Apple, Microsoft'u Kıskandı

Bu konuyu okuyanlar

GurenGursel

Müdavim
Katılım
15 Kasım 2007
Mesajlar
1,165
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Geçtiğimiz günlerde Windows Update yardımı ile güncellenen Vista'nın hemen ardından, Mac OS X için oldukça büyük bir güncelleme paketi yayınlandı.

İndirilebilen yeni pakette Tiger işletim sistemi ve içindeki uygulamalar için 41 ayrı güncelleme bulunuyor. Safari'nin Windows uyumlu sürümü için de 10 adet bug'ı düzelten güncellemenin boyutu tam tamına 130 MB. İşin ilginci, sadece tesadüf olmadığını düşündüğümüz bu "işletim sistemi güncelleme haftası", Apple'ın Windows'u tahtından indirme konusunda oldukça ciddi olduğunu kanıtlıyor.

Önemli bir noktaya daha parmak basmak gerekirse, Apple yıllarca reklamını yaptığı ve güvendiği "çok güvenli" işletim sistemi ve uygulamaları konusunda zor zamanlar geçiriyor. Sürekli olarak güncellemeler ve güvenlik açıkları ile günden güne eski ününü yitiren Mac OS X belki de bu konuda daha yolun başında sayılabilir.

Yoksa "işletim sistemi savaşları" tahmin ettiğimizden daha önce başlamış da, haberimiz mi yok?

Bilgi için: Apple
Yazan: Güren Gürsel
SDN - http://shiftdelete.net
 

blogger

Doçent
Katılım
21 Eylül 2007
Mesajlar
715
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Windows güvensiz mac, linux vs. güvenli diyen bu işletim sistemleri yaygın olmadıkları için açıklarıyla kimse uğraşmıyo dediğimde yok bunlar güvenli windows güvensiz diyenlerin gözüne girsin bu haber... Hatta firefox önceden fazla yaygın değilken kimse açıklarıyla ilgilenmediği için (biz buna kısaca kimse şeyine takmıyo, kimsenin şeyinde değilde deriz) herkes firefox güvenli diyodu şimdi bakıyorum firefox güvenlik açığı olduğu için her 3 günde 5 farklı sürüm çıkartıyor.Bu haber firefoxa güvenli diyenlerinde gözüne girsin.. :#
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Blogger, Windows yıllardır Linux ve Mac'ten kopyalar yapıyor. Windows'un yapamadığı bir çok işlemi bugün Lin ve Mac ile yapabilirsin. Vista ile yeni kavuşulan görünümü yıllar önce Suse Linux sağlıyordu.

Evet, Lin ve Mac yaygın değil diye fazla virüs yok. Aynı sebepten, yani Win çok yaygın diye sen ona hayran olmuşsun. Firefox örneğini vermişsin, FF'de çıkan açıklar sürekli kapatılıyor yeni versiyon çıkıyor, ama sen IE yeni versiyon çok sık çıkarmıyor diye sanıyorsun ki IE'de açık yok. Halbuki tam tersi, IE'deki açıklar yıllardır kapatılmıyor. IE 6 ile IE 7 arasında yaklaşık 7 yıl var. 1 Yıl bile, yazılım dünyası için yüzyılara bedel bir değer. Oysa yaklaşık 7 yıldır IE 6 ile işkence çekti kullanıcılar. Hiç bir açığı kapatılmadı. Yıllar içinde bir kaç tane yama çıktı sadece. Hala da IE ile sisteme müdahale edilebiliyor, hala registry'e bile, Windows altındaki klasörlere bile erişilebiliyor yıllardır.

Kimse açıklarıyla ilgilenmediği için güvenli denilmiyor FF'ye. Bilakis binlerce kişi ilgileniyor onun açıklarıyla. Çünkü binlerce kişi geliştiriyor FF'nin kodlarını. Hergün binlerce kişi orasını burasını kurcalıyor açık var mı diye. Dolayısıyla da FF, IE'ye oranla çok çok aha güvenli. Her geçen gün de ilgilenen sayısı artıyor.. Sen popüler olan en iyi olandır mantığıyla yaklaşıyorsun olaya, kandırılıyorsun.

