Ali Sami Yen'in değeri 1 Milyar Dolar!

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
530
Puanları
0
TOKİ, Ali Sami Yen arsası için en geç gelecek hafta ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. TOKİ Başkanı Bayraktar, “Cumhuriyet tarihinin en büyük arsa satış ihalesi olacak” diye konuştu. Arsanın gerçek değerini bulması halinde 1 milyar dolar (2.4 milyar TL) gibi bir rakama satılacağı belirtildi.

9824540.jpg


Galatasaray'ın Seyrantepe'deki stadyumun tapusunun kendilerine verilmesi koşuluyla vazgeçtiği intifa hakkı için Ali Sami Yen arsasında ihaleye çıkılacak.

TOKİ, ihaleyi bu hafta, en geç gelecek hafta içinde içinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Konumunun yanı sıra etrafında yaya trafiğinin olması ve planda tadilat yapılarak içine otopark yapılacak bir konuma da getirilmesi, arsanın fiyatının Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü ve İETT'nin Levent'teki arsalarını geride bırakacağını ortaya koyuyor.

İhaleyi, yetiştirebilirlerse bu hafta, ama en geç gelecek hafta içinde gerçekleştirmeyi planladıklarını açıklayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, şöyle konuştu:

"En büyük arsa ihalesi"

“İhalede önceliği satışa vereceğiz. Şartlara bakacağız. Burası, İstanbul'un en değerli arsası. İstediğimiz parayı bu ortamda verecek şirket çıkarsa hemen satarız. Veremezlerse hasılat paylaşımı yöntemiyle gelecek ay yeniden ihaleye çıkarız” dedi.

İhaleyi katılacak şirketin finansal yapısının çok güçlü olması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, ortaya çıkabilecek rakamlar hakkında da öngörülerde bulundu. Bayraktar, “Rayiç fiyat ödenecek olsa 34 bin metrekarelik arsa için neredeyse 1 milyar doların gözden çıkarılması gerekiyor. En az 200 milyon dolar da inşaata harcanacak. Nereden bakarsanız bakın 1.2 milyar dolarlık bir ihale söz konusu. Metrekare bazında ve toplam fiyatta Cumhuriyet tarihinin en büyük arsa satış ihalesi olacak.

Toplam rakamın Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü ihalesini ve Levent İETT arsası ihalesini geçmesi gerekiyor. İki arsanın da etrafında yaya trafiği yoktu. Bu arsanın etrafında yaya trafiği var. Ayrıca arsayı alan dev bir otopark yapabilecek. Bu otopark sayesinde Mecidiyeköy'ün otopark sorunu çözülecek” dedi.

Ali Sami Yen'in planında yaptıkları tadilatın da altını çizen Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde görüşülecek bu yeni planın 10 bin metrekarelik yeşil alan kazandırdığını belirterek, bu değişiklikle ihaleyi kazananın Mecidiyeköy‘ün merkezine park yapabileceğini vurguladı.

"Kazananın 6 ayı var"

İhaleyi kazanan şirketin yeri teslim almasından sonra projeyi geliştirebilmesi için yaklaşık 6 aylık süresi olacağını ifade eden Bayraktar, “Şirket, bu süreyi proje hazırlayarak geçirecek. Şirketin, ödediği parayı çıkarabilmesi için çok iyi bir proje yapması gerekiyor” dedi.

İSTANBUL'UN EN YÜKSEK BİNASI YAPILABİLİR

35 bin metrekarelik büyüklüğe sahip olan Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsasında imar izni2.5 emsal. Buna göre ihaleyi kazanan bu dev arsa üzerine, bodrumlar hariç 87 bin metrekare alanlı ofis ve konut yapabilecek. Bodrumlar da dahil edildiğinde inşaat alanı 300 bin metrekareye kadar çıkabilecek.

Erdoğan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, arsa üzerine yapılacak binada yükseklik serbest. Bu, kazananın istediği takdirde İstanbul'un en yüksek binasını inşa edebileceği anlamına geliyor.

3 DEV İHALEYİ GEÇMESİNE KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsa ihalesi, Cumhuriyet tarihinin en pahalısı olabilir. Bayraktar'ın beklentisi, fiyatların, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü arsasını da Toprak Libadiye arsasını da geçeceği yönünde.

