Alo karnem zayıf hattı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mila12
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mila12

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
255
15 milyon öğrenci bugün karne alıyor. İşte velilere hayati önem taşıyan uyarılar..

Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, çocuklarına tehditkar ve kaygıya yol açacak ifade ve tarzlardan kaçınmaları yönünde velileri uyararak, ''Çocuğun karnesine ilişkin kendi duygularını paylaşmasına fırsat verin. Duygularını açmaya teşvik edin'' dedi.2007-2008 eğitim öğretim yılının ilk yarısı bugün sona eriyor. İlköğretim ve ortaöğretimdeki yaklaşık 15 milyon öğrenci ile 600 bine yakın öğretmen, 2 haftalık tatil yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ''sanal karne'' de vermeye başladı. Veliler, ''www.meb.gov.tr'' adresli internet sitesine çocuklarının T.C. kimlik bilgileri ile girerek karneleri görebilecekler. Eğitimin ikinci yarısı, 11 Şubat 2008 Pazartesi günü başlayacak ve 13 Haziran 2008 Cuma günü sona erecek. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak velileri uyararak, ''Çocuğun karnesine ilişkin kendi duygularını paylaşmasına fırsat verin, Duygularını açmaya teşvik edin'' dedi.

DOĞRU OKUYUN

Prof. Dr. Yeşilyaprak, karnelerin annebaba ve öğretmenlerce ''doğru okunması ve değerlendirilmesi gerektiğini'' kaydetti. Karnenin, öğrencinin ''başarılı'' ya da ''başarısız'' olarak etiketlendiği bir belge olmadığını anlatan Yeşilyaprak, ''Öğrencinin bulunduğu eğitim ortamında ondan beklenen bilgi ve beceri alanındaki yeterlilikleri ne derece gösterdiğine ilişkin bir ara değerlendirmedir. Değerlendirmenin işlevi bireye eksiklikleri göstererek gelişmesi için yapılması gerekenler üzerinde yönlendirebilmektir. Çocuğun gelişimi ile ilgili olan herkes kendisine 'bu yetersizlikleri gidermek için ne yapmalıyız?' sorusunu sormalıdır." Yeşilyaprak yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:

AZAR İNTİHARA SÜRÜKLER

Karnesinde zayıfı olan çocukları kırmak ve incitmenin, bağırıp-çağırarak hakaretler etmenin, iyi örneklerle kıyaslamanın, onları evden kaçmaya ve intihara sürükleyebileceği de belirtildi. Çocuklarda ve ergenlerde intihar girişimi için, kişinin ille de ruhsal hastalığının olmasının beklenilemeyeceğini belirten Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi Başhekimi psikiyatri uzmanı Hülya Ensari, ìErgenlik yaşlarındaki çocuklar, beklenmedik bir anda ve bir anlık duygu durumuyla hiç istenilmeyen tutum ve davranışlar içerisine girebilirler. Karne gibi çok hassas bir dönemde velilerin zayıf karneler getiren çocuklarına bağırıp çağırmaları, hakaret edip aşağılamaları ve başkalarıyla kıyaslamaları, çocuğun onurunun kırılarak özgüvenini kaybetmesine neden olur. Bu da, çocuğun evden kaçmasına ve intihar girişiminde bulunmasına yol açar" dedi.

ALO KARNEM ZAYIF HATTI

Pendik Belediyesi, yarıyılda karnelerinde zayıf olan öğrencilerle ailelerine psikolojik destek sağlayacak. Çocuk ya da veli "0216 585 11 12" numaralı "Alo Karne Hattı"nı arayarak yardım isteyebilecek. Sekiz psikolog ve uzman eğitimcinin hizmet vereceği Alo Karne Hattıína gelen telefonlar sonucu, psikologlar gerekli gördüklerinde evlere gidip yüz yüze de görüşecekler.

AKLINIZDA OLSUN

Çocuğun karnesine ilişkin kendi duygularını paylaşmasına fırsat verin, duygularını açmaya teşvik edin. Tehditkar ve kaygıya yol açacak ifade ve tarzlardan kaçının. l Daha az başarılı olduğu derslere ilişkin ona nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun. l Karnesi nasıl olursa olsun, onu sevdiğinizi ve değer verdiğinizi gerçekçi bir şekilde gösterin.Çocuğunuzun buna inanmasını sağlayın. lBaşarısını başka çocuklarla özellikle kardeşiyle kıyaslamayın. lKarnesine ilişkin kendi duygularını paylaşmasına fırsat verin, lDuygularını açmaya teşvik edin. lTehditkar ve kaygıya yol açacak ifade ve tarzlardan kaçının. lKarneyi çocuğun kişiliğinin bütününe yönelik bir değerlendirme aracı olarak kullanmayın.

