Aids resmen patlamış

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan EsBer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

EsBer

Doçent
Reaksiyon puanı
272

“Türkiye’de AIDS patlayacak” öngörüsü, 2003 yılından itibaren gerçekleşti. 2005-2015’te yüzde 522 artan HIV/AIDS’li sayısı, şu anda 11 bin 109!

Sağlık Bakanlığı Ulusal Sağlık Komisyonu’nda yer alan İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) Genel Müdürü Dr. Muhtar Çokar, Türkiye’de HIV/AIDS vakalarında tehlikeli bir artış olduğunu söyledi. Dr. Çokar, 1995’te Türkiye’de de AIDS’le mücadelenin çok öncelikli bir konu olduğunu, İKGV’nin de bu tarihlerde AIDS’in önlenmesi çalışmalarına başladığını anlattı. “O yıllarda salgın bilimciler, Türkiye’de AIDS patlaması olacağını öngörüyorlardı. Bugün o öngörü yavaş yavaş gerçekleştiği halde Türkiye’de öncelikli bir konu değil” diyen Çokar, AIDS’in Türkiye’deki son durumu hakkında şunları söyledi.
ÖNCELİK GERİLEDİ

“1995’e kadar Türkiye’de yılda 100-150 kişi HIV/AIDS havuzuna katılıyordu. Önemli bir sayı değildi. Salgının bu düzeyinde önlem alındığında, az masrafla önü kesiliyordu. 90’lı yıllar boyunca HIV/AIDS salgınında korkulan olmadı, yılda 170-190 hastada kaldı. 2012’ye gelindiğinde turizm potansiyelindeki artış, seks işçiliğinin hem görünür hem gizli kalmasını sağlayan sosyal medya gibi teknolojik olgu gündeme geldi. Bu gelişmeye karşılık devletin AIDS’e verdiği öncelik geriledi.”
‘CİNSEL EĞİTİM VERİLMİYOR’

“Sağlık Bakanlığı’nın 1996’da kurduğu Ulusal AIDS Komisyonu, AIDS’le mücadeleyi planlayacak, değerlendirecek, önerilerde bulunacaktı. Komisyonda tüm bakanlıklar, birçok dernek ve STK vardı. Yılda iki kez toplanırdı. 2012’de komisyon toplanmamaya, STK’lar katılmamaya başladı, okullarda cinsel sağlık eğitimleri hiç verilemez hale geldi.
57ed5c540f25441444361dcd.jpg

WHO TÜRKİYE'Yİ UYARDI

WHO Avrupa Bölge Ofisi HIV/AIDS ve Hepatit Programı Sorumlusu Martin Donoghoe, Sağlık Bakanlığı’nı uyardı. HIV/AIDS vakalarının 2003-2013 yılları arasındaki artışı gündeme geldi. 2003’te 182 vaka varken 2013’e 1391’e çıktı. Bu, yüzde 764 artış demek. 2005’teki HIV/AIDS 292 iken 2015’in ilk 11 ayında 1525. Bu da yüzde 522 artış demek. WHO rakamlarına göre Avrupa’nın en çok HIV/AIDS’in görüldüğü Doğu Avrupa bölgesinde ise oran yüzde 200.”
Hürriyet

kadirirdem

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
708
usturuplu durup , onun bunun karısına kızıyla bir şey yapmazsanız sıkıntı olmaz.(Genelevlerde dahil.)

RoketLiSaVasTReni

Profesör
Reaksiyon puanı
2,549
Akıllı ,uslu durursan sıkıntı olmaz :D
Alakası yok cinsellik insanın doğasında olan bişey.
Ancak bir insan benim gibi yok ben seçimini yaptım evlenmeden helal olmadan bu işlere girmem derse seçimini yapmış olur.
Bu seçim ağır bir seçim çünkü kendi kendine verdiğin hem fiziksel hemde çevreden dolayı işin psikolojik etkisi var.
Bir insanın kısmetinin belli olmaması durumu da bir belirsizlik oluşturduğu için yıllarca kendine karşı verdiğin savaş daha da zorlaşıyor.
Benim korkum da bu ya sonunda ne olacağı belli değil belki de aklını yitirecen belli mi olur.(Sırf evlenmedi diye değil eğer zaten öyle bir durum olduysa şimdiki gibi hayatta herşey ters gitmiştir)
Senin dediğin o rahat durmayan kişiler risk alarak zaten bu işlere giriyor ve hasta olunca da bedelini ödüyor.Sonuçta maç gibi düşün yenilmekte var.
Mantıken düşününce adam hiç olmasa seçimini yapmış bedelini ödüyor ama bu işlere hiç girmeyen kişi de bişey yapmadığı halde bedel ödüyor.
Çünkü her kesin tok olduğu önünde yemek yediği yerde oruç tutmak yada aç kalmak zordur hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak zordur yaşayan bilir :)
Tavsiyen güzel eyvallah ama bu tavsiyeye bu yaşa(26) kadar uyan ve uymaya devam eden biri olarak düşüncelerimi aktarayım dedim o_O