[red]Bu konuda çok harika bir anektod, buyurun okuyun:[/red]

Bill Gates Microsoftsun bir seminerinde bilgisayar
sektöründeki gelismenin hizini anlatmak için söyle bir
benzetme yapmis.
"Eger Volkswagen firmasi son 25 yil içinde bilgisayar
sektörü kadar hizli gelismis olsaydi bugün 500 dolara
alacagimiz arabalara 25 dolarlik benzin koyup dünya turu
atmamiz mümkün olacakti"

Birkaç gün sonra VW firmasinin bir basin açiklamasi yayinlanmis.
"Eger otomotiv sektörü Bill Gates in isletim sistemi gibi
gelismis olsaydi, her alacagimiz arabada tek koltuk olacak,
diger koltuklar için ekstra lisans parasi ödemek zorunda
kalacaktik; arabamiz sadece bizim ürettigimiz benzinle
çalisacak; gösterge tablosundaki tüm ikaz ve uyari
isiklari yerine üzerinde
ARABANIZ GEÇERSIZ BIR ISLEM YÜRÜTTÜ VE KAPATILACAKTIR
yazan tek bir lamba olacakti. Ayrica her kazadan sonra
arabanin hava yastiklari açilmadan önce bir dügmenin üzerinde
HAVA YASTIKLARI AÇILACAK EMIN MISINIZ
diyen bir isik yanacakti"
 

blogger

Doçent
Katılım
21 Eylül 2007
Mesajlar
715
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Benim windowsa yada başka bişeye hayran olduğum yok.Yıllar içinde bikaç tane yama çıktı demişsin o sakın bikaç yüz bin olmasın ?
Hala da IE ile sisteme müdahale edilebiliyor, hala registry'e bile, Windows altındaki klasörlere bile erişilebiliyor yıllardır.
demişsin.Bu başına gelen bir kişi varmı? Firefox üzerinden kod çalıştırıp sistemlere girilebildiği için firefoxun yeni sürüm çıkardığı o yeni sürümde yine açık bulunduğu için yine yeni sürüm çıkardığı o yeni sürümde ise kod hatası yüzünden kullanıcıların %90ının firefoxunun internet yokmuş gibi davranıp hiçbir sayfayı açmaması yüzünden operaya geçmesinden sonra firefoxun tekrardan başka bi yeni sürüm çıkardığı o sürümdede açık olduğu için yine yeni sürüm çıkardığı o sürümde yine sorun olduğu için firefoxun yine yeni sürümler peşinde olduğu kullanıcıların artık firefox 2.0.0.... noktalı yerde kaç görücez diye meraklandığı tarayıcı demekki çok güvenliymiş...

Zaten dikkat edersen firefoxun açıklarından bıkan ve her 3 günde 5 farklı sürüm çıkarmasına sinirlenen kullanıcılar ie7 ve operaya geçti.. :O

Suse linux yıllar önce vistanın görünümünü yaptıysa windows aynısını yapamazmı.O zamanda ilk sekmeli tarayıcı operaydı firefox o zaman sekmeleri operadan çaldı.. :R
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Blogger, Windows'un "yeni" dediği bir çok özellikler yıllardır diğer yazılımlarda var diyorum, fakat heralde yazılım dünyasında "yıllar" ne anlama geliyor bilmiyorsun. Elbette FF, Opera'dan fikir alıntısı yaptı. Ama çıkıp biz icat ettik, yeni, taze, buyurun biz süperiz demedi. Üstelik FF de, Opera de tamamen ücretsiz yazılımlar. Zaten kendi söylediğinle çelişiyorsun burada. Şimdi ben sana "FF çok kurcalanıyor ondan çok açık bulunuyor" mu demeliyim? Çünkü sen Windows'ta bu yüzden çok açık bulunduğunu düşünüyorsun. Oysa FF ile binlerce kişi ilgileniyor, binlerce programcı aynı kodları binlerce defa gözden geçiriyor, açıklarını bulur bulmaz hemen kapatıyorlar. Sonra IE için yüzlerce yama çıktı dediğin yamaları bir gönder bakalım biz de görelim. 7 Yılı çok kısa bir süre sanıyorsun sen. 7 Yıl boyunca IE 'nin yeni versiyonu çıkmadı. Gökhancım, alınma gerçekten seninle tartışma olsun diye söylemiyorum, veya sen bilgisizsin vs deyip asla alay etmek niyetinde değilim, nitekim hiç kimse bu bilgileri tecrübe etmeden öğrenmiş değil. Sen henüz olanları biliyorsun sadece, IE'nin yıllardır kullanıcılara neler çektirdiğini bilmiyorsun. Hala da sisteme IE ile müdahale edilebiliyor diyorum hala da ispatı var bunun. Hala sisteme senin haberin olmadan onlarca program yüklenebiliyor, bilgisayarcı olduğum için hem benim başıma çok geldi hem de defalarca evine gidip IE yüzünden bilgisayarı bir daha açılmayan kullanıcıların bilgisayarlarını kurtardım. Onlarca kişi, sadece benim kendi gözlerimle gördüklerim.. Bir de forumlarda yazanlar var.. Bu hem Windows'un hem de IE'nin hatası. Hatta zamanında IE 'den bir siteyi ziyaret ettirerek (basit bir HTML sayfası) bilgisayara format bile attırılabiliyordu. Kulağa ne kadar ilginç ve kadar korkunç geliyor öyle değil mi? Ama bu bir efsane değil, çünkü IE ile C sürüsündeki dosyalara erişilebiliyor, hatta boot.ini ve autoexec.bat dosyaları düzenlenebiliyordu. Böylece format atılabiliyordu basit bit HTML sayfasını ziyaret ederek.

