anakart ve işlemci

daredevil123

Asistan
Reaksiyon puanı
1
arkadaşlar sistem yeni topladım ben fakat anakart ve işlemci boşta 60 derecede dolanıyor.

internetten araştırdım işlemciye voltaj fazla gitmiş olabilir şeklinde söylediler.

amd ryzen 5 3600 için voltaj ayarı nasıl yapabilirim?

asus tuf b450 gaming pro anakart

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
biosa girip,core voltage değerine bi bakarmısın.

daredevil123

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Soldan sağa olacak şekilde; anlık voltaj, minimum voltaj, maksimum voltaj ve ortalama voltaj
Mesaj otomatik birleştirildi:

yada istersen bios gireyim

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    2.6 KB · Görüntüleme: 289
Son düzenleme:

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
Fazla voltaj dalgalanmaları da var. 1.425 voltta ,max .fazla bi voltaj. Isınır tabi ki. Diğerleri de ,3600 ün olması gereken değerinden yüksek. Biosta ,1,30 a sabitleyin. Dalgalanmalar yine artı eksi fazla olursa,LLC ayarını hıgh yaparız. Ama önce bi deneyelim ve görelim.

daredevil123

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Fazla voltaj dalgalanmaları da var. 1.425 voltta ,max .fazla bi voltaj. Isınır tabi ki. Diğerleri de ,3600 ün olması gereken değerinden yüksek. Biosta ,1,30 a sabitleyin. Dalgalanmalar yine artı eksi fazla olursa,LLC ayarını hıgh yaparız. Ama önce bi deneyelim ve görelim.
Suan biosdayim asusda hangisini secicem dram voltage yaziyor 1.3500v yaziyor

Biosda core voltage 1.417v gozukuyor

Bide VDDCR CPU Voltage : auto

VDDCR Cpu Voltage : +1.449V yaziyor

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
dram voltage ile işimiz yok.İşlemci voltajını okuduğun o iki yerin bi fotosunu atabilirmisin. Bi tanesi lazım bize.

daredevil123

Asistan
Reaksiyon puanı
1
dram voltage ile işimiz yok.İşlemci voltajını okuduğun o iki yerin bi fotosunu atabilirmisin. Bi tanesi lazım bize.
VDDCR cpu voltage : olan yerin değerlerini degiştiremiyorum

eğer yapılabiliryorsa ryzen masterdan olur mu masaüstü uygulaması

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
yapılır ama sağlıklı olmz Bios çok daha makbuldr. VDDCR Voltageyazan yere auto tıklaayınca hangi seçenekler çıkıyor.manuel,offset vs .

yazdığın link açılmıyor.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
voltajın biosta da görüldüğü gibi aşırı yüksekmiş.Halledeceğiz. :)

Manuel yap. offseti şimdilik kullanmayalım. Manuel aldıktan sonra, oradaki değeri 1,32 yap. F10, SAVE ,yes de biostan çok.

discord yok.

daredevil123

Asistan
Reaksiyon puanı
1
yapılır ama sağlıklı olmz Bios çok daha makbuldr. VDDCR Voltageyazan yere auto tıklaayınca hangi seçenekler çıkıyor.manuel,offset vs .

yazdığın link açılmıyor.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
Telefonun müsaitse,beni arayabilrsin. numaramı yollarım.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
İşlem tamamdır.Voltajı override düşürerek ,10 derece civarı bi düşüm
sağlandı.:)

Ryzenlerin soğutucuları bi yere kadar yalnız

yolgezer74

Doçent
Reaksiyon puanı
159
olay ryzen de değil anakart üreticilerde. nasıl ürettilerse ryzen anakartları anlamadım. her marka ayrı bi salaklık yapıyo.
ayrıca orda oluşan gezinme normal. anlık değişimleri izlemeli asıl video ile. anlık %10 dan fazla atlama yapıyorsa bakın anlık diyorum yük altında çöken voltaj değil, o normal.
bi yerden bi 3600 bulup kendim test etmeliyim herkes bu işlemciden dertli. belki daha iyi çözüm bulabilirim ama şu an yapılacak tek tavsiye uv ya da fabrikasyondan açık gelen core boost ları kapamak.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
Yukardaki videoda, msı command center gibi bi yardımcı program ile overclock yapılmak istenmiş.

Overclock ,biostan yapılır. 20 senedir overclock yaparım,hiç bi zaman program ile overclock yapmadım. Ryzen masteri bile önermem ,şahsen. Ki AMD nin geliştirdiği ,epey kusursuz bi yazılım olmasına rağmen.

Anakartların işlemcilere fazla voltaj vermesi konusuna gelirsek,bu sadece AMD ye mahsus bi olay değil. İntel anakartlarda da oluyor.

Olayın özü şu ,teşhislerim ve tesbitlerime göre,anakart üreticileri,işi sağlama almak için işlemci voltajıını hep yüksek tutuyorlar. Çünkü yüksek voltajda ,işlemcinin çalışma riski açısından, ,pik seviyesi geçilmediği müddetçe,hiç bi mahzur yok.

Ama düşük voltaj verdirirlerse,işlemcinin stabilitesi her an bozulabilir. Yani ,sistemin,stabilitesi.

Fakat ,bu yüksek voltajda sıcaklıkları tetikliyor. Bu yüzden ,her pc de bu voltajı küçük tıklamalarla,düşüre düşüre,stabiliteyi bozmayıncaya kadar,en küçük değeri yakalamak ,çok doğru bi hareket oluyor.:)

yolgezer74

Doçent
Reaksiyon puanı
159
Yukardaki videoda, msı command center gibi bi yardımcı program ile overclock yapılmak istenmiş.

