Soru ASUS PRIME B550M-K ARGB Anakartta Gizli NVMe Sorunu – Derin Teşhis Araçları Arıyorum

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan user45774
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
U

user45774

SDN Okuru
Merhaba. Sistemimle ilgili uzun süredir devam eden ve her formatta daha da derinleşen bir Windows bozulması yaşıyorum. Sorunun yazılımsal değil, donanımsal olduğunu düşünüyorum. Anakartım: ASUS PRIME B550M-K ARGB.

Sorunun Temeli:​

• Windows 11 Home kullanıyorum.
  • SFC /scannow komutu CBS.log'da sonsuz döngüye giriyor.
  • DISM /restorehealth komutu %62.3'te takılıyor ve sonsuz paket indirme döngüsüne giriyor.
  • Format sonrası sistem daha da bozuluyor. Bu, donanım kaynaklı bir çöküşün zincirleme etkisi olabilir.
Detaylı teknik açıklamalar ve geçmiş format zinciri burada: WinSxS Corruptions Despite Numerous Formats to Windows, Silent Corruption and Deletion of Windows Update Files - Microsoft Q&A (Özellikle 7. formatta anlatılanlar sorunun özünü yansıtıyor.)

Şüpheli Nokta:​

NVMe diskim Crucial yazılımı ve CrystalDiskInfo ile kontrol edildi, %98 sağlıklı.OCCT ile CPU, GPU, RAM, VRAM testleri yapıldı, sorun yok.Ancak şüphem şu: Anakartın chipset bölgesindeki NVMe kontrolcüsü bozuk olabilir. Bu, disk hatalarına ve WinSxS bozulmalarına neden oluyor olabilir.

Ne Arıyorum?​

HWinfo ile bazı analizler yapacağım ancak daha derin teşhis koyan araçlara ihtiyacım var.Anakart düzeyinde hata bulabilen, kontrolcüleri, veri yollarını, firmware katmanını analiz edebilen araçlar arıyorum.

Kullandığım ve dışladığım araçlar:​

• ✅ OCCT (CPU, GPU, RAM, VRAM testleri)
  • ✅ CrystalDiskInfo (%98 sağlık)
  • ✅ Crucial Storage Executive (NVMe kontrolü)
  • ❌ HWinfo (yetersiz kalabilir, daha derin analiz istiyorum)

Ricam:​

Anakart arızalarını tespit edebilen, özellikle:

• PCIe veri yolu analizörü
  • Chipset ve kontrolcü stres test araçları
  • BIOS/UEFI düzeyinde hata loglayıcılar
  • Firmware-level hata tarayıcılar
Bu tür araçları kullanan varsa, önerilerinizi bekliyorum
Saygılarımla, MovelessMove