Ama Microsoft oyunu çok iyi oynuyor, başkasından çaldığı teknolojiyi kendi yapmış gibi gösteriyor ve hatta yıllar önce var olmasına rağmen yenidir biz icat ettik diyor. İstersen Windows Vista'nın sürüm notlarını oku, orada Microsoft'un kendi yazılımı olan XP'yi nasıl da sayfalar boyunca kötülediğini göreceksin. Yarın Windows 7 çıkınca aynı şeyi Windows Vista için yapacaklar.

Ayrıca şunu da eklemek istiyorum, FF bir günde 3 sürüm çıkarmıyor, bir kaç hafta içinde yeni bir minör sürüm, yani sadece yama çıkarıyor. 2.0.0.8 ile 2.0.0.9 arasında sürüm farkı olduğunu zannediyorsan yazılım konusunda daha çok şey öğrenmen gerekir. 2.0.0.9 denilen olay, 2.0 üzerine yapılmış küçük bir yamadır ve güncelleştirmek 10-15 saniye ancak alır. Yani FF bir yıl kadar oldu 2.0 'ı güncelliyor sürekli, bu arada da 3.0 'ı geliştiriyor.
 

truvalı_hector

Öğrenci
Katılım
17 Kasım 2007
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Microsoft Kötüde Apple iyimi ya? Apple sahip olmak için enz az 4000 $ dolarlık donanım gerekmiyo mu?Apple Microısot'un küçük kardeşi değilmi? Hem microsofta hem Apple verilen milyarlarca lisans parasına yazık değil mi? Biz çok zengin bir ülkemiyiz? Özgürlük için linux yeter..
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Apple'ın iyi veya süper olduğunu kim söyledi..
Bilgisayar kullanıcılarının hala tamamına yakın çoğunluğu bilgisayar kullanmayı ezberden biliyor. Ben bile aylardır çok istememe rağmen linux'a geçebilmiş değilim. Ancak Win ile birlikte kullanabiliyorum. Dolayısıyla Linux sistemlerin arabirime daha çok ağırlık vermesi gerekir. Windows'a nispetle geride oldukları tek konu bu. Bu da büyük bir eksik.

Apple'a kalsa Microsoft'tan daha zalim bir şirket olur gibi geliyor bana. Ama yiğidi öldür hakkını yeme, Mac, Windows'a göre çok daha başarılı bir sistem. Şimdi Vista ile Tiger kıyaslaması yapmadım bilmiyorum ama uzun zaman böyle devam etti bu olay.
 

blogger

Doçent
Katılım
21 Eylül 2007
Mesajlar
715
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
İstersen Windows Vista'nın sürüm notlarını oku, orada Microsoft'un kendi yazılımı olan XP'yi nasıl da sayfalar boyunca kötülediğini göreceksin. Yarın Windows 7 çıkınca aynı şeyi Windows Vista için yapacaklar.

Bu bir pazarlama stratejisi zaten.Dün kutuda sakız satanlar bugün o kutudaki sakız sallanınca ses çıkarıyor ses çıkarmayan özel şekil yaptık o ses çıkaranı alma bu yeniyi al diyor.Buda doğal bişey.Adam yeni ürün çıkarınca siz eski ürünü şikayet eder yeniyi yere göğe sığdıramaz ki millet yeniyi alsın...

Bu bölümü beni pek ilgilendirmiyor sonuçta bu bir reklam stratejisidir odur budur şudur...Ama ie6 7 yıllık olduğuna göre yani 7 yıl önce hazırlandığına göre o zaman senin saydıkların yoktu bunları yapacak kişi hiç yoktu.Güncelleme biraz geç gelmiş olabilir ama ie7 gerçektende güvenlik açısından iyi..Tabiki bazı güvenlik açıkları olacak bu sadece iede olan bişey değil..Burada ben zaten vistadaki ie7den bahsediyorum xpdeki ie7yi 2 ay falan kullandım zaten fazlada beğenmedim ama vista kullananlar bilir xpdeki ie7 ile vistadaki ie7 farklı..
Mac nasıl bizde güvenlik açığı yok diyip güvenlik açığını bulana para vaad ettiyse ve güvenlik açıkları bulunduysa diğer sistemlerdede açık bulunması normal.Adamlar bi anda 40-50 tane güvenlik yaması gerçekleştirdi.

