Alan Adı Seçimi

Bu konuyu okuyanlar

Omerov

Profesör
Katılım
1 Aralık 2012
Mesajlar
1,046
Reaksiyon puanı
53
Puanları
48
Domain Nedir ? Başlıklı yazımızda Domain (Alan Adı) konusunu teknik detayları ile birlikte incelemiştik.Şimdi ise son kullanıcının daha sık karşılaştığı bir durumdan bahsedeceğiz.

Domain (Alan Adı ) Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

İster kişisel bir blog ister iş amaçlarınız için oluşturacağınız bir site için doğru domain(alan adı) seçimi hayati önem taşımaktadır. Doğru alan adı seçimiyle rakiplerinizin bir adım ötesine geçebilir,iyi bir marka isim oluştura bilirsiniz.

İyi çalışılarak ve analiz edilerek seçilmiş doğru bir alan adı sizin için, tanınmış işlek bir cadde üzerinde satın aldığınız mağazanız gibidir.

Alan Adı seçiminizi yaparken karşınıza bir çok seçenek ve detay çıkacaktır.Bu kadar detay ve seçeneğin arasında kaybolmamanız için öncelikle web sitesi ve ya marka olmak için giriş yapmak istediğiniz sektörü doğru tanımlayın.

Sektörünüzü doğru belirledikten sonra internet ortamında bu sektöre yönelik web sitelerini araştırın çünki sizin seçeceğiniz rakiplerinize benzer bir isim,sizin projenizi olumsuz yönde etkileyecektir.

Şimdi ise arama motorları üzerinden (google,bing,yahoo,yandex ve s) belirlediğimiz sektöre yönelik yapılan aramaları inceleyeceğiz.Örnek verecek olursak ‘Bilet’ sektörü üzerine bir web sitesi kurmaya karar verdiniz.Eklediğimiz resimde google.com üzerinden ‘bilet’ kelimesini arattırdığımızda bu kelime ile ilgili en çok aranan kelimeler çıkmaktadır.

Ekran-Al%C4%B1nt%C4%B1s%C4%B1.png


Anahtar kelime çalışmasını daha da detaylandıra bilmek için google.com üzerinden KeywordPlanner‘ i ücretsiz olarak kullana bilirsiniz.Aranma hacmi yüksek bir isimle sektöre giriş yapmanız sizin için çok daha faydalı olacaktır.

Yukarıdaki analizlerimizden sonra artık projemiz için bir isim belirleye biliriz.Tabi ki kriterlerimiz yukarıdakiler ile bitmedi, hem ziyaretçilerimizin hem de arama motorlarının web sitemizi olumlu karşılaması ve spam olarak görmemesi için bir çok kriter mevcuttur.Bunları maddeler halinde sıralayacak olursak:

-Alan Adınız kısa öz ve web site içeriğininizi yansıtacak şekilde olmalıdır

-Alan Adınız benzer ve ya kopya olmamalıdır

-İki kelime üzeri Alan Adı seçmemeye özen gösterin örnek: domain blog yazilari.com

-Alan Adınızda ‘-‘ Tre kullanmamaya özen gösterin örnek: domain-ofisi,

-Anahtar kelimenizin Domaininizin ilk kelimesi olmasına dikkat edin. örnek: modagünleri

-Alan Adınızda rakam olmamasına dikkat edin,eğer rakam kullanacaksanız anlamlı olarak kullanın örnek: muzik365

-Seçtiğiniz Alan Adının daha önce kullanılıp kullanılmadığını kontrol edin

-Etkisi sürece göre değişmekle birlikte alacağınız domain için bilindik uzantıları kullanmaya özen gösterin örnek olarak bilindik uzantılar: .com .net .org ve ülkemize ayrılmış olan .tr uzantısıdır

-Seçmiş olduğunuz ismin anlamlı ve akılda kalıcı olmasına özen gösterin

-Alan Adınızda türkçe karakter kullanmamaya özen gösterin örnek ç, ı, ü, ğ, ö, ş, İ, Ğ, Ü, Ö, Ş, Ç harfleri)

– Eğer rekabetin yoğun olduğu bir sektör seçtiyseniz,anahtar kelimeniz üzerinden düşecek domainleri takip ederek sizin için en uygun domaini bula bilirsiniz.

-Kaydetmek istediğiniz Alan Adı daha önceden kaydedilip satılığa çıkarılmış ise satıcı ile iletişime geçerek güvenilir Alan Adı Pazaryerleri üzerinden alımı gerçekleştirmeyi teklif edin.

Domain (Alan Adı) seçimi konusunu inceledik.Eğer siz de projenize kaliteli bir isim arıyorsanız yazımıza yorum yapa bilir ve ya web sitemiz üzerinden bizimle iletişim kurarak ücretsiz olarak destek alabilirsiniz
Kaynak: Dusen Domainler - Domain Haberleri - Domain Blog
 
Üst