Aliexpress kargom teslim edilmedi

GorkemV

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Temmuz ayında Aliexpress'ten araba için xenon far aldım. 5 Ağustos tarihinde varış ülkesine ulaştı diyor. Bugün 24 Ağustos ve teslim edilmedi. 17Track sitesinde PTT yazan yerin üstüne gelince "Takip numaranız bulunamadı. Henüz firmanın sistemine girilmemiş olabilir. Lütfen daha sonra tekrar bakın." diyor. Acaba gümrüğe mi takıldı? Kargonun durumunu öğrenme şansım var mı? PTT'yi mi aramalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler. :D

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2020-08-24 at 13.45.42.jpeg
    WhatsApp Image 2020-08-24 at 13.45.42.jpeg
    36.1 KB · Görüntüleme: 250
  • Ekran Görüntüsü (19).png
    Ekran Görüntüsü (19).png
    76.8 KB · Görüntüleme: 230

Mr_Ahmet

Doçent
Reaksiyon puanı
454
Hocam takipsiz kargo. Yani geç gelir. Gelmeme ihtimali de var tabi. Takipli kargo seçmeye çalışın. Takipli kargolar hızlı ve daha garanti olur.

lordare

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
1,931
Takipsiz kargolar gümrükten geçmiyor genelde. Gelmeme ihtimali çok yüksek

Ahmet-

Profesör
Reaksiyon puanı
1,037
uzun sürüyor yurtdışı ürünler malesef

Fakehero

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
5,785
Takipsiz kargolar gümrükten geçmiyor genelde. Gelmeme ihtimali çok yüksek

Yanlış bilgi vermeyelim takipsiz kargolar gümrükten geçiyor fakat gelmeme ihtimali PTT çalışanından dolayı oluyor. Adam ilgisiz daireye kadar bırakma niyetinde değilse bulamadık notu ya da apartman içine bırakıyor başkası alırsa alır umrunda değil yani.

Birde takipli ya da takipsiz tüm kargolar belli bir ebat ve ağırlığın üzerinde ise gümrük memurunun dikkatini kesinlikle çekiyor paketi açıp kontrol ediyorlar ve içinde fatura varsa faturaya göre fatura yoksa Türkiyede satılan muadil bir ürüne göre vergi kesip gönderiyorlar. Eğer pahalı olduklarını düşündükleri bir ürün ise postacı ile tebligat yolluyorlar. Tebligatta ürünün faturasını yoksa ürünü aldığınız kredi kartının ekstresini mail olarak belli bir iş günü süresi içerisinde göndermenizi talep ediyorlar.

GorkemV

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Yanlış bilgi vermeyelim takipsiz kargolar gümrükten geçiyor fakat gelmeme ihtimali PTT çalışanından dolayı oluyor. Adam ilgisiz daireye kadar bırakma niyetinde değilse bulamadık notu ya da apartman içine bırakıyor başkası alırsa alır umrunda değil yani.

Birde takipli ya da takipsiz tüm kargolar belli bir ebat ve ağırlığın üzerinde ise gümrük memurunun dikkatini kesinlikle çekiyor paketi açıp kontrol ediyorlar ve içinde fatura varsa faturaya göre fatura yoksa Türkiyede satılan muadil bir ürüne göre vergi kesip gönderiyorlar. Eğer pahalı olduklarını düşündükleri bir ürün ise postacı ile tebligat yolluyorlar. Tebligatta ürünün faturasını yoksa ürünü aldığınız kredi kartının ekstresini mail olarak belli bir iş günü süresi içerisinde göndermenizi talep ediyorlar.
Anladım. Teşekkürler :)

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Durum PTT ile ilgili değil gümrükle ilgili, artık tüm kargolar gümrükte inceleniyor sonra da vergi çıkartılıyor. Özellikle de takip numarası yoksa önemsenmiyor. Muhtemelen gelir ama geç gelir.

Fakehero

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
5,785
Durum PTT ile ilgili değil gümrükle ilgili, artık tüm kargolar gümrükte inceleniyor sonra da vergi çıkartılıyor. Özellikle de takip numarası yoksa önemsenmiyor. Muhtemelen gelir ama geç gelir.