TOKİ'DEN ALİ SAMİ YEN'E ÖZEL FORMÜL

1950'lerde inşa edilen Ali Sami Yen Stadyumu'nun ömrünü doldurması üzerine yapılan anlaşmalar çerçevesinde Galatasaray'a Seyrantepe'deki 380 bin metrekare arsa, 30 yıllığına kiralanmıştı.

Galatasaray buraya stad yapmak için görüşmeler yapmış, ancak tapu olmadığı için projeyi yapamamıştı. Devreye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan girerek stadyumun inşası için TOKİ'yi görevlendirmişti. Protokole göre Galatasaray, Ali Sami Yen'deki intifa hakkından, Seyrantepe'deki stadyumun tapusu kulübe verilmek koşuluyla vaz geçmişti. Bunun karşılığında TOKİ, araziye konut, ofis ve alışveriş merkezi yapılması karşılığında, Seyrantepe'nin bitirilmesini şart koşmuştu. İhaleyi kazanan Eren Talu-Alke ortaklığı, projeyi bitiremeyince inşaat yarım kalmıştı. Defalarca yapılan ihalelelere istenilen şartlarda teklif gelmeyince TOKİ, işi ikiye ayırdı. Bunun üzerine Seyrantepe Stadyumu'nun yapım ihalesi Varyap-Uzunlar ortaklığına verirken, arsa için ise ayrı bir ihaleye çıkış kararı alındı.

KAYNAK
 

Senisma34

Profesör
Katılım
22 Nisan 2009
Mesajlar
1,076
Reaksiyon puanı
34
Puanları
0
Tam okumadım ama kafamı karıştıran şu; biz zarar mı ettik bu işten?
 

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
530
Puanları
0
Ben Ali Sami Yen'in arazisiyle 5 tane stat yapılır demiştim. Rakamlar ortada...
 

redyellow

Doçent
Katılım
3 Kasım 2008
Mesajlar
709
Reaksiyon puanı
17
Puanları
18
Seyrantepe stadı bittiğinde ne eder acaba?

Onu da bilmek lazım.

Kazıklanmışsak çok ayıp:)
 

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Katılım
14 Ağustos 2008
Mesajlar
12,240
Reaksiyon puanı
104
Puanları
3,243
bence ali sami yeni satıpta kendimiz pasa idik daha iyiydi :D
 

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
530
Puanları
0
Ali Sami Yen bizim değil ki. :)
 

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
7,263
redyellow' kazıklayamazsınız sizin mülkünüz değil kiralık :)
baya para ediyormuş bu arada
 

ahky

Profesör
Katılım
16 Kasım 2007
Mesajlar
4,548
Reaksiyon puanı
65
Puanları
228
Bir tarafta bizim olmayan bir stad vardı şimdi tapusu bizde olan bir stadımız olacak.Bence zarar yok.A.S Yen in gelirlerinden kat kat daha fazlasını getirecek bir stadımız olacak.
 

snow fox

Profesör
Katılım
12 Kasım 2009
Mesajlar
1,158
Reaksiyon puanı
13
Puanları
0
bu değeri etmesinin tek sebebi Galatasaray'ın maçlarını orada oynaması.Seyrantepe'nin tapusunu alacakmışız bu çok iyi oldu
 

ds mosx

Profesör
Katılım
24 Ocak 2009
Mesajlar
1,491
Reaksiyon puanı
14
Puanları
218
bu değeri etmesinin tek sebebi Galatasaray'ın maçlarını orada oynaması.Seyrantepe'nin tapusunu alacakmışız bu çok iyi oldu
Galatasayarın maçlarıyla uzaktan yakından alakası olduğunu sanmıyorum o fiyatın ...
 

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
630
Puanları
7,293
İyi paraymış valla:)
 

YellowRed

Rektör
Katılım
2 Ekim 2008
Mesajlar
13,574
Reaksiyon puanı
27
Puanları
0
zarar yok. ali sami yen stadının sadece üst kullanım hakkı 50 yıllığına gs kulübüne aitti. şimdi tapulu bir stadımız olacak. stad etrafındaki arzinin de belli bir kısmı kulübe ait olacak. oraya yakın gelecekte yeni yatırımların yapılması planlanıyor. kapalı spor salonu gibi. stad yalnızca bir başlangıç. :)
 
Üst