Soru Asgari ücret 22.000₺ olacak deniyor doğru mu?

ibrahimbs

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
bence okadar zam yapılmaz en fazla 2 bin falan zam yaparlar ve bu yıl bitene kadar zam yapcaklarını sanmam şuan öle bi haber yok

mychar276

Profesör
Reaksiyon puanı
3,210
Ben ara zam yapılmayacağını düşünüyorum. Enflasyon çıkıyor zart zurt diyip (sanki eflasyonu benim rahmetli dedem patlatmış gibi) yapmayacaklar diye hissediyorum.

EMRE YONAT

Dekan
Reaksiyon puanı
5,458
Arkadaşlar son zamanlarda duyduğum haber ara zam olacakmış ve asgari ücret 22.000₺ olacakmış doğru mu ?
Ara zam olmayacağı söyleniyor. Ancak kesin gözüyle bakmamak lazım.
Ne olacağı belli olmaz.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ara zam yapılmaması gerekir.
Aslında yapılması daha mantıklı olur, gelen para 10 dakikadan daha az kalıyor insanların cebinde.
TR şartlarında Asgari ücret tutarı yeterli değil maalesef.

Fakehero

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
5,776
Şirketler, esnaflar artık arsızlaştılar. Maaşa zam gelmeden bir ay öncesinden ürünlere zam yapıyorlar. Ara zam gelmemesi demek, milletin alım gücünden dolayı talebin azalması demektir. Bu durumda talep az, arz fazla olunca, ürün fiyatlarının artışı azalacak demektir.

mychar276

Profesör
Reaksiyon puanı
3,210
Şirketler, esnaflar artık arsızlaştılar. Maaşa zam gelmeden bir ay öncesinden ürünlere zam yapıyorlar. Ara zam gelmemesi demek, milletin alım gücünden dolayı talebin azalması demektir. Bu durumda talep az, arz fazla olunca, ürün fiyatlarının artışı azalacak demektir.
Bu anlatım artırımın enflasyonist etkisinin sebebini bilimsel olarak oldukça güzel özetliyor.
Tabi insaniliği ayrı bir tartışma konusu.

Fakehero

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
5,776
Bu anlatım artırımın enflasyonist etkisinin sebebini bilimsel olarak oldukça güzel özetliyor.
Tabi insaniliği ayrı bir tartışma konusu.
İnsani olan esnaf, şirket bulmak çok zor. 10 kuruşa mal edilen ürünü, 100 liraya satıyorlarsa diyecek birşey kalmamıştır. Kendilerini savunacak herhangi bir savları bile kalmadı. Yakıt,elektrik,döviz vb. arttı diye zam yapıyorlardı. Eskisi kadar bu kalemler hızlı biçimde artmasa bile, şirketler ürünlere zam yapmaya devam ediyorlar.

ozciceky

Profesör
Reaksiyon puanı
2,764
ben zam yapılmayacağını ve asgari ücretliyi seçim yok ayağına daha da süründüreceğini düşünüyorum Dünya Liderimizin.

mychar276

Profesör
Reaksiyon puanı
3,210
İnsani olan esnaf, şirket bulmak çok zor. 10 kuruşa mal edilen ürünü, 100 liraya satıyorlarsa diyecek birşey kalmamıştır. Kendilerini savunacak herhangi bir savları bile kalmadı. Yakıt,elektrik,döviz vb. arttı diye zam yapıyorlardı. Eskisi kadar bu kalemler hızlı biçimde artmasa bile, şirketler ürünlere zam yapmaya devam ediyorlar.
Rekabet kutulu ve yasalar bunu engelleyebilir ama devletin tüm kurumları neredeyse ex durumda olduğu için ortalık fırsatçıların rahat rahat at koşturduğu bir vaziyette maalesef.

Fakehero

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
5,776
Rekabet kutulu ve yasalar bunu engelleyebilir ama devletin tüm kurumları neredeyse ex durumda olduğu için ortalık fırsatçıların rahat rahat at koşturduğu bir vaziyette maalesef.
Hele devlet engellesin, nasıl veryansın ederler. Yok serbest piyasa, yok şu, yok bu diyerek.

Reaksiyon puanı
4,725
Hele devlet engellesin, nasıl veryansın ederler. Yok serbest piyasa, yok şu, yok bu diyerek.
Serbest piyasa öyle mi?

O yüzden mi cherry lere %40 ek vergi getirdiler serbest piyasada adamlar ucuza satıyordu ?

Serbest piyasadan dolayı yarı fiyatına ekmek satan fırıncıyı tehdit edip darp ediyorlar ?

Fakehero

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
5,776
Serbest piyasa öyle mi?

O yüzden mi cherry lere %40 ek vergi getirdiler serbest piyasada adamlar ucuza satıyordu ?

Serbest piyasadan dolayı yarı fiyatına ekmek satan fırıncıyı tehdit edip darp ediyorlar ?
Çinli araçlara ek vergi getirilmesinin sebebi, yerli araç üretimi yapan üreticileri korumak içindir. Yerli üreticiyi korumak, Çinli ucuz araba gelmesinden iyidir. Bunu Avrupa ülkeleri de yapıyor.

Ekmek fiyatını Fırıncılar Odası belirliyor. Yarı fiyatına ekmek satan fırıncıyı devlet mi tehdit edip, darp etmiş?

Reaksiyon puanı
4,725
Çinli araçlara ek vergi getirilmesinin sebebi, yerli araç üretimi yapan üreticileri korumak içindir. Yerli üreticiyi korumak, Çinli ucuz araba gelmesinden iyidir. Bunu Avrupa ülkeleri de yapıyor.

Ekmek fiyatını Fırıncılar Odası belirliyor. Yarı fiyatına ekmek satan fırıncıyı devlet mi tehdit edip, darp etmiş?
Bildiğim kadarıyla rakip fırıncılar

Edit: yani serbest piyasa çığırtkankarı.

Tamam serbest piyasa olsunda ama kimsede ucuza satmasın Türk tipi serbest piyasa !!!(!)!! 🤣

Son düzenleme:

Fakehero

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
5,776
Bildiğim kadarıyla rakip fırıncılar

Edit: yani serbest piyasa çığırtkankarı.

Tamam serbest piyasa olsunda ama kimsede ucuza satmasın Türk tipi serbest piyasa !!!(!)!! 🤣
Fırıncıyı darp eden fırıncılardan dolayı serbest piyasadan vaz mı geçilsin diyorsun.

Reaksiyon puanı
4,725
Fırıncıyı darp eden fırıncılardan dolayı serbest piyasadan vaz mı geçilsin diyorsun.
Fiyatları devlet belirlesin diyorum, serbest piyasa iyice zıvanadan çıktı duymuşsundur haberi 3-5 top dondurma 1000₺ küsüre satıldı bu ülkede.

Dondurmanın topu 10 lirayı aşmamalı yani verilecek para 30-50 lira olmalı en baba ama 1000₺ el insaf, Euro olmasına rağmen Yunanistan’da tatil Türkiye’den çok daha ucuz.

Bu nasıl bir serbest piyasa?

Borcu harcı bitireyim bundan sonra bu ülkeden ciklet almam sadece gıda oda zorunlu olduğum için, telefonu bile yd alırım gerekirse 30k işletirim ama gene ülke içindeki esnafa 5 kuruş vermem cebimden para mı çıkacak esnafa değil devlete veririm, neyse ki öyle bir imkanım var.