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
AIDS'e yakalananlara zerre acımıyorum. Bu alanda profesör doktor olsam, tedavisi için uğraşmam, o derece..
Ancak bir insan benim gibi yok ben seçimini yaptım evlenmeden helal olmadan bu işlere girmem derse seçimini yapmış olur.
Bu seçim ağır bir seçim çünkü kendi kendine verdiğin hem fiziksel hemde çevreden dolayı işin psikolojik etkisi var.
Bir insanın kısmetinin belli olmaması durumu da bir belirsizlik oluşturduğu için yıllarca kendine karşı verdiğin savaş daha da zorlaşıyor.
Benim korkum da bu ya sonunda ne olacağı belli değil belki de aklını yitirecen belli mi olur.(Sırf evlenmedi diye değil eğer zaten öyle bir durum olduysa şimdiki gibi hayatta herşey ters gitmiştir)
Senin dediğin o rahat durmayan kişiler risk alarak zaten bu işlere giriyor ve hasta olunca da bedelini ödüyor.Sonuçta maç gibi düşün yenilmekte var.
Mantıken düşününce adam hiç olmasa seçimini yapmış bedelini ödüyor ama bu işlere hiç girmeyen kişi de bişey yapmadığı halde bedel ödüyor.
Çünkü her kesin tok olduğu önünde yemek yediği yerde oruç tutmak yada aç kalmak zordur hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak zordur yaşayan bilir :)
Tavsiyen güzel eyvallah ama bu tavsiyeye bu yaşa(26) kadar uyan ve uymaya devam eden biri olarak düşüncelerimi aktarayım dedim o_O
Karşına elbet çıkar bir kısmet.. Ben de 27 yaşına kadar sabrettim.. 16 aydır da evliyim.. :)

FOM

Profesör
Reaksiyon puanı
1,264
İtaat et rahat et. ;) Gerisi boş.

pesimist

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,158
Şapkamı takarım keyfime bakarım.

RoketLiSaVasTReni

Profesör
Reaksiyon puanı
2,549
AIDS'e yakalananlara zerre acımıyorum. Bu alanda profesör doktor olsam, tedavisi için uğraşmam, o derece..
Karşına elbet çıkar bir kısmet.. Ben de 27 yaşına kadar sabrettim.. 16 aydır da evliyim.. :)
Önümde daha askerlik duruyo seneye gitsen yani 27 yaşında gelince 28 kendi borcumu ödeyene kadar 29 babamın borcunu kapatana kadar 36 kendime para toplayana kadar oldu sana 40.
40 yıl geçmiş olacak boşa sonraki 10 20 yılında çokta önemi kalmıyor açıkçası sağlık olsun diyoruz ne diyelim buda Allah'ın takdiri sonuçta.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Önümde daha askerlik duruyo seneye gitsen yani 27 yaşında gelince 28 kendi borcumu ödeyene kadar 29 babamın borcunu kapatana kadar 36 kendime para toplayana kadar oldu sana 40.
40 yıl geçmiş olacak boşa sonraki 10 20 yılında çokta önemi kalmıyor açıkçası sağlık olsun diyoruz ne diyelim buda Allah'ın takdiri sonuçta.
Ben de askere 26 yaşında gittim, kısa dönem yapıp geldim. Evlenenlere Allah yardım eder. Rızkını bollaştırır. Allah'a güvenirsen, seni asla yarı yolda bırakmaz. :)

kadirirdem

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
708
Sende haklısın , ben usturuplu dur derken sözde sevgili yapıp çok kızla yatanlar için diyorum zaten cümlemin sonundaki gülme işaretini de durumun espri olduğu anlaşılsın diye koydum kardeşim :)

RoketLiSaVasTReni

Profesör
Reaksiyon puanı
2,549
Sende haklısın , ben usturuplu dur derken sözde sevgili yapıp çok kızla yatanlar için diyorum zaten cümlemin sonundaki gülme işaretini de durumun espri olduğu anlaşılsın diye koydum kardeşim :)
Ben anladım kardeşim yorumu da ona göre yaptım o yüzden ben artık kızamıyorum bu tip insanlara ancak şöyle bir durum var bunu yapıpta evlenirken el değmemiş birini istemeleri çok sinir bozucu oluyor.
Neyse konuyu noktayalım konu dışı olmasın anlatacak çok şey varda bu forum uygun olmaz sonuçta bir psikolog şart bana :D

kadirirdem

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
708
Ben anladım kardeşim yorumu da ona göre yaptım o yüzden ben artık kızamıyorum bu tip insanlara ancak şöyle bir durum var bunu yapıpta evlenirken el değmemiş birini istemeleri çok sinir bozucu oluyor.
Neyse konuyu noktayalım konu dışı olmasın anlatacak çok şey varda bu forum uygun olmaz sonuçta bir psikolog şart bana :D
aynen öyle haklısın anlatacak çok şey var benim tarafta da hem forum kurallarını aşmayalım hemde konu dışı'na çıkmayalım :)

/xo/

Dekan
Reaksiyon puanı
226
Önlemini alacaksın bilader 30 liranın lafını yapıyorsan geçmiş olsun.