Android uygulama izinleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

mhmmdsys47

Asistan
Reaksiyon puanı
32
Mesela bazı uygulamalar kurulmak için dosyalar ve fotoğraflara erişim izni istiyor hakeza aynı şekilde kamera ve mikrofon gibi yerlere de erişim izni istiyor,bazısı kurulduktan sonra bu izinler olmadan çalışmıyor.

Bu izinleri vermek ne kadar riskli?

Uygulama tanınır bilinir bir uygulama olsa dahi içimiz ne kadar rahat olmalı?

Teşekkürler.

EFI Shell

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
19,246
İnternet ortamında gizlilik yoktur. Bir hizmeti kullanabilmek için veri toplanması zorunludur yoksa kullanamazsınız. O yüzden bu tür yerlere erişmek istiyorlar. :)

Mr_Ahmet

Doçent
Reaksiyon puanı
454
Çok bilindik uygulamaysa sorun yok. Ama az bilinen uygulamalarda dikkatli olmak lazım. Mesela rastgele bir alarm uygulaması saçma sapan izinler istiyorsa yüklemeyin.

Laufeyson

Rektör
Reaksiyon puanı
13,029
Mesela bazı uygulamalar kurulmak için dosyalar ve fotoğraflara erişim izni istiyor hakeza aynı şekilde kamera ve mikrofon gibi yerlere de erişim izni istiyor,bazısı kurulduktan sonra bu izinler olmadan çalışmıyor.

Teşekkürler.
Samsung'da şöyle bir şey var: Mesela Instagram'dan fotoğraf çekeceksiniz ve Instagram'ı açıp fotoğraf için kaydırdınız. Kamera açıldığı için bildirim çubuğunda kameranın Instagram tarafından kullanıldığı belirtiliyor. Ama fotoğraf ve dosyalar için bir şey diyemeyeceğim.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,766
Zaten riskli bir durum olsa Google buna el atar. Mesela bir uygulama bunu kötü bir şekilde kullanıyorsa o Play Store'dan kaldırılır.

Ama riskli olsa da olmasa da o uygulamayı kullanmak istiyorsak mecburi olarak bilgi erişimine izin vermek zorundayız.

EFI Shell

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
19,246
Zaten riskli bir durum olsa Google buna el atar. Mesela bir uygulama bunu kötü bir şekilde kullanıyorsa o Play Store'dan kaldırılır.

Ama riskli olsa da olmasa da o uygulamayı kullanmak istiyorsak mecburi olarak bilgi erişimine izin vermek zorundayız.
Riskli olupta kaldırılmayan bir kaç oyun görmüştüm. Hala daha duruyor olmalılardır.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,766
Riskli olupta kaldırılmayan bir kaç oyun görmüştüm. Hala daha duruyor olmalılardır.
Play Protect aslında bu uygulamaları buluyor. Daha önceden indirdiğim bir kamera uygulaması vardı riskli olduğu ortaya çıktı ve bir süre sonra mağazadan kaldırdılar. Yani gözden kaçmış da olabilir çünkü milyonlarca oyun ve uygulama mevcut.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Samsung'da şöyle bir şey var: Mesela Instagram'dan fotoğraf çekeceksiniz ve Instagram'ı açıp fotoğraf için kaydırdınız. Kamera açıldığı için bildirim çubuğunda kameranın Instagram tarafından kullanıldığı belirtiliyor. Ama fotoğraf ve dosyalar için bir şey diyemeyeceğim.
Öyle bir şey olduğunu şu an sizden duydum. Görsel yollayabilir misiniz?

Laufeyson

Rektör
Reaksiyon puanı
13,029
Play Protect aslında bu uygulamaları buluyor. Daha önceden indirdiğim bir kamera uygulaması vardı riskli olduğu ortaya çıktı ve bir süre sonra mağazadan kaldırdılar. Yani gözden kaçmış da olabilir çünkü milyonlarca oyun ve uygulama mevcut.

Öyle bir şey olduğunu şu an sizden duydum. Görsel yollayabilir misiniz?
Tabii ki. Hemen telefona geçeyim.

Buyrun.

Ekli dosyalar

• 20200912_210611.jpg
    20200912_210611.jpg
    35.4 KB · Görüntüleme: 165
Son düzenleme:

EFI Shell

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
19,246
Tabii ki. Hemen telefona geçeyim.

Buyrun.
Aynen öyle. Bende senin gibi One UI 2.x kullanıyorum. "Sessiz Bildirimler" adı altında bazenleri söylüyor. :)

Alois Alzheimer

Profesör
Reaksiyon puanı
2,320

Teşekkürler.
Aslında bakarsan yazılımın kodlarını görmeden ve/veya yazılımı yapan kişiyi tanımadan asla yazılımın %100 niyetini bilemezsin.

