlerin kaçak ve kontrolsüz olarak devreye girmesi... Hiçbir veteriner hekim kontrolünden geçmediği için her türlü hayvansal köken hastalığı içerebilir. Bunlar gıda olarak insanlara geçer ve çeşitli hastalıklara sebep olabilirler.
Bu etler, hiçbir kontrolden geçmediği ve hijyenik koşullarda gerçekleşmediği için hayvansal kökenli tehlike (ki bunları biz fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler diye adlandırıyoruz) içerebilir. O nedenle risk tabii ki var. İnsanlar bunu yedikleri zaman gıda kökenli hastalıklara yakalanabilirler. Gıda zehirlenmeleri ya da gıda enfeksiyonları yaşayabilirler. Eğer hayvanlar, doğadan beslenirken bir takım kimyasal tehlikeleri de aldılar ise bunlar da insanlara geçebilir. Sonuçları kısa sürede açığa çıkabileceği gibi daha sonraki zamanlarda da belirebilir. Dolayısıyla burada "gıda güvenliği" sorunu söz konusu.
Denetimler yetersiz olduğu sürece insanların maalesef ekonomik parametreler için bu tür riskleri almaları kaçınılmaz oluyor.
GIDA GÜVENLİĞİ UZMANI VE VETERİNER HEKİM ŞART

Bu nedenle "gıda güvenliği uzmanı" ve "veteriner hekim" şart. Çünkü konu direkt olarak hayvan ve hayvansal tehlikeyle ilişkilendirildiği için bunları anlayan bir uzmanın olması gerekiyor. Zaten Avrupa Birliği'nde de "gıda hekimliği" var. Bunları denetleyen kuruluşlar yani "veteriner ofis"leri mevcut. Bu tür hayvansal kökenli, onlardan ya da ürünlerinden geçen hastalıklardan insanları korumak için veteriner hekimler görevlendirilmiş durumda.
BU TÜR OLAYLAR BİTMEZ ÇÜNKÜ...

Ancak Türkiye'de bu önemin yeterince anlaşılamadığı ve veteriner hekimlere böyle görevler verilmediği için bu gibi olaylar bitmiyor ve bitmezde...
İnsanlar, hayvanlardan daha zayıf. Düşünün; hayvanlarda ne yapıyorsa insanlarda da aynı etkiyi gösterecek. Bu tür etler yendiği zaman kısa süreli hastalıklara (zehirlenmeler ve enfeksiyonlar) neden oluyor. Eğer kuvvetli miktarda mikrop alınmışsa ya da etlerin toksini alınmamışsa ölümlere dahi yol açabiliyor. Şöyle anlatmak gerekirse; toksin, zehir demek. Mikropların bazırları toksin çıkartır. Eğer bu toksinler yaygın bir şekilde bulunuyorsa bunları pişirerek dahi engelleyemezsiniz. Çünkü bu toksinler, ısıya dayanıklıdır ve pişmiş ette de tehlikesini sürdürebilir.
Öte yandan kimyasal tehlikeler de var. Bu tür hayvanlar, nerede nası beslendiği belli olmadığından bir sürü kimyasal tehlikeyi de taşırlar. Tarım ilaçları veya kimsayal ilaçlar içerebilirler ki bunları da insanlar direkt olarak alırlar. Bu kimyasallarda uzun süreli hastalıklara neden olur. Belirtileri hemen çıkmayabilir, 3-5 sene sonra belirebilir.
Burada gıda güvenliği sorunu var bunun denetimleri sık sık yapılmalı. Adana'da bu tür olaylara rastlanıyor.
DOMUZ ETİ DE UCUZ

Tek tırnaklılarla beraber domuz eti de var. Özellikle yaban domuzları çok ucuz olduklarından kıymalara, sucuklara, salamlara karıştırabilir. Yemeklerde ise belli bir sosla ve yağla hazırladığından lezzetinde ödün kaybı olmaz.
Domuz etini kişi diğer etlerden daha kolay ayırabilir. Evcil domuzlarda bu ayırım daha kolaydır. Eti bembeyazdır ve yağları daha belirgindir. Ancak yaban domuzu olduğu zaman iş biraz daha farklı. Kemiksiz eti, sığır etine benzer ve anlaması güçtür.
Böyle bir yanlışa düşmemek için kişi hazır kıyma veya parça et almayacak, kasabın teşhir dolabında gördüğü kemikli etten isteyecek. Çünkü gerek at gerek domuz eti olsun farketmez, etler parçalandıktan sonra ayırt etmek güçleşiyor. Bunun için ancak laboratuar analizi gerekiyor.
Lokanta ve umuma açık yerlerde de gıda güvenliği tehlikesi var. Bu nedenle denetimlerin arttırılması ve denetimi yapan kişilerin eğitimli ve bilirkişi olması şart. Bu hekimsel bir konu, hatta doktorluktan daha zor bir meslek. Çünkü bir sürü hayvan var ve bunlar hem canlıyken denetim altında tutuluyor hem de kesildikten sonra hekimlerin muayene meteryali haline dönüşüyor.
KİMLER RİSK GRUBUNDA?