Overclock ,biostan yapılır. 20 senedir overclock yaparım,hiç bi zaman program ile overclock yapmadım. Ryzen masteri bile önermem ,şahsen. Ki AMD nin geliştirdiği ,epey kusursuz bi yazılım olmasına rağmen.

Anakartların işlemcilere fazla voltaj vermesi konusuna gelirsek,bu sadece AMD ye mahsus bi olay değil. İntel anakartlarda da oluyor.

Olayın özü şu ,teşhislerim ve tesbitlerime göre,anakart üreticileri,işi sağlama almak için işlemci voltajıını hep yüksek tutuyorlar. Çünkü yüksek voltajda ,işlemcinin çalışma riski açısından, ,pik seviyesi geçilmediği müddetçe,hiç bi mahzur yok.

Ama düşük voltaj verdirirlerse,işlemcinin stabilitesi her an bozulabilir. Yani ,sistemin,stabilitesi.

Fakat ,bu yüksek voltajda sıcaklıkları tetikliyor. Bu yüzden ,her pc de bu voltajı küçük tıklamalarla,düşüre düşüre,stabiliteyi bozmayıncaya kadar,en küçük değeri yakalamak ,çok doğru bi hareket oluyor.:)
arkdaşım sen videoyu adam gibi izlememişsin.
1. si oc yaparken sorun yok.
2. si yazılım üzerinden her şey yapılıyor artık bios bile yazılımla güncelleniyor. geçin o işi.
3. sü uefi denen arayüz buna imkan sağlar. ayrıca sen biostanm bu anakarta oc yaparsan o program cpu yu 0 derece görüyo. ondan sonra fanların tamamı yavaş çalışıyor. işlemci ısınınca da fanlar gene hantal döndüğü için kasa yanıyo.
yani bilip bilmeden konuşma. bu sistemde oc yi bu programla ya da ryzen master ile yapmak şart. her ne ise ben bi örnek verdim. konuyu buraya çekme daha fazla!

ZAF3R

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İşlem tamamdır.Voltajı override düşürerek ,10 derece civarı bi düşüm
sağlandı.:)

Ryzenlerin soğutucuları bi yere kadar yalnız
Bendede aynı sorun var hangi ayarları kullandığınızı yazabilir misiniz? Bende yapıyım aynı ayarları.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
İşlemciniz,i anakartınızı ve HW MONİTÖRDE mevcut voltaj değerlerinizi yazarsanız,yardımcı olmaya çalışayım.

Mustafadrn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
@met 35 dostum 3600x işlemcimle 4.3ghz 1.25 v de stabil bir ayar buldum ryzen msstee programiyla sonra bu ayarlari biosa geçirmek için senin bir mesajini okudum ve hallettim fakat aklima takilan bir sey var cpu voltage kısmıni manual e alip direk 125 degerini girdim offset le fark olur mu birde onun altinda soc voltage diye bir yer vardi o auto daydi ve 1100 degerindeydi benim 1.25 voltaj almam icin soc degerinin 1100 un ustunde olmasi gerekmez mi cunku ryzen mastera girdikten sonra voltage 1100 gozukuyordu

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
offsetle arasındaki fark şu olur.
İşlemcin masaüstünde iken bile,hep 1,25 voltaj çalışır. Offset de ise,işlemcinin o anki voltajının üzerine ilave yapar. offset bu nedenle daha çok tercih edilen bi yöntem. Ama manuel de ,olabilir.

SOC voltajının işlemci voltajı ile alakası yok. Bırak ,makinan stabilse,auto kalsın.

Mustafadrn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İşlemcin masaüstünde iken bile,hep 1,25 voltaj çalışır. Offset de ise,işlemcinin o anki voltajının üzerine ilave yapar. offset bu nedenle daha çok tercih edilen bi yöntem. Ama manuel de ,olabilir.

SOC voltajının işlemci voltajı ile alakası yok. Bırak ,makinan stabilse,auto kalsın.
Tamamdır.Teşekkür ederim

Peki off set e girmem gerekn değer 150 mi

Tamamdır.Teşekkür ederim

Peki off set e girmem gerekn değer 150 mi

Birde vddr cpu switching frequency yerine 350 yazmıştım oraya ne yazmamı önerirsin

Son düzenleme:

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
default voltajını bilmemiz lazım. Misal ,default voltajın 1, 10 volt ise ,+0,150 eklersen,1,250 olacaktır.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
O verclocku iptal ettikten sonra ,biosdan bakabilirsin. Bi de cpu-z ile de bak.Oynamalar olabilir . Biraz bekleyip ,en yüksek değeri ,kabul edeceksin.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
1,440 ise ,çok yüksekmiş zaten.Eminsin,değilmi.
1,25 VOLT yaparak, voltajı düşürmüşsün,o zaman.

Mustafadrn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Evet eminim auto da kullaniyordum

1,440 ise ,çok yüksekmiş zaten.Eminsin,değilmi.
1,25 VOLT yaparak, voltajı düşürmüşsün,o zaman.
Manual'de kullansam bir zararı olur mu?

Son düzenleme:

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,078
Evet eminim auto da kullaniyordum

Manual'de kullansam bir zararı olur mu?
Hayır,hiçbi zararı olmaz. Bu şekil kullan. Zaten düşmüş voltaj.