"Allahsızlar.!"

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Hafta sonu Sıhhiye’de işsizlik ve yoksulluğa karşı düzenlenen miting, çatışma görüntüleriyle haber oldu.
Polisle çatışan grup, kaldırım taşlarını sökerek ortalığı savaş yerine çevirirken polis de biber gazıyla müdahale etti.
Eylemcilerden biri, elindeki taşı, bir dükkanın camına fırlatmadan önce şöyle haykırıyordu:
“Allahsız kapitalistler! İnin ulan sırtımızdan… Ben 3 aydır işsizim; haberiniz var mı?”

* * *

Şiddet haberleri gazetelere “Kardeşim, hakkını doğru dürüst ara. Ne diye esnafın camını, belediyenin durağını kırıp döküyorsun” diyen pederşahi bir üslupla yansıdı.
Bu üslubun, öfkeyi anlamaya da dindirmeye de yetmeyeceği kesin…
Üst üste binen sorunlar, son krizin yarattığı ağır işsizlikle insanı isyan ettiren bir boyuta varıyor ve canı yanan kesimler Başbakan’ın “Hamdolsun, kriz teğet geçti” sözünü alay olarak algılıyor. Şifa beklerken şaka gelince öfkeleniyorlar.
Ve öfkenin hedefine, en yakındaki mağaza vitrini veya polis barikatı yerleşiyor.
Şimdilik!

* * *

Biz 70’lerin başında patlayan ve tüm gençliğimizi pençesine alan ağır bir iktisadi krizin ve o krizden beslenen kanlı iç savaşın tanıkları, kurbanlarıyız.
Bu savaşta dış etkenin, iç kışkırtmanın rolü bugün daha iyi anlaşılsa da o dönem çözüm umutlarının hepten tükenmiş ve demokratik çıkış yollarının tamamen tıkanmış olmasının
ateşleyici etkisini de unutmamamız gerekir.
“Aylardır işsizim, haberiniz var mı” feryadını duyup dillendirecek sendikaların, partilerin, medyanın zayıflığı, sisteme yönelik nefreti büyütüyor ve terörü tek çözüm haline getiriyor.
Bu durum, şiddete dayalı politika yapanların tetikçi ihtiyacını karşılayacağı gibi, şiddeti kullanarak daha otoriter bir nizam hayali kuranların da ekmeğine yağ sürecektir.

* * *

Beylik ifadeyle söyleyeyim:
Biz bu filmi gördük.
Geçenlerde yurtdışında izlediğim “Baader Meinhof Komplex”, aynı filmi yeniden görmemi sağladı.
70’li yıllarda Almanya’yı birbirine katan Kızıl Ordu Fraksiyonu’nu anlatan film, İran Şahı’na yönelik bir protesto gösterisinin polis tarafından şiddetle bastırılması sahnesiyle başlıyor. Tedhiş, karşılıklı öç eylemleriyle katlanarak büyüyor. Ve yasal siyasi zeminde yazarak, konuşarak mücadele veren Ulrike Meinhof gibi muhaliflere bile “Sonuç almak için terörü tırmandırmaktan başka yol yok” dedirtecek noktaya geliyor.
Sonrası malum:
Sabotajlar, adam kaçırmalar, suikastlar, yargısız infazlar ve 25 yıllık mücadelenin, bir tecrit hücresinde, cansız lider bedenleriyle son bulması…

* * *

“Hamdolsun”u boşverin;
İşverenlerin, sendikaların, bankaların ağız birliğiyle söylediği gibi “Henüz işin başındayız; asıl yük 2009’da binecek.”
Ve işsiz, örgütsüz, korumasız kalanlar, seslerini ancak patlattıkları vitrin camları aracılığıyla duyurmaya çalışacak.
Yeni bir krizin, yeni bir umutsuzluk ve şiddet dalgasına dönüşmesini, sonuçta da yeni kuşağın gençliğini de alıp götürmesini istemiyorsak “Allahsızlar, ben işsizim, haberiniz var mı” diyen bu sese kulak kabartmak, o sese demokratik tepki ve çözüm kanallarını açmak zorundayız

CAN DÜNDAR

Alemci_Dayı

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Tok açın halinden anlamıyor malesef ..

Yüce Peygamberimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyuruyor " Komşusu açken tok yatan bizden değildir "

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
.........
“Allahsızlar, ben işsizim, haberiniz var mı” diyen bu sese kulak kabartmak, o sese demokratik tepki ve çözüm kanallarını açmak zorundayız.

CAN DÜNDAR

Sayın Dündar, O mitinglerde Demokratik olarak hakkını arayanlarda vardı, Dağdakilerden farksız olup hakkını arayanlarda.

Bu yırtınan insanın ALLAH c.c korkusu vardı da, devletin vatandaşın malına neden saldırdı ?

Böyle ucuz lafları alıp köşenize taşımayınız.

Türkiye de ne zaman bir miting yapılsa, ve ya halkın toplandığı bir durum olsa, illegal örgütler ve insanlar orada bitiyor.

Bu ülkede şehit cenazesinden prim yapmaya çalışan insanlar oldu, o yüzden artık bu içi boş laflara ve insanlara karnımız tok.

İşsiz gezen adamı yakalayıp soracaksın, İş aradın mı ?

- Aradım...
+ Buldun mu peki?
- Buldum ama, bana göre değildi. Çalışmak gerekiyordu, ben sıkıya gelemem , öyle çalışamam...