Burada bahsettiğiniz gümrük ithalat gümrüğü değil. Posta gümrük müdürlüğü Ticaret Bakanlığına bağlı olmasına rağmen sonuçta onlarda PTT ile koordineli çalışıyorlar. Gümrük inceleyip vergiyi kestikten sonra PTT teşkilatına postayı teslim ediyor. Asıl sorun bundan sonra başlıyor önemsemeyen kısım gümrük değil PTTnin kendisi. Takipsiz ürünlerin kodunu sadece kendileri görebiliyorlar sistemlerinden ama siz gönderi takipte sorgulayamıyorsunuz. Takipli ürünler takipsiz ürünlere göre öncelikliler ama gönderinin gideceği adres ve oraya bakan posta dağıtım merkezi de çok önemli.
Mesela ben Maltepede oturuyorum bana yakın noktada posta merkezi var ilk siparişleri eve göndertiyordum fakat postacı arkadaş küçük ürünleri hep bina girişine bırakıyordu. Baktım postacı suistimal ediyor durumu bende çalıştığım Beşiktaştaki işyerine yönlendirdim. Bir tane bile ürünümde problem çıkmadı hepsi geldi.

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Burada bahsettiğiniz gümrük ithalat gümrüğü değil. Posta gümrük müdürlüğü Ticaret Bakanlığına bağlı olmasına rağmen sonuçta onlarda PTT ile koordineli çalışıyorlar. Gümrük inceleyip vergiyi kestikten sonra PTT teşkilatına postayı teslim ediyor. Asıl sorun bundan sonra başlıyor önemsemeyen kısım gümrük değil PTTnin kendisi. Takipsiz ürünlerin kodunu sadece kendileri görebiliyorlar sistemlerinden ama siz gönderi takipte sorgulayamıyorsunuz. Takipli ürünler takipsiz ürünlere göre öncelikliler ama gönderinin gideceği adres ve oraya bakan posta dağıtım merkezi de çok önemli.
Mesela ben Maltepede oturuyorum bana yakın noktada posta merkezi var ilk siparişleri eve göndertiyordum fakat postacı arkadaş küçük ürünleri hep bina girişine bırakıyordu. Baktım postacı suistimal ediyor durumu bende çalıştığım Beşiktaştaki işyerine yönlendirdim. Bir tane bile ürünümde problem çıkmadı hepsi geldi.
Yurtdışından kaç kez alışveriş yaptığınızı bilmiyorum ancak gecikmelerin kaynağı kesinlikle PTT değil. Gümrük memurları da PTT çalışanı değil PTT-DHL-TNT hepsi taşıdıkları malı getirir gümrük memurları gelen malın değerini tespit edip vergisini hesaplamadan taşıyan şirket hiçbir işlem yapamaz. Bu şahsi kargolarda da ticari kargolarda da böyledir. Aradaki fark ticari kargolarda ithalat veya ihracat için beyanname düzenlenir. Şahsi kargolarda beyanname istenmez buna karşılık ( herşeyi bilen ) gümrük memurları malın GTIP tarifesini, değerini belirler ve vergileri hesaplar. Eğer değer tespiti yapamazlarsa sizden ödeme ve sipariş evraklarını isterler.

Asıl sorun ise gelen kargoların çokluğu ve gümrük memurlarının buna yetişememesi.
Devletimiz vergi gelirlerini artırmak için vergi muafiyetini kaldırdı eskiden 150 Euro altına vergi uygulanmıyordu bu kargolar X-Rayden geçtikten sonra direk PTT ye aktarılıyordu şuan 5 centlik ürünler de gümrüğe giriyor ve 15 TL gümrüğe sunum ücreti vs tahakkuk ettiriliyor.

Öncelikle değeri yüksek olan takipli kargolar işlem görüyor. Takipli olmayan kargolar ise geliş kaydı yapılmadan veya yapıldıktan sonra çuval içinde bir köşede aylarca bekliyor, bazen hiçbir bildirim yapılmadan iade ediliyor bazen kayboluyor vs vs.

Gümrük memurları işini tamamladıktan sonra 2-3 gün içinde PTT paketi adrese teslim ediyor.
Özetle problemin kaynağı devletimizi yönetenlerin bu süreci bu şekilde kurgulamasındandır.
Dünyada vatandaşına bu kadar eziyet eden başka devlet var mı bilmiyorum.

