Asus Fonepad 7 & Samsung Galaxy Tab 3 211 Karşılaştırması

Bu konuyu okuyanlar

angel75

Müdavim
Emektar
Katılım
13 Temmuz 2011
Mesajlar
5,272
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Geçtiğimiz dönemlerde Asus FonePad'i, Samsung Galaxy Tab2 ile rekabete girmek için çıkarmıştı ve bu rekabet oldukça etkileyiciydi. Samsung son zamanlarda Galaxy Tab'ı Tab 3 311 (8-inç) ve Tab 3 211 (7 inç) olarak güncelledi. Her iki tabletin de mobil arama yapma özelliği mevcut. Bugün Samsung Galaxy Tab 3 211'e direkt rakip olan Asus FonePad 7’yi inceleme konusu olarak seçtim. Şimdi bakalım bu cihaz Samsung’un Galaxy Tab porföyüyle boy ölçüşebilecek bir cihaz mı?

xVmrWy.jpg

İlk Bakış
Cihazın özelliklerinden başlamak gerekirse, Asus FonePad 7 1280x800 çözünürlüklü 7” IPSLCD panelli bir ekrana sahip. Siyah ve beyaz olarak iki renk seçeneği mevcut. İşlemci seçimi Intel Atom Z2560 dual-core 1.6GHz olarak kullanan Asus FonePad 7'nin 1 GB ram desteği mevcut. Micro SD ilegenişletilebilir, 8GB yerleşik hafızaya sahip. Arka kamerası 5MP, ön kamerası ise 1.2 MP çözünürlükte.
Android 4.2.2 Jelly Bean (Şu an 4.3.) yüklü cihaz kendine has kullanıcı arayüzü ile gelmekte. Bataryası ise 3950maH gücünde.

w1qJW5.jpg


Tasarım
Genel olarak Asus FonePad 7 görünümü itibariyle diğer 7inçlik kardeşlerinin alelade kumaşına sahip ve aynı diktörtgen yapısı ile karşımızda. Üstte ve altta iki adet stereo hoparlör bulunmakta. Dikey tutulduğunda ön kamera üst tarafta, ortada. Phablet her ne kadar 7” ekrana sahip olsa da etrafındaki çerçevenin kalın olması ekranı gerçekten küçük göstermekte.

wLmbzV.jpg


Arka kapak plastik olup, siyah veya beyaz renkte. Arkada panelde 5 mp çözünürlüklü bir kamera dışa doğru çıkıntılı olup maalesef flaş bulunmamakta. Tabletin alt tarafında mikro USB portu mevcut olup, üstünde kulaklık girişi, sağında güç düğmesi, microSD kart yuvası ve ses ayar düğmeleri ve solunda da SIM kart yuvası yer almakta.

Son jenerasyon FonePad tabletin arkası bakır çinko kalay karışımı kaplamalı alüminyumdu ve bu oldukça premium bir görüntü sağlıyordu. FonePad 7 ile gelen plastik kapak bir basitlik hissi vermekte. Tabletin kapağı açılmadığı için bataryaya da ulaşım bulunmamakta.

KrnOkP.jpg


FonePad 7'nin kalınlığı kendinden önceki modeller ile aynı fakat daha hafif olması oldukça olumlu bir şey. Ağırlıktaki değişiklik çok da büyük olmamakla beraber yine de iyi bir geliştirme.
Genel tasarımı ise bugün pazardaki tabletlerden beklenen düzeyde. Tutulması ve kullanılması oldukça konforlu.

e756nl.jpg


Kullanıcı Arayüzü

Eğer daha önce FonePad, PadFone, Transformer Pad gibi herhangi bir Asus tableti kullandıysanız kendinizi evinizde gibi hissedeceksiniz. Cihaz, Android ile çalışmakta ancak Asus kendi arayüzünü eklemiş. Phablet 4.3. Jelly Bean desteklemekte.

Kilit ekranı geçildiği anda kişiye göre ayarlanabilen ve ekranın altında 6 adet kısayolun yer aldığı alışıldık barın bulunduğu ana ekrana ulaşılmakta.
Ekranın en altında standart "geri", "ana ekran" ve multitasking butonları ve bunlara ek olarak küçük uygulamalara erişim sağlayan dördüncü bir buton bulunmakta. Bu uygulamalar ekranda küçük bir pencere olarak açılan ve mevcut uygulama üzerinde bulunup işlem yapmamızı sağlayan uygulamalar. Bu "pop-up" uygulamaları daha önce Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Note II, LG Optimus G, Samsung Galaxy Note 800 ve daha birçok cihazda görmüştük. Buradaki negatif durum ise bu arkadaki uygulamaya erişmek için bu "pop-up" uygulamanın kapanması gerekliliği. Optimus G'nin tersine arkadaki uygulamaya erişimi sağlayacak saydamlığı kontrol edebileceğiniz bir ayar bulunmamakta.

Bu uygulamalar arasında çizim aracı, hesap makinesi, ses kontrolü, sözlük, video oynatıcı, geri sayım aracı gibi uygulamalar mevcut. Bu uygulamaların bulunduğu alanı kişiselleştirmek de mümkün. Bu bağlamda 36 "pop-up" uygulamaya erişmek mümkün.
Google Play'in yanı sıra FonePad, Asus'a ait birçok özel uygulama ile birlikte gelmekte. Bunlardan biri görüntü ayarları yapabildiğiniz Asus Splendid. Bu uygulama ile görüntü sıcaklığı, satürasyon ve renk tonları gibi hususlarda ayar yapmanızı sağlıyor. Aynı zamanda müzik modu, film modu, kayıt modu gibi farklı modlara ayarlanabilen bir ses sihirbazı da mevcut. Ayrıca bir güç tasarruf modu ultra tasarruf, optimize mod ve kişiye özel mod seçenekleri sunmakta.

KPmlW8.jpg


Cihazla beraber gelen klavye Android'in olağan klavyesi değil. Asus sunduğu kendi klavyesinde aşağı ve yukarı kaydırıldığında çeşitli fonksiyon ve özelliklere ulaşmak mümkün. Bu klavye alışıldığında oldukça kullanışlı bir özellik olarak göze çarpıyor.

KgEO0N.jpg


Genel olarak FonePad'deki kullanıcı arayüzü mevcut Android arayüzünün biraz daha değiştirilmiş hali. Sony Xperia Tablet Z kendi arayüzünü ve Samsung da TouchWiz'i kullanmakta. Bu anlamda Asus'un sunduğu arayüz basit ve çok bellek harcayan programlarla donatmadan güzel bir deneyim sunuyor.

Performans

Asus FonePad Intel Atom Z2560 chipset'i ile birlikte 1.6GHz saat hızında çift çekirdekli işlemci ile geliyor. Banckmark testlerinde Galaxy Tab 3 211'i oldukça geride bıraktı ki bu oldukça etkileyici. Ancak tabii ki önemli olan gerçek kullanımdaki performans.

FonePad 7'nin dokunmatik ekran tepkisi oldukça iyi. Özellikle dik tutulduğunda yazı yazmak oldukça rahat. Yatay tutulduğunda yazı yazma biraz zorlaşıyor ancak alışılabilir düzeyde. Klavyesi standart QWERTY olarak geliyor ve üst tarafta da 0'dan 9'a kadar numerik dizim yer alıyor.

7inçlik IPS LCD ekran, 1280x800 çözünürlük ve 216 ppi'lık pixel yoğunluğu ile geliyor. Çözünürlük Galaxy Tab 3 211 ile aynı olsa da en yüksek ışık ayarında dahi karanlık bir görüntüsü var. Bu aleti açık havada kullanmak Samsung Galaxy Tab 3 211’e göre daha zor olabilir.

Bu durum aynı zamanda film izlemek, oyun oynamak ve multimedia uygulamalarda sorun yaratabilir. Görüntü temel olarak iki modda çalışıyor: normal ve okuma. Okuma modu parlaklığı ve kontrastı büyük ölçüde düşürerek ekran değerlerini okumayı kolaylaştırıcı düzeye getiriyor.

Tabletin ses çıkışı konusu üzerinde durulması gerektiğini düşünüyorum. Tablette iki adet hoparlör mevcut ve bu hoparlörler tabletin ön tarafında. Bu sayede film izlerken veya oyun oynarken elde edilen deneyim olağan üstü oluyor.

Asus FonePad 7'nin video oynatma özelliklerine gelecek olursak phablet, genel olarak MP4 formatını oldukça iyi oynatmakta. MKV formatındansa ses alınamıyor. Videolarda navigasyon çubuğu oldukça yumuşak ve kullanışlı. Aynı zamanda videoyu mail yazarken bir pop up pencerede izlemek mümkün.

Tabletin oyun oynama deneyimi de oldukça iyi. Özellikle Real Racing 3 ya da Dead Trigger gibi ağır oyunlar oldukça akıcı olarak oynanabiliyor. Aynı zamanda multitasking kabiliyeti de oldukça akıcı.

Tabletin görüşme kalitesi de oldukça iyi. Ses kalitesi gayet iyi olmakla beraber ses düzeyi biraz yumuşak. Hands free modunda da bu durum çok değişmiyor. Yapılan görüşmeleri kaydetme seçeneği de mevcut.

Pil ömrü rakiplerine kıyasla ortalama diyebiliriz. Eğer pil tasarrufu modu açık ve wifi bluetooth gibi özellikleri kapatırsanız pil ömrü bir günü geçmekte.

SONUÇ

The Asus FonePad 7, Samsung Galaxy Tab 3 211 için tam bir rakip. Tabletin "pop up" uygulamaları, oyunlarda yüksek performansı ve arama yapabilme gibi bir çok enteresan ve iyi özelliği mevcut. Olumsuz özellikleri ise ekranın yansıma yapması, arama ses düzeyinin düşük olması ve kullanılan malzemenin önceki versiyonlarla karşılaştırıldığında daha kötü olması olarak sıralanabilir. Eğer sesli görüşme yapmak sizin için bir öncelikse Samsung’a bakmanızı tavsiye ederim. Eğer genel performan bakımından tatmin edici ve iyi bir cihaz arıyorsanız o zaman kesinlikle Asus’u tercih etmelisiniz.

KZm9og.jpg


eooO4Q.jpg


KlmO5B.jpg
 
Üst