Burak Özgen
Profesör
Adalet ve Kalkınma Partisi Seçim Klibi
İçimi acıtan ne biliyor musunuz geçenlerde haber yapılmış bir parti halktan seçim reklamları için para topluyor diye, aynı gün AKP sohbet gruplarında cumhurbaşkanımızın seçim reklamları için bağış toplanıyordu. Resmi iban nolar paylaşılmış. Elinde hiç para yokmuş gibi yine halktan isteniyor. Acıyorum.
Biliyorum ki zerre kadar anlamak istemeyeceksin.
Biliyorum ki anlattıklarım zerre kadar umurunda olmayacak.
Ancak yine de gerçekleri söylemezsem rahat edemem.
1) Milletvekkiliği yani TBMM seçimlerine partiler giriyor. Seçime giren ve bir önceki seçimde barajı aşan ya da mecliste grubu olan partilere hazine yardımı yapılıyor.
2) Cumhurbaşkanlığı seçimine ise partiler değil KİŞİLER aday olarak giriyor. Bu adaylara hazine yardımı yapılmıyor!
Adaylar kendi imkanları ve seçmenlerin bağışları ile adaylık sürecini yönetiyorlar.
3) Partilerin Hazine yardımını Cımhurbaşkanı Adayının propagandasına aktarması yasak!
Parti hazine yardımı ile Parti propagandası yapabilir parti reklamı çekebilir.
Ancak Partiden bağımsız Cumhurbaşkanı adayının reklamı parti bütçesi ile yapılamaz.
Tüm Cumhurbaşkanı adaylarının propagandalarını yapmak üzere bağış toplama hakkı vardır! Anayasal haktır.
Hazine yardımı alsın ya da almasın partiler bağış alamazlar!
Eee yani bunların hepsinin gerçekleştiğine dair kanıtınız varsa konuşmaya devam edin yoksa sessizce ayrılın konudan çünkü her kuralı harfiyen bir siyasi etik anlayışımız varmış gibi konuşmak boş konuşmaktan farksız.Biliyorum ki zerre kadar anlamak istemeyeceksin.
Biliyorum ki anlattıklarım zerre kadar umurunda olmayacak.
Ancak yine de gerçekleri söylemezsem rahat edemem.
1) Milletvekkiliği yani TBMM seçimlerine partiler giriyor. Seçime giren ve bir önceki seçimde barajı aşan ya da mecliste grubu olan partilere hazine yardımı yapılıyor.
2) Cumhurbaşkanlığı seçimine ise partiler değil KİŞİLER aday olarak giriyor. Bu adaylara hazine yardımı yapılmıyor!
Adaylar kendi imkanları ve seçmenlerin bağışları ile adaylık sürecini yönetiyorlar.
3) Partilerin Hazine yardımını Cımhurbaşkanı Adayının propagandasına aktarması yasak!
Parti hazine yardımı ile Parti propagandası yapabilir parti reklamı çekebilir.
Ancak Partiden bağımsız Cumhurbaşkanı adayının reklamı parti bütçesi ile yapılamaz.
Tüm Cumhurbaşkanı adaylarının propagandalarını yapmak üzere bağış toplama hakkı vardır! Anayasal haktır.
Hazine yardımı alsın ya da almasın partiler bağış alamazlar!