Fakehero

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
5,785
Yurtdışından kaç kez alışveriş yaptığınızı bilmiyorum ancak gecikmelerin kaynağı kesinlikle PTT değil. Gümrük memurları da PTT çalışanı değil PTT-DHL-TNT hepsi taşıdıkları malı getirir gümrük memurları gelen malın değerini tespit edip vergisini hesaplamadan taşıyan şirket hiçbir işlem yapamaz. Bu şahsi kargolarda da ticari kargolarda da böyledir. Aradaki fark ticari kargolarda ithalat veya ihracat için beyanname düzenlenir. Şahsi kargolarda beyanname istenmez buna karşılık ( herşeyi bilen ) gümrük memurları malın GTIP tarifesini, değerini belirler ve vergileri hesaplar. Eğer değer tespiti yapamazlarsa sizden ödeme ve sipariş evraklarını isterler.

Asıl sorun ise gelen kargoların çokluğu ve gümrük memurlarının buna yetişememesi.
Devletimiz vergi gelirlerini artırmak için vergi muafiyetini kaldırdı eskiden 150 Euro altına vergi uygulanmıyordu bu kargolar X-Rayden geçtikten sonra direk PTT ye aktarılıyordu şuan 5 centlik ürünler de gümrüğe giriyor ve 15 TL gümrüğe sunum ücreti vs tahakkuk ettiriliyor.

Öncelikle değeri yüksek olan takipli kargolar işlem görüyor. Takipli olmayan kargolar ise geliş kaydı yapılmadan veya yapıldıktan sonra çuval içinde bir köşede aylarca bekliyor, bazen hiçbir bildirim yapılmadan iade ediliyor bazen kayboluyor vs vs.

Gümrük memurları işini tamamladıktan sonra 2-3 gün içinde PTT paketi adrese teslim ediyor.
Özetle problemin kaynağı devletimizi yönetenlerin bu süreci bu şekilde kurgulamasındandır.
Dünyada vatandaşına bu kadar eziyet eden başka devlet var mı bilmiyorum.

Siz ne işle meşgulsünüz bilmiyorum ama yurtdışı alışveriş konusunda tecrübem var ayrıca hazır giyim sektöründe ithalat danışmanlığı yapıyorum. Vergi muafiyeti en son 150 euro değil 22 euro idi. Gümrük memurlarının sayısının az olması işi uzatıyor bu noktada doğru söylüyorsunuz ama gümrük kontrolünden sonra Ptt dağıtım kısmında işleri biraz aksatıyor bu da bir gerçek. Yani gümrük memurları yoğunluktan dolayı yetişemezken ptt dağıtımcılarının bazıları da yurtdışı paketlerin tesliminde yeterince dikkat göstermiyorlar. Verdiğim örnekte Maltepedeki merkez dağıtımdaki postacı ürünü geç getirirken ya da apartman girişine bırakırken Beşiktaştaki postacı ürünü geciktirmeden teslim ediyor. Burada postacıların üzerinde yük olabilir ama gevşek davranmalarına sebep olmaz.

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Vergi muafiyeti en son 150 euro değil 22 euro idi. Gümrük memurlarının sayısının az olması işi uzatıyor bu noktada doğru söylüyorsunuz ama gümrük kontrolünden sonra Ptt dağıtım kısmında işleri biraz aksatıyor bu da bir gerçek. Yani gümrük memurları yoğunluktan dolayı yetişemezken ptt dağıtımcılarının bazıları da yurtdışı paketlerin tesliminde yeterince dikkat göstermiyorlar. Verdiğim örnekte Maltepedeki merkez dağıtımdaki postacı ürünü geç getirirken ya da apartman girişine bırakırken Beşiktaştaki postacı ürünü geciktirmeden teslim ediyor. Burada postacıların üzerinde yük olabilir ama gevşek davranmalarına sebep olmaz.
Vergi muafiyeti kademeli olarak "0" landı bunu yazmama gerek olduğunu düşünmedim.
PTT en fazla 2-3 GÜN geciktirir kargoları gümrük ise 2-3 AY aradaki fark bu.

GorkemV

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Vergi muafiyeti kademeli olarak "0" landı bunu yazmama gerek olduğunu düşünmedim.
PTT en fazla 2-3 GÜN geciktirir kargoları gümrük ise 2-3 AY aradaki fark bu.
17track sitesinde PTT sisteme girmemiş gözüküyor. Arasam bilgi verirler mi?

