Altın Değerindeki Safran!

googlog

Profesör
Reaksiyon puanı
46
Altın Değerindeki Safran!

Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safran bitkisinin hasadı başlarken, kilosu ise yaklaşık 15 bin doları buluyor ve altınla eş tutuluyor.

safr.jpg

Dünyanın en zor açan ve en pahalı bitkisi olan safranı yaklaşık Safranbolu ilçesinde 30 çiftçi 29 dekarlık alana dikti. Safranın özellikle ilaç ve gıda endüstrisinde çok geniş kullanım alanı bulunuyor.

100 yıl önce Safranbolu'da 40 köyde yetiştirilen safran bitkisinin zamanla yetiştirici sayısı düşerken, 2004 yılında sadece Safranbolu Davutobası köyünde 1 dönümlük alanda yetiştiriliyordu. 2004 yılından sonra bitkinin yok olmaması için kolları sıvayan Karabük Valiliği safran yetiştiriciliğini teşvik etmek için çeşitli projeler başlattı. İl ve ilçe tarım müdürlükleri köylerde gönüllü yetiştirici olmak isteyen üreticilere bedelsiz soğan vermeye başladı. Projenin hayata geçmesiyle birlikte yaklaşık 30

çiftçi tarafından 29 dekarlık bir alana safran soğanı dikildi.

Yetiştirici sayısının her geçen gün arttığını belirten safran yetiştiricisi Mehmet Yoldaş, yaklaşık 9 yıldır safran yetiştiriciliği yaptığını ifade ederek, "Köyde sadece ben safran ekiyordum. Bana yardıma gelen köylülere safran ekmeyi öğrettim ve köylü safranı sevdi. Safran da bu köyü sevdiğinden verimli ürün almaya başladık. Havaların yağışlı olması ve soğukların başlaması ile safran soğanının yerlerini değiştirdiğimizden ürün bu yıl biraz azaldı. Ancak önümüzdeki yıl çok verimli ve bol bir ürün almayı

hedefliyoruz. Geçen yıl yaklaşık 3 kilo ürün elde ettik ama bu yıl safranın yerini değiştirdiğimizden ürün az. Ancak gelecek yıldan itibaren 5 ila 10 kilo arasında ürün bekliyoruz" dedi.

Yoldaş ayrıca, piyasada Safranbolu safranı diye İran safranı satılmasından dolayı istedikleri fiyatı alamadıklarını da söyleyerek, "Bunun için 2005 yılında safranın tescilini istedik ve başvurularımızı yaptık. Halen tescil çalışmaları sürüyor. Safranbolu safranı dünya standartlarında birinci sırada. Biz dünyanın en iyi safranını üretmek için yoğun gayret gösteriyoruz" diye kaydetti.

KİLOSU 15 BİN DOLARI BULAN SAFRANIN DEĞERİ GİDEREK ARTIYOR

Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safran bitkisi çiçek açmaya başladı.

Safranın kilosu 15 bin doları buluyor ve altınla eş tutuluyor.

Sağlık açısından da çok faydalı olduğu bilinen safran, 15 Kasım'a kadar toplanabiliyor. Yarım kilogram safran, 80 bin çiçekten, yani bir futbol sahası büyüklükteki araziden 20 gün gece-gündüz çalışılarak elde ediliyor. Çiftçiler sabah güneş tam doğmadan bitkilerini topluyorlar. Safran bitkisi gıda, kimya, boya, kozmetik ve ilaç gibi çok sayıda sektörde hammadde olarak kullanılıyor.

images
images
images
images
images

Kaynak