Hamileler, çocuklar, yaşlılar ve bazı hastalıklara sahip olan bireylerin bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan risk grubu oluşturuyorlar. İçinde mikrobiyolojik ya da kimyasal etkiler taşıyan sakıncalı etler, her türlü hastalığı beraberinde getirebiliyor. Özellikle beben ve anne beslenmesi aynı paralelde geliştiği için annenin aldığı tehlikeler, bebek için de geçerli olacaktır ve mutlak suretle zararı dokunacaktır.
Bu nedenle yaşlı evleri, kreşler, okullar, hastaneler gibi toplu tüketime açık mecralarda daha çok dikkat edilmelidir. Burada görev alan satın alma müdürlerinin ve personelin bilinçli olmaları ve veteriner hekim kontrolünden geçmiş etleri tercih etmeleri gerekir.
BESİN ZEHİRLENMELERİ NEDİR?

Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kramp gibi birçok hastalığın belirtisi olabilecek yakınmalar vardır. Eğer bu yakınmalar, son 3 gün içinde bir mikroorganizma ya da bunun zehiri bulaşmış bir besinin yenmesi sonucu ortaya çıkıyorsa, bu hastalığa besin zehirlenmesi denir.
Besin zehirlenmesi belirli bir alanda bir çok kişiyi etkileyebilir ya da salgınlar şeklinde görülür. Bazı durumlarda ise tek bir kişinin yediği besin sonucu zehirlenmesiyle meydana gelir. Dünyada oldukça sık karşılaşılan ve önemli bir sorundur. Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişir. Eğer zehirlenme, bebeklerde ya da yaşlılarda ortaya çıkıyorsa daha ciddi seyreder ve ölümlere yol açabilir. Çünkü bu kişilerin vücutlarındaki sıvı miktarı yetişkin bir bireye göre daha azdır.
DOKTORA BAŞVURUN!

Eğer 2 günden fazla süren ishal varsa (kanlı ishal de olabilir), bir günde 4-5 kez dışkılama varsa, kişinin ateşi yüksekse, karın ağrısı varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kusma sürekli ise ve özellikle bebeklerde ve yaşlılarda görülüyorsa sağlık kontolünden geçmek gerekir.


http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=224829
 

Elbruz46

Müdavim
Katılım
22 Şubat 2008
Mesajlar
11,931
Reaksiyon puanı
1,338
Puanları
113
et çok lezzetliyse şüphelenecen... :D
 

eray045

Müdavim
Emektar
Katılım
12 Nisan 2008
Mesajlar
12,600
Reaksiyon puanı
250
Puanları
63
at eti sert oluyor , lastik gibi..
ama tadı fena değil :p
bilinçli olarak yemiştim meraktan da
hiç biri kuzu eti gibi değil yav :mrgreen:
 

WhiteHawk

Müdavim
Katılım
21 Mart 2009
Mesajlar
2,024
Reaksiyon puanı
43
Puanları
48
At eti ise yendikten bir müddet sonra kişi kişner,eşek eti yiyen kişi de anırır.:tt2:
 

AliA

Müdavim
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
527
Puanları
0
Gerçekten çok bilimsel bir cevaptı. :D
 

Pesimistyle!

Müdavim
Katılım
13 Temmuz 2009
Mesajlar
2,115
Reaksiyon puanı
50
Puanları
0
Az önce ekmek arası salam yapmıştım bu haberi yaptıgınız iyi oldu hıh :S:dirol:
 

ATmaCA53

Müdavim
Katılım
21 Nisan 2009
Mesajlar
3,993
Reaksiyon puanı
35
Puanları
0
at ve eşek etleri islama uygun etler değildir, at yedim, eşek yedim diyenlere size afiyet olsun.
 

ahky

Müdavim
Katılım
16 Kasım 2007
Mesajlar
4,548
Reaksiyon puanı
65
Puanları
48
Topa tekme atıcan abi iyi şut çekersen yediğin eşşek eti:)defans arkasına iyi koşu yapıyosan at eti dir.:)
 

astute

Asistan
Katılım
31 Ekim 2006
Mesajlar
379
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Bu Konuda adana Meşhurdur:)

Tamam atı kebabta filan kullanırsın :crying: sonuçta bizim memleket kebab diyarı ama eşekte katılmıyorum.. :dil:

Eşek deyince Kayseri sonuçta pastırmanın hammaddesi :mrgreen:

Şahin eşek sucukları mayd in Gayserı....
 

