- Katılım
- 12 Eylül 2009
- Mesajlar
- 13,907
- Çözümler
- 2
- Reaksiyon puanı
- 17,394
- Puanları
- 4,958
- Yaş
- 40
- Konum
- /root
Araç Değer Kaybı Nedir?
Bilindiği üzere bir trafik kazası yaşanması durumunda kaza sonucunda hasar gören araçlar servise götürülerek onarımları yaptırılmaktadır. Bu onarım sırasında araçların kazadan kaynaklı tüm sorunları giderilir, ancak onarıma rağmen araç artık kazalı olduğu için ikinci el araç statüsüne inmiş olmaktadır.
Örnek verecek olursak kazadan önce eğer araç 50.000 TL’de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL’ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı olarak görülüyor.
Bu durum aracın satılmasını zorlaştıracak ve 2. El satış değerini düşürdüğü için maddi değer kaybı yaşatacaktır.
Araç değer kaybı tazminatı ile araç sahiplerinin, kusurlu olmadıkları hasarlar ile ilgili, bu mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır. Sahibi olduğunuz aracınız herhangi bir trafik kazasına karışmışsa aracınızda meydana gelen maddi hasarlar sigorta poliçelerinden karşılanmaktadır. Ancak sigorta şirketleri kaza sonucu doğan hasarların onarım giderlerini araç sahiplerine yahut yetkili servise ödemekte ancak aracın kaza sebebi ile uğradığı değer kaybı ile ilgili tazminatları araç sahipleri tarafından talep olmadığı müddetçe ödemekten kaçınmaktadır.
Siz de uğradığınız trafik kazası sonucunda aracınızın değer kaybettiğini düşünüyorsanız “aracınızın değer kaybı tazminatını” karşı taraftan alma hakkınız bulunmaktadır.
Bu tazminatın tutarı ise hasarın niteliği aracın yılı, kilometresi marka ve modeli kasko değerine göre değişik hesaplama kıstasları ile hesap edilmekte ve genellikle piyasadaki reel alım satım durumlarına uygunluk göstermektedir.
Aracınızın Değer Kaybını Alabilmeniz için Şartlar;
1- Aracınızın kilometresi 163.000’i geçmemiş olması gerekir.
2- Kazada en az %50 haklı taraf olmalısınız. %100 kusurlu taraf aracının değer kaybını talep edemez.
3- Değer kaybı başvurularının iki yıllık zaman aşımı vardır ve bu süre içerisinde eğer başvuru yapılmazsa kazazede bu hakkını yitirir.
4- Araç eğer daha önceden kaza geçirdiği ve tamir gördüğü işlemlerin aynısını tekrar ederse araçta bir değer kaybı olmadığından değer kaybı alınamaz.
Teminat Dışında Kanal Haller;
Hasar sonrasında aşağıda belirtilen maddelere göre Değer Kaybı Teminatı dışında olacaktır.
1- Mini onarım ile giderilen basit kaporta ve plastik tampon parçaları, hava yastığı, jant, mekanik ve elektrik hasarları,
2- Ana iskelet ve şaside hasar olmaksızın, vidalı parçalarda yapılan onarım yada değişim ile giderilen hasarlar,
3- Aracın kaza anındaki rayiç değerinin %25'ini aşan değer kaybı talepleri,
4- Kaza tarihi ile ihbar tarihi arasında araç üzerinde mülkiyet değişikliği olan araçlar ile ilgili talepler,
5- Çekme Belgeli ve Hurda Belgeli işlem görmüş araçlar,
6- Kısa süreli kiralık araçlar, taksi, dolmuş, uzun süreli kiralık araçlar, test araçları, koleksiyonluk ve antika olarak sayılan araçlar.
Not : Değer Kaybı ile takıldığınız noktaları bu başlık üzerinden sorarsınız bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışacağım.