Akıl Oyunları

Serkannd

Profesör
Reaksiyon puanı
12
tepe.jpg

Bir dahinin heyecan dolu öyküsü olan A Beautiful Mind, bir matematikçi olan John Forbes Nash Jr.ın gerçek hayat hikayesinden esinleniyor. Yakışıklı ama bir o kadar egzantrik olan Nash henüz oldukça gençken büyük bir keşfe imza atmış ve bir anda uluslararası üne sahip olmanın eşiğine gelmişti. Fakat Nash'in olağanüstü dehası şizofreni engeliyle karşı karşıya kalmıştı. Diğer birçoğunu yok eden zorluklara karşı Nash savaşmayı denedi ve karısı Alicia'nın büyük desteğiyle 1994'te Nobel Ödülünü kazandı. Yaşayan bir efsane olan Nash şu anda da çalışmalarına devam etmekte. Yıl 1947'dir ve John Forbes Nash Jr. (Russell Crowe), matematik mastırını yapmak için Princeton'a gelir ve Princeton'ın en prestijli grubu olan Ivy Leauge'e girer. Nash'in buraya uyum sağlaması kolay olmayacaktır çünkü sosyal konulardaki detaylar ya da derslere katılmak onun için pek anlam ifade etmemektedir. Onun tek bir amacı vardır: tamamıyle orjinal bir düşünce bulabilmek. Ancak bunu yapabildiğinde kendisinin bir önemi olacağına inanmaktadır.
Princeton'ın matematik bölümünde acımasızca devam eden bir rekabet vardır ve Nash'in sınıf arkadaşları onun başarısızlığını görmeyi dört gözle beklemektedirler. Yine de ona tahammül etmekte ve farkında olmadan onu başarı yolunda tahrik etmektedirler. Bir gece onlarla birlikte bir barda eğlenirken, arkadaşlarının sarışın bir kıza gösterdikleri reaksiyon Nash’in dikkatini çeker. Aralarındaki rekabete yakından tanık olduğunda uzun zamandır beklediği şeye, kendi büyük teorisine ulaşır. Nash'in "rekabetin matematiği" teorisi modern ekonominin babası sayılan Adam Smith’in doktrinlerine tam anlamıyla zıttır ve bu durum 150 yıldır inanılanın terkedilmesine yol açmanın dışında Nash'in hayatını da sonsuza dek değiştirecektir.
Nash daha sonra MIT'de araştırma ve öğretim görevlisi olur ama bu onu tatmin etmez. Bilim II. Dünya Savaşı'nda Amerika'nın en büyük kurtarıcısı olmuştur ve Nash şimdi soğuk savaşın galibi olma yolunda önemli bir rol oynamaya can atmaktadır. Bu arzusunu gerçekleştirebilmesini sağlayacak teklif William Parcher'dan gelir. Parcher, Nash'i düşmanın kodlarını kıran adam olarak çok gizli bir görevde kullanmak istemektedir.
Nash, bu işe balıklama atlar ama bir yandan da MIT'deki görevine devam etmektedir. Ve hayatı boyunca üzerinde hiç kafa yormadığı bir konuyu yani aşkı ona ilk kez yaşatacak olan Alicia Larde adındaki fizik öğrencisiyle de burada tanışır.
Nash, Alicia ile evlenir ama ona Parcher'la çalıştığı gizli görevden bahsedemez. Çalışma, gizlilik ve tehlike elbet bir gün Nash'e zarar verecektir ve o gün geldiğinde Nash kendini saplantılar ve kuruntularla dolu bir dünyada koybolmuş bulacaktır. Hastalığın tıp dilindeki adı ise paranoik şizofrenidir.
Kocasının içinde bulunduğu durum yüzünden harap olan Alicia, yenik düşmüş bir dahiyi sevmenin zorluğu altında ezillirken savaşmaktan vazgeçmeyecektir. Her yeni gün daha büyük zorluklar getirse de Alicia aşık olduğu bu karizmatik adamın bir an bile olsa dikkatini çekebildiğini gördüğünde ona olan bağlılığı yeniden güçlenmektedir. Onun bu bitmeyen aşkı ve inancı sayesinde John Nash tedavisi imkansız denen bu hastalığa karşı savaşmaya karar verir.

Anketler

Sinemalar.Com: 8.8/10
Beyazperde.mynet.com: 9/10
IMDB: 7.9/10
BEN :): 9/10

Kaçırmayın Derim ;)

AYRICA

punisher_65

Profesör
Reaksiyon puanı
10
dandik bi film izlemeyin. zaman kaybı. nasıl olmuşta ödül almış hala anlamış değilim.

edit: 3/10

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Süper bir film.. İzlediğim en anlamlı film.. Belki bikaç kez izleyince anlamı çıkacak filimlerden.. 10/10 ;)

sakallıoğlu

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Filmi izlemedim ama yorumlar taban tabana zıt. Demekki kişiye göre değişiyor.

FillsMartin

Profesör
Reaksiyon puanı
15
ben de bu filmi pek beğenmedim, sanırım bir kez daha izleyemem..

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Bu filme iyi değil diyenler bence filmden falan anlamıyor. Neye göre değerlendiriyorlarsa artık...

Puanlarına bakın da öyle karar verin. Üstelik yaşanmış bir hayat.

Son olarak izlediğim filmlerin içinde en iyilerden biriydi.

kaberdey

Profesör
Reaksiyon puanı
87
her sene derste öğrencilere izlettiğimiz bir filmdir (matematik)
ben de fırsat buldukça onlarla izlerim, güzeldir, izlenesi filmdir.

NOT: John Nash'in oğlu da aynı durumda bir matematikçidir, hatta bizim bölümde çalışmak için başvurmuştur...

punisher_65

Profesör
Reaksiyon puanı
10
bu filmi beğenenlerin film zevkinden şüphe duymak lazım. yaşanmış bir olayı anlatıyor diye bir filme güzel denilmez ki. o zaman benim teravihe gidip gelişimide filme çeksinler oda yaşanmış hikaye. o zaman benim hayatımda oscar alır. filme gelince hiçbir aksiyon öğesi yok. herif şizofren o kadar yani. kan yok, cinayet yok, komedi yok, gerilim yok, korku yok... ee ne var bu filmde. şöyle yazdıklarıma baktımda 3/10 çok vermişim. doğrusu şöyle olacak 1.5/10

LaWa

Profesör
Reaksiyon puanı
47
İşte arkadaşalar benim zirve 10 filmlerimin arasında yeralan bir film.Eğer psikolojiye ilgiliyseniz ve Şizofreni ilgili derin bilgilere sahipseniz bu film için daha ötesini diyemeyeceksiniz. Ben de çok film izleyen biri olarak kesinlikle tavsiye ediyorum.

rozabay

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Ya bir orta yolu bulun be kardeşim biriniz diyo Hayran kaldım diğeriniz diyo İğrenç bir film. Hani hiç mi idare eder gibisinden not veren yok. :)
En iyisi izlemek bakalım ben beğenecekmiyim :)

llavinya

Dekan
Reaksiyon puanı
92
Bu filmi izledim. Arşivimde var. Halen aklımda kötü etkisi var. Korkunç bir durumdaydı adam. Gerçek bir hikaye olduğunu bilmiyordum. Bu daha korkunçmuş.

superjax

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
filme gelince hiçbir aksiyon öğesi yok. herif şizofren o kadar yani. kan yok, cinayet yok, komedi yok, gerilim yok, korku yok...

zaten filmler kandan,cinayetlerden,gerilimlerden,komedilerden,korkulardan oluşur.Sanatta ve özellikle sinema dalında asla bu öğeler olmadan film çekilemez,çekilse bile izleyen olmaz.Ama senin ülkende izleyen olmaz.Böyle arkadaşlar Cannes'da (ki bence oscarda prestijli bir ödül) ödül alan yönetmenimiz Nuri Bilge Ceylan'nın filmlerini izleseler adamın hergünü kulağı çınlar küfür yemekten.

chemical

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Her zaman izleyebileceklerinizden biri değil. Zamanla karaktere acımaya başlıyor, kendinizi onun yerine koymaya çalışıyorsunuz. Her defasında evet şimdi oldu derken bunun asla bitmeyeceğini anlıyorsunuz. İmdb notundan herşey anlaşılıyor. Gerçek bir dram.

PlainLogic

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Film çok güzel bir kez daha izlersem daha iyi puan veririm ama şimdi 8/10 veriyorum.

october

Asistan
Reaksiyon puanı
1
bu filmi beğenenlerin film zevkinden şüphe duymak lazım. yaşanmış bir olayı anlatıyor diye bir filme güzel denilmez ki. o zaman benim teravihe gidip gelişimide filme çeksinler oda yaşanmış hikaye. o zaman benim hayatımda oscar alır. filme gelince hiçbir aksiyon öğesi yok. herif şizofren o kadar yani. kan yok, cinayet yok, komedi yok, gerilim yok, korku yok... ee ne var bu filmde. şöyle yazdıklarıma baktımda 3/10 çok vermişim. doğrusu şöyle olacak 1.5/10

Zaten 4 tane oscarı da hatır için vermişler, bence kendi zevkini bir gözden geçir .

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Muhteşem bir filmdir. Çok severim. Şiddetle tavsiye ederim.

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
olumsuz not verin de 0-1 de vermeyin yani :) olağanüstü bir film.. pskoloijk mantık matematik dalında vazgeçilmez dram :) oscarları bakkaldan almadı yani :D

webrettin

Profesör
Reaksiyon puanı
49
İlk izlediğim yıllarda alışılmamış bir konusu vardı. Adeta izleyiciye bugüne kadar öğretilen konuları alt üst etmek için çekilmiş diyebilirdim. Ama şimdi benzer filmler var. (dövüş kulübü gibi...)