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
17track sitesinde PTT sisteme girmemiş gözüküyor. Arasam bilgi verirler mi?
Takipsiz kargo için kimse size cevap vermez ama yine de şansınızı deneyebilirsiniz tabii.
Telefonu açan olursa cevap hazır "kargonuz henüz gelmemiş" derler.
Yasaklı bir ürün değilse 2-3 ay sonra size ulaşır ya da ulaşmaz burası Türkiye :).

Fakehero

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
5,785
Ürün takipli mi takipsiz mi öncelikle o bilgi lazım. Takipsiz ise Cainaio ve 17track üzerinden ülkeye giriş yapana kadar olan kısmı takip edersiniz. Takipsiz ürünler için verilen kod ile ptt üzerinden takip yapamazsınız. Takipli ürünler için ise Cainaio 17track ve ptt üzerinden takip yapabilirsiniz. Aliexpress 60 günlük koruma süresini covid nedeni ile 90 güne çıkardı yani en geç 90 gün içerisinde ürün elinize ulaşması lazım.

GorkemV

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Ürün takipli mi takipsiz mi öncelikle o bilgi lazım. Takipsiz ise Cainaio ve 17track üzerinden ülkeye giriş yapana kadar olan kısmı takip edersiniz. Takipsiz ürünler için verilen kod ile ptt üzerinden takip yapamazsınız. Takipli ürünler için ise Cainaio 17track ve ptt üzerinden takip yapabilirsiniz. Aliexpress 60 günlük koruma süresini covid nedeni ile 90 güne çıkardı yani en geç 90 gün içerisinde ürün elinize ulaşması lazım.
Ülkeye geldikten sonra mı 90 gün?

Fakehero

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
5,785
Hayır ürün satıcı tarafından teslim edilip aliexpresste takip kodunun girildiği andan itibaren 90 gün.

Fakehero

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
5,785
İlk defa mı ürün alıyorsunuz ? Yurtdışından ilk alışverişte acaba gelir mi kaybolur mu gelirse ne zaman gelir diye sorular oluşur ve sürekli sistemden takip edersiniz bir heyecan oluşur. Merak etmeyin nasıl gittigidiyordan hepsiburadadan ürün alıyorsak aliexpresste aynı. Baktınız aliexpressin belirlediği müşteri koruma süresinde gelmedi tartışma açıyorsunuz ürünün gelmediğini takip kodunun cainaio ya da 17track üzerindeki sorgulamasının ekran görüntüsü ile ispat ediyorsunuz tabi ingilizce bilmek şart. Sonra satıcı itiraz eder siz kabul etmezsiniz aliexpress müşteri servisi konuya dahil olur ve 3 gün içinde lehinize sonuçlanır. Ben bugüne kadar 4 kere bu durumu yaşadım aksi olmadı param alışverişi yaptığım kredi kartına aynen iade oldu.

GorkemV

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
İlk defa mı ürün alıyorsunuz ? Yurtdışından ilk alışverişte acaba gelir mi kaybolur mu gelirse ne zaman gelir diye sorular oluşur ve sürekli sistemden takip edersiniz bir heyecan oluşur. Merak etmeyin nasıl gittigidiyordan hepsiburadadan ürün alıyorsak aliexpresste aynı. Baktınız aliexpressin belirlediği müşteri koruma süresinde gelmedi tartışma açıyorsunuz ürünün gelmediğini takip kodunun cainaio ya da 17track üzerindeki sorgulamasının ekran görüntüsü ile ispat ediyorsunuz tabi ingilizce bilmek şart. Sonra satıcı itiraz eder siz kabul etmezsiniz aliexpress müşteri servisi konuya dahil olur ve 3 gün içinde lehinize sonuçlanır. Ben bugüne kadar 4 kere bu durumu yaşadım aksi olmadı param alışverişi yaptığım kredi kartına aynen iade oldu.
Önceden bir alışveriş yapmıştım. Zippo çakmak almıştım. Gelmedi. Satıcıya yazdım. Biraz sabredin gelir dedi. Sonra tartışma açtım. Satıcı tartışmayı kapat gerek yok ürün gelecek dedi. Ben de kapattım ama ürün gelmedi. Koruma süresi geçtiği için paramı alamadım. O yüzden kafamda sorular oluştu. İnşallah gelir. Yardımınız için teşekkürler.:)

Fakehero

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
5,785
Asla satıcıya aldanmayın hep aynı şeyi yapıyorlar. Zaten tartışma açmak hakkın açmana satıcı bile karışamaz.