Haber Apple Lisa: 40 Yıl Sonra, Şimdi Açık Kaynak

Bu konuyu okuyanlar

linuxcubiri

Öğrenci
Katılım
24 Ocak 2023
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
5
Puanları
3
Yaş
19
Artık halka açık bir teknoloji tarihi parçası.

WipeOut35_25_2023_013503.461000.jpg


Apple'ın Lisa bilgisayarı , kişisel bilgisayarlar tarihindeki en etkili bilgi işlem sistemlerinden biriydi. Kitlelere bir grafik kullanıcı arayüzü (GUI) satın alan ilk sistemlerden biriydi.

Bir GUI kavramı, Lisa piyasaya sürülmeden çok önce vardı. İlk olarak 1970'lerde Xerox PARC tarafından geliştirildi, hiçbir zaman tutmadı.

Steve Jobs ve Apple Computer'dan bir delegasyon, Smalltalk'ın Xerox tarafından Alto sisteminde bir gösterimini gördüğünde , bu onu tüm bilgisayarların bu şekilde çalışması gerektiğini düşünmeye yöneltti.

Bir bilgisayarla bu şekilde etkileşim kurmanın potansiyelinden oldukça etkilendi ve Apple'ın bu yeniliğin ön saflarında yer almasını istedi.

Bu sonuç olarak Lisa'nın geliştirilmesine ve piyasaya sürülmesine yol açtı.

Ancak piyasaya sürüldüğünde, yüksek fiyatı nedeniyle çok fazla satış elde edemedi ve ticari bir başarısızlık olarak kabul edildi.

Başarılı olduğu şey, daha sonra bilgi işlem dünyasını kasıp kavuran Macintosh işletim sisteminin yolunu açmasıydı.
İyi bir GUI'nin öne çıkan ana özelliklerden biri olmasıyla birlikte birçok yenilik sundu.

Şimdi, son bir duyuruda .

Lisa'nın piyasaya sürülmesinden 40 yıl sonra, Bilgisayar Tarihi Müzesi (CHM) kaynak kodunu açık hale getirdi.

Halka Açık Kaynak Kodu
CHM , sürümü 2018'de tekrar yayınladı, ancak bir inceleme sürecine tabi tutuldu.

Kaynak kodu incelenmek üzere Apple'a gönderildi ancak sonrasında pek bir haber gelmedi. Şimdiye kadar, yani.

?CHM, Kaliforniya, ABD'de bulunan köklü bir bilgisayar tarihi müzesidir.
Görünüşe göre CHM, bilgisayarın 40. doğum günüyle mükemmel bir uyum sağlamak için yayınlanmasını geciktirmeye karar vermişti .

Peki, ne içeriyor?: İşletim sisteminin kaynak kodunun yanı sıra bir kelime işlemci, elektronik tablo ve çizelgeler içeren uygulama paketi.

Erişebilir misin?: Evet!, kaynak koduna erişmek için. CHM'nin sitesinde bir form doldurulması ve indirme bağlantısının alınması gerekiyor .

Ama bir sorun var.

Kod, görmeniz ve kullanmanız için serbestçe kullanılabilir. Ancak , kaynak kodunu indirebilmeniz için önce kabul etmeniz gereken bir yazılım lisans sözleşmesi vardır.

Gözüme çarpan terimlerden biri şuydu:

Lisans Kapsamı. Apple Yazılımı, size yalnızca yukarıda belirtilen ticari olmayan amaçlar için lisanslanır (satılmaz) ve Apple'ın önceden yazılı izni olmaksızın başka herhangi bir amaçla kullanılamaz.
Apple ve Apple'ın lisans verenleri, Apple Yazılımının mülkiyetini elinde tutar ve size açıkça verilmeyen tüm hakları saklı tutar. Apple Yazılımında değişiklikler oluşturursanız, işbu vesileyle Apple'a münhasır olmayan, kalıcı, geri alınamaz, telifsiz, alt lisans verilebilir, devredilebilir, dünya çapında kullanım, çoğaltma, değiştirme, kamuya teşhir etme, dağıtma, yapma, yaptırma, değişikliklerinizi içe aktarın ve satın.
Bu, Apple'ın kaynak kodunu " yalnızca ticari olmayan, akademik araştırma, eğitim öğretimi ve kişisel çalışma amaçlarıyla " kullanmanıza izin veren Akademik lisansıdır.

Bunu göz önünde bulundurarak, eski sistemler için kodun açık hale getirildiğini görmek güzel (elbette kullanımı için bazı kısıtlamalar var ). Retro bilgisayarları seven tamirciler bununla çok eğlenecekler.

? Siz ne düşünüyorsunuz? Şirketler eski tescilli yazılım ve donanım ürünleri konusunda daha hoşgörülü mü olmalı?
 

basit

Müdavim
Cezalı
Katılım
24 Kasım 2020
Mesajlar
6,305
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
6,526
Puanları
113
Lakin çok eski bir işletim sistemidir. Yazında da dediğin gibi okullarda ders niteliğinde dosya yapılarını inceleme de falan kullanılır belki.
 
Üst