Araçlar en çok fren kusurlarından sınıfta kaldı

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan llavinya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

llavinya

Dekan
Katılım
9 Ekim 2006
Mesajlar
7,781
Reaksiyon puanı
92
Puanları
0
Araçlar en çok fren kusurlarından sınıfta kaldı
fren.jpg


Türkiye'de özel muayene istasyonlarının devreye girdiği 11 Ocak 2008'den bu yana araçlar, en çok fren sistemlerindeki sorunlar nedeniyle ''ağır kusurlu'' sayıldı.

Yaklaşık iki yılda muayene edilen 6 milyon 38 bin araçtan 2 milyon 435 bini ilk kontrolden geçemedi.
AA muhabirinin Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, sistemin devreye girdiği ilk günden bu yana 2 milyon 209 bin araç ''ağır kusurlu'', 226 bini ''emniyetsiz'' sınıfına girdi, böylece 2 milyon 435 bin araç ilk muayeneyi geçemedi. İlk muayenede ''kusursuz'' grubuna giren 302 bin araç, trafiğin yüz akı oldu.
Taşıtların ''emniyetsiz'' olarak nitelendirilmesinde araç şasi numarasıyla ilgili sorunlar başı çekti. Bunu, asgari frenlemeye ulaşılamaması ile ön ve arka fren kampanalarına ilişkin eksiklikler izledi.
Araçlara ilişkin ağır kusurlar sırasıyla arka servis freni, sol/sağ ön fren hortumları ve el frenine ilişkin sorunlar, yangın söndürme tüpü ve ilk yardım çantasının bulunmaması, cam yıkama sistemi bozuklukları, fren lambaları, Motorlu Araç Trafik ve Tescil Belgesi ve far camına ilişkin eksikliklerden oluştu.
İlk muayenede, araçların yüzde 54,66'sı ''hafif kusurlu'', yüzde 36,59'u ''ağır kusurlu'', yüzde 5,01'i ''kusursuz'', yüzde 3,75'i ''emniyetsiz'' grubuna girdi. İlk muayeneden geçemeyen araçların yüzde 90'ından fazlası ikincisinde geçti.
Bu arada, 11 Ocak 2008-27 Aralık 2009 tarihleri arasında istasyonlarda gerçekleştirilen muayenelerden toplam 741 milyon 786 bin 477 TL, gecikme ücreti olarak da 109 milyon 809 bin 852 TL tahsil edildi.

-YENİ KUSUR DÜZENLEMESİ BUGÜN YÜRÜRLÜKTE-

Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünce yapılan düzenlemeyle kusur gruplarındaki değişiklikler bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
Buna göre, ağır kusurlar arasında yer alan ilk yardım çantası ve yangın söndürme tüpü eksikliği ile takografa ilişkin sorunlar hafif kusur sayılmıştı.
Yürürlükteki düzenlemede hafif kusur kabul edilen el freni kilit sisteminin çalışmaması, arkadan çarpmaya karşı koruma çerçevesi ve egzoz emisyonu raporunun bulunmaması ise ağır kusura çevrilmişti. Şu anki düzenlemede hiç yer almayan plaka eksikliği, yeni yıldan itibaren ağır kusur kabul edilmişti.
Eski düzenlemede takograf/kontrol cihazının kalibre edilmemesi, kurşun mührünün bulunmaması/hasarlı olması/yanlış göstermesi ağır kusurken hafif kusura çevrilmişti.
Aracın renginin ruhsatta belirtilenle aynı olmaması mevcut düzenlemedeki gibi ağır kusur olarak kabul edilirken koltuk sayısının, yakıt tipinin ve araç kategorisinin farklı olması da ağır kusur sayılmıştı. Hareketli dingilde lastik bulunmaması da ağır kusur olarak kabul edilmişti.
Bu arada, muayene istasyonlarının devre girdiği günden, uzun huzmeli far ayarının ''ağır'' yerine ''hafif'' kusur grubuna dahil edildiği 26 Temmuz 2009'a kadar araçlar en çok bu nedenle ilk muayeneden geçemiyordu.
Kaynak
 

WhiteHawk

Profesör
Katılım
21 Mart 2009
Mesajlar
2,024
Reaksiyon puanı
43
Puanları
228
Allah kimseyi bu Tuvtürk istasyonlarına düşürmesin.(Arabası olanlar düşecek ya neyse)1992 model Broadway marka bir arabam var.Herşeyi tamam ve ilk sahibiyim.Geçen sene ruhsat yeniledik.Yenilerken motor numarasına taktılar.Trafik şubesinin dikkatsizliği nedeniyle başka bir araca benim motor nosu nu yazmışlar.Halledene kadar bir ay geçti.Gelelim bu seneki muayeneye.Sabahın köründe gidip 6 saat bekledikten sonra sıra geldi.Bu seferde ruhsatta yazan motor ve şasi numaraları eksik dediler.Halbuki motorda çakılı olan özel Renault un plaketinde bile bu numaralar yazıyordu.Muayeneden geçmedi.Ek 1 belgesi istediler.Git gel git gel 15 günde hallettim,ama burnumdan geldi.Lanet olsun.:devil::devil:
 

POWER

Rektör
Katılım
5 Ekim 2009
Mesajlar
10,276
Reaksiyon puanı
161
Puanları
0
Mercedesss ahh mercedesss :)
 
Üst