BUNLARA DİKKAT

Çocuklarınızı yargılamayın.
Çocuklarınızın fikrini sormadan dersler aldırmayın.
Çocuğunuzu cezalandırıldığını hissettiği bir tutum sergilemeyin.
Özellikle başkalarının yanında onları aşağılayıcı sözler sarf etmeyin.
Karnenin sadece bir performans değerlendirmesi olduğunu, ona olan sevginizi azaltmayacağını ifade edin. Hataları değil 'çocuğunuzun yetenekli olduğu olumlu yönlerini' öne çıkarın.
Olumsuzlukların üstesinden nasıl gelebileceklerini, çocuğunuzun da fikrini alarak planlayın.

Kaynak

Zibi$

Profesör
Reaksiyon puanı
2
9 tane zayıf geldi :( okumıycam ben :(

Blue.Silk

Profesör
Reaksiyon puanı
2
ohooo zibiş :^)

bizim zamanımızda yoktu böle seler :^)
hoş benim ihtiyacım yoktu ama :^)

Zibi$

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Blue.Silk dedi ki:

dimi yıllar yıllar önceydi :)
olsun okumıycam ben ülkede kaç tane üni. mezunu işsiz var..

-mert-

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bende zayıf 1 tane var ama devamsızlık yaktı beni 9 gün normal 3 gün izinli :(

Blue.Silk

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Zibi$ dedi ki:
Blue.Silk dedi ki:

madem okumak istemiyosun o zaman ilerde karsına cıkacak olan engellerden kimseyi sorumlu tutma :*
kendini geliştirmeye bak ;)

Zibi$

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Blue.Silk dedi ki:
Zibi$ dedi ki:
Blue.Silk dedi ki:

madem okumak istemiyosun o zaman ilerde karsına cıkacak olan engellerden kimseyi sorumlu tutma :*
kendini geliştirmeye bak ;)
Ne gibi engel çıkacakk !?

Zibi$

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Blue.Silk dedi ki:
büyüyünce görersin :*
sende öyle bi konuşuyon ki aynı annemm :'(

kaç yaşındasın senn alalala

söyle işde beee böööööööö

Blue.Silk

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Zibi$ dedi ki:
Blue.Silk dedi ki:

22. ve bir meslegim var çokta güzel bir işim var B)
madem okumak istemiyorsun o zmn bir meslek edinmeye bak :*

Zibi$

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Blue.Silk dedi ki:
Zibi$ dedi ki:
Blue.Silk dedi ki:

22. ve bir meslegim var çokta güzel bir işim var B)
madem okumak istemiyorsun o zmn bir meslek edinmeye bak :*
öyle yapıcam zaten sen ne mezunusun ? ve ne işi war ?

Serkannd

Profesör
Reaksiyon puanı
10
1 zayıf :S :P olsun diğerleri güzel bitane 3 devamı 4-5 :D

mila12

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
255
herkes karneleri aldı finalleri bitirdi daha biz final sınavı olacaz :)

cabbarcan

Profesör
Reaksiyon puanı
1
yndn dedi ki:
1 zayıf :S :P olsun diğerleri güzel bitane 3 devamı 4-5 :D

;) 2. sınıftan üni terkim.. ;D dalga geç... kafanı çalıştır.. gerisini boşver.. işe yarar :)

TuningMert

Dekan
Reaksiyon puanı
84
Lise yıllarımda zayıf getirmezdim.Karneleri basıldıktan hemen sonra dolaplardan araklardık (Verilmelerine yaklaşık 1 hafta süre varken) kimde zayıf var kimde yok o dersin hocasını bulur (gerekirse döverdik) düzgün bir şekilde "Hatalı Basılmış" karnelerdeki notları düzelttirip temiz bir şekilde tekrar bastırırdık...

Hey gidi günler...

_ceyda_

Profesör
Reaksiyon puanı
1
ya benim bir tane 4 o jkadar oda matamatik devamı 5