DarkLady
Dekan
- Reaksiyon puanı
- 12
Altın Harflerle yazılan sözler:1
Nûşirevan adlı âdil bir hükümdar danışmanı Buzurcmihr’,i yanına çağırıp ondan şöyle bir istekte bulunur. ” Senden kısa ama mânâ dolu , öz ama maksadı tam ifade eden birkaç söz derlemeni istiyorum. Bu sözler iki cihanda da benim işime yarasın ve geriye kalanlar için de fayda sağlasın. Bu sözlerle amel edenler düşmanlarına galip gelsinler, bu sözler bizden sonra bütün dünyaya armağan olsun.”
Bunun üzerine Buzurcmih hükümdardan bir yıl süre ister. Ardından da çok sevdiği üstadın yanına gider, bir yıl boyunca hocasına değişik sorular sorup aldığı cevapları yazıya geçirerek bir derleme yapar. Daha sonra bu derlemeye Zafername ismini verip Nuşirevan’a sunar. Nûşiveran kitaptan birkaç sayfa okuyunca son derece etkilenir, bu sözlerin altın harflerle yazdırılması ister. Soru cevap tarzındaki o sözlerden bazıları paylaşmak istiyorum.
· Her zaman için en uygun şey nedir? Gençlikte ibadetle beraber ilim öğrenmek, yaşlılıkta ibadetle meşgul olarak gelecek nesillere iyi örnek teşkil etmek.
· İnsanların söylemekle kendi değerlerini düşürdüğü şey nedir? Kendi meziyetlerini söylemek.
· Yiğitliğin alameti nedir? İntikam almaya gücü yeterken bağışlamak.
· İnsanın hangi kusuru zararlıdır? Kendisinin farkında olmadığı ayıbı.
· Bir yerde ekilip de iki yerde hasat edilen tohum hangisidir? Ârif kişilere
iyilikte bulunmak; zira bu dünyada onlardan karşılık görür, öteki dünyada da
Allah’tan mükafat alır.
· İnsanlığı mahveden şeyler nelerdir? 4 şeydir: Büyükler için cimrilik,
âlimler için büyüklenme, kadınlar için hayasızlık, erkekler için yalan.
· Mal niçin olmalıdır? İnsanların hakları ödemek,ana-baba geçimini
sağlamak, ahiret azığı kazanmak,düşmanı dost ve fakiri zengin edip herkese
yardım etmek için.
· Doktora ihtiyaç olmaması için ne yapmak gerekir? Az yemek, az
uyumak, az konuşmak ve herkesle düşüp kalkmamak.
· Aşağılık kompleksi neden doğar? İnsanların sahip olduklarına
göz
dikmekten.
Genç beyin ekim 2006 s.28
Nûşirevan adlı âdil bir hükümdar danışmanı Buzurcmihr’,i yanına çağırıp ondan şöyle bir istekte bulunur. ” Senden kısa ama mânâ dolu , öz ama maksadı tam ifade eden birkaç söz derlemeni istiyorum. Bu sözler iki cihanda da benim işime yarasın ve geriye kalanlar için de fayda sağlasın. Bu sözlerle amel edenler düşmanlarına galip gelsinler, bu sözler bizden sonra bütün dünyaya armağan olsun.”
Bunun üzerine Buzurcmih hükümdardan bir yıl süre ister. Ardından da çok sevdiği üstadın yanına gider, bir yıl boyunca hocasına değişik sorular sorup aldığı cevapları yazıya geçirerek bir derleme yapar. Daha sonra bu derlemeye Zafername ismini verip Nuşirevan’a sunar. Nûşiveran kitaptan birkaç sayfa okuyunca son derece etkilenir, bu sözlerin altın harflerle yazdırılması ister. Soru cevap tarzındaki o sözlerden bazıları paylaşmak istiyorum.
· Her zaman için en uygun şey nedir? Gençlikte ibadetle beraber ilim öğrenmek, yaşlılıkta ibadetle meşgul olarak gelecek nesillere iyi örnek teşkil etmek.
· İnsanların söylemekle kendi değerlerini düşürdüğü şey nedir? Kendi meziyetlerini söylemek.
· Yiğitliğin alameti nedir? İntikam almaya gücü yeterken bağışlamak.
· İnsanın hangi kusuru zararlıdır? Kendisinin farkında olmadığı ayıbı.
· Bir yerde ekilip de iki yerde hasat edilen tohum hangisidir? Ârif kişilere
iyilikte bulunmak; zira bu dünyada onlardan karşılık görür, öteki dünyada da
Allah’tan mükafat alır.
· İnsanlığı mahveden şeyler nelerdir? 4 şeydir: Büyükler için cimrilik,
âlimler için büyüklenme, kadınlar için hayasızlık, erkekler için yalan.
· Mal niçin olmalıdır? İnsanların hakları ödemek,ana-baba geçimini
sağlamak, ahiret azığı kazanmak,düşmanı dost ve fakiri zengin edip herkese
yardım etmek için.
· Doktora ihtiyaç olmaması için ne yapmak gerekir? Az yemek, az
uyumak, az konuşmak ve herkesle düşüp kalkmamak.
· Aşağılık kompleksi neden doğar? İnsanların sahip olduklarına
göz
dikmekten.
Genç beyin ekim 2006 s.28