quasimodo

Müdavim
Katılım
20 Aralık 2008
Mesajlar
1,929
Reaksiyon puanı
57
Puanları
0
öncelikle belirteyim at eti zaruret halinde bir kısmı yenebilen hayvandır eti bisküvi gibidir
eşek et yenmez deniyorsada et oılarak değil mamulleri yenir zaten piştiği zaman mosmor olur pişmez
haramda olsa helalde olsa at eşek ve hınzır etleri fazlaca tüketilmektedir
eğer 5 ytl ye sucuk salam satılabiliyorsa demekki tüketiliyor:4:
 

eray045

Müdavim
Emektar
Katılım
12 Nisan 2008
Mesajlar
12,600
Reaksiyon puanı
250
Puanları
63
at ve eşek etleri islama uygun etler değildir, at yedim, eşek yedim diyenlere size afiyet olsun.

kafandan fetva uydurma..
Türk Kültüründe vardır at yemek. fakat atlar ulaşımda , iş gücünde vs. de kullanıldığından bundan vazgeçilmiştir.

yediğimiz ette hastalıklı , yaşlı at değil bunun için besleniyormuş..
gittiğim yer içi: http://www.kimiztr.com/

biraz araştırmak lazım :wink:
 

erayyynn

Doçent
Katılım
25 Haziran 2009
Mesajlar
605
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
at eti sert oluyor , lastik gibi..
ama tadı fena değil :p
bilinçli olarak yemiştim meraktan da
hiç biri kuzu eti gibi değil yav :mrgreen:

Bazıları kurban bayramında et yiyemez.
At eti nasıl birşeydir ya biniyorsun sonra tüketiyorsun :)

Deneyeceğim :p
 

Vendetta_

Müdavim
Katılım
28 Kasım 2009
Mesajlar
3,704
Reaksiyon puanı
75
Puanları
0
at ve eşek etleri islama uygun etler değildir, at yedim, eşek yedim diyenlere size afiyet olsun.

bıldıgım kadarıyla ıslamda oyle bısı yazmıyo kı hatta asya turklerı hala at yeme gelenegını surdurmektedır

at etının kotu olduguna vardıgımız kanı ıse atların guzel,uysal,agırbaslı ve işlevli bir hayvan olusundan kaynaklanıyo

eger tavuklarda araba cekıp yuk tasıyabılselerdı onlarıda yemege kıyamazdık :D
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
kafandan fetva uydurma..
Türk Kültüründe vardır at yemek.:

Hocam sen şimdi kendi eleştirdiğin şeyin aynısını yapmış olmuyor musun? :) "Türk kültüründe at eti yemek vardır" diyorsun; kültürümüzde olması demek, at eti yemenin doğru olduğu anlamına mı gelir? Yani İslama uygun değil diyen arkadaşa kafadan fetva verme demişsin ama sen de böylece uygun olduğuna dair kafadan fetva vermişsin ve delil olarak tek söyleyebildiğin bizim kültürümüzde olması.. Kültürde olması, onun doğru olduğu anlamına gelmez.

İslami açıdan at eti yemek haram değildir, mekruhtur. Beden ve ruh sağlığına olumsuz etkileri vardır, o yüzden gerekmedikçe yenilmemesi en iyisidir. Eşek etini ise bilmiyorum.
 

onursevim

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Ocak 2007
Mesajlar
4,082
Reaksiyon puanı
62
Puanları
0
Bende at yedim ama bildiğiniz atlardan değil :p

Peynir tadı vardı :huh:

:D
 

fthtsdmr

Profesör
Katılım
5 Ocak 2009
Mesajlar
2,548
Reaksiyon puanı
44
Puanları
48
At eti Orta Asya da tüketildiğini ve onların kültüründe var olduğunu biliyorum.Ama orası ile bir tarih bağımız var diye bizde yemek zorunda değiliz.Bizim kültürümüzde yok at eti veya eşşek eti.
 

eray045

Müdavim
Emektar
Katılım
12 Nisan 2008
Mesajlar
12,600
Reaksiyon puanı
250
Puanları
63
Hocam sen şimdi kendi eleştirdiğin şeyin aynısını yapmış olmuyor musun? :) "Türk kültüründe at eti yemek vardır" diyorsun; kültürümüzde olması demek, at eti yemenin doğru olduğu anlamına mı gelir? Yani İslama uygun değil diyen arkadaşa kafadan fetva verme demişsin ama sen de böylece uygun olduğuna dair kafadan fetva vermişsin ve delil olarak tek söyleyebildiğin bizim kültürümüzde olması.. Kültürde olması, onun doğru olduğu anlamına gelmez.

İslami açıdan at eti yemek haram değildir, mekruhtur. Beden ve ruh sağlığına olumsuz etkileri vardır, o yüzden gerekmedikçe yenilmemesi en iyisidir. Eşek etini ise bilmiyorum.

elmacik ,
Haram olmadığını bilidiğim için o arkadaşa fetva uydurma dedim sadece..
Dini açıdan kendi , şahsi fikrimi sunmadım :)
 

aakgun78

Asistan
Katılım
12 Şubat 2009
Mesajlar
256
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
At etiyen at, eşek eti yiyen eşek olur. Denemeyin bile....:p
 

Son mesajlar

Üst