Mesela Whatsapp firması diyor ki "Mesajlarınızı biz bile okuyamayız." Yalan söylemedikleri ne malum?

Laufeyson

Rektör
Reaksiyon puanı
13,029
Aslında o arama için çıkan bir şey işlevi bahsettiğiniz şey değil.
Arama için değil. Ben örnek olsun diye aramada attım. Arka planda çalışması gerekiyor kamera veya mikrofonun. Arka planda çalışacak bir uygulama da bulamadım.

Alois Alzheimer

Profesör
Reaksiyon puanı
2,320
Mesela "Diğer uygulamaların üzerinde gösterme" izni çok tehlikeli bir izin. Benim yazdığım bir yazılıma bu izni verirseniz kredi kartı numaranızı ve şifrenizi, kimlik bilgilerinizi, sevgilinize yazdığınız mesajları, e-posta hesaplarınızın bilgilerini çok rahat bir şekilde öğrenebilirim (Şaka değil, gerçektir).

Ama nasıl yaptığımı söylemem, meslek sırrıdır.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,766
Arama için değil. Ben örnek olsun diye aramada attım. Arka planda çalışması gerekiyor kamera veya mikrofonun. Arka planda çalışacak bir uygulama da bulamadım.
Öyle bir şey olsa ben farkına varırdım diye düşünüyorum 1.0'dan beri One UI kullanıyorum. Sizin dediğiniz bu şekilde bir uyarı mı?
IMG-20200905-WA0071.jpg

glossofobhia

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
516
İnstagram,facebook vesaire zaten istihbarat toplayıp ,kendi hükümetleri ile paylaşıyorlar dır diye düşünüyorum. 5-6 Sene önce bir örgüt konuşmalarını takip edilmemesi için,playstation da battlefield oynarken duvara ateş ederek mermi izi bırakıyorlar yani o şekilde konuştukları tespit edilmişti,bunu nasıl tespit ettiler onuda analamak güç gerçekten :)

mhmmdsys47

Asistan
Reaksiyon puanı
32
Çok bilindik uygulamaysa sorun yok. Ama az bilinen uygulamalarda dikkatli olmak lazım. Mesela rastgele bir alarm uygulaması saçma sapan izinler istiyorsa yüklemeyin.
Call of Duty Mobile mesela

İnstagram,facebook vesaire zaten istihbarat toplayıp ,kendi hükümetleri ile paylaşıyorlar dır diye düşünüyorum. 5-6 Sene önce bir örgüt konuşmalarını takip edilmemesi için,playstation da battlefield oynarken duvara ateş ederek mermi izi bırakıyorlar yani o şekilde konuştukları tespit edilmişti,bunu nasıl tespit ettiler onuda analamak güç gerçekten :)
İlginç

Öyle bir şey olsa ben farkına varırdım diye düşünüyorum 1.0'dan beri One UI kullanıyorum. Sizin dediğiniz bu şekilde bir uyarı mı?
Hayır kardeşim,telefonum android,seni tam anlayamadım?

Mesela "Diğer uygulamaların üzerinde gösterme" izni çok tehlikeli bir izin. Benim yazdığım bir yazılıma bu izni verirseniz kredi kartı numaranızı ve şifrenizi, kimlik bilgilerinizi, sevgilinize yazdığınız mesajları, e-posta hesaplarınızın bilgilerini çok rahat bir şekilde öğrenebilirim (Şaka değil, gerçektir).

Ama nasıl yaptığımı söylemem, meslek sırrıdır.
Peki dosyalara erişim izni,ses ve görüntü kaydetme?
Herkesin kullandığı uygulamalar yapacak bişi yk mecbur izin verioz

Yani mecbur çare yok diyorsun.

İnternet ortamında gizlilik yoktur. Bir hizmeti kullanabilmek için veri toplanması zorunludur yoksa kullanamazsınız. O yüzden bu tür yerlere erişmek istiyorlar. :)
Garip ?‍♂️

Ya anlayana kadar iş işten geçerse ?‍♂️

Son düzenleme:

Alois Alzheimer

Profesör
Reaksiyon puanı
2,320
Peki dosyalara erişim izni,ses ve görüntü kaydetme?

Bütün izinler, bilen bir kişi tarafından kötüye kullanılabilir.

Mesela dosya erişim izni kullanılarak şantaj yapılabilir, kaydetme izni ile de aynı şekilde.

Forum bana "Verifying that you are not a robot..." uyarısı göstermeye başladı, yoksa bana karşı önlem mi alıyorsunuz?

Merak etmeyin, forumu hacklemem; çünkü Hakkı amcadan çok korkuyorum (gerçekten).:eek: