Astsubaylık tarih oluyor!

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250

76690.jpg

Genelkurmay rütbelerde değişikliğe gidilmesini öngören bir çalışma yürütüyor. Buna göre astsubaylara ne denecek?

Genelkurmay Başkanlığı, rütbe isimlerinin değitirilmesini öngören bir çalışma yürütüyor. Astsubay Konsept 2010 adlı çalışmaya göre değişiklik kararı astsubayların eğitim seviyelerinin yükselmesi üzerine alındı.
Hürriyet Gazetesi'nden Özgür Ekşi'nin haberine göre rütbe isimleri, internet üzerinde tartışıldıktan sonra belirlendi. Çavuşlar bundan sonra 'bey' olarak anılacak.
Çalışmada son aşamaya gelindi. Henüz imzaları tamamlanmayan, ancak ana esasları belli olan çalışma ile astsubayların unvanları ve rütbe işaretleri başta olmak üzere pek çok değişiklik planlandı.
YÜZDE 90'I ÖNLİSANS VE LİSANS TAMAMLADI

Muvazzaf astsubayların yüzde 90’ının ön lisans ve lisanslarını tamamladığı, bazı astsubayların yüksek lisans hatta doktora öğrenimlerini yaptıkları belirlendi.
Astsubayların eğitim seviyesine uygun rütbe işareti ve kadro görevlerini karşılaması gerektiği üzerinde duruldu. İsim ve rütbelerin değiştirilmesi aşamasında "herkes fikrini söylesin" diye rütbe isimleri internet ortamında tartışıldı. Sonuçlara göre rütbelerin ismi yeniden belirlendi. Sonuçta 6 rütbede bulunan "çavuş" kalkarken yerine "bey" geldi.

ASTSUBAY İFADESİ KALKACAK
Astsubaylığın bir statü olmasından yola çıkılarak her rütbenin önünde bulunması uygulamasından da vazgeçildi.
Astsubayların rütbe işaretlerinin uzman jandarma, uzman erbaş ve erbaşlar ile karıştırılması üzerine yerinin değişmesi de gündeme geldi. Subaylara benzer şekilde astsubaylara apolet takılması uygulamasının dünyadaki benzerlerine dikkat çekildi. Ancak bu aşamada işaretlerin yeri konusunda henüz fikir birliği sağlanamadı.

EMEKLİLİK YAŞI ARTIRILACAK
Ortalama ömür süresinin uzaması ve uzmanlığın öneminin artması nedeniyle terfi ve çalışma süresinin de uzaması öngörülüyor. Bunun sonucunda emeklilik yaşının kademeli olarak artırılması ve 2048 yılında kadın ve erkeklerde 65 olarak eşitlenmesi düşünülüyor.
Bu uygulamayla önceden 20 yılda emekliliğine hak kazanan astsubaylar kademeli olarak en az 30 ve daha fazla hizmet süresini tamamlamak zorunda kalacak.

ASTSUBAYLARIN YÜZDE 15'İ ORDUYA GEÇECEK
Astsubayların yaş ve kıdemlerine bakılarak subaylık sınavına girmesine izin verilirken, 35 yaşından küçük ama doktora eğitimi almış olanların yalnız sözlü sınava alınmasına izin veriliyor. Bu durumda doktora yapanlar, subaylık seçme yazılı sınavından muaf olacak. Yapılan çalışmalarla ordunun subay ihtiyacının yüzde 15’i astsubaylardan karşılanacak.

İşte yeni rütbeler ve süreleri:

Erbey: 3 yıl

Astsubay Çavuş yerine Teğmen Yardımcısı anlamında.

Üstbey: 6 yıl

Astsubay Kıdemli Çavuş yerine Üsteğmen Yardımcısı anlamında.

Olbey: 6 yıl

Astsubay Üstçavuş yerine Yüzbaşı Yardımcısı anlamında.

Akbey: 5 yıl

Astsubay Kıdemli Üstçavuş yerine Binbaşı Yardımcısı anlamında.

Sanbey: 3 yıl

Astsubay Başçavuş yerine Yarbay Yardımcısı anlamında.

Serbey: 5 yıl

Astsubay Kıdemli Başçavuş yerine Albay Yardımcısı anlamında.

Kaynak

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Yeni rütbeleri sevdim. Eski Türk boylarından alınma sanırım. Güzel olacak bu yenilik...

uA-CetiN

Doçent
Reaksiyon puanı
55
Hımm.. Metehan bulmuştu sanırım eski sistemi bakalım ne olucak :) metehan da tarih oLdu.

freddy3589

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Başlık yanlış olmuş. Astsubaylık yok olmuyor sadece rütbelerin ismi değişiyor.
genel isim yine astsubay fakat rütbeler değişik.
bu değişim iyi olmuşi isimlerle beraber rütbelerimizide değiştirilerse tamamdır :)
Belki bazıları aman isim değişse nolcak diyebilir ama durum öyle değil, çoğu astsubayı rahatsız eden şekil yönünden aksaklıklar bunlar.

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
İsimlerin değişmesi aslında bir çok şeyi beraberinde götürecek. Başçavuşların birbirlerine "başçavuşum" demelerini hatırlıyorum. dünyanın en önemli rütbesi gibi gelirdi kulağıma. uzun bir tecrübe ve birikim demekti. hakeza astsubay çavuş kelimesi. stajyer gibi bir anlamı vardı. herkesin gırgıra aldığı, 20 li yaşlarına yeni gelmiş, acemi ama zeki çocuklardı. Bakalım isim değişikliği peygamber ocağında nasıl bir şekil olacak.

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Genelkurmay böyle bir değişikliğin olmadığını söylüyor (Genelkurmay Bilgi Notu - No:BN-70/09).

Peki bu haberleri ner(elerin)den uydurupta haber yapabiliyorlar bu kaynaklar. Bundan sonra nasıl bir güven bekleyebilirler ki? Acaba güven tazeleme yoluna gitmeye tenezzül edecekler mi? (sanmam, zaten okurlara enteresan, şiddet içerikli ve sapık haberler yeter de artar)

cakabuba

Asistan
Reaksiyon puanı
0
askerliğin bir bölümünü karargahta yapmıştım, arada bir imza işleri bana geliyordu. Takım komutanına imza için evrak götürdüm. Yazıcı dalgınlıkla rütbe ismi yerinde kıdemli başçavuş yerine sadece başçavuş yazmış. Komutan ulan bi kalemde kaç senemi yemişsiniz diye şakayla karışık kızmıştı.

bi de meşhur fıkrayı da yazayım

Çavuşluk sınavında bütün sorulara iyi kötü cevap veren Recep'e, albay da bir soru sormak ister:
-Oğlum, rütbeleri asttan üste doğru bir saysana?
Cevap hemen gelir:
-Onbaşı, yüzbaşı, binbaşı, yarbaşı, albaşı...