Neyse aslında konuşulacak çok şey var ve anlatabileceğim çok bilgi var ama bill amcayı savunmak dışında yapmam gereken bazı önemli işler var. ^^ Ben yinede windows öneririm.Linux diyenlerede söyliyim linuxun windowsla eşğeder olması için daha çok yol katetmesi lazım ubuntuyu denedim merak etmeyin sallamıyorum...
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Mac elbette süper güvenli değil, kullanıcısı çok fazla olmadığı için Windows'a nispetle daha az açığı bulunduğu doğru. Ancak Apple para ödülü koyduğu halde Mac'de 40-50 açık bulunmuş, Microsoft ise benle uğraşmayın dediği halde 1000'den fazla açık bulundu. 7 yıl önce sen henüz interneti bilmiyordun; o zamanlar bunları yapacak kimse yoktu diyorsun; bu geçerli bir mazeret olamayacağı gibi, yapacak da çok fazla kişi vardı. Çünkü o dönem "hack" işleri ele ayağa düşmemişti ve bu işi gerçekten profesyoneller yapıyordu.

Linux'a gelince; Windows'tan tek eksiği, arabiriminin gelişmemiş olmasından dolayı kullanabilmek için çok bilgili olmayı gerektirmesidir. Bu da büyük bir eksi. Yoksa Windows'un daha yeni çıkardığı özellikleri yıllardır Linux sağlıyordu. Hatta Linux'da olan bir çok özellik bugün hala Windowslarda yok. Ubuntu'yu denemiş olabilirsin, emini masaüstüne bakıp boş gördün bu da sistem mi deyip geri sildin aynı gün. Üzülme ben de ilk seferde öyle yapmıştım, yani alay etmek için söylemiyorum. Zaten Vista'nın "ses" getirmesinin sebebi de görüntüden başka bir şey değil. Tanıdığım bir çok insan Vsita'dan pişman olup XP'ye geri döndü. Dolayısıyla Microsoft'un yaptığı sadece bir pazarlama taktiğinden ibaret değil, aslında gerçekleri yazmışlar sürüm notlarında. XP bile yerlerde sürünürken bir sürü insan Vista'dan XP'ye geri dönüş yapıyor.
 

blogger

Doçent
Katılım
21 Eylül 2007
Mesajlar
715
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Vista için sp1 çıkması lazım muhakkak.Ama xpdede öyle değilmiydi zaten.Ben xp sp1 gördüm aman Allahım 5 dakikada zor açılıp kapanıyor çok ağır çalışıyor.O yüzden vistaya biraz zaman vermek gerekir.Zaten vistayı doğru düzgün kullanabilmek için önce xpyi çok iyi bilmek gerekiyor..Burda xpyi iyi bilmek dediğim uzun süre xp kullanmak değil xpyi gerçekten iyi kullanmak demek..Yoksa bazıları gibi sadece msnde çet yaparak ben bilgisayar kullanmayı biliyorum deyip 40 sene xp kullansanda vistayı kurduğun anda kaldırırsın..Ubuntuya gelince.Öyle hemen masaüstünü gördüğümde kaldırmadım biraz kurcaladım ama windowsta gördüğüm o kullanım kolaylığını ubuntuda göremedim.7.10 un siparişini vermiştim gelsin onuda denerim zaten...
 

hnl

Asistan
Katılım
20 Ocak 2007
Mesajlar
386
Reaksiyon puanı
6
Puanları
18

"Eger Volkswagen firmasi son 25 yil içinde bilgisayar
sektörü kadar hizli gelismis olsaydi bugün 500 dolara
alacagimiz arabalara 25 dolarlik benzin koyup dünya turu
atmamiz mümkün olacakti"

Birkaç gün sonra VW firmasinin bir basin açiklamasi yayinlanmis.
"Eger otomotiv sektörü Bill Gates in isletim sistemi gibi
gelismis olsaydi, her alacagimiz arabada tek koltuk olacak,
diger koltuklar için ekstra lisans parasi ödemek zorunda
kalacaktik; arabamiz sadece bizim ürettigimiz benzinle
çalisacak; gösterge tablosundaki tüm ikaz ve uyari
isiklari yerine üzerinde
ARABANIZ GEÇERSIZ BIR ISLEM YÜRÜTTÜ VE KAPATILACAKTIR
yazan tek bir lamba olacakti. Ayrica her kazadan sonra
arabanin hava yastiklari açilmadan önce bir dügmenin üzerinde[/quote]
HAVA YASTIKLARI AÇILACAK EMIN MISINIZ
diyen bir isik yanacakti"
Vay be Alman sistematiği bu olsa gerek
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Evet Gökhan, ben de onu diyorum, Linux'un hiç kullanım kolaylığı yok Windows gibi. Zaten yaygın olmamasının sebebi de bu. Yoksa diğer temel özelliklerin çoğunda Windows'tan üstün.
 
Üst