Sorun İşsizlik değil, İş beğenmemezlik. O yüzden O insanın kişiliğini, çabasını bilmeden atıp, tutmayınız.

tudRoY

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Sorun İşsizlik değil, İş beğenmemezlik. O yüzden O insanın kişiliğini, çabasını bilmeden atıp, tutmayınız.

Benim kuzenim çok tanınmış bir salça turşu konserve üretimi yapan bir fabrikada insan kaynaklarında çalışıyor. İşçi alımlarını vs. hepsini o yapıyor. Anlattığı olayı aktarayım size;

Kuzen:
Asgari ücretle başlıyorsunuz, gitgide yükseliyor. Cumartesi pazar günleri çift yöğmiye + yemek + sigorta. Sana aylık yaklaşık 600 ytl gibi bir para gelecek eline.

Adam: Hadi ya o akdar az mı. Hayatta çalışmam. Şöyle masa başı birşeyler var mı?

Kuzen:
O da var. Nereden mezunsunuz? İş tecrübeniz kaç yıllık?

Adam: **** lisesi mezunuyum. İlk işim olacak.

Kuzen: :wassat:

lord_battles

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

Sen biliyormusunki yorum yapıyorsun?

-Denildiği gibi tok açın halinden anlamaz , sıcak evlerinde oturup konuşmak tabiki kolay geliyor insanlara. Konuyu ordan alıp oraya taşıyorlar, yazık..

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Lordbattles, yazımı tamami ile okumuş ve anlamış olsaydın, o soruyu bana sormaya gerek duymayacaktın.

Ülkede kişiler, kavramlar birbirine karışmış durum da. İllegal insanlar ile gerçekten mazlum olanlar yeteri kadar ayırt edilemiyor artık. İllegal insanlar her türlü gösteride ortaya çıkıyor.

O miting toplanma amacı belliydi, sonun ne olduğu da belli. Miting'i toplayanlar bile bu illegal kişileri durduramadı,

Eğer dediğin gibi bu insan açlıktan ölüyorr olsaydı orda ki mitingte polise, esnafa taş atmak yerine ekmeğinin peşinden koşuyor olacaktı o saatte.

lord_battles

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bu ülkede şehit cenazesinden prim yapmaya çalışan insanlar oldu, o yüzden artık bu içi boş laflara ve insanlara karnımız tok.

Dostum, yazını tamami ile okuduğuma emin olabilirsin, hatta bir kaç kez okudum , kalkıpta size 'polise , esnafa taş atan adam' ı savunmayacağım , olaya okadar farklı yerlerden bakıyoruzki , bana göre 'o' insanların tükendiği yerlerde bu tür olaylar karşımıza çıkıyor; yani bi tür kendini gösterme çabası , söylediklerini duyurmak istemesi, bir çeşit isyan. Ancak kurunun yanında yaşta yanıyor. “Allahsız kapitalistler! İnin ulan sırtımızdan… Ben 3 aydır işsizim; haberiniz var mı?” diyen kişi; eminimki dağdan gelmiş bir pkklı değil ve hergün sokağa çıkıp oraya buraya taş atmıyor..

Bide olaylara dışardan bakalım; vayy ..... ' ler esnafı, polisi taşlamışlar..
Bence yaklaşımınız bu, yine bence; bu yaklaşım yanlış..
Yukarıdaki cümlenizin hafta sonu düzenlenen mitingle ilişkisini hala kuramadım, konuyuda uzakmak istemiyorum . Teşekkürederim ..

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Öncelikle Pkk sadece dağda değil, her yerde. Mecliste bile...

İkincisi O insanın Açlıktan dolayı tükendiğine kesinlikle inanmıyorum, hatta ikinci mesajımda bunu dile getirdim;

Eğer dediğin gibi bu insan açlıktan ölüyorr olsaydı orda ki mitingte polise, esnafa taş atmak yerine ekmeğinin peşinden koşuyor olacaktı o saatte.
Orda arbedeye yol açan insanların, bunu işsizlikmiş gibi göstermesi işin kılıfı. Orada tamamiyle belli bir ideolojiye hizmet eden bir propaganda var. Eğer ki masumhane olsaydılar o taşkınlıkları yapmazlardı, başkasının malına kast etmezlerdi.

Yukarıdaki cümlenizin hafta sonu düzenlenen mitingle ilişkisini hala kuramadım, konuyuda uzakmak istemiyorum . Teşekkürederim ..
Şehit cenazesi ile ilgili cümlemi , sav'ımı desteklemek için kullandım. Yani bu insanlar nerde bir topluluk görse, orda hükümet aleyhinde propaganda yapıyor.

Bir Atasözümüz der ki : "Öfkeyle kalkan, zararla oturur." Yani insan nekadar tükenirse tükensin, eğer öfke ile hareket ederse yine kendi kaybeder. Yani haklı iken haksız duruma düşer. Ancak yukarda ki olay tamamen farklı. Tamamiyle ideoliji için yapılmış şovlar...

lord_battles

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Dediğim gibi konuyu uzatmakta istemiyorum , sadece düşüncemi dile getirmek istedim. 18 yaşında öğrenciyim belki daha öreneceğim çok şey var, ama şuan söylediklerinize tam anlamıyla katılmıyorum. Teşekkür ederim ..