Bu konuyu okuyanlar

_X_

Profesör
Katılım
22 Ağustos 2013
Mesajlar
3,017
Reaksiyon puanı
1,544
Puanları
113
7q00Ra.jpg


Apple'ın uzun zamandır (yıllardır) yoğun mesai harcadığı Apple Park‘ın kapılarını Wired’a açtı.

Wired; Apple Park'ın resimleri paylaşmakla kalmadı bir de konuyla ilgili yakın zamanda video paylaşacağınında müjdesini verdi Böylece Steve Jobs’un projesi olan pod (yuva) tasarımı olan Apple Park Wired sayesinde ilk defa böylesi detaylara şahit oluyoruz.

Wired;
Teknoloji analınandaki mevcut veya gelecekteki şekillenecek eğilimleri kendine özgü felsefesiyle iş, eğlence, iletişim, bilim, politika ve kültür alanındaki yeniliklerine derinlemesine incelemesiyle ünlü bir kuruluştur.


Wired'ın uzun uzun kaleme aldığı bu harika tasarım makalesinden göze çarpan detayları resimlerle birlikte özetleyelim.


Wired makale girişinde “Tıpkı her Apple ürününde olduğu gibi, kampüsün şeklini de fonksiyonu belirliyor. Burası, insanların birbirlerine ve doğaya açık oldukları bir iş yeri olarak tasarlanmış ve bunu başarabilmenin anahtarı da birlikte çalışabilmek için pod olarak adlandırılan modüler bölümler yapmak. Jobs’un hayali pod üzerine pod yapmaktı: Ofis podlar, sosyal podlar… Sanki bir piyanonun Philip Glass bestesini çalması gibi. Podlar demokratik olarak dağıtılacaktı. CEO’nun bile bir suiti ya da benzer skalada bir odası olmayacaktı. Ve her ne kadar şirket iç işlerini gizli tutma takıntısıyla bilinse de, Jobs’un hayalinde fikirlerin özgürce paylaşılabildiği ortak alanlar da vardı. Ama o kadar da özgür değil… Örneğin John Ive’ın stüdyosu translüsen cam ile kaplı olacaktı.” diyor.

W0MMy8.jpg

Yağmur, ışık yansımaları ve güneş için özel açılandırılmış cam kaplama

37bb3M.jpg

Tim Cook tamamlanan pod'lardan birinin önünde (Olmasaydı Şaşardım)

R0774R.jpg

Steve Jobs'ın yönlendirmesiyle tasarlanan birbirini takip eden cam pod'lar

kbNNNr.jpg

Işıkların parlaklıklarını kumanda etmek mümkün

kbNNaD.jpg

Her masanın altında yer alan yükseklik ayar butonları

NpvvdX.jpg

Çubuk ışıklandırma detayları

aLOOaQ.jpg

Tek bir alüminyum bloktan üretilen vidalamaları gizlenmiş kapı kolları

YDXXaZ.jpg

İlk pod çizimlerinden biri

8M4437.jpg

Steve Jobs'ın favori otelindekine benzemesi için işlenen özel taşlar

DPNNrv.jpg

Pod'larına pizza taşıyan çalışanlar için özel tasarlanan Apple patentli pizza kutusu

37byN2.jpg

Steve Jobs'ın deyimiyle sanatın en güzel biçimi ağaçlar


Bir çember biçimini alan dönüşen yaprağı tasarımı için söylenenler ise şöyle:

“En başta podları taşıyabilmesi için ana binanın şekli şişkince bir yonca yaprağı olarak belirlendi. Apple çalışanları buna “pervane” de diyorlar ve bir çekirdeğin etrafında dönen bir Möbius’a benziyordu. Jobs 2010 baharında mimarlara bunun bir kriz yaratacağını söyledi, çünkü ona göre iç taraflar çok sıkışık, dış taraflar ise çok genişti. Böylece tasarım bir çembere dönüştürüldü.”

Devamında ise

"Tasarımın çembere dönüştürülmesinde, Jobs’un kriz diye adlandırdığı bakış açısınına ek olarak, Jobs’un Walter Isaacson tarafından yazılan biyografisinde bir başka faktör daha olduğu belirtiliyor. Jobs, oğluna bir yonca yaprağının şeklini gösterdiğinde, oğlu bu tasarımın bir erkek cinsel organına benzediğini söylemişti. Ertesi gün Jobs oğlunun söylediği şeyi mimarlara anlattı ve sonra da “aklınıza gelen görüntüyü asla silemeyeceksiniz” dedi. Böylece Kampüs bir yonca yaprağı yerine çembere dönüştürüldü ve Jobs’un istediği oldu."

Wired'ın bina üzerindeki göze çarpan açıklama ise her detaya duyulan takıntı oldupunu belirterek:

"En doğru materyallerin aranması ve mükemmeliyete ulaşabilmek için her türlü zorluğun üstesinden gelinmesi için bir arayış."


Apple Park'ın Mimarlardan Behling ise:

“Jobs ofisler için nasıl bir kereste istediğini biliyordu. Bu, ‘meşe ya da akçaağacı severim’den öte bir bilmek’ti. Özellikle dörtte bir ölçülü kereste istiyordu. En az miktarda özsu ve şeker olması için ideal olarak kışın, bilhassa Ocak’ta kesilmeleri gerektiğini söylüyordu. Biz, saçları beyazlayan mimarlar olarak ‘Yok artık!’ diyerek onu dinliyorduk.“
 
Üst